Deze American pancakes zijn heerlijk om zelf de dag mee te beginnen, maar ze zijn ook erg geschikt als verrassing voor iemand anders. Dek de tafel voor een lekker ontbijt op zaterdag- of zondagochtend of verras iemand met ontbijt op bed in de vorm van een stapel van deze luchtige en vooral lekkere Amerikaanse pannenkoeken.
Met dit American pancake recept maak je ongeveer 12-16 luchtige pancakes.

- Voor het beslag
- 2 eieren
- 300 ml karnemelk
- 1 tl vanille-extract, optioneel
- 30 gr boter, gesmolten
- 250 gr bloem
- ¼ tl zout
- 1 el bakpoeder
- 1 el suiker
- Verder nodig
- boter, om in te bakken
Het beste American pancakes recept
Dit American pancakes recept staat al enige tijd online, maar de afgelopen maanden ben ik bezig geweest om het recept nog lekkerder, dikker en meer fluffy te maken. Het resultaat mag er zijn; met dit vernieuwde recept worden je Amerikaanse pannenkoeken nóg beter. Dit zijn de verbeteringen die ik heb doorgevoerd:
- De hoeveelheid bakpoeder in dit American pancakes recept heb ik verlaagd naar 1 eetlepel in plaats van 1½ eetlepel. Eén eetlepel is voldoende om de pancakes goed te laten rijzen.
- Ik heb net iets minder karnemelk gebruikt, van 325 milliliter naar 300 milliliter. Daardoor wordt het beslag wat dikker en krijg je dikkere pancakes.
- Het recept voor het beslag en de volgorde waarin je de ingrediënten gebruikt, is ook iets aangepast en maakt je Amerikaanse pannenkoeken nog lekkerder.
Ben je geen fan van karnemelk? Dat maakt niets uit voor dit recept, want je proeft de karnemelk niet meer terug na het bakken. Wil je toch liever American pancakes bakken met gewone melk, voeg dan 1-2 theelepels citroensap toe aan de melk zodat je beslag en pannenkoeken toch lekker luchtig worden.

De lekkerste American pancakes maken
Of je de Amerikaanse pannenkoeken nu voor jezelf maakt of voor iemand anders: serveer ze zoals je zelf wilt. Stapel de American pancakes bijvoorbeeld na het bakken op een mooi bord en maak ze af met je favoriete beleg.
Zelf vind ik de Amerikaanse pannenkoeken met ahornsiroop (de Nederlandse versie van de bekende maple syrup) en uitgebakken bacon een feestje om te eten, maar ook een combinatie van poedersuiker, een klontje boter en citroenschijfjes vind ik erg lekker. Wat is jouw favoriete beleg voor deze American pancakes?

Wat zijn American pancakes?
American pancakes staan echt bekend om hun luchtige en fluffy textuur. Maar hoe krijg je extra fluffy pannenkoeken? Ik vind dit zelf een super lekker American pancakes recept door het gebruik van bakpoeder en karnemelk. Deze ingrediënten zorgen er namelijk voor dat je beslag goed rijst en je pannenkoeken extra luchtig worden.
Verschil American pancakes en de Hollandse pannenkoek
In Nederland kenden we vroeger vooral de Hollandse pannenkoek, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker de American pancake langskomen. Maar wat is het verschil tussen de Hollandse pannenkoek en American pancakes? De eerstgenoemde pannenkoek wordt meestal groot en dun gebakken (zie mijn pannenkoeken basisrecept), terwijl American pancakes juist lekker dik en extra luchtig zijn. Deze luchtigheid komt door het gebruik van ingrediënten zoals de karnemelk en bakpoeder, waardoor je beslag goed kan rijzen.
Hoe American pancakes bewaren?
Met dit American pancake recept maak je ongeveer 12-16 pannenkoekjes. Krijg je ze niet allemaal in één keer op of maak je een dubbele hoeveelheid? Je kunt American pancakes heel goed bewaren in de koelkast of invriezen en op een later moment opeten. Hoe je ze vervolgens opwarmt? Doe ze even in een broodrooster of in de oven, of piep ze kort op in de magnetron.

American pancakes recept – beslag maken
Doe de eieren met de karnemelk, het vanille-extract en de gesmolten boter in een kom en klop deze los met een garde. Voeg de bloem, het zout, bakpoeder en de suiker toe en klop alle ingrediënten kort tot alles goed gemengd is en je een redelijk dik beslag hebt. Meng het beslag niet te lang. Laat het beslag 10 minuten staan voordat je de American pancakes gaat bakken.
American pancakes bakken
Als je het beslag hebt gemaakt, kun je de American pancakes bakken. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten.
Giet met een soeplepel of ijslepel drie kleine hoopjes beslag in de pan. Laat de pannenkoekjes rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel om en bak ook de andere kant goudbruin. Serveer de American pancakes (lauw)warm.
Foto‘s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger,
Ik heb vandaag dit recept uitgeprobeerd en ze zijn echt heerlijk! Ik heb het gecombineerd met verse blauwe bessen, stukjes mango en honing.
Ik heb wel een klein vraagje, zou ik het beslag ook een dag van te voren al kunnen klaarmaken? Of is dat niet aan te raden?
Hoi jade. Wat leuk om te horen! Volgens mij kun je het beslag heel goed een dag van tevoren maken.
Beantwoorden

Ik heb net de pancaks gebakken waren super lekker maar wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda gr Judith
BeantwoordenDat lees je in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda/
Beantwoorden
Dat kan, maar het zuur in de karnemelk zorgt er voor dat ze extra luchtig worden. Voeg je nog wat citroensap toe naast de melk, dan heb je ditzelfde effect.
Beantwoorden
Ik hou de eiwitten apart en klop deze op tot eiwitschuim (als het piekt, is het klaar). Dan spatel je dat voorzichtig door het mengsel van de overige ingrediënten heen en heb je een dikker, wat lobbig en heel luchtig beslag.
BeantwoordenHoi Rutger
Ik bak ze sinds een jaartje en de eerste baksels werden lekker dik en fluffy. De laatste 4 keer worden het dunne, taaie schijfjes wat doe ik verkeerd?
Hoi. Dat vind ik heel lastig om te zeggen. Ben je andere ingrediënten/merken gaan gebruiken? Is je bakpoeder nog goed houdbaar?
Beantwoorden
Deze pancakes zijn heerlijk, ik heb alleen het merk vervangen door glutenvrij Zelfrijzend Bakmeel( dus ook geen bakpoeder.)
Dank je wel voor het recept.
Groetjes Janine
BeantwoordenNet gemaakt met havermelk en beetje citroensap als ontbijt met aardbeien, zeker nog een keer maken.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.