Citroen en meringue zijn een heerlijke, klassieke combinatie en deze citroen meringue sloffen bewijzen dat maar weer eens! Deze slof gaat onder twee namen rond: citroen-meringue slof of lemon-meringue slof. Hoe je de lekkernij ook noemt, deze slof heeft alles: een heerlijke bodem, lekkere citroenvulling en luchtige meringue bovenop. Let op: met dit lemon meringue slof recept maak je niet 1, maar 2 sloffen. Uit 2 sloffen haal je zo’n 12 stukken.

Citroen meringue sloffen - Recept

Aan de slag met andere lekkere recepten die hierop lijken? Probeer dan eens mijn citroentaart met meringue of deze mini citroentaartjes met schuim en frambozen. Variëren met de citrusvrucht kan ook, maak dan eens deze sinaasappelslof met Italiaanse meringue.

Meringue voor de lemon-meringue slof

Voor de afwerking van deze citroensloffen heb ik gekozen voor Italiaanse meringue. Je kunt dit op verschillende manieren op de slof verdelen. Op de foto zie je twee verschillende afwerkingen. De methode van de linker slof is het makkelijkst. Daar heb ik de meringue opgeschept en daarna met een paletmes (kan ook met de bolle kant van een lepel) over de slof verdeeld. 

Voor de andere slof heb ik de Italiaanse meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter gedaan en daar ben ik in willekeurige richtingen de slof mee gaan opspuiten. Je kunt er ook voor kiezen om de meringue gelijkmatiger te spuiten, zoals ik bij deze sinaasappelslof heb gedaan. Om de slof helemaal af te maken heb ik de meringue kort afgebrand met een gasbrander. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit, maar geeft ook een fijne smaak aan het schuim. 

Citroen meringue sloffen - Recept

Variëren met knapperige meringue

In plaats van de Italiaanse meringue kun je de citroenslof ook afwerken met knapperige meringues. Maak daarvoor Franse meringues en verkruimel die grof. Gebruik de stukken meringue om de citroenvulling mee te bedekken. Let op, naar verloop van tijd wordt de meringue minder knapperig. Het is het lekkerst om de citroenvulling pas vlak voor het serveren met de stukken schuim te bedekken. 

Lemon meringue sloffen bewaren

Sloffenbodems kun je van tevoren bakken, 2-3 dagen luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren, of 2-3 maanden in de vriezer. De opgemaakte sloffen eet je het liefst binnen 1-2 dagen op. Bewaren in de koelkast,. Half uur voor het serveren eruit halen. Je kunt ze ook invriezen, de textuur van de vulling en de meringue worden dan wel net iets anders. 

Citroen meringue sloffen - Recept
Ingrediëntenlijst
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf een lekkere lemon meringue slof maken 

Dit recept is eigenlijk een samenvoeging van drie andere (basis)recepten van mijn site: een recept voor de vulling, de sloffenbodem en de meringue.

Vulling voor deze citroen meringue slof

De eerste stap is het maken van de citroenvulling voor je slof. Hiervoor kun je mijn citroenvulling recept gebruiken. Het maken van de vulling kun je het beste een dag van tevoren doen. 

Sloffenbodem maken & vullen

Voor de bodem kun je mijn sloffenbodem basisrecept gebruiken. Sloffenbodems kun je ook een dag eerder al bakken. Je kunt natuurlijk ook minislofjes bakken en deze afmaken met de citroenvulling en de Italiaanse meringue. 

Doe de opgesteven citroen-limoenvulling in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Verdeel de citroenvulling over de twee sloffenbodems. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje, maar je kunt het ook gewoon met een lepel doen. 

Garneren met Italiaanse meringue

Maak de meringue volgens mijn Italiaanse meringue recept en garneer de sloffen met de meringue. Brand de meringue voor het serveren af met een gasbrander. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Sonja 2023-06-25 12:24:42

Hoi Rutger,
Heb je bij de sloffenbodem die je hier gebruikt hebt wel of geen amandelspijs toegevoegd?

Beantwoorden
SO
Rutger 2023-07-10 08:45:41

Daar heb ik wel amandelspijs voor gebruikt, dat is heerlijk in combinatie met de citroen.

Beantwoorden
Wendy 2023-07-24 11:47:03

Hoi Rutger,
Ik wil dit recept gaan uitproberen, maar 1 slof is voldoende. Is het zo simpel om dan alle ingrediënten te halveren? En geldt dat dan ook voor de recepten van de merengue en de citroenvulling?

Beantwoorden
WE
Rutger 2023-07-31 11:15:17

Hoi. Ja dat klopt, je kunt alle ingrediënten halveren. Let wel op dat het lastig is om zo'n kleine hoeveelheid Italiaanse meringue te maken.

Beantwoorden
Lisanne 2023-07-27 08:18:11

Super lekkere combo. Ik maak deze zelf al een paar jaar, maar dan met lemoncurd ipv citroenvulling. M'n collega's zijn er gek op.

Beantwoorden
LI
Tessa 2023-11-10 09:26:12

Hoi Rutger,
Kan ik ook de franse meringue gebruiken als topping? Die is wat makkelijker te maken met mijn handmixer.
Groeten,
Tessa

Beantwoorden
TE
Rutger 2023-11-14 10:16:45

Hi. Italiaanse meringue is wel het lekkerst van structuur, blijft veel langer goed en is veiliger (ivm met salmonella)

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.