- Voor de karamel appels
- 4 appels, jonagold, geschild en in grove chunks
- 1 citroen, sap en rasp
- 150 gr suiker
- 80 gr boter
- Voor de romige yoghurt
- 200 ml slagroom
- 300 ml Griekse yoghurt
- Verder nodig
- 60 gr rietsuiker
Stoofrecepten zijn altijd een succes. Zeker in de wintermaanden is het heerlijk om een warme stoofpot op tafel te zetten. En het makkelijke is ook nog eens dat je stoofgerechten (over het algemeen) heel goed van te voren kunt maken. Dit dessert is eigenlijk ook een stoofrecept en het is afkomstig uit de nieuwe kookbijbel van Julius Jaspers: Stoofbijbel. In deze kookbijbel vind je de lekkerste stoofgerechten; met vlees, gevogelte, vis, groenten en dus ook een aantal zoete stoofrecepten. In dit recept worden de appels gestoofd in karamel en vervolgens afgetopt met een romig yoghurtmengsel. Om het appeldessert helemaal af te maken wordt het voor het serveren voorzien van een knapperig karamellaagje. Dit recept is genoeg voor 6 personen.
Bereiding: Appel brûlée
Meng de appels met het citroensap.
Smelt de suiker in een rvs-koekenpan rustig tot een mooie karamel (beslist niet roeren want dan gaat de suiker grijnen; wel af en toe de pan een beetje bewegen en de gesmolten suiker over de bodem laten walsen). Wacht tot je een mooie egale, bruine karamel hebt, roer dan de boter erdoorheen en laat kort indampen tot een gladde karamel.
Laat de appels even uitlekken (gooi het citroensap niet weg). Voeg toe aan de karamel, roer tot de suiker weer zacht is en laat de appels 10 minuten stoven (let op dat ze niet te zacht worden).
Verdeel de gekaramelliseerde appels over 6 ramekins (ronde bakjes) of glazen. Klop de slagroom lobbig en schep voorzichtig door de yoghurt. Breng het op smaak met het uitgelekte citroensap en de rasp, en giet over de afgekoelde appels. Strijk de yoghurt plat af en laat afkoelen in de koeling.
Bestrooi de romige yoghurt met rietsuiker en brand af met een gasbrander.
Ben je nieuwsgierige geworden naar Stoofbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk






