Met dit recept maak je volkoren pannenkoeken, van (tarwe)meel. Door meel te gebruiken in plaats van bloem zijn je pannenkoeken vezelrijker en voedzamer. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. 

Dit volkoren pannenkoeken recept is gebaseerd op mijn populaire pannenkoeken recept. Dat recept staat al heel lang online en is het perfecte basisrecept. Maar als je liever volkoren pannenkoeken maakt of een recept zoekt waar je langer verzadigd van bent, dan zit je hier helemaal goed!

Volkoren pannenkoeken

Wil je weten wat volkoren precies is en wat de voordelen zijn van volkoren producten? Check dan het artikel waarin ik alles over volkoren uitleg.

Met dit recept maak je zo’n 8-12 volkoren pannenkoeken. 

4 Tips voor de lekkerste volkoren pannenkoeken

  • Net als bij gewone pannenkoeken kun je deze volkoren pannenkoeken ook extra smaak geven. Bak bijvoorbeeld spek, kaas of appel mee. Check voor extra inspiratie al mijn favoriete hartige pannenkoeken variaties en de lekkerste zoete pannenkoeken.
  • Onderaan mijn basis pannenkoeken recept vind je de antwoorden op veelgestelde pannenkoek vragen. Check die dus ook zeker voordat je aan de bak gaat.
  • Meel is altijd volkoren. Wanneer ik het heb over (volkoren)meel, dan bedoel ik in principe volkoren tarwemeel. Pannenkoeken kun je natuurlijk maken van allerlei soorten meel, maar tarwemeel is de standaard. Liever volkoren speltmeel pannenkoeken maken, of volkoren boekweit pannenkoeken? Vervang het tarwemeel dan voor speltmeel of boekweitmeel. 
  • Wat ook een optie is: half-volkoren pannenkoeken maken. Gebruik in dat geval 125 gram bloem en 125 gram meel. Lees meer over het verschil tussen meel en bloem.
Volkoren pannenkoeken

Ook lekker om te proberen, deze havermout pannenkoeken met banaan

Meer bakken met volkorenmeel

Ingrediëntenlijst
  • Voor het volkoren pannenkoekenbeslag
  • 3 eieren
  • 550 ml melk
  • 250 gr volkorenmeel
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
Masterclass karamel desktop
Broodbakbol banner mobiel

Volkoren pannenkoeken maken – Stap voor stap

Voor het volkoren pannenkoeken beslag klop je de eieren samen met de helft van de melk met een garde los in een kom. Voeg vervolgens het volkorenmeel en zout toe. Klop door tot alles goed gemengd is. Voeg de rest van de melk toe en mix tot een glad, klontvrij beslag. 

Laat het volkoren beslag 30 minuten rusten. 

Volkoren pannenkoeken bakken

Verwarm de koekenpan op het vuur en zorg dat de pan goed heet is. Laat een klein klontje boter smelten in de pan. Doe wat pannenkoekenbeslag in de pan en kantel de pan tot het beslag gelijkmatig verdeeld is.

Bak de volkoren pannenkoek op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek om (ik gebruik hier het liefste een spatel voor) en bak ook de andere kant. Haal de volkoren pannenkoek uit de pan zodra ie gaar is en serveer (lauw)warm of koud.

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Patricia 2025-08-28 19:47:20

Lekker Rutger!
Ik maak ze normaal alleen van bloem maar ik moet juist meer vezels eten.
Daarom ga ik eerst half om half proberen te maken. Wat is daar de hoeveelheid melk dan bij?
Dank je wel!

Beantwoorden
PA
Rutger 2025-09-21 18:07:58

Hi! Ik zou dan voor 525 ml melk gaan.

Beantwoorden
ankie van der Kruk 2025-08-29 16:23:25

Omdat ik geen tarwe verdraag bak ik pannenkoeken met volkoren speltmeel. Heerlijk.

Beantwoorden
AN
Rutger 2025-09-21 18:07:03

Dat is ook heel lekker inderdaad!

Beantwoorden