- Voor het beslag
- 2 eieren
- 325 ml karnemelk
- 250 gr bloem
- ¼ tl zout
- 1 ½ el bakpoeder
- 1 el suiker
- 1 tl vanille-extract, optioneel
- 30 gr boter, gesmolten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Deze American pancakes zijn heerlijk om zelf de dag mee te beginnen, maar ze zijn ook erg geschikt als verrassing voor iemand anders. Dek de tafel voor een lekker ontbijt op zaterdag- of zondagochtend of verras iemand met ontbijt op bed in de vorm van een stapel van deze luchtige en vooral lekkere pannenkoeken.
Amerikaanse pannenkoeken staan bekend om hun fluffy textuur. Ik vind dit zelf een super lekker recept voor American pancakes door het gebruik van bakpoeder en karnemelk. Deze ingrediënten zorgen er namelijk voor dat je beslag goed rijst en je pannenkoeken extra luchtig worden. Ben je geen fan van karnemelk? Dat maakt niets uit voor dit recept, want je proeft de karnemelk niet meer terug na het bakken.
Met dit American pancakes recept maak je ongeveer 15-20 luchtige Amerikaanse pannenkoeken.
Tip: zelf maak ik dit makkelijke en lekkere recept altijd in een blender, omdat dit nog sneller gaat. Je doet alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mixt alles tot je een glad beslag hebt. Vervolgens schenk je het direct vanuit de blender in de pan: handig!
De lekkerste American pancakes maken
Of je de Amerikaanse pannenkoeken nu voor jezelf maakt of voor iemand anders: serveer ze zoals je zelf wilt. Stapel de American pancakes bijvoorbeeld na het bakken op een mooi bord en maak ze af met je favoriete beleg.
Zelf vind ik de pannenkoeken met ahornsiroop (de Nederlandse versie van de bekende maple syrup) en uitgebakken bacon een feestje om te eten , maar ook een combinatie van poedersuiker, een klontje boter en citroenschijfjes vind ik erg lekker. Wat is jouw favoriete beleg voor deze American pancakes?
Wat zijn American pancakes?
In Nederland kenden we vroeger vooral de oerhollandse pannenkoek, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker de American pancake langskomen. Maar wat is het verschil tussen de Hollandse pannenkoek en American pancakes? De eerstgenoemde pannenkoek wordt meestal groot en dun gebakken, terwijl American pancakes juist lekker dik en extra luchtig zijn.
Deze American pancakes staan echt bekend om hun luchtige, fluffy textuur. Maar hoe krijg je extra fluffy pannenkoeken? In dit recept gebruik ik zoals eerder genoemd een combinatie van bakpoeder en karnemelk om het beslag te laten rijzen en zo hele luchtige pannenkoekjes te krijgen.
American pancakes bewaren
Met dit American pancakes recept maak je ongeveer 15-20 pannenkoekjes. Krijg je ze niet allemaal in een keer op of maak je een dubbele hoeveelheid? Je kunt American pancakes heel goed bewaren in de koelkast of invriezen en op een later moment opeten. Hoe je ze vervolgens opwarmt? Doe ze even in een broodrooster of in de oven, of piep ze kort op in de magnetron.
Zelf American pancakes maken – bereiding
Doe de eieren met de helft van de karnemelk in een kom en klop deze los met een garde. Voeg de bloem, het zout, bakpoeder, de suiker en eventueel het vanille-extract toe en klop alle ingrediënten tot alles goed gemengd is en je een redelijk dik beslag hebt. Voeg de overige karnemelk en de gesmolten boter toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes.
Gebruik je de blender zoals ik eerder in dit artikel voorstelde? Dan kun je alle ingrediënten tegelijk in de blender doen en tot een glad beslag mixen.
American pancakes bakken
Als je het beslag hebt gemaakt, kun je de Amerikaanse pannenkoeken gaan bakken. Verwarm een grote koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Zorg dat de pan goed heet is, want zo krijg je de mooiste pannenkoeken!
Giet met een soeplepel drie kleine hoopjes beslag in de koekenpan. Laat de pancakes rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel om en bak ook de andere kant goudbruin. Serveer de American pancakes (lauw)warm.
Foto: Harold Pereira






