Zoete pannenkoeken zijn een heerlijke traktatie op ieder moment van de dag. Het kan allemaal: als ontbijt, tussendoortje of zelfs als dessert. Bij zoete pannenkoeken denken mensen al snel aan stroop en (poeder)suiker. Ik eet ze zelf ook graag op deze traditionele manier, maar heb ook een aantal andere zoete favorieten. In dit artikel vind je 4 van mijn favoriete zoete pannenkoek variaties. Wat is jouw favoriete zoete pannenkoeken recept?

Heb je meer zin in hartig dan in zoet? Bekijk dan ook mijn lekkerste hartige pannenkoeken recepten.

Favoriete zoete pannenkoeken recepten

Hieronder vind je 4 manieren om zoete pannenkoeken te bakken. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar dit zijn mijn favoriete recepten of serveersuggesties. Zoals je ziet ben ik een fan van zoete pannenkoeken met fruit. Varieer gerust eens met het fruit, of serveer met een fruitsalade of compote.

Om de lekkerste zoete pannenkoeken te bakken, is een goed basisrecept onmisbaar. Ik gebruik mijn pannenkoeken basisrecept. Met dat recept maak je ongeveer 8 tot 14 pannenkoeken.

Klassieke pannenkoeken met appel

Een pannenkoek met appel is een klassieke combinatie waar ik altijd weer op terug blijf vallen. Heerlijk vind ik ‘m! Schil een appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in (niet te dikke) partjes. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de appelpartjes aan 1 kant 1-2 minuten. Keer ze om, schenk het pannenkoekenbeslag erbij en strooi naar wens wat rozijnen op het beslag. Bak tot de bovenkant van de pannenkoek droog is. 

Het omkeren van deze appelpannenkoek kan wat lastiger zijn. Doe dit door de pannenkoek vanuit de pan op de binnenkant van een deksel of een groot bord te laten glijden Leg de koekenpan daar vervolgens op z’n kop op en draai alles in een vlugge beweging om. Meng 50 gram fijne suiker met 1 theelepel kaneelpoeder en bestrooi de appelpannenkoek voor het serveren met wat kaneelsuiker. 

Pannenkoek met banaan en chocoladesaus

Bak de pannenkoeken volgens het basisrecept en beleg de pannenkoeken vervolgens met plakjes banaan. Schenk daarna wat zelfgemaakte chocoladesaus over de pannenkoek met banaan. In plaats van chocoladesaus kun je ook wat hazelnootpasta in de magnetron of in een pannetje op laag vuur verwarmen en dit over de banaan sprenkelen. 

Pannenkoeken met gebakken ananas

Ben je fan van pannenkoeken met ananas? Vaak worden de ananasschijven uit blik meegebakken in het pannenkoekenbeslag. Dat is lekker, maar het kan nog lekkerder. Hiervoor heb je een verse ananas nodig.

Maak de verse ananas schoon en snijd deze in stukjes. Bak de ananasstukjes zo’n 4-5 minuten in wat boter, tot de stukjes zacht zijn. Voeg wat honing naar smaak toe en laat de ananas op hoog vuur kort karamelliseren. Serveer de pannenkoek met de gebakken ananas en besprenkel alles naar wens met wat extra honing. 

Pannenkoeken met aardbeien, slagroom en vanille-ijs

Wat is er niet lekker met slagroom en vanille-ijs? Zodra de aardbeien in het seizoen zijn eet ik ze ook graag met pannenkoeken. Deze zoete pannenkoeken variatie is heerlijk als toetje. Een echt recept kan ik het niet noemen, meer een serveersuggestie. Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en halveer grote aardbeien. Schep ze op de pannenkoek en maak het af met een bolletje vanille-ijs en een flinke toef slagroom! Geniet!

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (0)