- Voor de taart
- 200 gr pure chocolade, met een cacaopercentage van 70 %, grof gehakt
- 200 gr boter
- 300 gr fijne suiker
- 6 eieren
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 100 gr bloem
- Voor de ganache
- 150 ml slagroom
- 150 gr pure chocolade, grof gehakt
- 30 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- karamelbolletjes, optioneel, om te garneren
Het recept voor deze chocoladetaart vond ik jaren geleden – toen ik een jaar of 18 was – in een supermarkttijdschrift. Ik scheurde het uit en deed het in een map met recepten die ik lekker vond. Het recept zit nog steeds in die map, maar zit inmiddels vol met vlekken en kreukels. Het was de eerste chocoladetaart die ik bakte, maar daarna heb ik hem nog heel vaak gemaakt en natuurlijk uitgedeeld. Met ieder etentje, op mijn bijbaan en voor vrienden; allemaal hebben ze toentertijd deze taart geproefd. En nu nog steeds bak ik deze taart wel eens en heeft hij als inspiratie gediend voor nieuwe chocoladetaart recepten.

Op mijn 21e draaide ik tijdens de zomervakantie voor het eerst een aantal weken nachtdiensten in het verpleegtehuis waar ik toen mijn bijbaantje had. Van het vakantiegeld dat ik daarmee verdiende ging ik dat jaar niet op vakantie, maar kocht ik mijn eerste KitchenAid standmixer. Al tijdenlang stond deze mixer op mijn verlanglijst en ik was er dan ook dolblij mee. Diezelfde standmixer staat nog steeds in mijn keuken en heeft al heel wat meegemaakt. Het begon met hobbymatig in de weekenden bakken, maar al snel werd dat steeds meer. Tijdens Heel Holland Bakt was de standmixer mijn grootste vriend in de keuken en de jaren daarna is hij alleen maar meer overuren gaan draaien. Ondanks dat er nu een ‘grotere broer’ naast mijn mixer staat, gebruik ik hem nog steeds bijna dagelijks.
Omdat KitchenAid 100 jaar bestaat is eind dit jaar de Misty Blue Stand Mixer gepresteerd. De zachtblauwe kleur van deze uitgave is een knipoog naar een van de eerste kleuren waarin de standmixer van KitchenAid werd gemaakt. Daarnaast is de kom van deze mixer van porselein. Het porselein is versterkt met titanium, zodat hij goed gebruikt kan worden. Met deze nieuwe vintage mixer bakte ik mijn allereerste chocoladetaart weer. En hij blijft even lekker als vroeger. Wil je meer weten over deze speciale standmixer? Check dan de site van KitchenAid.

Bereiding: Chocoladetaart
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de gehakte chocolade en de boter in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met een laagje kokend water. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Smelt de boter en de chocolade au bain-marie en roer het daarbij regelmatig door.
Doe de eieren met de suiker, het zout en vanille-extract in een kom en klop deze kort door. Roer hier vervolgens het chocolade-botermengsel door en meng tot slot de bloem erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak de chocoladetaart in ongeveer 40 minuten gaar. Tijdens het afkoelen zakt de taart nog iets in, dat is normaal.
Breng voor de ganache de slagroom aan de kook. Giet de warme room op de chocolade en laat deze smelten. Voeg de boter toe en roer alles goed door tot een glad en glanzende ganache. Laat de ganache op kamertemperatuur afkoelen.
Bestrijk de taart met de chocoladeganache en garneer deze desgewenst met bijvoorbeeld karamelbolletjes.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met KitchenAid
Foto’s: Erik Spronk
















