Ingrediëntenlijst
  • Voor het poffertjesbeslag
  • 200 gr bloem
  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el suiker
  • ½ tl zout
  • 2 eieren
  • 450 ml melk
  • 40 gr boter, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
masterclass cheesecake deks

Met dit poffertjes recept kun je heel makkelijk en snel heerlijke poffertjes bakken. Serveer ze met een klontje roomboter en wat poedersuiker en je maakt iedereen blij! 

In het beslag gebruik ik een deel bloem en een deel boekweitmeel. Dit boekweitmeel geeft de zelfgemaakte poffertjes hun kenmerkende smaak. Heb je geen boekweitmeel of is dit niet helemaal jouw smaak? Dan kun je de hoeveelheid meel in dit recept ook vervangen door dezelfde hoeveelheid gewone bloem.

Dit poffertjes recept is goed voor zo’n 100-125 poffertjes. Dit klinkt misschien als een hoop, maar geloof me: ze zijn zo verdwenen!

Hoe maak je de lekkerste poffertjes?

Ben je op zoek naar de lekkerste zelfgemaakte poffertjes? Dit makkelijke poffertjes recept is dan perfect om mee aan de slag te gaan. Poffertjes kun je op veel verschillende manieren maken en serveren, afhankelijk van de garnering. Ga je voor de klassieke Oud-Hollandse poffertjes, zoals je ze ook krijgt bij een poffertjeskraam? Serveer ze dan met poedersuiker en een klontje boter. Wil je eens iets anders proberen? Bekijk dan mijn artikel met mijn serveersuggesties voor de lekkerste poffertjes.

Poffertjes bakken met een poffertjespan

Voor dit makkelijke poffertjes recept gebruik ik een poffertjespan. Maar wat is een goede pan? Ik geef zelf de voorkeur aan een elektrische poffertjespan boven een gietijzeren pan, maar dit kan voor iedereen weer anders zijn. 

Een elektrische pan wordt ook wel een poffertjesmaker genoemd. Ik vind het fijn dat je bij deze poffertjesmaker de temperatuur heel goed kunt regelen en stabiel kunt houden. Je poffertjes worden zo mooi en gelijkmatig gebakken. Een elektrische pan is ook ideaal om mee te nemen, bijvoorbeeld als je met mooi weer buiten wilt koken of als je een kinderfeestje of andere speciale gelegenheid hebt.

Gebruik je zelf liever wel een gietijzeren poffertjespan? Dan is deze gietijzeren pan een goede optie.

Verschil pannenkoeken- en poffertjesbeslag

Op het oog lijkt het beslag van pannenkoeken en poffertjes op elkaar. Maar kan je poffertjes maken van een pannenkoekenmix? Het is goed om te weten dat er een belangrijk verschil is tussen de traditionele recepten voor poffertjes of de dunne Nederlandse pannenkoeken: een rijsmiddel. 

Poffertjesbeslag maken: gist of bakpoeder?

In tegenstelling tot bij een pannenkoekenbeslag wordt er een rijsmiddel toegevoegd aan beslag voor poffertjes. Bij traditionele, Oud-Hollandse poffertjes recepten is dit vaak gist. Maar ook met bakpoeder kun je hele lekkere en mooie poffertjes bakken en dat laat ik in dit recept zien. 

Het voordeel van een poffertjes recept met bakpoeder is dat je het beslag niet hoeft te laten rijzen. Als je poffertjes zonder gist maakt hoef je dus niet lang te wachten, maar kunt gelijk aan de bak met dit makkelijke recept!

Wil je wel poffertjes met gist maken? Vervang het bakpoeder dan door 7 gram droge gist. Zorg dat de melk lauwwarm is en laat het beslag een uur rijzen voordat je de poffertjes gaat bakken.

Zelf poffertjes maken – Recept

De basis van dit poffertjes recept is natuurlijk het beslag. Doe de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom en meng deze ingrediënten door elkaar. Voeg de 2 eieren en 1/3 van de melk toe en klop het geheel tot een glad beslag, zonder klontjes. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf kloppen. Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag.

Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur voor, laat de pan goed heet worden en vet deze in met boter. Vul de kuiltjes van de poffertjespan met beslag. Doe dit met een lepel of schenk het beslag eerst in een fles, dan is het gemakkelijk te gieten. Bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin. Tip: wacht met omdraaien tot de bovenkant van het beslag gestold is. Serveer de poffertjes (lauw) warm met je favoriete garnering.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Balto 2022-07-24 21:01:08

Hoi Rutger. Is het mogelijk om het beslag ‘s morgens te maken en pas ‘s avonds te bakken?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-07-25 15:23:04

Volgens mij kan dat prima. Bewaar het dan wel in de koelkast.

Beantwoorden
Lisanne 2022-07-06 17:14:40

Hej Rutger!
Onze poffertjes poffen niet echt goed in de pan waardoor maar één kant bruin wordt. Heb je enig idee waar dit aan kan liggen?
Alvast bedankt!
Groetjes Lisanne

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-07-11 08:15:51

Hi. Ik ben bang dat dat aan de pan ligt, wordt die wel heet genoeg?

Beantwoorden
Gerjanne 2022-05-13 08:34:18

Kan ik volkorenmeel gebruiken ipv de andere soorten meel?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-05-16 14:24:40

Dat kan volgens mij prima, ze zullen dan net iets minder luchtig worden.

Beantwoorden
Poffertjes 2022-03-20 14:47:32

Ik gebruik een de Buyer op inductie

Beantwoorden
PO
buusje 2021-12-16 20:32:06

Ik heb het beslag gemaakt & nu wachten, ik ben benieuwd. :) Ik heb alleen een vraagje, is het normaal dat het beslag erg dun is voordat je een uur wacht? Ik heb het met gits gemaakt namelijk.

Beantwoorden
BU
Rutger 2021-12-21 08:21:14

Hoi. Dat klinkt wel goed hoor. Hoe zijn ze gelukt?

Beantwoorden
Meindert 2021-12-05 18:21:23

Moet je de boter van te voren in een pannetje smelten ik heb dat wel gedaan.

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-12-08 22:21:47

De boter voor door het beslag moet eerst gesmolten worden ja, dat kan in een pannetje.

Beantwoorden
Nanda 2021-10-12 17:26:13

Beste Rutger,
Kan ik het recept ook halveren. Ik wil ze graag morgen gaan bakken voor mijn dochter (5 jaar) en mijzelf. En 100 poffertjes iets teveel voor het goede ;-).

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-10-13 10:04:55

Hoi! Dat kan zeker!

Beantwoorden
Cees 2021-10-12 11:45:44

Heb je dit recept voor poffertjes in het Engels?

Beantwoorden
CE
Rutger 2021-10-13 10:14:45

Dat heb ik niet, je zou het recept zelf kunnen vertalen met google translate.

Beantwoorden
Roza 2020-12-07 10:54:50

Kan ik de suiker weglaten uit het recept?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-13 13:46:49

Dat kan prima!

Beantwoorden
christiane 2019-11-06 00:28:03

in plaats van boekweitmeel wat kan je dan gebruiken

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-11-11 13:12:19

Je kunt dan gewone bloem gebruiken.

Beantwoorden
Lloyd 2020-03-02 17:45:56

je kan dezelfde hoeveelheid bloem.

Beantwoorden
LL
Jos 2019-09-26 08:47:30

Hoi Rutger,

Ik heb een inductiekookplaat. Kan ik dan ook poffertjes bakken? Welke poffertjespan kun je dan aanraden? Een pan met dikke bodem, of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-09-30 14:05:22

Dat kan zeker, maar dan moet je wel een poffertjespan hebben die geschikt is voor inductie. Zelf vind ik de versie met een dikke bodem het lekkerste werken.

Beantwoorden