Ben je op zoek naar de lekkerste zelfgemaakte poffertjes? Met dit poffertjes recept kun je heel makkelijk en snel heerlijke poffertjes bakken. Serveer ze met een klontje roomboter en wat poedersuiker en je maakt iedereen blij! 

Dit poffertjes recept is goed voor zo’n 100-125 poffertjes. Dit klinkt misschien als een hoop, maar geloof me: ze zijn zo verdwenen.

Poffertjes bakken – makkelijk en snel

Poffertjes bakken met een poffertjespan

Voor dit makkelijke poffertjes recept gebruik ik een poffertjespan. Maar wat is een goede pan? Ik geef zelf de voorkeur aan een elektrische poffertjespan boven een gietijzeren pan, maar dit kan voor iedereen weer anders zijn. 

Een elektrische pan wordt ook wel een poffertjesmaker genoemd. Ik vind het fijn dat je bij een poffertjesmaker de temperatuur goed kunt regelen en stabiel kunt houden. Je poffertjes worden zo mooi en gelijkmatig gebakken. Een elektrische pan is ook ideaal om mee te nemen, bijvoorbeeld als je met mooi weer buiten wilt koken of als je een kinderfeestje of andere speciale gelegenheid hebt. 

Bij Baktotaal vind je verschillende poffertjespannen. Bijvoorbeeld deze gietaluminium poffertjespan, die je kunt gebruiken op elektrische kookplaten, maar ook op een keramische kookplaat, een inductiekookplaat of op gas. Gebruik je zelf liever wel een gietijzeren poffertjespan? Dan is deze gietijzeren poffertjespan een goede optie.

Kan je poffertjes maken zonder poffertjespan?

Heb je geen poffertjespan, maar wil je wel poffertjes bakken? Je kunt ook poffertjes maken zonder poffertjespan. Je kunt dan aan de slag met een gewone koekenpan en een doseerfles, gevuld met het beslag. Spuit kleine hoopjes beslag in de koekenpan en bak de poffertjes op deze manier. Houd er wel rekening mee dat de poffertjes met deze werkwijze iets minder bol worden dan je gewend bent en dat ze iets meer op kleine pannenkoekjes lijken. 

Het werkt erg handig om een doseer- of knijpflesje te gebruiken om het beslag te verdelen, maar je kunt eventueel ook een lege (schoongemaakte) mayofles of petfles gebruiken.

Poffertjes recept

Hoe maak je de lekkerste poffertjes? Tips & tools

Dit makkelijke poffertjes recept is perfect om mee aan de slag te gaan als je zelf poffertjes wilt maken. Daarnaast deel ik ook nog graag een aantal tips en tools, zodat je echt de lekkerste poffertjes maakt:

  • In het poffertjes beslag gebruik ik een deel bloem en een deel boekweitmeel. Dit boekweitmeel geeft de zelfgemaakte poffertjes hun kenmerkende smaak. Heb je geen boekweitmeel of is dit niet helemaal jouw smaak? Dan kun je de hoeveelheid meel in dit recept ook vervangen door dezelfde hoeveelheid gewone bloem.
  • Een houten poffertjesvork is ideaal voor het omkeren van de poffertjes en om ze op je bord te scheppen. Deze houten poffertjesvork beschadigt ook de anti-aanbaklaag van pannen niet.
  • Wacht met het omdraaien van de poffertjes tot het beslag gestold is. Zo krijg je de mooiste poffertjes.
  • Poffertjes kun je op veel verschillende manieren maken en serveren, afhankelijk van de garnering. Ga je voor de klassieke Oud-Hollandse poffertjes, zoals je ze ook krijgt bij een poffertjeskraam? Serveer ze dan met poedersuiker en een klontje boter. Wil je eens iets anders proberen? Bekijk dan mijn artikel met mijn serveersuggesties voor de lekkerste poffertjes.

Verschil pannenkoeken- en poffertjes beslag

Op het oog lijkt het beslag van pannenkoeken en poffertjes op elkaar. Maar kan je poffertjes maken van een pannenkoekenmix? Het is goed om te weten dat er een belangrijk verschil is tussen de traditionele recepten voor poffertjes of de dunne Nederlandse pannenkoeken. En dat verschil is een rijsmiddel. 

Poffertjesbeslag maken: gist of bakpoeder?

In tegenstelling tot Hollands pannenkoekenbeslag wordt er een rijsmiddel toegevoegd aan beslag voor poffertjes. Bij traditionele, Oud-Hollandse poffertjes recepten is dit vaak gist. Maar ook met bakpoeder kun je hele lekkere en mooie poffertjes bakken en dat laat ik in dit recept zien. Ook is pannenkoekenbeslag iets dunner dan het beslag voor poffertjes.

Het voordeel van een poffertjes recept met bakpoeder is dat je het beslag niet hoeft te laten rijzen. Als je poffertjes zonder gist maakt hoef je dus niet lang te wachten, maar kunt gelijk aan de bak met dit makkelijke recept!

Wil je wel poffertjes met gist maken? Vervang het bakpoeder dan door 7 gram droge gist. Zorg dat de melk lauwwarm is en laat het beslag een uur rijzen voordat je de poffertjes gaat bakken.

Hoe poffertjes bewaren?

Poffertjes zijn natuurlijk het allerlekkerst als ze net uit de pan komen. Wil je ze toch niet direct serveren of maak je een extra lading? Je kunt poffertjes 2 dagen in de koelkast bewaren en 2-3 maanden in de vriezer.

Warm ze voor het serveren dan nog wel kort op. Dit kan in de oven op 180° C of in de magnetron.

Poffertjes beslag bewaren

Heb je nog beslag over? Je kunt poffertjesbeslag bewaren, maar niet al te lang. In de koelkast kun je het beslag een dag bewaren. Het beslag invriezen raad ik niet aan. Dan is het verstandiger om het beslag op te bakken en de poffertjes vervolgens in te vriezen.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het poffertjesbeslag
  • 200 gr bloem
  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el suiker
  • ½ tl zout
  • 2 eieren
  • 450 ml melk
  • 40 gr boter, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
Bijbels korting desk
Bijbels korting mob

Poffertjes recept – zelf poffertjes maken

Beslag poffertjes maken

De basis van dit poffertjes recept is natuurlijk het beslag. Doe de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom en meng deze ingrediënten door elkaar. Voeg de 2 eieren en ⅓ van de melk toe en klop het geheel tot een glad beslag, zonder klontjes. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf kloppen. Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag.

Poffertjes bakken

Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur voor, laat de pan goed heet worden en vet deze in met boter. Vul de kuiltjes van de poffertjespan met beslag. Doe dit met een lepel of schenk het beslag eerst in een fles, dan is het gemakkelijk te gieten. Bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin. 

Tip: wacht met omdraaien tot de bovenkant van het beslag gestold is. Serveer de poffertjes (lauw) warm met je favoriete garnering.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Jos 2019-09-26 08:47:30

Hoi Rutger,

Ik heb een inductiekookplaat. Kan ik dan ook poffertjes bakken? Welke poffertjespan kun je dan aanraden? Een pan met dikke bodem, of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-09-30 14:05:22

Dat kan zeker, maar dan moet je wel een poffertjespan hebben die geschikt is voor inductie. Zelf vind ik de versie met een dikke bodem het lekkerste werken.

Beantwoorden
christiane 2019-11-06 00:28:03

in plaats van boekweitmeel wat kan je dan gebruiken

Beantwoorden
CH
Lloyd 2020-03-02 17:45:56

je kan dezelfde hoeveelheid bloem.

Beantwoorden
LL
Rutger 2019-11-11 13:12:19

Je kunt dan gewone bloem gebruiken.

Beantwoorden
Roza 2020-12-07 10:54:50

Kan ik de suiker weglaten uit het recept?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-13 13:46:49

Dat kan prima!

Beantwoorden
Cees 2021-10-12 11:45:44

Heb je dit recept voor poffertjes in het Engels?

Beantwoorden
CE
Rutger 2021-10-13 10:14:45

Dat heb ik niet, je zou het recept zelf kunnen vertalen met google translate.

Beantwoorden
Nanda 2021-10-12 17:26:13

Beste Rutger,
Kan ik het recept ook halveren. Ik wil ze graag morgen gaan bakken voor mijn dochter (5 jaar) en mijzelf. En 100 poffertjes iets teveel voor het goede ;-).

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-10-13 10:04:55

Hoi! Dat kan zeker!

Beantwoorden
Meindert 2021-12-05 18:21:23

Moet je de boter van te voren in een pannetje smelten ik heb dat wel gedaan.

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-12-08 22:21:47

De boter voor door het beslag moet eerst gesmolten worden ja, dat kan in een pannetje.

Beantwoorden
buusje 2021-12-16 20:32:06

Ik heb het beslag gemaakt & nu wachten, ik ben benieuwd. :) Ik heb alleen een vraagje, is het normaal dat het beslag erg dun is voordat je een uur wacht? Ik heb het met gits gemaakt namelijk.

Beantwoorden
BU
Rutger 2021-12-21 08:21:14

Hoi. Dat klinkt wel goed hoor. Hoe zijn ze gelukt?

Beantwoorden
Poffertjes 2022-03-20 14:47:32

Ik gebruik een de Buyer op inductie

Beantwoorden
PO
Gerjanne 2022-05-13 08:34:18

Kan ik volkorenmeel gebruiken ipv de andere soorten meel?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-05-16 14:24:40

Dat kan volgens mij prima, ze zullen dan net iets minder luchtig worden.

Beantwoorden
Lisanne 2022-07-06 17:14:40

Hej Rutger!
Onze poffertjes poffen niet echt goed in de pan waardoor maar één kant bruin wordt. Heb je enig idee waar dit aan kan liggen?
Alvast bedankt!
Groetjes Lisanne

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-07-11 08:15:51

Hi. Ik ben bang dat dat aan de pan ligt, wordt die wel heet genoeg?

Beantwoorden
Balto 2022-07-24 21:01:08

Hoi Rutger. Is het mogelijk om het beslag ‘s morgens te maken en pas ‘s avonds te bakken?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-07-25 15:23:04

Volgens mij kan dat prima. Bewaar het dan wel in de koelkast.

Beantwoorden
Carlijn 2022-10-30 15:23:14

Hoi Rutger,

Welke elektrische poffertjespan,

Kan je mij aanraden?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-10-31 08:42:31

Hi. Het ligt aan je budget en hoe vaak je ze wilt bakken, maar zelf ben ik heel erg fan van deze: https://www.maximaholland.com/nl/poffertjespan-plaat-25-stuks.html

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.