Ingrediëntenlijst
  • Voor de droge ingrediënten
  • 135 gr bloem
  • 40 gr amandelmeel
  • 1½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 135 gr suiker
  • ½ tl kaneel
  • Voor de natte ingrediënten
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 125 ml volle yoghurt
  • 3 eieren
  • ½ citroen, rasp
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 2 appels
  • ½ citroen, sap
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 75 gr abrikozenjam

Deze frisse appelcake is super makkelijk om te bakken en onwijs lekker. Het appel cake recept is simpel, eerst meng je alle droge ingrediënten door elkaar en daar gaan de natte dan bij. In de vorm, appel erop en de appelcake is klaar voor de oven. De yoghurt in het cakebeslag maakt de cake lekker fris. En door zonnebloemolie te gebruiken blijft de cake heerlijk zacht en sappig.

Bereiding: Frisse appelcake met yoghurt

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 22 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door meteen pollepel. Doe hier de natte ingrediënten bij en roer alles door tot het goed gemengd is. Giet het beslag in de springvorm.

Was de appels en droog ze af. Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd partjes van een halve centimeter dik. Doe het citroensap met de suiker en de kaneel in een kom. Meng de appelpartjes hier doorheen tot ze allemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker. Rangschik de partjes in een mooi patroon op het beslag. Bak de taart in 30 tot 40 minuten goudbruinen gaar. Laat de cake iets afkoelen en verwijder de rand van de springvorm.

Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en roer deze los. Bestrijk, met een kwastje, de cake met de warme jam voor een mooie, glanzende bovenkant.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Jeannette 2018-11-02 20:31:46

Deze appelcake is zo lekker. Ik ga hem dit weekend
weer bakken.

Beantwoorden
JE
Ellen 2018-10-16 15:12:57

Ook lekker met grof geraspte appel en een geprakte rijpe banaan erdoor en daardoor minder suiker gebruikt. Ook met magere Griekse yoghurt was dit een goed recept, dank!

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-10-22 11:10:53

dat klinkt inderdaad als een heerlijke variatie! Dankjewel!

Beantwoorden
Hanna 2018-09-30 13:25:38

Ik heb 2 caken tegelijk gemaakt in bakblikken en Griekse yoghurt gebruikt, minder suiker, maar ze smaakten bijzonder lekker.

Beantwoorden
HA
Ilse 2018-08-10 15:40:54

Heerlijke,rijke cake smaak.

Beantwoorden
IL
lenne 2018-07-09 19:49:53

Rutger, Waarom gebruik je een beetje amandel meel ..? Wat doet dat in cake...?? Alvast bedankt. .

Beantwoorden
LE
Rutger 2018-07-16 08:47:59

Het geeft de cake een fijne structuur, maakt hem sappiger en draagt bij aan een fijne smaak.

Beantwoorden
Rita 2018-05-19 19:21:55

Heel simpel om te maken en heel lekker! De cake is misschien iets compacter maar helemaal niet droog. De yoghurt en de citroen geven een frisse smaak en de lichte amandelsmaak geeft juist nog iets extra. Bedankt voor het recept!

Beantwoorden
RI
Tessa Hartmann 2018-05-11 22:02:58

Ik heb hem gemaakt.i.p.v.bloem en bakpoeder gebruikte ik zelfrijzend bakmeel, omdat ik dat in huis had.De smaak was goed, maar hij was niet gerezen en niet cakeachtig.Moet het deeg soms langer geklopt worden?Ik heb dat niet zo lang gedaan.Dit was voor het eerst dat een recept van jou niet goed uitpakte.

Beantwoorden
TE
Rutger 2018-05-14 21:05:44

Naar verhouding gaat er net iets meer bakpoeder in deze cake dan dat er in zelfrijzend bakmeel zit. Verder is de cake wel iets compacter dan normale cake, dat komt door de yoghurt. Hij wordt dus ook niet heel hoog, maar wel heel lekker (vind ik zelf tenminste).

Beantwoorden
Henriëtte 2018-05-10 22:52:21

Kan ik ook i.p.v olie roomboter gebruiken? Hoeveel moet ik dan afwegen?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-05-14 21:09:29

Dat moet wel kunnen denk ik. Zo'n 100 gram boter is voldoende. Zorg wel dat deze heel zacht is, of gesmolten.

Beantwoorden
Ava 2018-05-08 20:16:24

Bedankt voor dit recept! Lijkt me erg lekker. En ik.ben ook heel benieuwd of het met Alpro yoghurt kan om dezelfde reden! . Maar dat is misschien gewoon proberen en kijken wat het wordt. Leuk dat t een keer met olie is ipv met boter. Vaak vind ik met olie veel lekkerder :-)

Beantwoorden
AV
Ava 2018-05-08 20:14:32

Hallo Rutger, ik wil hem graag in een gewoon cake blik maken.. Hoelang moet hij dan je in de oven? En ook op 180 graden of lager?

Beantwoorden
AV
Rutger 2018-05-14 21:14:14

Ik zou dezelfde tijd en temperatuur proberen. Check wel even met een satéprikker of de cake goed gaar is.

Beantwoorden
ingrid 2018-05-08 20:01:57

Mooi moederdagtaartje om te maken..Dank je wel!!

Beantwoorden
IN
Rita 2018-05-08 15:42:09

Ohhhhh die ga ik maken mmmmm

Beantwoorden
RI
Ingrid 2018-05-07 17:33:13

Welke maar eieren gebruik jij altijd.

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-05-14 21:14:59

Altijd de M eieren. Zie hier voor meer informatie: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Sonja 2018-05-07 12:54:59

Rutger,

kan ik dit recept ook met Alpro yoghurt maken? Ik heb een melk intolerantie dus volle yoghurt kan niet.
Hoop dat het kan, want het lijkt mij een heerlijk recept.
Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
SO
Rutger 2018-05-14 21:18:02

Dat denk ik wel! Maar heb het nog nooit geprobeerd, dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

Beantwoorden
Mickey 2018-05-07 12:03:49

Kan ik i.p.v. volle yoghurt ook kwark gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-05-14 21:18:34

Dat weet ik niet zeker, zou je moeten proberen. Het klinkt wel lekker in elk geval.

Beantwoorden
Monique den Ouden 2018-09-20 07:27:12

Ja hoor! Dat gaat prima. Al meerdere keren gedaan.

Beantwoorden
MO