Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 30 gr amandelmeel
  • 70 gr poedersuiker
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Voor de frangipane
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 100 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 el bloem
  • Verder nodig
  • fruit, zoals appel, peer, frambozen, vijg, perzik, abrikoos
  • 100 gr abrikozenjam

Ben je op zoek naar een lekkernij waar de Franse sfeer van afspat? Veel Franser dan deze tartelettes met frangipane en fruit kan bijna niet. Frangipane en tartelettes zijn allebei echte Franse klassiekers en in dit recept is de combinatie van de zachte amandelvulling en het frisse fruit is onweerstaanbaar. 

Tartelettes zijn kleine taartjes die je vast weleens gezien hebt in de etalages van een patisserie, maar je kunt ze ook goed zelf maken. Wil je ongevulde tartelette bodems maken? Bekijk dan mijn tartelette bodem basisrecept.

Tip: lekkere smaakmakers die je aan de frangipane kunt toevoegen zijn bijvoorbeeld het merg van ¼-½ vanillestokje, de rasp van ¼ citroen, de rasp van ½ limoen of ½ theelepel amandelextract. Het is ook erg lekker om voor de frangipane gemalen pistachenoten te gebruiken in plaats van het amandelmeel.  

Met dit recept maak je ongeveer 8-12 tartelettes. 

Tartelettes met frangipane maken 

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingers door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik voor de tartelettebodempjes vormpjes of ringen van 8-10 centimeter doorsnede en 2-2½ centimeter hoog. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, dit voorkomt dat het bol gaat staan tijdens het bakken. Zet de beklede vormpjes 15-30 minuten in de koelkast. 

Doe voor de frangipane de boter, suiker, het amandelmeel en het zout in een kom en meng dit tot een egale massa. Voeg de eieren toe en roer deze erdoor. Meng tot slot de bloem door het mengsel. Vul de tartelettes voor ruim de helft met de frangipane. Gebruik je appel of peer, schil deze dan eerst. Snijd het fruit in partjes en rangschik deze op de frangipane. Frambozen kun je in z’n geheel in de amandelcrème drukken. Bak de tartelettes in 25-30 minuten goudbruin. Verwijder direct na het bakken de ringen en laat de taartjes afkoelen. 

Verwarm de abrikozen jam in een steelpannetje, wrijf deze door een fijne zeef en bestrijk de tartelettes daarmee.

Ontdek meer recepten met frangipane:

Of bekijk meer recepten met tartelettes:

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Ingrid 2022-03-17 19:08:44

Wat voor vormpjes gebruik je voor het bakken van tartelettes? Alvast bedankt.

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-03-20 12:48:24

Dat kan in verschillende, zowel in ringen als in dit soort vormpjes: https://www.bouwhuis.com/kitchen-craft-gebaksvormen-rond-o10-cm-4st

Beantwoorden
Paula 2022-02-27 12:18:50

Er wordt beschreven dat je de bodem uitsteekt en in de ring plaatst. Moet de zijkanten ook bekleed worden?

Beantwoorden
PA
Liduin 2022-02-27 13:33:34

Als je kijkt naar het recept 'tartelette bodem basisrecept (hierboven in de beschrijving rood aangegeven) zie je dat de zijkanten ook bekleed zijn.

Beantwoorden
LI
Elle 2022-02-28 07:35:46

Je zal het deeg moeten uitsteken met een iets grotere ring dan je vormpje zodat je genoeg deeg hebt voor de zijkanten.

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-03-01 09:13:30

Hoi. Ja, die moet ook bekleed worden.

Beantwoorden
Wendy 2022-02-27 09:51:33

Ziet er heerlijk uit. Ik heb de bodempjes al vaker gemaakt en ingevroren. Werkt super. Ik wil deze maken voor mijn verjaardag. Hoe lang van te voren kan ik ze maken denk je?
Invriezen is waarschijnlijk geen optie?

Beantwoorden
WE
Rutger 2022-03-01 09:14:29

Hoe verser gebakken, hoe lekkerder. Invriezen kan, maar het wordt er wel minder lekker van.

Beantwoorden