- Voor het beslag
- 200 g suiker
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- Voor het chocoladebeslag
- 50 ml karnemelk
- 25 g cacaopoeder
- 30 g suiker
- 50 g pure chocolade, fijngehakt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Met dit recept kun je zelf een prachtige marmercake maken! Dit is een echte klassieker die iedereen wel kent. Het leuke vind ik dat je met één beslag twee smaken creëert, die samenkomen in de prachtig gemarmerde cake. Het recept is gebaseerd op mijn cake basisrecept. Het leuke van een goed basisrecept is dat je er alle kanten mee op kunt en er volop mee kunt variëren. Van dit marmercake recept kun je 10-15 plakken snijden. Deze marmercake met chocolade is ook erg lekker met de rasp van een halve sinaasappel door het chocoladebeslag. Wil je meer lekkere cakerecepten? Check dan mijn boek Masterclass Cakes!
Marmercake recept
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de suiker, boter, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep ruim de helft van het beslag in de cakevorm.
Meng de karnemelk met het cacaopoeder en de extra suiker en roer dit samen met de stukjes gehakte chocolade door het overgebleven cakebeslag. Schep dit op het vanille-beslag in de vorm. Ga kort met een vork door beide soorten beslag om zo het marmereffect te creëren. Strijk de bovenkant glad en bak de cake in 55-70 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en die er weer uit te halen. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.
Foto: Saskia Lelieveld




