- Voor het poffertjesbeslag
- 200 gr bloem
- 100 gr boekweitmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 el suiker
- ½ tl zout
- 2 eieren
- 450 ml melk
- 40 gr boter, gesmolten
- Verder nodig
- boter, om in te bakken
Met dit poffertjesrecept kun je heel makkelijk heerlijke poffertjes bakken. Serveer ze met een klontje roomboter en wat poedersuiker en je maakt iedereen er blij mee! In het beslag zit een gedeelte boekweitmeel, dit geeft de zelfgemaakte poffertjes hun kenmerkende smaak. Mocht je dat niet hebben, dan kun je dat ook gewoon vervangen door dezelfde hoeveelheid bloem.
De traditionele poffertjes recepten zijn vaak op basis van gist, maar ook met bakpoeder kun je hele lekkere en mooie poffertjes bakken. Het voordeel van dit recept is dat je niet hoeft te wachten tot het poffertjesbeslag gerezen is, dus je kunt gelijk aan de bak! Wil je ze wel met gist maken? Vervang de bakpoeder dan door 7 gram gedroogde gist. Zorg dat de melk lauwwarm is en laat het beslag een uur rijzen voor dat je de poffertjes gaat bakken. Met dit poffertjesrecept bak je 100-125 poffertjes.
In dit artikel vind je een aantal lekkere serveersuggesties voor zelfgebakken poffertjes!
Bereiding: Poffertjes
Doe de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de 2 eieren en 1/3 van de melk toe en klop het geheel tot een glad geheel, zonder klontjes. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf kloppen. Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag.
Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur voor en vet deze in met boter. Vul de kuiltjes met beslag. Doe dit met een lepel of schenk het beslag eerst in een fles, dan is het gemakkelijk te gieten. Bak de poffertjes tot de bovenkant gestold is, keer ze om en bak de andere kant bruin. Serveer de poffertjes (lauw) warm.
Foto: Erik Spronk


