Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 100 gr amandelmeel
  • 80 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • ½ citroen, rasp
  • 3 á 4 appels, geschild en in dunne plakjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om uit te rollen
  • 1 el suiker
  • ½ tl kaneel
  • 50 gr abrikozenjam

Dit is samen met de rabarbertaart die ik onlangs plaatste één van de mooiste taarten die ik de afgelopen tijd gemaakt heb. En niet alleen ziet hij er prachtig uit, hij is ook nog eens heel erg lekker. Om een mooie roos te vormen van de appelplakjes moeten deze vooral voor het midden van de taart erg ver gebogen worden. Leg om dat gemakkelijker te maken de appelplakjes, die je voor het midden gebruikt, enkele minuten in kokend water, waardoor ze wat zachter worden. De appelplakjes zijn zo veel gemakkelijker te buigen en zijn zelfs op te rollen.

Franse appeltaart met frangipane

Bereiding: Franse appeltaart met frangipane

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter. Doe voor de vulling het amandelmeel, de boter, suiker, bloem, eieren, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een egale massa.

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel de amandelvulling over de bodem en bekleed dit vervolgens van buiten naar binnen met de appelpartjes, zodat er een roosvorm ontstaat. Meng de suiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de Franse appeltaart daarmee voor een mooie glans.

Foto’s: Erik Spronk

 

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (21)
Lies 2018-10-29 11:21:40

Hoi Ruger
Nee, ik heb ‘m niet met hete lucht gebakken. Ik ga het gewoon nog een keer proberen.

Beantwoorden
LI
Lies 2018-10-25 07:38:15

Hai Rutger, ik ben absoluut fan van je recepten. Deze taart ziet er geweldig uit maar hij is een beetje te droog en deze feedback kreeg ik ook van m’n gasten. De frangipane heeft bij mij althans een hele vaste structuur en ik zou hem wat smeuïger verwachten.

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-10-28 23:40:24

Hoi Lies. De vulling hoort inderdaad wat smeuig te zijn. Mede door het vocht dat uit de appel komt is de vulling bij mij zeker niet droog. Heb je de taart misschien met hetelucht gebakken?

Beantwoorden
Valentine 2018-06-14 17:06:19

Deze taart is vandaag weer prima gelukt! Als wilt stuur ik je een foto. :-)

Beantwoorden
VA
Rutger 2018-06-20 17:14:29

Heerlijk! Foto's zijn altijd leuk!

Beantwoorden
Sylvia 2018-05-31 16:41:21

Vorige week gemaakt en hij was heerlijk!!! Super blij word ik van jou recepten want ze kloppen altijd.

Groetjes

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-06-03 15:02:52

Heel tof!

Beantwoorden
Els 2017-09-20 19:24:53

Kun je ook zelfgemaakte amandelspijs gebruiken? Dat heb ik nog in de vriezer....

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-09-25 00:33:10

Dat kan. Gebruik in dat geval 200 gr zelfgemaakt amandelspijs, 80 boter, 30 bloem, 2 eieren, snuf zout en eventueel nog wat extra citroensrasp (dat zit ook al door het spijs waarschijnlijk).

Beantwoorden
Els 2017-09-25 18:28:22

Bedankt Rutger maar ik had de amandelspijs al gebruikt voor een tulband. Ga de appeltaart nu gewoon maken zoals in het recept met de frangipane

Beantwoorden
EL
Wendela 2017-08-07 21:49:30

Ook gluten- en lactosevrij is het een geweldige taart. Echter dan wel goed opletten op de tijd.

Beantwoorden
WE
Rutger 2017-08-16 09:03:15

Goed om te horen!

Beantwoorden
Jiska 2018-02-18 21:19:28

Hoi wendela, welke verhoudingen heb je dan gebruikt? En hoelang heb je de taart dan in de oven gedaan? Alvast bedankt!

Beantwoorden
JI
Inge 2017-03-21 18:09:49

Heerlijk taartje !
Gebakken van Elstar
Niemand geloofde dat het zelf gebakken was ☺️

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-03-23 13:14:07

Tof! Dat is leuk om te horen!

Beantwoorden
Doortje 2017-02-04 15:57:07

Gister deze taart gebakken, hij is prachtig en heerlijk vandaag was hij eigenlijk nog lekkerder.
Gaat in mijn top 10

Beantwoorden
DO
Jeanne 2017-01-14 16:58:23

Vandaag heb ik deze mooie taart gebakken. Ik ben benieuwd hoe de smaak is, maar dat weet ik morgen pas. Rutger, bedankt voor het recept!

Beantwoorden
JE
Jeanne 2017-03-18 08:08:01

Ik heb deze taart voor de 2e keer gebakken en ben nog steeds enthousiast over het recept. Dit keer was het een kado voor de mannen van Het Volk, een bekende bevriende toneelgroep en zij stuurden me een mail dat ze hem ook heerlijk vonden.
Ik heb nog wel een vraag: kan ik de taart direct uit de vorm halen of moet ik hem eerst af laten koelen?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-03-20 08:42:21

Hoi! Wat leuk om te horen! Hoe sneller je hem uit de vorm kan halen, hoe knapperiger het deeg wordt na het afkoelen. Maar je kan hem ook prima laten afkoelen in de vorm hoor.

Beantwoorden
Hans 2016-12-17 09:30:27

Prachtig gelukt deze appeltaart. Gemaakt met 'pink lady' appels, en samen met een glas Sauternes erbij een prachtige combinatie, en ontzettend lekker...

Beantwoorden
HA
Diana Donkers 2016-11-14 21:23:57

Hallo Rutger, welke appels gebruik je voor de Franse appeltaart?

Beantwoorden
DI
Rutger 2016-11-17 12:48:08

Meestal gebruik ik Jonagold. Die behouden mooi hun vorm.

Beantwoorden
Esther 2016-10-15 17:21:17

Deze taart is zooo Lekker, ook bij mij mooi gelukt! Met goudreinetten uit eigen boomgaard.
Ik heb het recept gedeeld op de Aga gebruikers groep met een vermelding naar je site.

Beantwoorden
ES
Rutger 2016-10-17 06:56:32

Wat leuk om te horen!

Beantwoorden
Inge 2016-09-30 00:01:45

Geweldig lekker!

Beantwoorden
IN
Rob 2016-06-29 22:34:59

Ik heb de appeltaart gebakken in de vaaivorm paste precies en de hoeveelheden precies in verhouding reuk en smaak waren voortreffelijk, afgemaakt met een toef slagroom. Ik ben blij dat ik de amandelmeel hebt ondekt. Rutger wat je ben vergeten te schrijven is dat de boter, suiker en de eieren wit en luchtig moet kloppen zo als bij de cake

Beantwoorden
RO
Annie 2016-06-10 17:55:45

Erg lekker! Ik houd niet zo van abrikozenjam, dus rabarberjam gebruikt. Rabarberjam is ook een echte aanrader!!

Beantwoorden
AN
Nanda 2016-05-12 22:07:02

Vanmiddag deze taart gebakken voor mijn verjaardag morgen.
Nog even een stress momentje want we hadden een stroomstoring van een uurtje of 2, de taart stond net klaar om in de oven te gaan.
Ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk, morgen weet ik of hij net zo lekker smaakt!

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-05-12 22:12:22

Wat leuk! Ik ben heel benieuwd!

Beantwoorden
Nanda 2016-05-13 12:46:51

Update: Heerlijk!
En de smeuïge chocoladetaart valt ook weer enorm in de smaak!
Dank je wel voor het delen van je geweldige recepten!

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-05-13 17:08:41

Fijn dat hij zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Annie van den Broek 2016-05-05 17:06:49

Dat ziet er lekker en mooi uit

Beantwoorden
AN
Debbie Bodewes 2016-05-02 13:31:22

heerlijk en prachtig om te zien!

Beantwoorden
DE
Frieda 2016-05-01 20:42:00

Ziet er super uit. Ik zou hem graag willen maken maar ben allergisch voor o.a. noten. Amandelmeel kan dus niet. Kan het vervangen worden door gewoon bloem?

Beantwoorden
FR
Rutger 2016-05-02 06:36:10

Het amandelmeel kan helaas niet vervangen worden door gewoon meel, dat is niet echt lekker.

Beantwoorden
Lysette 2017-02-01 11:22:20

Hier ook een allergie voor oa noten. Voor het deeg zou gewoon appeltaart deeg wel lukken. Heb je misschien een tip om als alternatieve vulling te gebruiken? Is banketbakkersroom een optie? JE kunt het dan natuurlijk geen frangipane meer noemen, maar het ziet er zo mooi uit met die schijfjes appel!

Beantwoorden
LY
Rutger 2017-02-03 16:03:06

Ik denkt dat de bodem met banketbakkersroom te nat wordt. Ik zou een laagje abrikozenjam proberen en daarop wat custardpoeder strooien.

Beantwoorden
Mirjam 2017-08-02 12:27:58

Je kunt chufameel gebruiken. Aardnoot. Heeft niks met amandelen of noten te doen. Volgens mij alleen via internet te bestellen, maar is fijn meel.

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-08-06 21:49:14

Goede tip! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er zelf nog nooit van heb gehoord, maar klinkt als een goed alternatief.

Beantwoorden
Mirjam 2017-08-02 12:27:10

tegenwoordig is er chufameel. Aardnoten. Heeft niks met noten te maken en prima alternatief voor mensen met een notenallergie.
Volgens mij alleen via internet te bestellen. Ik gebruik dit ook bij mensen met een allergie.

Beantwoorden
MI
Sanne Terlingen 2016-05-01 09:22:09

Wauw wat een plaatje!
Ik onthoud hem zeker om binnenkort te maken.

Beantwoorden
SA
Je@net 2016-05-01 08:55:44

Ooooh....dat ziet er wel erg mooi uit. Goed idee voor moederdag!

Beantwoorden
JE