- Voor de frangipane
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 50 gr witte basterdsuiker
- snuf zout
- ½ citroen, rasp
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 50 gr amandelmeel
- 20 gr bloem
- Verder nodig
- 2 rollen Tante Fanny vers bladerdeeg à 270 gr
- 250 gr rode bessenjam
- 1 ei, losgeklopt
- 20 gr amandelschaafsel
- poedersuiker, om te bestuiven
Tijdens mijn bezoek eerder dit jaar aan Tante Fanny in Oostenrijk hebben we veel lekkere dingen gebakken. Eén daarvan was deze bladerdeegster. Die bleek zo lekker te zijn dat ik die graag met jullie wil delen! Het is een super leuk ding om met veel mensen op te eten. Zet hem in het midden van de tafel en laat iedereen een stuk afbreken. Natuurlijk kan je de rode bessenjam vervangen door een andere jam naar keuze.
Bereiding: Bladerdeegster met frangipane en rode bessenjam
Verwarm de oven voor op 200 ᵒC.
Doe de boter met de basterdsuiker, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een romig geheel. Voeg het ei toe en mix tot een gladde massa. Voeg als laatste het amandelmeel en de bloem toe en mix dit nog kort door.
Rol één plak bladerdeeg met bakpapier en al uit op een bakplaat. Strijk de frangipane over het deeg, maar laat de buitenste 2 centimeter van het deeg vrij. Roer de jam los en verdeel deze over de frangipane, het maakt niet uit als het wat vermengd met de amandelvulling. Bedek het alles met de tweede bladerdeegplak en druk de zijkanten zachtjes aan.
Snijd het gevulde bladerdeeg in zoals op onderstaande foto. Pak vervolgens steeds twee losse stukken naast elkaar en draai die in tegengestelde richting twee slagen om. Doe dit bij alle uitsteeksels. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi dit met amandelschaafsel. Bak de bladerdeegster in 15 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de ster afkoelen en bestrooi hem voor het serveren licht met poedersuiker.
Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny
Foto’s: Erik Spronk






