Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 200 g suiker
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Voor het chocoladebeslag
  • 50 ml karnemelk
  • 25 g cacaopoeder
  • 30 g suiker
  • 50 g pure chocolade, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Met dit recept kun je zelf een prachtige marmercake maken! Dit is een echte klassieker die iedereen wel kent. Het leuke vind ik dat je met één beslag twee smaken creëert, die samenkomen in de prachtig gemarmerde cake. Het recept is gebaseerd op mijn cake basisrecept. Het leuke van een goed basisrecept is dat je er alle kanten mee op kunt en er volop mee kunt variëren. Van dit marmercake recept kun je 10-15 plakken snijden. Deze marmercake met chocolade is ook erg lekker met de rasp van een halve sinaasappel door het chocoladebeslag. Wil je meer lekkere cakerecepten? Check dan mijn boek Masterclass Cakes!

Masterclass cakes

Marmercake recept

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de suiker, boter, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep ruim de helft van het beslag in de cakevorm.

Meng de karnemelk met het cacaopoeder en de extra suiker en roer dit samen met de stukjes gehakte chocolade door het overgebleven cakebeslag. Schep dit op het vanille-beslag in de vorm. Ga kort met een vork door beide soorten beslag om zo het marmereffect te creëren. Strijk de bovenkant glad en bak de cake in 55-70 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en die er weer uit te halen. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Mycon van Verseveld 2020-05-27 20:11:41

Super lekker weer! Heb ook variant gemaakt waarin ik de suiker heb vervangen voor sukrin+, de bloem vervangen voor amandelmeel en speltmeel, de melk vervangen voor sojamelk. Ook dan nog steeds erg lekker! Dank je wel

Beantwoorden
MY
Miek 2020-05-17 09:35:52

Hi Rutger,

Mijn eerste poging staat nu in de oven! 😃 Ben heel benieuwd vooral omdat op jou foto de chocolade laag keurig onderin legt. Deze giet je er als laatst bovenop dus hopelijk heb ik het wel juist gedaan.

Heerlijk recept.

Gr. Miek

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-05-20 11:25:23

Het chocoladebeslag is iets zwaarder, dus zakt het tijdens het bakken wat naar beneden. Hoe is je cake geworden?

Beantwoorden
Marianne 2020-05-06 12:55:05

Rutger, heb hem de afgelopen 2 weken al 7 x gebakken, om weg te geven. Iedereen vond hem heerlijk!😋

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-05-06 13:13:49

Wat leuk! En wat veel!

Beantwoorden
marianne 2020-05-06 20:05:08

ja, ik heb tulbandvormen gebruikt, een maat kleiner dan de normale maat. en dan kan ik er 3 tegelijk bakken. dus dat is wel handig.
voor het weekend ga ik de sloffen weer eens bakken. verheug me nu al.

groet, Marianne

Beantwoorden
MA
Lillian 2020-05-06 10:54:06

Hoi Rutger

Wat bedoel je met bekleed de vorm aan twee kanten?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-05-06 13:14:22

Het staat duidelijk uitgelegd in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/how-to-bakvorm-invetten-en-bekleden-bakpapier/

Beantwoorden
Elisa 2020-05-06 10:03:50

Hoi Rutger

kan je karnemelk ook vervangen door gewone melk?

Groeten,
Elisa

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-05-06 13:14:29

Dat kan prima!

Beantwoorden
Astrid 2020-05-06 09:25:37

Hoi Rutger,

Ik wilde je cake gaan maken maar nu was bakpoeder uitverkocht en heb ik baking soda meegenomen. Kan ik dit ook voor de cake gebruiken?

Groetjes Astrid je ex collega

Beantwoorden
AS
Rutger 2020-05-06 13:15:34

Baking soda heeft altijd iets zuurs nodig om geactiveerd te worden. Basterdsuiker werkt daar ook een beetje voor, maar voor een cake niet genoeg. Heb je toevallig nog zelfrijzend bakmeel, dat kun je er ook voor gebruiken.

Beantwoorden