Met dit recept kun je zelf een vegan taart maken! Ik krijg de laatste tijd heel vaak de vraag of ik een recept heb voor een lekkere vegan taart. Om eerlijk te zijn was ik daar nooit heel erg mee bezig, maar ik vond het tijd om daar verandering in te brengen. Eén van de meest bezochte taartrecepten op mijn blog is die van de aardbeienslof. Tijd dus om die te bewerken naar een vegan slof. Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je echt alles om te bakken!

Vegan taart

Normaal gesproken gebruik ik vaak zelfgemaakt amandelspijs, dat onder andere ei bevat. Voor deze vegan taart gebruik ik amandelspijs van Brand New Cake, dat bevat geen dierlijke ingrediënten. Het spijs kun je iets smeuïger maken met wat plantaardige melk. Voor de bodem heb ik verder de boter vervangen door een plantaardige variant, de eidooier achterwege gelaten en een beetje appelmoes aan het deeg toegevoegd. De vegan banketbakkersroom is gemaakt op basis van plantaardige melk. Zelf heb ik havermelk gebruikt, maar het kan met elke soort. Voor de banketbakkersroom kun je maïzena of custardpoeder gebruiken. Met enkel custardpoeder vond ik de crème wel heel geel, met enkel maïzena juist weer wat aan de lichte kant. Dus koos ik voor de gulden middenweg, half om half. Natuurlijk zijn sloffenringen onmisbaar voor deze taart en ook zijn spuitzakken en verschillende spuitmondjes handig om de vegan taart mooi te garneren. Met dit recept kun je 2 vegan sloffen bakken.

Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 250 gr bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 175 gr plantaardige margarine, op kamertemperatuur
 • 100 gr suiker
 • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1½ el ongezoete appelmoes
 • ½ citroen, rasp
 • ¼ tl zout
 • Voor de amandelspijsvulling
 • 150 gr amandelspijs
 • 1-1½ el plantaardige melk, bijvoorbeeld amandel- of havermelk
 • Voor de vegan banketbakkersroom
 • 500 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld amandel- of havermelk
 • 1 tl vanille-pasta
 • 75 gr suiker
 • 30 gr maizena
 • 30 gr custardpoeder
 • Verder nodig
 • bloem, voor het werkblad
 • bakspray
 • 400-500 gr zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen etc.
 • decoreersneeuw of poedersuiker, om te bestuiven
kinderbakboek banner mob

Vegan taart maken

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee sloffenringen van 24 x 9 centimeter in met bakspray.

Meng de spijs met de plantaardige melk om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met de sloffenring een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegcirkel tot 1,5 centimeter van de rand af. Dit gaat het makkelijkst met een klein glad spuitmondje.

Bak de vegan sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Vegan banketbakkersroom maken

Giet voor de banketbakkersroom 450 milliliter van de plantaardige melk in een pan samen met de vanillepasta. Je kunt ook het merg van ½-1 vanillestokje gebruiken. Doe de overige plantaardige melk met de suiker, maïzena en het custardpoeder in een kom en klop dit goed door elkaar tot een glad papje.

Giet als de plantaardige melk kookt al roerende de helft op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (dan koelt hij sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot aan het gebruik in de koelkast.

Vegan slof maken

Klop de afgekoelde vegan banketbakkersroom los en doe het in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 10 millimeter. Spuit de sloffen op met de banketbakkersroom en verdeel het zomerfruit erover. Bestuif de sloffen voor het serveren met decoreersneeuw.

Tip: Als je geen sloffenvorm hebt kun je ook de rand van een springvorm gebruiken, je maakt dan een ronde taart in plaats van de twee sloffen.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Marielouise 2020-10-30 06:23:10

Je kunt zelf ook prima vegan amandelspijs maken. Dat is niet moeilijker dan de andere versus met ei.

Beantwoorden
MA
Linda 2020-10-30 16:15:54

Wat gebruik je dan als ei vervanger, aquafaba?

Beantwoorden
LI
Marielouise 2020-10-31 09:01:10

Linda, je kan ei vervangen door wat appelmoes.

Beantwoorden
MA
Silvia 2020-10-30 08:33:36

Als er Vegan word gebakken is dit dan ook zonder ei. Dit ivm ei allergie.
Zit in kant en klare amandelspijs ei?

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-11-02 09:20:46

In kant en klaar spijs zit over het algemeen geen ei. Vegan bakken is inderdaad ook zonder ei.

Beantwoorden
Lianne 2020-10-30 09:00:22

Oh hier ben ik echt heel blij mee! Ik ben geen vegan, maar heb wel een koemelkallergie en dat vind ik altijd een beetje puzzelen. Dit recept is dus heel geschikt, heel erg bedankt!

Beantwoorden
LI
Simone 2021-06-26 11:25:37

Heel blij mee. Tweede versie met slofvorm en kleine aanpassing was perfect!
Ik adviseer de maïzena en custard hoeveelheid wat op te hogen tot 40 gram. Met huidige hoeveelheid krijg je wel heerlijke vanillevla.

Dank voor dit recept en aandacht voor het vegan bakken.

Beantwoorden
SI
Liesbeth Smulders 2021-11-05 18:54:53

Mijn ervaring is dat de hoeveelheden maizena en custardpoeder (ieder 30 gr) echt voldoende zijn.

Beantwoorden
LI
Renate 2021-07-12 20:56:07

Hi Rutger, kun je een van de twee sloffenbodems ook invriezen, als je niet zoveel honger hebt :)? Of wordt het dan zacht?

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-07-13 09:12:28

Dat kan heel goed! Maar wel zonder topping.

Beantwoorden
Sanne 2022-01-10 08:29:29

Hi Rutger,

Leuk recept! De banketbakkersroom is qua smaak heel lekker, maar is bij mij meer een pudding geworden dan een room. Moet ik het dan minder lang verwarmen of minder maizena gebruiken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-01-11 09:12:46

Hoi. Heb je de room goed losgeklopt? Dan wordt de structuur pas echt goed. Na het opstijven lijkt het inderdaad meer een pudding.

Beantwoorden
Nikki 2022-11-10 10:09:06

Kan niet wachten op je vegan bakboek...
Heb al je boeken om te bakken voor m'n gezin, maar als veganist mis ik een goed bakboek. Dus hopelijk een veganbakbijbel van Rutgar?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-11-19 09:08:21

Hoi! Dat weet ik nog niet hoor, voorlopig zit die nog niet in de planning in elk geval. Maar er komen wel lekkere vegan recepten online de komende maanden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.