Ingrediëntenlijst
  • Voor het pannenkoekenbeslag
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • 250 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken

Basisrecept pannenkoeken

Een goed pannenkoeken recept is onmisbaar. Zelf pannenkoeken maken is met dit basisrecept altijd feest! Hoe eet jij je pannenkoeken het liefst? Ik eet ze graag traditioneel, met poedersuiker of stroop. Maar ook met hazelnootpasta of jam smaken ze heerlijk.

Met dit pannenkoeken basisrecept maak je 8 tot 14 pannenkoeken. Krijg je deze niet allemaal op? Dan eet je de overgebleven pannenkoeken de ochtend erna als ontbijt of lunch. Gewoon koud of nog even kort verwarmd in de oven of koekenpan.

Pannenkoeken beslag maken

Wanneer je zelf pannenkoeken maakt, kan je eenvoudig met het recept van dit pannenkoeken beslag variëren. Vervang 75-100 gram van de bloem door boekweitmeel en je pannenkoeken krijgen een rijkere smaak. Of voeg 1 tot 1 ½ theelepel bakpoeder toe aan het pannenkoeken beslag voor extra luchtige pannenkoeken.

Met dit basisrecept maak je naturel pannenkoeken. Het is ook heerlijk (een combinatie van) de onderstaande ingrediënten mee te bakken. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Wat is jouw favoriete pannenkoek?

  • Appel
  • Rozijnen
  • Ananas
  • Gember
  • Ham (eerst kort aanbakken)
  • Spek (eerst kort aanbakken)
  • Salami (eerst kort aanbakken)
  • Kaas (helft beslag in de pan, plakken kaas erop, afdekken met rest beslag)

Zelf pannenkoeken bakken

Doe de eieren met de helft van de melk in een kom en klop deze los. Voeg de bloem en het zout toe en klop tot alles goed is gemengd. Voeg de overige melk toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Laat het pannenkoeken beslag 30 minuten rusten.

Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Giet een beetje pannenkoeken beslag in de pan. Verdeel het beslag gelijkmatig door de pan te kantelen. Laat de pannenkoek bakken op midden-hoog vuur, totdat de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek met behulp van een stapel en bak ook de andere zijde. Serveer de pannenkoeken (lauw) warm of koud.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
ingrid 2021-01-18 13:48:24

Ik hou van hartige pannekoeken

op nummer 1: spek, geitenkaas en honing. Heerlijk!

op nummer 2: met kaas en gebakken uien .

Beantwoorden
IN
chris 2020-06-07 11:14:37

zou graag weten hoe ik gember voor op de pannekoeken moet maken

Beantwoorden
CH
Betsie 2019-05-18 12:18:35

Vaak maak ik een mengsel van tarwebloem, roggebloem, boekweitmeel, of ook wel volkoren meel, dan heb je langer minder snel weer trek.

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-05-21 13:59:38

Het is inderdaad heerlijk om te variëren met meel- en bloemsoorten in je pannenkoekenbeslag.

Beantwoorden
J 2019-05-13 13:30:29

Beetje vanillesuiker door het beslag is héél erg lekker!

Beantwoorden
J