Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolademousse
  • 3 eieren, gescheiden
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 1 el suiker
  • snuf zout

Waarschuwing: dit is de puurste chocolade mousse die je ooit gaat proeven! En hij is onwijs lekker! Dat komt omdat er niets meer in zit dan pure chocolade, ei, een klein beetje suiker en een snuf zout. Waar er bij andere chocolademousses vaak slagroom of melk wordt toegevoegd, is dat hier niet het geval. Met als resultaat een super lekkere chocolademousse met een hele pure smaak. Het is een chocolademousse zoals je die vaak in Frankrijk tegenkomt. Zonder fratsen, gewoon lekker en vol van smaak. Ergens is het ook wel begrijpelijk, ga je bijvoorbeeld slagroom toevoegen aan een mousse, dan wordt de chocoladesmaak als het ware verdund. Hoe meer je naast de chocolade toevoegt, hoe minder sterk de chocoladesmaak wordt. Daarom was ik blij verrast toen ik deze mousse voor het eerst proefde.

Let op: Dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen. Gebruik zo vers mogelijke eieren of gebruik gepasteuriseerd eigeel en -wit.

Pure chocolademousse

Bereiding: Pure chocolademousse

Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Let er bij gebruik van de magnetron op dat je de chocolade tijdens het verwarmen regelmatig doorroert, zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt.

Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop deze samen met het zout luchtig. Voeg als de eiwitten luchtig beginnen te worden de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.

Roer de eidooiers los en meng deze door de gesmolten chocolade. Neem de helft van het opgeklopte eiwit en spatel dat door het chocolademengsel. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor en meng alles voorzichtig tot een luchtige mousse. Schenkt de mousse in bakjes of glaasjes en laat ze enkele uren opstijven in de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Robert 2018-12-05 20:03:29

Hoeveel personen zou je hiermee kunnen voorzien?

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-12-11 11:47:26

Dit is genoeg voor 4 personen, aangezien het vrij machtig is.

Beantwoorden
M 2018-11-30 03:53:08

Kan de mousse een dag van te voren gemaakt worden?

Beantwoorden
M
Rutger 2018-12-03 09:09:08

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Anonymous 2018-11-27 19:16:16

Waarom klonterd de chocolade als ik de eiwit erdoor spatel

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-03 09:14:49

Kwamen de eieren uit de koelkast? Dan is het temperatuurverschil wellicht te groot.

Beantwoorden
Janet Kirkby 2018-11-15 20:18:18

Kan ik ook witte basterdsuiker gebruiken ipv kristalsuiker?

Gr. Janet.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-11-19 14:36:44

Dat kan prima.

Beantwoorden
Christine Norman 2018-05-30 11:40:42

Dit is inderdaad de lekkerste chocomousse die er bestaat Rutger, ik maak die ook altijd zo. Nog een recept van mijn grootmoeder..

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-06-03 15:05:41

Grootmoeders recepten zijn vaak de beste!

Beantwoorden
Joop 2018-05-18 10:25:17

Gemaakt en het was heerlijk! Makkelijk om te maken, zeker voor herhaling vatbaar.

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-05-21 16:55:01

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
1jaar365recepten 2018-05-17 13:50:47

Mooie foto's! Een mens krijgt direct zin in chocolademousse.

Beantwoorden
1J
Peter 2018-05-15 22:07:58

Kun je dit recept ook als taartvulling gebruiken? Zo ja, voor wat voor afmeting is dit recept?

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-05-21 16:56:48

Ik denk dat de mousse daar niet stevig genoeg voor is.

Beantwoorden
Peter 2018-05-24 15:59:09

Oke, bedankt voor je reactie

Beantwoorden
PE
Laura Geerlings 2018-05-15 21:59:06

Is het mogelijk om het met witte chocolade te maken??

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-05-21 16:57:36

Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel moet lukken. De mousse zal wel veel minder stijf worden.

Beantwoorden
Coby Bock 2018-05-15 18:30:42

O dat is lekker ga ik vast maken met Pinksteren.
Maar met melk chocolade.
Ik ben niet z.n fan van puur

Beantwoorden
CO