Ingrediëntenlijst
  • Voor de citroen-limoen vulling
  • 1½ blaadje gelatine
  • 150 gr suiker
  • 1 citroen, rasp
  • 1 limoen, rasp
  • 2 citroenen, sap
  • 2 limoenen, sap
  • 2 eieren
  • 3 eidooiers
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur

Deze citroen-limoen vulling is heerlijk om te gebruiken als vulling voor (biscuit)taarten of tartelettes. Vul er bijvoorbeeld dit stapeltaart recept mee of gebruik het als vulling in deze tartelettes. De kleine taartjes kun je extra lekker maken door ze na het vullen met deze citroenvulling af te maken met Italiaanse meringue en die licht af te branden.

Citroen limoen crème maken

Week de blaadjes gelatine in koud water. Doe de suiker, de citroen- en limoenrasp, het citroen- en limoensap en de eieren in een steelpannetje en verwarm dit al roerende op een laag vuur. De vulling zal dikker worden, maar mag vooral niet koken. Mocht je een thermometer hebben, haal de vulling dan bij 85 °C van het vuur. Kijk anders goed wanneer de vulling dikker wordt en dreigt te gaan koken. Giet het citroenmengsel door een fijne zeef en roer de gelatine erdoor Snijd de boter in kleine stukjes en roer deze door de vulling. Laat de vulling opstijven in de koelkast.

Klop de vulling voor gebruik luchtig op.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (18)
Sigrid Jansen 2021-08-04 11:37:12

Hoi Rutger,

Ik heb een vraagje over de eieren. Kun je dit recept maken voor een zwangere? Ze mogen geen rauwe eieren. Weet je of verwarmen tot 85 graden voldoende is om mogelijke bacteriën te doden?

Beantwoorden
SI
Stefanie Koolhof 2021-07-08 12:20:52

Ha Rutger!

Ik ben een stapeltaart aan het maken met dit recept als vulling. De vulling is net klaar en ik vind hem heerlijk! Ik weet alleen niet of de kleine kinderen het te zuur gaan vinden, ik overweeg nu om 'm deels te mengen met de botercreme obv italiaanse meringue die ik ga maken om de taart af te smeren.
Zou dat eventueel kunnen en heb je dan nog tips? Welke verhouding kan ik het beste aanhouden; half-half?
Bedankt!
Gr Stefanie

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-07-13 09:30:57

Voor kinderen kan de vulling inderdaad wat zuur zijn. Goed idee om 'm met de crème te mengen. Met de verhouding heb ik (nog) geen ervaring.

Beantwoorden
Marleen Pycke 2021-05-27 21:09:25

Hoi Rutger, je zegt 1,5 blaadjes gelatine...met hoeveel gr komt dat overeen?
Groetjes, Marleen

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 10:25:59

Dat komt overeen met 2.5 gram gelatine.

Beantwoorden
Denise 2021-05-19 18:02:07

Hi Rutger,

Laatst deze vulling gemaakt, heerlijk! Ik wil hem binnenkort verwerken in een andere taart maar heb een strakke planning. Kan ik de vulling een dag van te voren maken, laten opstijven in de koelkast en de volgende dag voor gebruik pas opkloppen?

Dankjewel!

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-05-31 11:09:04

Hoi! Dat kan prima!

Beantwoorden
Janiek 2021-02-24 16:01:43

Hallo Rutger,
Is het bij dit recept ook mogelijk om er frambozen in te verwerken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-02-28 10:32:00

Ik zou de vulling garneren met verse frambozen, dat is het lekkerste denk ik.

Beantwoorden
Lieselot 2020-12-23 16:40:57

Hey, leuk recept! Kun je deze vulling ook gebruiken om rond de taart te smeren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-30 10:28:21

Daar is deze vulling niet stevig genoeg voor.

Beantwoorden
Iris 2020-09-11 12:29:20

Hai Rutger,

Is het mogelijk de gelatine te vervangen voor bijvoorbeeld agar agar?

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-09-14 10:41:57

Dat is mogelijk, alleen de exacte verhouding weet ik niet. Zelf heb ik het nog niet zo gemaakt.

Beantwoorden
Sharita 2020-08-28 14:06:13

Erg lekker en niet lastig te maken.

Beantwoorden
SH
Elise 2020-06-23 12:33:36

Hoi Rutger,

Kan deze vulling in de diepvries?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-06-30 14:29:14

Dat kan prima!

Beantwoorden
Mel 2020-06-11 21:40:04

Hallo Rutger,
Ik heb vaak als ik lemonncurd maak, witte stukjes in de pan erbij, ondanks het laagste vuur en steeds roeren. Ik neem aan dat dat eiwit is. Heb je een tip om dat te voorkomen?
Dank je wel!

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-06-20 12:05:05

Dat is inderdaad gestold ei. Je kunt het vuur nog lager zetten, of zelfs een warmhoudpolaatje gebruiken. Ook kun je de curd au bain-marie maken, maar dan duurt het wel veel langer.

Beantwoorden
Paul 2021-05-20 23:01:04

Ik had vandaag hetzelfde probleem, heb een keuken robot die ook verwarmt gebruikt en deze op 85 graden gezet.

Na het zeven overigens al het eiwit in de zeef kunnen houden, maar heb je toevallig tip voor een betere temperatuur? (Ik neem aan dat vanaf 55 graden het eiwit gaat stollen?)

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-05-31 11:02:29

Een betere temperatuur heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Simone van Joolen 2020-06-04 14:43:49

Beste Rutger,

Kun je deze crème ook gebruiken om de taart af te smeren alvorens er fondant over te doen? Of is dit een te vochtige crème zodat fondant smelt?
Alvast dank!

Beantwoorden
SI
Bart 2020-01-14 09:17:41

Hallo rutger,

Hoeveel tartelettes met een diameter van 10 cm kan je met 1 recept vullen?

Beantwoorden
BA
Bruno wilton 2019-12-24 15:18:34

Zeg Rutger is de creme ook lekker zonder limoen ?
De kinderen houden er niet van!😀

Beantwoorden
BR
Rutger 2019-12-29 11:06:19

In plaats van de limoenen kun je dan een extra citroen gebruiken.

Beantwoorden
Bruno wilton 2019-12-24 15:14:31

Lekker maar veel werk om te maken

Beantwoorden
BR
Sancia de Wit 2019-08-31 12:28:59

Hallo Rutger, hoe lang duurt het ongeveer om de crème luchtig te kloppen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-09-15 10:34:07

Niet zo heel erg lang; een paar minuten.

Beantwoorden
Tatchiana 2019-08-02 12:27:18

Hallo Rutger,
Hoelang van te voren kun je deze vulling maken? Ik heb het zondag nodig maar wilde de vulling nu alvast maken eigenlijk.
Groetjes

Beantwoorden
TA
Rutger 2019-08-05 14:13:06

Je kunt de vulling 2-3 dagen eerder maken, of nog langer en de vulling dan invriezen.

Beantwoorden
Nevache 2019-06-07 21:52:41

Lekkere vulling.... maar wat ik mij afvraag: met die 5 eidooiers erin is ie bij mij (logisch) kakelgeel... terwijl jouw foto toch meer een roomwitte substantie suggereert....

Beantwoorden
NE
Rutger 2019-06-17 14:58:24

Hoi. Na het luchtig opkloppen van de citroenvulling wordt deze - door de extra lucht erin - lichter van kleur.

Beantwoorden
Bruno wilton 2019-12-24 15:28:14

Beste Rutger denk je dat dit recept lekker is met aardbei ?

Beantwoorden
BR
Rutger 2019-12-29 11:05:27

Ik zou dan een combinatie van aardbei en een citrusvrucht doen, bijvoorbeeld limoen.

Beantwoorden
Rob Kam 2019-06-07 18:57:22

Een heerlijk frisse vulling die bepaald niet moeilijk te maken is als je je houdt aan de receptuur van Rutger! Ik volgde tevens de link naar de Tartelettes en heb deze ook gemaakt. Perfect, en zeker i.c.m. de hiervoor omschreven vulling, die overigens multi toepasbaar is.

Beantwoorden
RO