Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolademousse
  • 3 eieren, gescheiden
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 1 el suiker
  • snuf zout

Waarschuwing: dit is de puurste chocolade mousse die je ooit gaat proeven! En hij is onwijs lekker! Dat komt omdat er niets meer in zit dan pure chocolade, ei, een klein beetje suiker en een snuf zout. Waar er bij andere chocolademousses vaak slagroom of melk wordt toegevoegd, is dat hier niet het geval. Met als resultaat een super lekkere chocolademousse met een hele pure smaak. Het is een chocolademousse zoals je die vaak in Frankrijk tegenkomt. Zonder fratsen, gewoon lekker en vol van smaak. Ergens is het ook wel begrijpelijk, ga je bijvoorbeeld slagroom toevoegen aan een mousse, dan wordt de chocoladesmaak als het ware verdund. Hoe meer je naast de chocolade toevoegt, hoe minder sterk de chocoladesmaak wordt. Daarom was ik blij verrast toen ik deze mousse voor het eerst proefde.

Let op: Dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen. Gebruik zo vers mogelijke eieren of gebruik gepasteuriseerd eigeel en -wit.

Pure chocolademousse

Bereiding: Pure chocolademousse

Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Let er bij gebruik van de magnetron op dat je de chocolade tijdens het verwarmen regelmatig doorroert, zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt.

Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop deze samen met het zout luchtig. Voeg als de eiwitten luchtig beginnen te worden de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.

Roer de eidooiers los en meng deze door de gesmolten chocolade. Neem de helft van het opgeklopte eiwit en spatel dat door het chocolademengsel. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor en meng alles voorzichtig tot een luchtige mousse. Schenkt de mousse in bakjes of glaasjes en laat ze enkele uren opstijven in de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen