Ingrediëntenlijst
  • Voor de taart
  • 200 gr pure chocolade, met een cacaopercentage van 70 %, grof gehakt
  • 200 gr boter
  • 300 gr fijne suiker
  • 6 eieren
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gr bloem
  • Voor de ganache
  • 150 ml slagroom
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • karamelbolletjes, optioneel, om te garneren

Het recept voor deze chocoladetaart vond ik jaren geleden – toen ik een jaar of 18 was – in een supermarkttijdschrift. Ik scheurde het uit en deed het in een map met recepten die ik lekker vond. Het recept zit nog steeds in die map, maar zit inmiddels vol met vlekken en kreukels. Het was de eerste chocoladetaart die ik bakte, maar daarna heb ik hem nog heel vaak gemaakt en natuurlijk uitgedeeld. Met ieder etentje, op mijn bijbaan en voor vrienden; allemaal hebben ze toentertijd deze taart geproefd. En nu nog steeds bak ik deze taart wel eens en heeft hij als inspiratie gediend voor nieuwe chocoladetaart recepten.

Mijn eerste chocoladetaart

Op mijn 21e draaide ik tijdens de zomervakantie voor het eerst een aantal weken nachtdiensten in het verpleegtehuis waar ik toen mijn bijbaantje had. Van het vakantiegeld dat ik daarmee verdiende ging ik dat jaar niet op vakantie, maar kocht ik mijn eerste KitchenAid standmixer. Al tijdenlang stond deze mixer op mijn verlanglijst en ik was er dan ook dolblij mee. Diezelfde standmixer staat nog steeds in mijn keuken en heeft al heel wat meegemaakt. Het begon met hobbymatig in de weekenden bakken, maar al snel werd dat steeds meer. Tijdens Heel Holland Bakt was de standmixer mijn grootste vriend in de keuken en de jaren daarna is hij alleen maar meer overuren gaan draaien. Ondanks dat er nu een ‘grotere broer’ naast mijn mixer staat, gebruik ik hem nog steeds bijna dagelijks.

Omdat KitchenAid 100 jaar bestaat is eind dit jaar de Misty Blue Stand Mixer gepresteerd. De zachtblauwe kleur van deze uitgave is een knipoog naar een van de eerste kleuren waarin de standmixer van KitchenAid werd gemaakt. Daarnaast is de kom van deze mixer van porselein. Het porselein is versterkt met titanium, zodat hij goed gebruikt kan worden. Met deze nieuwe vintage mixer bakte ik mijn allereerste chocoladetaart weer. En hij blijft even lekker als vroeger. Wil je meer weten over deze speciale standmixer? Check dan de site van KitchenAid.

Mijn eerste chocoladetaart

Bereiding: Chocoladetaart

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de gehakte chocolade en de boter in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met een laagje kokend water. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Smelt de boter en de chocolade au bain-marie en roer het daarbij regelmatig door.

Doe de eieren met de suiker, het zout en vanille-extract in een kom en klop deze kort door. Roer hier vervolgens het chocolade-botermengsel door en meng tot slot de bloem erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak de chocoladetaart in ongeveer 40 minuten gaar. Tijdens het afkoelen zakt de taart nog iets in, dat is normaal.

Breng voor de ganache de slagroom aan de kook. Giet de warme room op de chocolade en laat deze smelten. Voeg de boter toe en roer alles goed door tot een glad en glanzende ganache. Laat de ganache op kamertemperatuur afkoelen.

Bestrijk de taart met de chocoladeganache en garneer deze desgewenst met bijvoorbeeld karamelbolletjes.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met KitchenAid

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Janneke 2019-03-09 09:13:12

Hoi Rutger

Zou ik de ganache ook met andere chocolade kunnen doen ipv puur?

Gr Janneke

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-03-11 17:31:55

Dat kan, alleen veranderen de verhoudingen dan. Voor melk en wit heb je veel minder slagroom nodig, anders wordt de ganache te zacht.

Beantwoorden
chris 2018-12-25 14:11:05

hallo Rutger
mijn ganache blinkt niet
wat zou ik fout gedaan hebben
ik heb de room gekookt dan schokolat bij gedaan en dan de boter
gr chris

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-12-28 12:19:09

Heb je het goed gemengd daarna? Minder goed mengen kan zorgen dat de ganache minder glanst. Voor de zekerheid kun je de ganache nog even met een staafmixer mengen, zodat het echt goed gemengd is.

Beantwoorden
Sjoke 2018-12-22 18:56:41

Heerlijke taart. Vanwege de gezondheidsemotie de taart bedekt met noten i.p.v.caramel. Maar de taart is en blijft een caloriebom.

Beantwoorden
SJ
Ger 2018-12-18 23:41:44

Wat een prachtige aanwinst voor je keuken! De taart ziet er ook héérlijk en ambachtelijk uit.

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-12-19 09:23:06

Dankjewel! Hij is ook heerlijk!

Beantwoorden
Annelies 2018-12-18 22:57:10

Tja wat zal ik er van zeggen, weer reclame voor een product, in dit geval de Kitchen aid, kroketten van bakkerij Holtkamp, bladerdeeg van Tante Fanny etc. etc.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-19 09:24:32

Hoi Annelies. Om te zorgen dat ik hier (bijna dagelijks) een recept neer kan zetten heb ik helaas ook inkomsten nodig. Deze haal ik af en toe uit gesponsorde artikelen, waaronder inderdaad deze. Wil je recepten zonder gesponsorde dingen, dan raad ik je aan 1 van mijn 5 bakboeken te kopen. Fijne dagen!

Beantwoorden
Lotte 2018-12-19 10:26:53

Haha, mooi antwoord. Je hebt helemaal gelijk.
Bedankt voor je fantastische recepten, ik ben fan!

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-12-19 15:35:27

Superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Jarno 2018-12-19 15:56:54

Goed antwoord Rutger. Het is logisch dat je samenwerkingen aangaat om inkomsten te genereren en ik vind dat jij dat juist erg goed doet. Bij andere foodblogs zie ik wel eens merken/producten voorbij komen die niet met 'echt eten' te maken hebben, zoals producenten van pakjes en zakjes. Jouw samenwerkingen passen goed bij je blog, dus daarvoor complimenten!

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-12-20 09:27:10

Dankjewel! Tof om te horen!

Beantwoorden
M 2018-12-24 13:22:09

Je bent vrijwillig aangemeld...
Meld je af of reageer niet
Tijd over cker...
Btje jammer
Wat kan jou t schelen
Je krijg helemaal voor nix deze fantastische recepten

Beantwoorden
M