Met dit recept zet je zelf een heerlijke vegan cheesecake met bosvruchtentoppping op tafel. Ideaal als je veganistisch of plantaardig eet, of gewoon eens wat anders wilt proberen in de keuken. Het is natuurlijk geen echte cheesecake, maar de smaak en textuur komen echt dicht in de buurt.
Van dit vegan cheesecake recept kun je met 10-12 personen genieten.
Gebakken vegan cheesecake recept
Met dit vegan cheesecake recept maak je een plantaardige variatie op de gebakken cheesecake. Voor het beste en lekkerste resultaat bak je een cheesecake altijd in een oven met een braadslee of ovenschaal met wat water. Door de stoom wordt de cheesecake gelijkmatig gebakken én het zorgt er ook voor dat de cheesecake minder snel scheurt. Win-win dus!
3 tips voor de lekkerste vegan cheesecake
- Zorg dat je een sojaroom gebruikt die geschikt is om op te kloppen. Als dit zo is, staat het op de verpakking aangegeven. Je hoeft de room niet op te kloppen voor dit vegan cheesecake recept, maar deze opklopbare room is het beste plantaardige alternatief voor slagroom.
- Met de bodem van deze vegan cheesecake kun je heel goed variëren. Gebruik bijvoorbeeld je favo (vegan) koekjes. Met de topping kun je ook allerlei kanten op. Kies voor vers zomerfruit, gebruik eens ander fruit of garneer de taart met een karamelsaus.
- Het aansnijden van deze vegan cheesecake gaat makkelijk en mooi met een warm mes. Spoel een scherp mes af onder de hete kraan en droog af. Herhaal dit tussen het snijden door zodat het mes warm blijft en je mooie punten kunt snijden.
- Voor de bodem
- 250 gr vegan haverkoekjes
- 80 gr plantaardige boter, gesmolten
- Voor de vulling
- 700 gr sojakwark of amandelkwark
- 250 ml sojaroom (die geschikt is om op te kloppen)
- 85 gr suiker
- 85 gr maïzena
- 1½ tl bakpoeder
- rasp van 1 citroen
- sap van ½-1 citroen
- ¼ tl zout
- 170 gram plantaardige boter, gesmolten
- Voor de topping
- 250 gram (diepvries)zomerfruit, zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien en bramen
- 30 gram suiker
- sap van ¼ - ½ citroen
- ½ tl aardappelzetmeel
- 1 el water
- Verder nodig
- rode bessen, om te garneren, optioneel
Stap voor stap vegan cheesecake maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm met een doorsnede van 22-23 centimeter met bakpapier.
Bodem maken
Maal voor de bodem de koekjes fijn in een keukenmachine of doe de koekjes in een stevige plastic zak, wikkel die in een theedoek en sla de koekjes fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de bolle kant van een lepel of de onderkant van een glas. Bak de bodem 10 minuten en laat ‘m vervolgens afkoelen.
Vegan cheesecake vulling maken
Draai de temperatuur van de oven naar 160 °C. Meng in een kom de sojakwark met de sojaroom, suiker, maïzena, het bakpoeder, de citroenrasp en -sap en het zout goed door elkaar met een garde. Schenk er al roerend in een klein straaltje de gesmolten plantaardige boter bij. Schenk het mengsel vervolgens op de afgekoelde koekjesbodem.
Vegan cheesecake bakken
Zet een braadslee met kokend water onder in de oven. Plaats het ovenrooster in het midden van de oven en zet daar de vegan cheesecake op. Bak ‘m 55-65 minuten, tot de zijkanten gestold zijn en de binnenkant nog wat wiebelig is. Mocht je een thermometer hebben, de kerntemperatuur van de taart moet minimaal 63°C zijn.
Afkoelen en opstijven
Zet de oven uit en zet de ovendeur op een kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken). Laat de cheesecake ½ uur afkoelen in de oven. Neem de taart uit de oven en laat ‘m helemaal afkoelen. Tijdens het afkoelen kunnen er wat scheuren in de cheesecake ontstaan, dat is normaal. Zet de afgekoelde cheesecake afgedekt in de koelkast en laat 1 nacht opstijven.
Topping maken en vegan cheesecake garneren
Doe voor de topping het zomerfruit met de suiker en het citroensap in een steelpan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het mengsel 2-3 minuten zachtjes pruttelen. Meng het aardappelzetmeel met het water en schenk dit bij het fruitmengsel. Roer goed door en laat het nog 1 minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de vruchtencompote afkoelen.
Schep voor het serveren de compote op de taart en garneer naar wens met verse rode bessen.
Foto’s: Erik Spronk
Receptontwikkeling in samenwerking met Dosia Brewer.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Ik vroeg me af, kan ik ipv soja yoghurt ook de vegan kokos yoghurt gebruiken, denk je? Qua substantie? En ipv maizena en aardappelzetmeel vegan gelatine?
Bedankt alvast voor je antwoord en je heerlijke recepten!
Groetjes
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.