Deze citroen-limoen vulling is heerlijk om te gebruiken als vulling voor (biscuit)taarten of tartelettes. Vul er bijvoorbeeld dit stapeltaart recept mee of gebruik het als vulling in deze tartelettes. De kleine taartjes kun je extra lekker maken door ze na het vullen met deze citroenvulling af te maken met Italiaanse meringue en die licht af te branden.

Citroen limoen vulling
Ingrediëntenlijst
  • Voor de citroen-limoen vulling
  • 1½ blaadje gelatine
  • 150 gr suiker
  • 1 citroen, rasp
  • 1 limoen, rasp
  • 2 citroenen, sap
  • 2 limoenen, sap
  • 2 eieren
  • 3 eidooiers
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Citroen limoen crème maken

Week de blaadjes gelatine in koud water. Doe de suiker, de citroen- en limoenrasp, het citroen- en limoensap, de eieren en de eidooiers in een steelpannetje en verwarm dit al roerende op een laag vuur. De vulling zal dikker worden, maar mag vooral niet koken. Mocht je een thermometer hebben, haal de vulling dan bij 85 °C van het vuur. Kijk anders goed wanneer de vulling dikker wordt en dreigt te gaan koken. Giet het citroenmengsel door een fijne zeef en roer de gelatine erdoor Snijd de boter in kleine stukjes en roer deze door de vulling. Laat de vulling opstijven in de koelkast.

Klop de vulling voor gebruik luchtig op.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (29)
Rob Kam 2019-06-07 18:57:22

Een heerlijk frisse vulling die bepaald niet moeilijk te maken is als je je houdt aan de receptuur van Rutger! Ik volgde tevens de link naar de Tartelettes en heb deze ook gemaakt. Perfect, en zeker i.c.m. de hiervoor omschreven vulling, die overigens multi toepasbaar is.

Beantwoorden
RO
Nevache 2019-06-07 21:52:41

Lekkere vulling.... maar wat ik mij afvraag: met die 5 eidooiers erin is ie bij mij (logisch) kakelgeel... terwijl jouw foto toch meer een roomwitte substantie suggereert....

Beantwoorden
NE
Rutger 2019-06-17 14:58:24

Hoi. Na het luchtig opkloppen van de citroenvulling wordt deze - door de extra lucht erin - lichter van kleur.

Beantwoorden
Bruno wilton 2019-12-24 15:28:14

Beste Rutger denk je dat dit recept lekker is met aardbei ?

Beantwoorden
BR
Rutger 2019-12-29 11:05:27

Ik zou dan een combinatie van aardbei en een citrusvrucht doen, bijvoorbeeld limoen.

Beantwoorden
Tatchiana 2019-08-02 12:27:18

Hallo Rutger,
Hoelang van te voren kun je deze vulling maken? Ik heb het zondag nodig maar wilde de vulling nu alvast maken eigenlijk.
Groetjes

Beantwoorden
TA
Rutger 2019-08-05 14:13:06

Je kunt de vulling 2-3 dagen eerder maken, of nog langer en de vulling dan invriezen.

Beantwoorden
Sancia de Wit 2019-08-31 12:28:59

Hallo Rutger, hoe lang duurt het ongeveer om de crème luchtig te kloppen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-09-15 10:34:07

Niet zo heel erg lang; een paar minuten.

Beantwoorden
Bruno wilton 2019-12-24 15:14:31

Lekker maar veel werk om te maken

Beantwoorden
BR
Bruno wilton 2019-12-24 15:18:34

Zeg Rutger is de creme ook lekker zonder limoen ?
De kinderen houden er niet van!😀

Beantwoorden
BR
Rutger 2019-12-29 11:06:19

In plaats van de limoenen kun je dan een extra citroen gebruiken.

Beantwoorden
Bart 2020-01-14 09:17:41

Hallo rutger,

Hoeveel tartelettes met een diameter van 10 cm kan je met 1 recept vullen?

Beantwoorden
BA
Simone van Joolen 2020-06-04 14:43:49

Beste Rutger,

Kun je deze crème ook gebruiken om de taart af te smeren alvorens er fondant over te doen? Of is dit een te vochtige crème zodat fondant smelt?
Alvast dank!

Beantwoorden
SI
Mel 2020-06-11 21:40:04

Hallo Rutger,
Ik heb vaak als ik lemonncurd maak, witte stukjes in de pan erbij, ondanks het laagste vuur en steeds roeren. Ik neem aan dat dat eiwit is. Heb je een tip om dat te voorkomen?
Dank je wel!

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-06-20 12:05:05

Dat is inderdaad gestold ei. Je kunt het vuur nog lager zetten, of zelfs een warmhoudpolaatje gebruiken. Ook kun je de curd au bain-marie maken, maar dan duurt het wel veel langer.

Beantwoorden
Paul 2021-05-20 23:01:04

Ik had vandaag hetzelfde probleem, heb een keuken robot die ook verwarmt gebruikt en deze op 85 graden gezet.

Na het zeven overigens al het eiwit in de zeef kunnen houden, maar heb je toevallig tip voor een betere temperatuur? (Ik neem aan dat vanaf 55 graden het eiwit gaat stollen?)

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-05-31 11:02:29

Een betere temperatuur heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Elise 2020-06-23 12:33:36

Hoi Rutger,

Kan deze vulling in de diepvries?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-06-30 14:29:14

Dat kan prima!

Beantwoorden
Sharita 2020-08-28 14:06:13

Erg lekker en niet lastig te maken.

Beantwoorden
SH
Iris 2020-09-11 12:29:20

Hai Rutger,

Is het mogelijk de gelatine te vervangen voor bijvoorbeeld agar agar?

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-09-14 10:41:57

Dat is mogelijk, alleen de exacte verhouding weet ik niet. Zelf heb ik het nog niet zo gemaakt.

Beantwoorden
Lieselot 2020-12-23 16:40:57

Hey, leuk recept! Kun je deze vulling ook gebruiken om rond de taart te smeren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-30 10:28:21

Daar is deze vulling niet stevig genoeg voor.

Beantwoorden
Janiek 2021-02-24 16:01:43

Hallo Rutger,
Is het bij dit recept ook mogelijk om er frambozen in te verwerken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-02-28 10:32:00

Ik zou de vulling garneren met verse frambozen, dat is het lekkerste denk ik.

Beantwoorden
Denise 2021-05-19 18:02:07

Hi Rutger,

Laatst deze vulling gemaakt, heerlijk! Ik wil hem binnenkort verwerken in een andere taart maar heb een strakke planning. Kan ik de vulling een dag van te voren maken, laten opstijven in de koelkast en de volgende dag voor gebruik pas opkloppen?

Dankjewel!

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-05-31 11:09:04

Hoi! Dat kan prima!

Beantwoorden
Marleen Pycke 2021-05-27 21:09:25

Hoi Rutger, je zegt 1,5 blaadjes gelatine...met hoeveel gr komt dat overeen?
Groetjes, Marleen

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 10:25:59

Dat komt overeen met 2.5 gram gelatine.

Beantwoorden
Stefanie Koolhof 2021-07-08 12:20:52

Ha Rutger!

Ik ben een stapeltaart aan het maken met dit recept als vulling. De vulling is net klaar en ik vind hem heerlijk! Ik weet alleen niet of de kleine kinderen het te zuur gaan vinden, ik overweeg nu om 'm deels te mengen met de botercreme obv italiaanse meringue die ik ga maken om de taart af te smeren.
Zou dat eventueel kunnen en heb je dan nog tips? Welke verhouding kan ik het beste aanhouden; half-half?
Bedankt!
Gr Stefanie

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-07-13 09:30:57

Voor kinderen kan de vulling inderdaad wat zuur zijn. Goed idee om 'm met de crème te mengen. Met de verhouding heb ik (nog) geen ervaring.

Beantwoorden
Sigrid Jansen 2021-08-04 11:37:12

Hoi Rutger,

Ik heb een vraagje over de eieren. Kun je dit recept maken voor een zwangere? Ze mogen geen rauwe eieren. Weet je of verwarmen tot 85 graden voldoende is om mogelijke bacteriën te doden?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-08-09 11:41:43

Als je schoon werkt en zorgt dat de eieren inderdaad goed verhit zijn, dan is het veilig.

Beantwoorden
Coco 2021-09-24 20:39:19

Hoi Rutger, is er een verschil tussen dit recept en lemon curd?

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-09-26 21:20:46

Het recept is net iets anders qua verhouding, mede doordat hier gelatine doorheen zit.

Beantwoorden
Bert 2021-10-23 18:14:57

Ik begrijp iets niet. In de ingredïentenlijst staat 2 eieren en 3 dooiers. Bij het maken staat "doe de eieren in een steelpannetje". Ik begrijp dan de 2 eieren. Wat doe ik dan met de dooiers?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-10-24 12:27:17

Hi! De eidooiers vallen daar ook onder. Maar ik begrijp je vraag, ik heb het aangepast!

Beantwoorden
Michelle 2021-12-11 20:13:07

Hoi Rutger, ik ga deze vulling binnenkort maken voor een stapeltaart (15cm doorsnede). Hoeveel lagen kan ik met dit recept vullen? Alvast bedankt!

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-14 08:26:24

Hoi. Dat kan ik je niet met zekerheid zeggen, maar 2 lagen moet zeker lukken.

Beantwoorden
Joke 2022-02-08 16:23:09

Kan red velvet cake ook goed met deze vulling???

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-02-15 08:57:22

Persoonlijk lijkt het mij niet heel lekker.

Beantwoorden
Robert 2022-04-06 00:52:41

Ey Rutger,
Kan deze vulling gebruikt worden in een open eclair?
Bedankt
Robert

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-04-10 11:11:20

Dat kan prima!

Beantwoorden
Annemarie 2022-05-07 08:24:53

Hallo Rutger,

Heb ik nog erg veel cremeux over. Kan ik dat invriezen? Zo ja, hoelang is het dan houdbaar?

Groeten Annemarie

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-05-08 19:26:42

Hoi. Dat kun je prima invriezen en het is enkele maanden te bewaren.

Beantwoorden
Nicole 2022-05-24 07:16:38

Goedemorgen Rutger,

Is het ook mogelijk om de vulling (en de cake -ik wil dudokjes maken) een dag van te voren te maken? Om het dan de volgende dag tussen de cake te smeren?

Fijne dag!
Groetjes, Nicole

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-05-29 21:15:43

Dat kan prima!

Beantwoorden
Charlotte 2022-06-27 13:54:47

Hi Rutger,
Na het toevoegen van de boter blijven er kleine klontjes inzitten (ziet eruit al geschifte slagroom). Heb ik iets verkeerd gedaan? En is er een manier om dit nog te fixen?

Groetjes Charlotte

Beantwoorden
CH
Nando 2022-07-05 16:00:51

Hallo,

De vulling was heerlijk en goed gelukt, ik twijfelde alleen wel of ik te veel eigeel gebruikt heb, mijn vulling leek steviger en geler van kleur dan op de foto van het recept.

Is het 2 eieren + 3 ei dooiers? Of is het 2 eieren + 1 ei dooier? (dus totaal ook 3 ei dooiers).

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-07-11 08:20:18

Hi. Het klopt wel wat je hebt gedaan, 2 eieren en 3 extra eidooiers.

Beantwoorden
H 2022-08-29 10:43:24

Dag,
Bij mij was ie ook erg geel en te stevig, had gehoopt (zoals de foto) meer roomachtig. Smaak is wel goed

Beantwoorden
H
Rutger 2022-09-14 20:21:55

Hoi. Heb je de vulling voor gebruik wel luchtig opgeklopt? Dat maakt 'm romiger en minder geel.

Beantwoorden
Francien 2022-09-05 12:18:45

Hoi, deze vulling gemaakt voor in een proeftaartje. Erg lekker. Ik had er slagroom doorheen gedaan omdat hij was zuur is. Zelfde temperatuur en toch ging alles schiften. Weet jij hoe dat kan? En hou ik het eventueel anders zou kunnen doen?

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-09-14 19:57:23

Slagroom door deze vulling is geen succes. Dan kun je beter eerst een laagje van deze vulling op het taartje smeren en daar een laagje slagroom op.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.