Ingrediëntenlijst
  • Voor de galettes
  • ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 100 gr amandelspijs
  • ¼ tot ½ ei, losgeklopt
  • 3 kleine peren, geschild en gehalveerd
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt
  • 60 gr abrikozenjam

Alleen het uiterlijk van deze perengalettes doet je al watertanden toch? Het leuke is dat dit een heel simpel recept is, maar ondanks dat ziet het er geweldig uit. Het geheim zit hem in de plakjes peer die als een waaier op het bladerdeeg liggen. En naast dat ze er prachtig uitzien smaken ze ook nog een heel lekker! Perfect voor bij de koffie, of met een bolletje ijs erbij als dessert! En in plaats van peer kun je natuurlijk ook appel gebruiken!

Perengalettes van bladerdeeg

Bereiding: Perengalettes van bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 30 x 35 centimeter. Steek of snijd daar 6 cirkels uit, met een doorsnede van ongeveer 12 centimeter. Leg deze op de bakplaat en prik het deeg in het midden een paar keer in met een vork. Bestrijk de randen van het deeg met wat losgeklopt ei.

Meng het amandelspijs met het ei tot het goed smeerbaar is. Gebruik eerst ¼ van het ei, als het spijs nog te stevig is kun je wat meer ei toevoegen. Strijk het amandelmengsel in het midden op de plakjes bladerdeeg. Snijd de halve peren in de lengte in dunne plakjes en druk ze iets plat, zodat ze als een waaier uiteen vallen. Leg ze voorzichtig in het midden op de amandelvulling.

Bak de perengalettes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de perengalettes afkoelen op een rooster en bestrijk ze voor het serveren met wat verwarmde abrikozenjam.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Annelies 2018-09-27 19:39:57

Kan je deze gebakjes bewaren, zo ja hoe? En moet je deze dan voor opdienen nog even in de oven doen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-01 09:27:45

Versgebakken zijn ze het allerlekkerst. Na een dag is het bladerdeeg wat minder knapperig, door het vocht uit de peer.

Beantwoorden
Valentine 2018-01-13 16:26:32

Appels gebruikt in plaats van peren. Ook heerlijk,

Beantwoorden
VA
Maya 2018-01-12 07:57:05

Hoi Rutger, de uitgestoken delen moet ik direct op een bakplaat plaatsen en niet een bakplaat bekleed met bakpapier? Heb ik het goed?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-15 00:13:36

Hoi! Als het goed is heb je de bakplaat al bekleed, dat staat in de eerste zin. Ik zou ze altijd op bakpapier bakken, dat werkt het beste.

Beantwoorden
Anja 2018-01-06 15:43:35

Super lekker . Wij hebben ze net op mmm .. heerlijk recept , ik heb alleen de abrikozenjam vervangen door mandarijn/passievrucht jam ik kan geen foto plaatsen maar heb de foto op mijn facebook pagina truitjes keuken staan met meer van jouw recepten . .

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-09 08:27:10

Dat klinkt superlekker! Leuk om al die lekkere foto's te zien!

Beantwoorden
Marja 2018-01-06 11:57:42

Hoi Rutger,
Heb je misschien een tip die ik gebruiken ipv amandelspijs? Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-09 08:28:02

Bij deze galettes gaat dat lastig. Je kunt de spijs weglaten, maar het wordt dan wel wat saai.

Beantwoorden
Marja 2018-01-10 03:23:11

Hoi Rutger,
Is een beetje vanillepudding soms een idee ipv spijs? Of loopt dat er uit in de oven? Bij Pastis de Belem ( als ik het zo goed schrijf ) bak je ook de pudding mee en dat is reuze lekker. Je weet wel, dat Portugese lekkere hapje bij de koffie of als nagerecht? Ik hoop het maar want ze zien er zoooooo lekker uit, maar aan saai heb je niks. Dat is niet spannend en niet lekker! Ben erg benieuwd naar je antwoord.
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-15 00:25:17

Hoi Marja. Die gebakjes zijn inderdaad heel lekker, alleen denk ik dat het hier niet heel goed werkt. De amandelspijs gebruik ik ook om tijdens het bakken vocht op te vangen dat vrijkomt uit de peren, zodat het bladerdeeg mooi krokant kan bakken. Bij het gebruik van vanillepudding gaat dat niet lukken ben ik bang.

Beantwoorden
Marja 2018-01-15 09:54:29

Hoi Rutger,
Jammer. Dan moet ik dus voor mezelf iets heel anders verzinnen met peer, want mijn man vroeg al wanneer ik ze ging maken! En ik lust echt geen spijs. In elk geval bedankt voor je antwoord, was zeer duidelijk

Beantwoorden
MA
Marie-Louise 2018-09-20 12:14:59

Om het probleem van vocht op te lossen kan je een mengeling maken van 50/50 bloem en suiker. Strooi dit op de taartbodem en je probleem is opgelost.
Tip gekregen van gepensioneerde bakker !!

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-24 08:06:34

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Marja 2018-09-24 17:06:37

Heel erg bedankt voor de tip Marie-Louise! Ik ga dit zeker proberen. Fijn dat ik nu gewoon mee kan eten als er ergens op deze manier amandelspijs in moet. Kan ik nu dus gewoon vervangen.
Nogmaals....heeeeeeel erg bedankt!
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Monique 2018-01-05 19:56:27

Kan het ook met water ipv ei?

Beantwoorden
MO
Rutger 2018-01-09 08:29:29

Wat bedoel je? Het spijs verdunnen of het bladerdeeg bestrijken? In beide gevallen heeft ei wel de voorkeur, maar het verdunnen kun je eventueel ook met wat water doen, al wordt het dan wel wat slapper na het bakken.

Beantwoorden
Annemieke 2018-01-05 06:57:08

Moeten de peren rijp zijn of niet

Beantwoorden
AN
Anja 2018-01-06 15:45:10

Ik heb hele rijpe peren gebruikt , het was heerlijk .

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-09 08:35:23

Ze hoeven niet heel rijp/zacht te zijn, omdat ze in de oven nog wat zachter worden.

Beantwoorden