Een goed pannenkoeken recept is onmisbaar. Zelf pannenkoeken maken is met dit basisrecept altijd feest! Hoe eet jij je pannenkoeken het liefst? Ik eet ze graag traditioneel, met poedersuiker of stroop. Maar ook met hazelnootpasta of jam smaken ze heerlijk, of kies voor hartige toppings zoals kaas of spek.

Met dit pannenkoeken basisrecept maak je 8 tot 14 pannenkoeken.

pannenkoeken

Hoe maak je de lekkerste pannenkoeken? 

In dit artikel deel ik niet alleen mijn basis pannenkoeken recept voor lekkere oud-Hollandse pannenkoeken, maar ik beantwoord ook de meest gestelde vragen over pannenkoeken. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor pannenkoeken beslag zonder klontjes? Of misschien wil je weten hoe je een stapel pannenkoeken warm kunt houden of waarom die eerste pannenkoek toch altijd mislukt. 

Of het nu gaat om het beslag, het bakken van de pannenkoeken of het bewaren: in dit artikel lees je er alles over. Met dit basisrecept en het uitgebreide advies tover je vanaf nu altijd zelf de lekkerste pannenkoeken op tafel!

pannenkoeken

De lekkerste toppings voor je zelfgemaakte pannenkoeken

Met dit basisrecept maak je naturel pannenkoeken. Maar, het is ook heerlijk om (een combinatie van) de onderstaande ingrediënten mee te bakken:

  • Appel
  • Rozijnen
  • Ananas
  • Gember
  • Ham (eerst kort aanbakken)
  • Spek (eerst kort aanbakken)
  • Salami (eerst kort aanbakken)
  • Kaas (helft beslag in de pan, plakken kaas erop, afdekken met rest beslag)

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor toppings? Bekijk dan mijn artikelen voor de lekkerste hartige pannenkoeken en de lekkerste zoete pannenkoeken

pannenkoeken

Variëren met pannenkoeken basisrecept

Wanneer je zelf pannenkoeken maakt, kan je eenvoudig met het basisrecept van dit pannenkoeken beslag variëren. Wat je kunt doen:

  • Vervang 75-100 gram van de bloem door boekweitmeel en je pannenkoeken krijgen een rijkere smaak.
  • Of voeg 1 tot 1½ theelepel bakpoeder toe aan het pannenkoeken beslag voor extra luchtige pannenkoeken.

Eens iets anders maken dan dit pannenkoeken basisrecept? Probeer dan ook eens deze havermout pannenkoeken met banaan of deze American pancakes.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het pannenkoekenbeslag
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • 250 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel

Het beste pannenkoeken recept

Ga je aan de slag met dit basis pannenkoeken recept? Dit recept bestaat uit twee stappen: het maken van het pannenkoekenbeslag en vervolgens de pannenkoeken bakken.

Tip: lees voordat je begint de veelgestelde vragen voor handige tips voor het beste beslag en ontdek hoe je je pannenkoeken warm houdt tijdens het bakken!

Pannenkoekenbeslag maken

Doe voor het beslag de eieren met de helft van de melk in een kom en klop deze los. Voeg de bloem en het zout toe, en klop tot alles goed is gemengd. Voeg de overige melk toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Laat het pannenkoeken beslag 30 minuten rusten voordat je gaat bakken.

Pannenkoeken bakken

Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Zorg dat de pan goed heet is. Giet een beetje pannenkoeken beslag in de pan. Verdeel het beslag gelijkmatig door de pan te kantelen. 

Laat de pannenkoek bakken op middelhoog vuur, totdat de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek met behulp van een spatel en bak ook de andere zijde. Serveer de pannenkoeken (lauw) warm of koud.

Veelgestelde vragen over pannenkoeken maken

Hoe krijg ik klontjes uit mijn pannen koekenbeslag?

Hoe krijg je een glad pannenkoekenbeslag zonder klontjes? Voor een klontvrij en glad pannenkoekenbeslag gebruik je tijdens het mixen niet gelijk alle melk, maar begin je met de helft. Het is dan makkelijker om je ingrediënten tot een glad beslag te roeren. Krijg je de klontjes er met een garde niet uit, dan kan je eventueel een (hand)mixer met gardes gebruiken. Voeg de rest van de melk pas toe als het beslag glad is. 

Voeg je alle melk toe terwijl je beslag nog klonterig is? Dan wordt het echt lastig om de klontjes eruit te halen. Overigens zijn enkele kleine klontjes in je beslag geen groot probleem; je pannenkoek zal er niet minder lekker om gaan smaken. 

Kun je pannenkoeken zonder eieren maken? 

In standaard pannenkoekenbeslag zitten eieren, maar kun je ook pannenkoeken maken zonder eieren te gebruiken? Ja, pannenkoeken zonder ei bakken kan prima. Als je uitgaat van dit pannenkoeken basisrecept, gebruik dan 600 milliliter melk (in plaats van 500 ml melk en 3 eieren) en voeg 1½ theelepel bakpoeder toe aan het beslag. 

Kun je pannenkoeken zonder melk maken?

Wat als je geen melk wilt gebruiken in je pannenkoekenbeslag? Ook dan kun je nog steeds pannenkoeken maken. Je kunt de melk in dit pannenkoeken recept vervangen door water. Of vervang de melk door plantaardige melk, zoals havermelk, sojamelk of amandelmelk. Je kunt de hoeveelheid melk dan 1-op-1 vervangen door een plantaardige variant.

Waarom mislukt de eerste pannenkoek?

Het is algemeen bekend dat de eerste pannenkoek vaak mislukt. Maar dat hoeft niet! Ga je pannenkoeken bakken en mislukt de eerste? Dit komt vrijwel altijd door een pan die niet heet genoeg is. 

Hoe je dus voorkomt dat die eerste pannenkoek mislukt? Zorg dat de pan echt goed heet is voordat je het beslag erin doet. Laat de pan goed en lang voorverwarmen. En ja, als die dan toch mislukt, dan is de gescheurde pannenkoek perfect om alvast even voor te proeven! Zorg er verder voor dat je een goede koekenpan gebruikt en dat je voldoende boter of olie gebruikt om de pannenkoeken in te bakken. 

Hoe kun je pannenkoeken warm houden?

Ga je een hele stapel pannenkoeken bakken? Dan is het natuurlijk zonde dat de eerste pannenkoeken alweer koud zijn, zodra je de laatste pannenkoek op de stapel schuift. Gelukkig kan je de pannenkoeken warm houden op verschillende manieren:

  • De makkelijkste manier is door een grote pan met een laagje water op te zetten tot het water kookt. Zet het vuur laag, zodat het water nog wel blijft koken. Plaats een groot (hittebestendig) bord of schaal op de pan. Deze zal warm gehouden worden door de damp van het kokende water. Leg de gebakken pannenkoeken op het bord of de schaal en dek ze af met een grote deksel, een ander bord of een stuk aluminiumfolie. 
  • Je kunt de pannenkoeken tijdens het bakken ook warm houden in de oven. Verwarm de oven voor op 80 °C. Zet een hittebestendig bord of hittebestendige schaal in de oven en leg de pannenkoeken daarop. Dek de pannenkoeken tussendoor af met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat ze uitdrogen terwijl je de rest van de pannenkoeken maakt.

Hoe kun je zelfgemaakte pannenkoeken bewaren?

Wat kan je doen als je een hele stapel met heerlijke pannenkoeken hebt gemaakt, maar er blijven er uiteindelijk een aantal over? Gebakken pannenkoeken kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat de pannenkoeken na het bakken helemaal afgekoeld zijn, voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een (vershoud)bakje of in plasticfolie. 

Eet de overgebleven pannenkoeken bijvoorbeeld de volgende dag als ontbijt of lunch. Gewoon koud kan prima, maar vind je de pannenkoeken lekkerder als ze warm zijn? Dan kun je ze kort opwarmen. Dit opwarmen kan je op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is de pannenkoeken opwarmen in de magnetron. Als je geen magnetron hebt, kun je de pannenkoeken ook kort in een droge koekenpan verwarmen op middelhoog vuur.

Kun je pannenkoeken invriezen?

Wil je pannenkoeken in de vriezer bewaren? Dit kan zeker, je kunt pannenkoeken goed invriezen. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in plasticfolie of in een diepvrieszak. Na het invriezen kun je de pannenkoeken 2-3 maanden bewaren.

Ga je ze gebruiken? Laat de bevroren pannenkoeken ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur en verwarm ze naar wens voor het serveren. Je kunt het ontdooien versnellen door de bevroren pannenkoeken in de magnetron te verwarmen. 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
J 2019-05-13 13:30:29

Beetje vanillesuiker door het beslag is héél erg lekker!

Beantwoorden
J
Betsie 2019-05-18 12:18:35

Vaak maak ik een mengsel van tarwebloem, roggebloem, boekweitmeel, of ook wel volkoren meel, dan heb je langer minder snel weer trek.

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-05-21 13:59:38

Het is inderdaad heerlijk om te variëren met meel- en bloemsoorten in je pannenkoekenbeslag.

Beantwoorden
chris 2020-06-07 11:14:37

zou graag weten hoe ik gember voor op de pannekoeken moet maken

Beantwoorden
CH
ingrid 2021-01-18 13:48:24

Ik hou van hartige pannekoeken

op nummer 1: spek, geitenkaas en honing. Heerlijk!

op nummer 2: met kaas en gebakken uien .

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-01-25 09:13:55

Die klinken beide heerlijk!

Beantwoorden
Annette 2021-07-21 18:52:26

Als je een zakje boemboe nasikruiden even laat wellen volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje en dit met een half gesnipperd preitje door het beslag roert, kan je hier heerlijke hartige pannenkoeken van maken. Scheutje ketjap erover, smullen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-07-28 09:12:12

Heerlijke tip!

Beantwoorden
Marijke 2021-07-21 20:33:11

Tnx voor deze tip!!! Ga ik deze vakantie zeker proberen!

Beantwoorden
MA
Lena 2021-08-17 11:43:20

Hoi Rutger, waarom moet je het beslag laten rusten en moet dat dan ook echt.?

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-08-17 14:59:28

Je kunt deze stap ook over staan, maar het geeft de pannenkoeken een net wat mooiere textuur.

Beantwoorden
Balto 2022-06-07 07:38:14

Hoi Rutger
Wat is het verschil tussen deze pannenkoeken en de Crêpes? Ik dacht altijd dat dat hetzelfde was?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-06-14 14:35:16

De verhouding van het beslag is anders, waardoor ze dunner worden.

Beantwoorden
L. 2022-07-29 16:51:29

Naturel pannenkoeken met verse aardbeien is ook heel erg lekker! Vooral als het buiten warm/heet is.

Beantwoorden
L.
l 2022-10-22 12:00:30

hoeveel pannenkoeken maakt dit recept?

Beantwoorden
L
Rutger 2022-10-26 15:41:37

Dat lees je in de beschrijving :)

Beantwoorden
Tanja 2022-10-29 19:17:23

Kun je de pannenkoeken ook met patent bloem maken alvast bedankt

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-10-31 08:43:52

Dat kan prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.