Deze vegan chocoladetaart is een echte showstopper. Met de combinatie van chocoladecake, chocoladecrème en frambozen zit je natuurlijk altijd goed en deze vegan chocoladetaart is hier geen uitzondering op.
Dit vegan gebak ziet er niet alleen decadent uit, hij smaakt ook ontzettend lekker. Ook hoge ogen gooien bij je gasten met deze feestelijke traktatie én tegelijkertijd punten scoren met een veganistische, plantaardige taart? Ga dan snel aan de bak met dit vegan chocoladetaart recept!
Met dit recept maak je een taart voor ongeveer 12 personen.
Vegan chocoladecrème maken: 2 opties
In dit recept gebruik je een heerlijke chocoladecrème die vegan is. Je kunt deze chocoladecrème op twee manieren maken:
- De eerste is een simpele vegan chocoladecrème, gebaseerd op de Amerikaanse botercrème. Deze is heel makkelijk om te maken, maar bevat wel veel suiker. De poedersuiker is nodig om de crème een mooie structuur te geven.
- Bij de tweede methode (mijn favoriet) gebruik ik ingekookte aquafaba om daar een Italiaans schuim van te maken. Dat gebruik ik vervolgens als basis voor de chocoladecrème. Deze methode is iets bewerkelijker en is voor een beginnende thuisbakker wellicht wat lastig, maar het levert wel een prachtige zijdezachte vegan chocoladecrème op. Benieuwd wat dit ingrediënt precies is? Je leest er alles over in mijn artikel over aquafaba.
In het vegan chocoladetaart recept hieronder leg ik beide methodes stap voor stap uit.
- Voor het beslag
- 250 gr bloem
- 75 gr cacaopoeder
- 190 gr fijne suiker
- 2½ tl baking soda
- ½ tl zout
- 110 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie of rijstolie)
- 1 tl vanille-extract
- 100 gr ongezoete appelmoes
- 1 el citroensap
- 330 ml kokend water
- Voor de simpele vegan botercrème
- 125 gr goede vegan boter, op kamertemperatuur
- 500 gr poedersuiker
- 240 gr vegan pure chocolade, gesmolten en weer iets afgekoeld
- 40-60 ml plantaardige melk, optioneel
- Vegan chocolade-botercrème met aquafaba Italiaans schuim
- 140 ml aquafaba
- 175 gr suiker
- 75 ml water
- 1 tl citroensap
- 200 gr goede vegan boter, in kleine blokjes en op kamertemperatuur
- 240 gr vegan pure chocolade, gesmolten en weer iets afgekoeld
- Verder nodig
- 200 gr verse frambozen
- chocoladeschaafsel, optioneel
Vegan chocoladetaart met frambozen maken – Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een ronde (spring)vorm met een diameter van 20 centimeter zowel op de bodem als aan de zijkant met bakpapier.
Beslag maken voor vegan chocoladecake
Meng in een grote kom de bloem, het cacaopoeder, de fijne suiker, de baking soda en het zout. Roer in een andere kom de olie, het vanille-extract, de appelmoes, het citroensap en het water door elkaar.
Voeg het olie mengsel toe aan het bloemmengsel en roer goed door elkaar, maar roer het niet te lang. Zodra de baking soda in contact komt met het warme vocht, gaat het werken. Als je het beslag dan te lang mengt, kan het zijn luchtigheid juist verliezen.
Vegan chocoladetaart bakken
Doe het beslag meteen in de bakvorm en bak de chocoladecake in het midden van de oven in 45-55 minuten gaar. Test of de cake goed is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake goed.
Laat de cake helemaal afkoelen en bewaar ‘m het liefst 1 nacht in plasticfolie in de koelkast. De smaak kan zich dan ontwikkelen en de cake wordt wat steviger.
Veganistische chocoladecrème maken
De chocoladecrème maak je aan de hand van een van de volgende opties. Kies voor een makkelijke vegan chocoladecrème of maak een crème op basis van aquafaba.
Optie 1: Simpele vegan chocolade-botercrème maken
Doe de boter in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Voeg al kloppend beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop door tot het een mooi luchtig mengsel is. Klop nu de afgekoelde gesmolten chocolade door het mengsel. Maak de vegan botercrème naar wens iets slapper door beetje voor beetje wat plantaardige melk door de crème te kloppen.
Optie 2: Vegan chocoladecrème van aquafaba Italiaans schuim
Schenk de aquafaba in een steelpan en breng het aan de kook. Kook de aquafaba in tot 100 milliliter. Dit gaat het makkelijkst door je steelpan met de aquafaba voordat je begint op de weegschaal te wegen. Tijdens het koken kun je pan af en toe opnieuw wegen (gebruik wel iets van een onderzetter), net zo lang tot het 40 gram minder weegt dan dat je begon. Laat de aquafaba vervolgens afkoelen en koud worden in de koelkast.
Zorg dat de kom en garde(s) die je gaat gebruiken vetvrij zijn. Doe de suiker met het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Kook de suikersiroop tot 118 °C.
Klop tijdens het koken van de suikersiroop de aquafaba met het citroensap met een (hand)mixer met garde(s) tot stijve pieken. Giet al kloppend het hete suikermengsel (van 118 °C) in een dun straaltje bij de luchtige aquafaba. Doe dit voorzichtig, als je in één keer te veel toevoegt, zakt het schuim in. Blijf kloppen tot het schuim is afgekoeld tot kamertemperatuur, heel stevig is geworden en mooi glanst. Dit kan wel even duren. Wees niet te ongeduldig, want als je te snel doorgaat, zal je boter smelten en krijg je soep in plaats van stevige botercrème. Klop dan de boter er blokje voor blokje doorheen. Voeg het volgende blokje pas toe als het vorige stukje is opgenomen. Klop tot slot de afgekoelde gesmolten chocolade door het mengsel.
Vegan chocoladetaart decoreren & garneren
Snijd de chocoladecake horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste laag van de cake met ⅓ van de crème. Zet de bovenkant erbovenop en bestrijk de rest van de taart met de vegan chocoladecrème. Verdeel de frambozen over de taart en laat m vervolgens de koelkast goed opstijven. Haal de chocoladetaart 30 minuten voordat je ‘m gaat serveren uit de koelkast en bestrooi de taart naar wens met wat chocoladeschaafsel.
Foto: Erik Spronk
Receptontwikkeling in samenwerking met Dosia Brewer
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Bedankt voor het lekkere vegan chocolade cake recept. Ik heb de chocolade cake gemaakt icm een vegan frambozen bavarois. Ook erg lekker!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.