Met de zomer voor de deur kun je maar beter goed voorbereid zijn op warme dagen. Met dit roomijsjes recept ben je dat zeker! Deze ijsjes zijn makkelijk om te maken en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Met 1 basis ijsmix kun je volop variëren en de lekkerste ijsjes maken. In dit artikel deel ik mijn recept voor vanille-ijsjes met pure chocolade, koffie-ijsjes met melkchocolade en frambozenijsjes met witte chocolade!
IJsvormpjes
Om de ijsjes extra mooi te maken heb ik ijsvormpjes van Baktotaal Bouwhuis gebruikt. In hun webwinkel vind je verschillende soorten ijsvormpjes, waarmee je de mooiste ijsjes kunt maken. Voor de vanille roomijsjes heb ik deze vormpjes gebruikt. De koffie-ijsjes heb ik kleiner gemaakt, in deze vormpjes en voor de frambozenijsjes heb ik deze ijsvormpjes gebruikt.
Per smaak heb je genoeg voor ongeveer 6 grote ijsjes of 16 kleintjes. Chocolade die je overhoudt na het dopen van de ijsjes kun je bewaren in de koelkast. Als je deze nog kort verwarmd naderhand is het heerlijk op een bolletje ijs of over bijvoorbeeld brownies.
- Voor de vanille-roomijsjes met pure chocolade
- ½ blikje (200 ml) gezoete gecondenseerde melk
- 250 ml slagroom
- ½, vanillestokje, merg of 1 theelepel vanillepasta
- 200 gr pure chocolade callets
- 40 gr cacaoboter
- Voor de frambozenijsjes met witte chocolade
- 125 gr (diepvries)frambozen
- ½ blikje (200 ml) gezoete gecondenseerde melk
- 250 ml slagroom
- 200 gr witte chocolade callets
- 40 gr cacaoboter
- gevriesdroogde frambozen
- Voor de koffie-ijsjes met melkchocolade
- ½ blikje (200 ml) gezoete gecondenseerde melk
- 250 ml slagroom
- 1 el oplos-espresso
- 200 gr melk chocolade callets
- 40 gr cacaoboter
- Callebaut chocolade crispy pearls
Bereiding: Roomijsjes met chocolade
Doe voor de vanille-roomijsjes de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanillemerg in een kom en klop dit tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.
Doe voor de frambozenijsjes de frambozen in een steelpan en breng deze op matig vuur en al roerend aan de kook. Laat de frambozen ongeveer 2 minuten koken. Haal het pannetje van het vuur en druk de frambozen door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat het mengsel afkoelen.
Doe stokjes in de ijsvormpjes en giet daar vervolgens het ijsmengsel in. Leg de ijsjes minimaal 1 nacht in de vriezer. Doe de gecondenseerde melk met de slagroom in een kom en klop dit tot een romig geheel. Meng als laatste de frambozenpuree door het mengsel.
Doe voor de koffie-ijsjes de gecondenseerde melk, de slagroom en oplos-espresso in een kom en klop dit tot een romig geheel.
Doe houten stokjes in de ijsvormpjes en vul deze vervolgens met het ijsmengsel van jouw keuze. Leg de roomijsjes vervolgens minimaal 1 nacht in de vriezer.
De ijsjes in de chocolade dopen
Doe de chocolade en de cacaoboter in een kom en smelt deze in de magnetron of au-bain-marie. Roer de chocolade – als je de magnetron gebruik – om de 10-15 seconden door en gebruik een plastic of glazen kom. Als je de chocolade au-bain-marie smelt, gebruik dan een hittebestendige kom en zorg dat de kom het kokende water in de pan niet raakt.
Schenk het gesmolten chocolade-cacaobotermengsel in een grote mok of in een glas, die breed genoeg is om de ijsjes straks in te dopen. Haal de bevroren ijsjes uit hun vormpjes en doop ze in de warme chocolade. Je kunt de beker of het glas iets schuin houden, om zo te zorgen dat het gehele ijsje bedekt wordt met een laagje chocolade. Schud de overtollige chocolade voorzichtig van de ijsjes af en leg ze op een stuk bakpapier.
Als je nog iets op de ijsjes wilt strooien, zoals de stukjes gevriesdroogde frambozen voor de frambozenijsjes of de crispy pearls voor de koffie-ijsjes, dan moet je dat nu gelijk doen. Binnen een halve minuut is de chocolade stevig en blijft je strooisel niet meer plakken aan het ijsje. Leg – als de chocolade stevig geworden is – de ijsjes terug in de vriezer tot je ze gaat opeten.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Leuk recept! En fijn dat je er bij vermeld hoe veel stuks je kan maken met een recept! Is trouwens bij al je recepten fijn. Groetjes Wil.
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik woon in het buitenland en zou 123 niet zo gauw weten waar hier chocolade callets worden verkocht.
Kan ik iets anders in plaats van de callets gebruiken? Zo ja moet ik de hoeveelheid van de callets aan houden?
Je kunt ook gewoon chocolade gebruiken, en die dan fijnhakken. De cacaoboter is wel echt nodig om de ijsjes goed te kunnen dopen.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.