Ingrediëntenlijst
  • Voor de drie in de pan
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 ei
  • 300 ml melk
  • 60 gr donkere rozijnen
  • 1 kleine appel, geschild en in blokjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
  • 75 gr fijne suiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Ken je deze nog van vroeger? Drie-in-de-pan kom je tegenwoordig steeds minder tegen, maar ik weet nog dat mijn oma ze regelmatig bakte. Met dit drie-in-de-pan recept bak je zelf ook de lekkerste pannenkoekjes. Want dat zijn het eigenlijk; kleine pannenkoekjes, vaak met een vulling en iets dikker dan een gewone pannenkoek. Ergens hebben deze Oud-Hollandse pannenkoekjes trouwens ook wel iets weg van American pancakes. In plaats van de appel en rozijnen kun je ook ander (in stukjes gesneden) gedroogd fruit toevoegen aan het beslag. En je kunt de-drie-in-de-pan natuurlijk ook serveren met gewone suiker, poedersuiker, stroop of zelfs ahornsiroop.

Bereiding: Drie-in-de-pan

Doe de bloem, het bakpoeder en zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg het ei en de helft van de melk toe en roer alles tot een glad geheel. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en klop alles tot een glad beslag. Roer tot slot de rozijnen en appelstukjes door het beslag.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt daar een klontje boter in. Schep drie kleine porties van het beslag in de pan, dit gaat makkelijk met bijvoorbeeld een jus- of ijslepel. Bak de drie in de pan tot ze aan de bovenkant bijna droog zijn. Keer ze met een spatel op en bak ze ook aan de andere kant goudbruin.

Meng de fijne suiker met de kaneel en strooi dit voor het serveren over de drie in de pan.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Marja 2019-02-05 04:28:55

Hoi,
Vergeet mijn vraag die ik hiervoor stelde ajb? Ik heb toch niet goed gelezen! Het staat nota bene in de 1e regel! Zo zie je maar....je kunt een recept niet vaak genoeg lezen! Pas bij de 4e x zag ik het. Sorry...gewoon een kwestie van te snel willen lezen. Dat is vaak mijn makke. Nogmaals mijn excuus voor deze domme vraag!
Vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Marja 2019-02-05 04:23:24

Hoi Rutger,
Wanneer gaat het ei erdoor? Er staat een ei in de ingrediënten lijst maar niet in de bereiding. Ik heb het 3x gelezen en het staat er echt niet in.
Toen ik 15 was, en ik ben nu bijna 60, moest dot heel regelmatig bereid worden voor de bewoners van het bejaardenhuis waar ik werkte. Ik was hoofd brood- en toetjeskeuken. En wat vond ik het leuk om ze te maken. Alleen ging er daar alleen rozijnen door en bessensaus erover heen. Ook heel lekker trouwens.
Het recept ben ik na al die tijd vergeten dus ik ben reuze blij met jouw recept. Wat een verrassing...drie in de pan! Hmmmm heerlijk, als ik er aan denk proef ik ze nog!
Bedankt voor het recept en ik hoor heel graag waar het ei gebleven is.
Een hartelijke groet, Marja

Beantwoorden
MA
Rineke 2019-02-04 11:31:10

Wij kregen die vroeger altijd na de erwtensoep. Zo leuk dat je dit recept plaatst. Ga ze nu zelf ook een keer bakken.

Beantwoorden
RI
Betsie bartelink 2019-02-03 20:14:13

Kun je ipv bloem ook zelfrijzend bakmeel of pannenkoekenmiddel gebruiken

Beantwoorden
BE
M 2019-02-04 16:21:40

Jaa hoor ! Ikzelf gebruik altijd zelfrijzend bakmeel.
Op 1 pak doe ik er 5 zakjes vanillesuiker door.
En ik houd van een dik beslag.
Vandaar dat ze ook wel kikkertjes genoemd worden.
Ook bak ik niet in de boter maar gewoon een laag zonnebloemolie.
En ik bak ze regelmatig Mmmmm

Beantwoorden
M
Rutger 2019-02-11 10:46:06

Je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. In dat geval kun je het bakpoeder achterweg laten.

Beantwoorden
D.a.maria@outlook.com 2019-02-03 17:56:53

Ziet er goed uit!!! Zal ik toch eens maken hoor.

Beantwoorden
D.
Rob 2019-02-03 16:40:02

drie in de pan wordt toch met gist gemaakt, althans zo ken ik dat.

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-02-11 10:47:35

Er zijn versies die met gist worden gemaakt, maar vaak wordt er bakpoeder of zelfrijzend bakmeel gebruikt.

Beantwoorden