Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 110 gr suiker
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 210 gr bloem
  • ¾ tl baking soda
  • 200 gr pure chocoladecallets of grof gehakte pure chocolade

Ben je op zoek naar het lekkerste chocolat chip cookies recept? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze chocolate chip cookies zijn heerlijk knapperig vanbuiten en chewy vanbinnen. Het leuke van deze Amerikaanse chocolade koeken is dat je van alles aan het basisrecept kunt toevoegen. Meng bijvoorbeeld gedroogde cranberry’s of gehakte noten door het koekdeeg om de koeken nog lekkerder te maken. In dit chocolat chip cookies recept gebruik ik pure chocolade, maar je kunt deze ook (gedeeltelijk) vervangen door melk- of witte chocolade. Je kunt het deeg voor deze chocolade koekjes ook heel goed invriezen, zodat je op een later moment kunt genieten van versgebakken koeken. Met dit chocolate chip cookies recept bak je 15-20 koeken.

Bereiding: Chocolate chip cookies

Doe de boter, suiker, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en mix in enkele minuten tot een romig en luchtig geheel. Mix het ei er kort door. Voeg de bloem en baking soda toe aan het botermengsel en kneed door elkaar. Doe als laatst de chocoladestukjes erbij en meng tot alles goed is verdeeld. Maak van het deeg een rol met een doorsnede van 4 centimeter en verpak hem in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd van het deeg plakjes van 1,5-2 centimeter en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (21)
Kim 2020-07-24 13:16:55

Hoi Rutger,

Voor double chocolate chip koekjes, kan ik dan gewoon cacao toevoegen aan het recept?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-08-02 10:16:08

Hoi. Ja, je kunt dan 20-25 gram van de bloem vervangen door eenzelfde hoeveelheid cacaopoeder.

Beantwoorden
Astrid 2020-07-23 13:28:56

Rutger, als ik de bloem er bij doe is het bij mij geen deeg maar een natte toestand. Is de boter misschien te zacht geweest?

Beantwoorden
AS
Rutger 2020-08-02 10:18:05

Het klopt dat het deeg redelijk zacht is. Dat hoort zo en na het koelen wordt het steviger.

Beantwoorden
Sophie 2020-07-20 19:40:30

jammiejammie!! Vandaag gemaakt, potentieel de beste chocolate chip Qoekjes die ik ooit heb gegeten :)

Beantwoorden
SO
Pauline 2020-07-20 18:36:26

Te lekker zijn ze!

Beantwoorden
PA
EA 2020-07-09 23:13:42

Kun je vanille extract vervangen door vanille suiker? Ik ben heel benieuwd naar de koekjes. Morgen mee aan de slag.

Beantwoorden
EA
Rutger 2020-07-13 11:40:14

Dat kan zeker! Gebruik dan iets minder gewone suiker in het recept en vervang dat door vanille-suiker.

Beantwoorden
Carice 2020-07-05 15:47:25

Hoeveel koekjes kan je met dit recept maken

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-07-06 16:37:05

Hoi, zoals in de inleiding vermeld staat: 15-20 koeken.

Beantwoorden
Tamar 2020-05-26 14:48:00

Super blij met het resultaat. De textuur is heel goed, iets te zoet voor mij daarom geen 5 sterren. Dankjewel

Beantwoorden
TA
Louise Vandam 2020-05-04 16:35:43

het zijn super lekkere koekjes geworden!!!
We hadden geen lichtbruine suiker dus heb ik het alleen met witte suiker gedaan.Alsnog Super lekker danku voor dit recept!

Beantwoorden
LO
els 2020-05-04 12:28:19

Heerlijk deze koekjes gemaakt met verschillende variaties

Beantwoorden
EL
Greet Broekman 2020-05-02 15:24:37

Ik vraag me af wat het nut is van baksoda,aangezien ik geleerd heb dat baksoda reageert op een zuurtje,of zie ik dat verkeerd?

Beantwoorden
GR
Rutger 2020-05-06 13:29:11

Klopt. Basterdsuiker heeft ook iets zuurs in zich, vandaar dat het ook prima werkt voor deze koeken.

Beantwoorden
Marije 2020-04-25 17:30:30

Mijn zoon van 10 heeft deze heerlijke koekjes vandaag bijna helemaal zelfstandig gebakken. Bedankt voor het recept en de handige tips die bij de reacties staan (zoals 2 theelepels bakpoeder). We gaan ze zeker vaker maken!!

Beantwoorden
MA
Kim 2020-04-13 13:14:51

Hoi ! Als je de koeken vanuit de vriezer bakt. Moeten ze dan ook langer de oven in ?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-04-14 09:27:41

Het is verstandig om ze dan inderdaad 2-3 minuten langer te bakken.

Beantwoorden
Harienke 2020-04-02 13:43:33

Hallo Rutger, als ik de koeken bak, lopen ze heel erg uit. Ze smaken prima, maar het zijn geen dikkere brosse koeken. Dit gebeurt ondanks dat ik het deeg in de koelkast heb gelegd.wat kan ik daar aan doen?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-04-03 11:19:27

Je kun iets meer bloem toevoegen of de koeken vanuit de vriezer bakken.

Beantwoorden
MG van Dalen 2020-03-11 22:18:30

Rutger Kan er ipv bakkingsoda ook backin gebruikt worden bij deze lekkere

Beantwoorden
MG
Rutger 2020-03-16 09:24:25

Dat kan, gebruik dan 2 theelepels bakpoeder. Het resultaat zal net iets anders worden, maar zeker niet minder lekker!

Beantwoorden
Irene 2020-03-02 16:18:17

Dag Rutger,

Als ik de koekjes in een ander formaat wil bakken? Bijv. 10cm doorsnede, is de baktijd dan hetzelfde of zou je dan een andere tijd of temperatuur aanraden?

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-03-03 10:37:35

Hoi! Dat zal niet heel veel verschillen. Vergeet niet dat de koekjes tijdens het bakken behoorlijk rijzen, ze worden al zeker zo'n 10 centimeter.

Beantwoorden
Alina 2020-02-28 18:59:22

Met bacon nog lekkerder.😊

Beantwoorden
AL
Anja 2020-02-16 18:36:17

Hallo Rutger,

Je hebt het over basterdsuiker en suiker, bedoel je daar kristal suiker mee?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-02-17 08:48:28

Hoi! Ja met suiker bedoel ik 'gewone' kristalsuiker.

Beantwoorden
Lia 2020-05-08 14:17:34

Ben deze nu aan het maken en heb voor alles basterdsuiker genomen. Nou ja, we zien wel hoe het er zo uit komt. Het deeg was in ieder geval wel lekker :-)

Beantwoorden
LI
Lisette 2020-02-07 23:30:14

Is het met roomboter of met gewone boter?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-02-11 12:50:11

Roomboter is gewone boter, een ander soort boter is er niet. Waarschijnlijk bedoel je margarine, maar dit recept gaat uit van echte (room)boter.

Beantwoorden
Rianne 2020-02-07 11:16:47

Met gewone bloem, Sanne, perfect resultaat!

Beantwoorden
RI
Sanne 2020-02-07 09:36:46

Hallo

Wordt dit met gewone bloem gebakken of Zeeuwse bloem?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-02-11 12:51:25

Met gewone bloem.

Beantwoorden
Rianne 2020-02-05 07:21:00

Dit recept uit je koekjesbijbel heb ik gisteren uitgekozen om vrijdag te maken!
Ik heb voor het hele gezin een wensenlijstje in mijn agenda staan en dit is een wens van mijn zoon van 11 jaar.

Beantwoorden
RI