Ingrediëntenlijst
  • Voor het poffertjesbeslag
  • 200 gr bloem
  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el suiker
  • ½ tl zout
  • 2 eieren
  • 450 ml melk
  • 40 gr boter, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken

Met dit poffertjesrecept kun je heel makkelijk heerlijke poffertjes bakken. Serveer ze met een klontje roomboter en wat poedersuiker en je maakt iedereen er blij mee! In het beslag zit een gedeelte boekweitmeel, dit geeft de zelfgemaakte poffertjes hun kenmerkende smaak. Mocht je dat niet hebben, dan kun je dat ook gewoon vervangen door dezelfde hoeveelheid bloem.

De traditionele poffertjes recepten zijn vaak op basis van gist, maar ook met bakpoeder kun je hele lekkere en mooie poffertjes bakken. Het voordeel van dit recept is dat je niet hoeft te wachten tot het poffertjesbeslag gerezen is, dus je kunt gelijk aan de bak! Wil je ze wel met gist maken? Vervang de bakpoeder dan door 7 gram gedroogde gist. Zorg dat de melk lauwwarm is en laat het beslag een uur rijzen voor dat je de poffertjes gaat bakken.

In dit artikel vind je een aantal lekkere serveersuggesties voor zelfgebakken poffertjes!

Bereiding: Poffertjes

Doe de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de 2 eieren en 1/3 van de melk toe en klop het geheel tot een glad geheel, zonder klontjes. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf kloppen. Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag.

Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur voor en vet deze in met boter. Vul de kuiltjes met beslag. Doe dit met een lepel of schenk het beslag eerst in een fles, dan is het gemakkelijk te gieten. Bak de poffertjes tot de bovenkant gestold is, keer ze om en bak de andere kant bruin. Serveer de poffertjes (lauw) warm.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
christiane 2019-11-06 00:28:03

in plaats van boekweitmeel wat kan je dan gebruiken

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-11-11 13:12:19

Je kunt dan gewone bloem gebruiken.

Beantwoorden
Jos 2019-09-26 08:47:30

Hoi Rutger,

Ik heb een inductiekookplaat. Kan ik dan ook poffertjes bakken? Welke poffertjespan kun je dan aanraden? Een pan met dikke bodem, of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-09-30 14:05:22

Dat kan zeker, maar dan moet je wel een poffertjespan hebben die geschikt is voor inductie. Zelf vind ik de versie met een dikke bodem het lekkerste werken.

Beantwoorden