Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt

Met dit basisrecept voor tartelette bodems maak je de lekkerste tartelettes. Ga je voor tartelettes met banketbakkersroom en vers fruit, met lemoncurd en Italiaanse meringue of met karamel en chocolade ganache. Met dit basisrecept heb je de perfecte basis voor de lekkerste tartelettes! Het is genoeg voor 8-12 tartelettebodems met een doorsnede van 8-10 centimeter. Zowel het deeg als de gebakken ongevulde taartbodems kun je – luchtdicht verpakt – heel goed invriezen.

Bereiding: Tartelette bodems

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik voor de tartelettebodempjes vormpjes of ringen van 8-10 centimeter doorsnede en 2-2½ centimeter hoog. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, dit voorkomt dat het bol gaat staan tijdens het bakken. Zet de beklede vormpjes 15-30 minuten in de koelkast.

Bak de tartelettes in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Gerdien 2019-03-05 15:10:21

Dag Rutger,
Kun je hiervoor ook een sloffenring gebruiken?
Alvast bedankt :)

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-03-11 17:35:44

Dan krijg je wel een hele grote tartelette, maar het zou moeten kunnen.

Beantwoorden
Gerdien 2019-03-05 15:08:54

Hoi Rutger,
Denk je dat ik ook een sloffenring kan gebruiken bij dit recept?
Alvast bedankt :)

Beantwoorden
GE
Janine 2019-03-03 12:18:05

Dag Rutger,

Omdat mijn man en ik koolhydraatarm eten, vraag ik me af of je de bloem kunt vervangen door bv lijnzaadmeel.
De tartelettes zien er heerlijk uit.
Vast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-03-04 17:26:24

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus daar kan ik je helaas geen antwoord op geven.

Beantwoorden
Anja 2019-02-25 10:20:35

Ik heb ze vorige week gemaakt, maar ondanks inprikken komen de bodems helemaal omhoog. Kan het eraan liggen dat ik voor het deeg alles in één keer in de kom en door elkaar gekneed heb? Of heb je andere tips? Ze smaakten overigens heerlijk!

Beantwoorden
AN
Elsbeth 2019-03-03 10:12:42

Hoi Rutger, dank voor je super recepten. Altijd feest als er een nieuw recept online komt. Ik heb voor de tartelettes je recept gevolgd, maar ook bij mij kwam de bodem omhoog. Heb je een idee hoe dit kan komen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-03-04 17:28:56

Heb je de bodem voor het bakken ingeprikt met een vork. Eventueel kun je dit halverwege tijdens het bakken ook nog een keer doen, als je merkt dat de bodem bol gaat staan.

Beantwoorden
Rutger 2019-03-04 17:36:14

Tijdens het bakken kun je - als de bodems bol gaan staan - ze nogmaals inprikken met een vork. Dan zakken ze weer en krijg je prachtige taartbodempjes.

Beantwoorden
Jacob 2019-02-18 17:49:36

Je hebt het recept een beetje gewijzigd t.o.v. het recept in je 'Bakbijbel'.
2 eidooiers naar een half ei, poedersuiker en amandelmeel wat minder, iets meer boter. Wat is de invloed hiervan op het eindproduct? Ik wil graag de theorie hierachter weten.

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-02-19 10:09:34

Ik ben er achter gekomen dat deze bodems net iets mooier bakken. De zijkanten blijven mooier omhoog staan en de structuur is lekkerder.

Beantwoorden
Janny Wols 2019-02-16 13:09:31

In het recept voor tartelettes bodems maken staat 30 gr. Amandelmeel. Is dit voor de smaak of voor iets anders?? Ik hou nl niet zo van amandelsmaak. Kan ik hiervoor iets anders gebruiken??

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-02-17 19:33:16

Het is vooral voor de structuur en om te zorgen dat de zijkanten niet naar beneden glijden.

Beantwoorden
Helene 2019-02-15 17:47:05

Is het niet nodig om de tartelletes blind te bakken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-02-17 19:35:06

Dat is niet nodig.

Beantwoorden