Met de zomer voor de deur kun je maar beter goed voorbereid zijn op warme dagen. Met dit roomijsjes recept ben je dat zeker! Deze ijsjes zijn makkelijk om te maken en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Met 1 basis ijsmix kun je volop variëren en de lekkerste ijsjes maken. In dit artikel deel ik mijn recept voor vanille-ijsjes met pure chocolade, koffie-ijsjes met melkchocolade en frambozenijsjes met witte chocolade!

3 soorten roomijsjes gedoopt in chocolade

IJsvormpjes

Om de ijsjes extra mooi te maken heb ik ijsvormpjes van Baktotaal Bouwhuis gebruikt. In hun webwinkel vind je verschillende soorten ijsvormpjes, waarmee je de mooiste ijsjes kunt maken. Voor de vanille roomijsjes heb ik deze vormpjes gebruikt. De koffie-ijsjes heb ik kleiner gemaakt, in deze vormpjes en voor de frambozenijsjes heb ik deze ijsvormpjes gebruikt.

3 soorten roomijsjes gedoopt in chocolade

Per smaak heb je genoeg voor ongeveer 6 grote ijsjes of 16 kleintjes. Chocolade die je overhoudt na het dopen van de ijsjes kun je bewaren in de koelkast. Als je deze nog kort verwarmd naderhand is het heerlijk op een bolletje ijs of over bijvoorbeeld brownies.

3 soorten roomijsjes gedoopt in chocolade
Ingrediëntenlijst
  • Voor de frambozenijsjes met witte chocolade
  • 125 gr (diepvries)frambozen
  • ½ blikje (200 ml) gezoete gecondenseerde melk
  • 250 ml slagroom
  • 200 gr witte chocolade callets
  • 40 gr cacaoboter
  • gevriesdroogde frambozen
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Roomijsjes met chocolade

Doe voor de vanille-roomijsjes de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanillemerg in een kom en klop dit tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Doe voor de frambozenijsjes de frambozen in een steelpan en breng deze op matig vuur en al roerend aan de kook. Laat de frambozen ongeveer 2 minuten koken. Haal het pannetje van het vuur en druk de frambozen door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat het mengsel afkoelen.

Doe stokjes in de ijsvormpjes en giet daar vervolgens het ijsmengsel in. Leg de ijsjes minimaal 1 nacht in de vriezer. Doe de gecondenseerde melk met de slagroom in een kom en klop dit tot een romig geheel. Meng als laatste de frambozenpuree door het mengsel.

Doe voor de koffie-ijsjes de gecondenseerde melk, de slagroom en oplos-espresso in een kom en klop dit tot een romig geheel.

Doe houten stokjes in de ijsvormpjes en vul deze vervolgens met het ijsmengsel van jouw keuze. Leg de roomijsjes vervolgens minimaal 1 nacht in de vriezer.  

3 soorten roomijsjes gedoopt in chocolade

De ijsjes in de chocolade dopen

Doe de chocolade en de cacaoboter in een kom en smelt deze in de magnetron of au-bain-marie. Roer de chocolade – als je de magnetron gebruik – om de 10-15 seconden door en gebruik een plastic of glazen kom. Als je de chocolade au-bain-marie smelt, gebruik dan een hittebestendige kom en zorg dat de kom het kokende water in de pan niet raakt.

Schenk het gesmolten chocolade-cacaobotermengsel in een grote mok of in een glas, die breed genoeg is om de ijsjes straks in te dopen. Haal de bevroren ijsjes uit hun vormpjes en doop ze in de warme chocolade. Je kunt de beker of het glas iets schuin houden, om zo te zorgen dat het gehele ijsje bedekt wordt met een laagje chocolade. Schud de overtollige chocolade voorzichtig van de ijsjes af en leg ze op een stuk bakpapier.

Als je nog iets op de ijsjes wilt strooien, zoals de stukjes gevriesdroogde frambozen voor de frambozenijsjes of de crispy pearls voor de koffie-ijsjes, dan moet je dat nu gelijk doen. Binnen een halve minuut is de chocolade stevig en blijft je strooisel niet meer plakken aan het ijsje. Leg – als de chocolade stevig geworden is – de ijsjes terug in de vriezer tot je ze gaat opeten.

3 soorten roomijsjes gedoopt in chocolade
3 soorten roomijsjes gedoopt in chocolade

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Jolanda 2019-06-16 08:35:12

Lijkt me leuk om te maken. Vraagje: hoeft de chocolade niet getempereerd te worden?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-06-17 14:34:46

Voor dit recept hoeft de chocolade niet getempereert te worden.

Beantwoorden
Jolanda 2019-06-18 16:35:52

Dank voor je reactie. Dat scheelt😉. Heb al vormpjes besteld dus ga binnenkort aan de slag

Beantwoorden
JO
Wil van Steenis 2019-06-16 10:17:13

Leuk recept! En fijn dat je er bij vermeld hoe veel stuks je kan maken met een recept! Is trouwens bij al je recepten fijn. Groetjes Wil.

Beantwoorden
WI
Cindy 2019-06-16 10:57:43

Hoi Rutger,
Ik woon in het buitenland en zou 123 niet zo gauw weten waar hier chocolade callets worden verkocht.
Kan ik iets anders in plaats van de callets gebruiken? Zo ja moet ik de hoeveelheid van de callets aan houden?

Beantwoorden
CI
Rutger 2019-06-17 14:34:14

Je kunt ook gewoon chocolade gebruiken, en die dan fijnhakken. De cacaoboter is wel echt nodig om de ijsjes goed te kunnen dopen.

Beantwoorden
Audrey 2019-06-17 14:27:19

Ooo, dat ziet er goed uit! Ik zou er nooit aan gedacht hebben om ijsjes zelf te maken.

Beantwoorden
AU

U kunt niet meer reageren.