Zelf vanille ijs maken is leuk om te doen en ook ontzettend lekker. Want wie houdt er niet van versgedraaid vanille ijs? Volgens mij kan je er bijna iedereen wel een plezier mee doen! 

Dit zelfgemaakte vanille roomijs recept is heerlijk en je kunt er alle kanten mee op. Voeg bijvoorbeeld stukjes speculaas, oreo of bokkenpootje toe aan het vers gedraaide ijs. Marmer het ijs na het draaien met een dessertsaus, zoals frambozensaus, karamelsaus of chocoladesaus. Of meng blokjes brownie, klein gesneden blokjes fudge, stukjes gekonfijt fruit of wat je maar lekker lijkt door het ijs.

Je kunt het natuurlijk ook samen met iets anders serveren, als dessert of bij de koffie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bol vanille ijs bij een stuk tarte tatin met appel of sticky toffee cake? Dit roomijs is ook lekker samen met gemarineerde aardbeien, gekarameliseerde appel of dit appelkruimel toetje.

Crêpes suzette - recept

Wat is roomijs?

Roomijs is ijs waar minimaal 5% melkvet in zit. Dit melkvet komt uit de melk en vooral natuurlijk uit de slagroom. De term roomijs is wettelijk vastgelegd. Zit er geen 5% melkvet in een bepaald ijs, of zijn er andere vetten dan melkvet aan toegevoegd? Dan mag het geen roomijs genoemd worden.

Verschil roomijs en schepijs

Wat is het verschil tussen roomijs en schepijs? Roomijs is een soort schepijs. Schepijs is namelijk een verzamelnaam voor al het ijs dat met een ijslepel geschept kan worden. Naast roomijs, zoals we in dit recept maken, is ook sorbetijs een soort schepijs. Bekijk mijn frambozensorbet recept als je eens zelf sorbetijs wilt maken.

Zelf roomijs maken

Wil je zelf roomijs maken? Dan start je altijd (een dag van tevoren) eerst met de ijsmix. Deze ijsmix bestaat onder meer uit melk, slagroom, suiker en eidooiers. Je maakt eigenlijk een soort crème anglaise, die licht gebonden wordt door de eidooiers. 

Door de ijsmix te verwarmen tot zo’n 85 °C wordt deze iets dikker; de eidooiers zorgen voor een binding. Let op dat je de ijsmix tijdens het verwarmen niet laat koken, dan kun je stukjes gestold ei in de ijsbasis krijgen. De ijsmix moet daarna helemaal afkoelen en een nacht rijpen. Het rijpen komt de smaak en de structuur van het ijs ten goede. 

De volgende dag kan de ijsmix in een ijsmachine tot roomijs worden gedraaid. Bedrijven en ijssalons die op grotere schaal ijs maken doen dat niet met eidooiers in hun mix, maar gebruiken speciale ijspoeders. Daarin zitten bindmiddelen en stabilisatoren, die zorgen voor een mooi glad, luchtig en romig ijs. Voordeel van de ijspoeders is ook dat het ijs langer houdbaar blijft en minder gevoelig is voor kristalvorming.   

Vanille roomijs

Kan je roomijs maken zonder ijsmachine?

Wat als je geen ijsmachine hebt, kun je dan zelf roomijs maken? Het vanille roomijs uit dit recept is lastig te maken zonder ijsmachine. Je kunt ervoor kiezen om de ijsbasis in een diepvriesbak in de vriezer te zetten en elk half uur los te kloppen, tot het helemaal bevroren is. Maar zelf vind ik dat lang niet zo lekker als roomijs uit de ijsmachine. Het is veel minder luchtig en bevat meer ijskristallen. 

Wil je toch roomijs maken zonder ijsmachine, dan vind je hier een verzameling ijsrecepten zonder ijsmachine.

IJsmachine om roomijs te maken

IJsmachines zijn er in verschillende soorten. Bij sommige moet je de kom eerst minimaal 12-24 uur in de vriezer zetten voordat je aan de slag kunt, andere zijn zelfvriezend en koelen het mengsel dus zelf. Volg de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van jouw ijsmachine en let ook op de maximale hoeveelheid die in de ijsmachine kan. Net uit de ijsmachine is het ijs altijd nog erg zacht, maar na enkele uren in de vriezer is het steviger. Zelf gebruik ik de ijsmachine van Hejhej.

Waarom melkpoeder in dit ijs recept?

In de ingrediënten van dit recept zie je ook melkpoeder staan. Ik voeg namelijk in mijn basisrecept ook wat magere melkpoeder toe. Dat geeft het roomijs meer body en maakt de textuur lekkerder. Het is optioneel, dus je kunt het ook achterwege laten, maar dan zal de structuur van het roomijs iets minder luchtig zijn. 

Als je melkpoeder gebruikt, let dan op dat je magere melkpoeder gebruikt (verkrijgbaar in grotere supermarkten of online) en geen melkpoeder voor in de koffie, dat is namelijk minder geschikt.

Zelfgemaakt ijs bewaren

Bewaar het zelfgemaakte vanille ijs niet te lang: na verloop van tijd ontstaan er ijskristallen in het ijs waardoor de textuur minder lekker wordt. Zet het vanille roomijs een half uur voordat je het gaat serveren in de koelkast. Daardoor wordt het iets zachter en kun je er makkelijker bolletjes van scheppen.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het vanille ijs
  • 1/2 - 1 vanillestokje
  • 170 ml slagroom
  • 400 ml melk
  • 30 gr magere melkpoeder (optioneel)
  • 4 eidooiers
  • 125 gr suiker
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Vanille ijs maken – Stap voor stap recept

Schraap het merg uit het vanillestokje en doe zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte stokje samen met de slagroom en de melk in een pan. Verwarm het op middelhoog vuur en voeg, indien je dat gebruikt, het melkpoeder toe als het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Roer goed door en breng het melkmengsel vervolgens aan de kook. 

Doe intussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop kort door. Schenk het kokende melkmengsel bij de eidooiers en klop goed door. Verwijder het vanillestokje en giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren met een spatel tot het mengsel dikker begint te worden, tot zo’n 85 °C. Haal de ijsbasis van het vuur en schenk deze door een zeef in een kom. Laat het mengsel afkoelen en laat het daarna een nacht rusten in de koelkast.

Vanille ijs draaien

Mix de ijsbasis voordat je het tot ijs gaat draaien nog ½-1 minuut door met een staafmixer. Giet de ijsbasis in de ijsmachine en draai dit tot romig vanille ijs.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (36)
Jenny van Dalen 2016-09-14 10:06:26

Dag Rutger,

Ik vind bakken steeds leuker worden! Je doel is bereikt wat dat betreft..
Nu een klein probleem. Mijn kleindochter (7 jaar) wil muffins bakken en dat is prima want daarvoor kan ze alles zelf doe. Als het echt mislukt is de lol eraf dus oma probeert het eerst zelf.. Ik heb echter nog geen goed recept gevonden, Die van de bakker zijn lekkerder. In de bakbijbel staat geen recept voor muffins.. Wil je helpen? Dank, mede namens Emma..

Beantwoorden
JE
Izri 2017-06-13 05:59:06

Misschien moet je de bakkoran proberen. Daar staan de beste recepten.

Beantwoorden
IZ
Rutger 2016-09-14 11:43:37

Hoi! Er staan al twee soorten muffins op mijn blog. Als je op de term muffins zoekt krijg je ze te zien. Succes!

Beantwoorden
Sanne Terlingen 2016-09-14 10:25:54

Op deze site staat een recept voor chocolade sinaasappel muffins

Beantwoorden
SA
Sanne Terlingen 2016-09-14 10:25:01

Ananas of citroenijs is mijn lievelingssmaak ijs.

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-09-14 11:44:18

Ananas klinkt ook erg lekker! En citroen is altijd goed natuurlijk, zeker als sorbetijs!

Beantwoorden
Arjan Westerhout 2016-09-14 13:34:17

Hoi Rutger
Ik had een vraagje.
Ik heb ijsmachine tot mijn beschikking, kan ik dan alsnog dit ijs maken? Zoja hoe doe ik dit dan?

Alvast bedankt voor je hulp
Groetjes arjan

Ps: ik heb vandaag je boek: 'rutger bakt' besteld ;)

Beantwoorden
AR
Rutger 2016-09-14 17:26:41

Hoi Arjan! Wat leuk dat je mijn boek hebt besteld! Ik neem aan dat je bedoelt dat je geen ijsmachine hebt? Het is dan wel erg lastig om mooi roomijs te maken, omdat er dan veel ijskrijstallen in het ijs komen.
Groeten, Rutger

Beantwoorden
Henk 2016-09-14 20:58:32

Eigenlijk is vanille-ijs, met échte vanille zoals in dit recept, nog altijd één van de lekkerste smaken. Mijn favoriet is denk ik hazelnootijs (gianduja). Dat heb ik ooit het lekkerst gegeten in Italië, bij een kleine ijssalon in een achterafstraatje in Turijn, op aanraden van vrienden. Die kwaliteit ben ik in Nederland nog niet tegengekomen.

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-09-19 11:56:31

Dat klinkt ook heel lekker! Kijken of ik die smaak eens kan maken!

Beantwoorden
Sharon 2021-04-18 14:57:18

Ja heel graag! Heb nergens een goed hazelnotenijs recept gevonden! Alleen chocolade met hazelnoot...

Beantwoorden
SH
Angélique 2016-09-14 22:12:38

Ik vind het erg jammer dat die Magimix zelfvriezende machine zo onwijs duur is €579.
Daar kun je een jaar of wat ijs voor kopen!
Gemiste kans Magimix

Beantwoorden
AN
Henk 2017-05-09 13:49:48

Kaas ijs is ook leker

Beantwoorden
HE
Jan Eesteren 2018-12-30 21:54:34

Ahhaahahahah je bent echt geweldig

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-05-19 10:17:39

Bedoel je een soort cheesecake ijs?

Beantwoorden
Maes Sonia 2017-10-26 14:50:12

Hoi Rutger en iedereen die dit leest,

Als ik je artikel goed begrepen heb kan je in die Magimix je ganse bereiding in één keer afdraaien.
Ik gebruik tot nu toe een zelfvriezende ijsroommachine van domo en moet de bereiding in 2 keer draaien, tussen de 2 beurten moet het ding ook nog 'ns acclimatiseren of je poging draait in de soep.
Een hoop tijdverlies als je gasten hebt (met Kerst bv).
Vriendelijke groeten en tot de volgende
Sonia(Belgie)

Beantwoorden
MA
Ruud Imthorn. 2021-09-07 14:43:55

Hoe bedoel je, Sonia, je bereid toch van tevoren in 2 de mis, en voegt het later samen, en dan de ijsmachine in?
Of heb ik iets gemist?

Beantwoorden
RU
Rutger 2017-10-30 12:43:25

Hoi Sonia,
Met de Magimix kan dat prima in één keer en je kunt ook gelijk daarna een volgende lading ijs draaien.

Beantwoorden
Maes Sonia 2017-10-31 17:53:18

Hélaba (op zijn Belgisch)

Hartelijke dank voor je antwoord, Je mag 3 keer raden wat de Sint dit jaar brengt.
ps
De machine is te duur zo maar zonder ervaringsdeskundige te kopen.
Groetjes
Sonia

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-02 12:09:50

Wat een heerlijk cadeau!

Beantwoorden
Cassie 2018-01-27 20:26:23

Hai Rutger. Ik heb nu al twee keer gehad dat mijn custard ‘vanille roommelk met stukjes roerei’ is geworden. Heb ik het te lang verwarmd of te heet laten worden? Wat denk jij?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-01-28 13:05:56

Hoi! Dan heb je het inderdaad te heet gemaakt, te snel verwarmd of niet goed genoeg geroerd. Boven de 85 graden gaat het ei klonteren.

Beantwoorden
Koen van Vliet 2018-03-17 13:29:15

Kan je niet beter wachten met kokende slagroom door het ei mengen en laten afkoelen? Als je het er gelijk bij doet stolt het ei toch meteen?

Beantwoorden
KO
Rutger 2018-03-19 11:54:54

Als je het goed doorklopt tijdens het toevoegen van de room gaat het prima.

Beantwoorden
Mario 2021-04-02 16:43:40

familie maken is ook nog een optie , scheutje voor scheutje toevoegen met doorroeren waardoor het wat afkoelt tijdens het mengen hierdoor heb je ook weinig kans op roerei

Beantwoorden
MA
devos sonia 2018-05-07 12:31:50

super lekker recept vanille ijs,op het laatst heb ik zelfgemaakte aardbei confituur laten ondermengen (gemaakt van vervang suiker zu'sto) en dit recept ook vervangen met vervangsuiker (diabetes), super lekker;

Beantwoorden
DE
Melissa Maenhout 2018-05-18 11:15:05

Beste

Ik heb wel een ijsmachine, maar geen zelfvriezende ijsmachine kan ik dit dan ook maken?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-05-21 16:54:45

Zeker. Dan moet je er voor zorgen dat de bak 24 uur in de vriezer heeft gestaan voor je de ijsmachine gaat gebruiken.

Beantwoorden
Melissa Maenhout 2018-05-22 09:30:05

Ik heb al eens vanille ijs proberen te maken, maar mijn ijs smaakte enorm naar eigeel en was ook enorm geel.. Moest denk 700 ml melk, 250 room, en 8 eigelen in.. Ook had ik het probleem dat het niet vast werd in mijn machine, wel in de diepvries, maar dan kreeg ik super snel ijs in mijn roomijs.

Beantwoorden
ME
Achmed Sjafri 2018-06-01 11:32:33

Hey Rutger,

Ik heb ijs gemaakt volgens recept. Was goede. Dankwel voor lekker ijs.

Groeten Achmed

Beantwoorden
AC
Achmed Sjafri 2018-06-01 11:33:48

ps. ramadan overtreden, nu gaat allah mij straffen. Jou schuld

Groeten Achemd

Beantwoorden
AC
Janwillem van Boven 2019-06-01 00:36:20

Hallo Rutger,
Super lekker ijs. Bedankt voor het recept. Beetje weinig, maar dat vind ik, als ijsliefhebber als gauw. Heb ook nog twee theelepels (zelfgemaakt) vanille-extract toegevoegd. Dat staat nu meer als anderhalf jaar en wordt elke dag lekkerder. De vanille-smaak is nu geweldig. Volgende keer voeg ik, denk ik, een handje geroosterde hazelnoten toe. Wellicht wat chocola. En dit recept kan dienen als basis voor veel meer ijssoorten.

MVG
01 juni 2019
Janwillem van Boven
Nijmegen

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-06-02 20:35:37

Dat klinkt ook heerlijk! Fijn dat het zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Marijke 2019-06-18 16:19:19

Hoi Rutger,
Ik woon in Denemarken en hier zijn de vanillestokjes 2,5gr per stuk. Volgens internet zijn ze in Nederland 1 of 2 gram. Hoeveel gebruik jij voor dit recept? Ik vind het ijs iets te veel vanille bevatten..

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-06-24 16:44:18

De stokjes wisselen hier heel erg. In de supermarkt zijn ze erg dun, dus dan gebruik ik er 1. Online koop ik soms hele mooie dikke, daar gebruik ik slechts 1/3 van een stokje. Probeer vooral uit wat je zelf lekker vindt.

Beantwoorden
Marjolein 2019-08-21 10:30:05

Kun je beter volle of halfvolle melk voor dit recept gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-15 10:45:53

Zelf vin dik het met volle melk het lekkerste.

Beantwoorden
vincent 2020-03-01 19:28:03

volle melk vervangen door cocosmelk voor cocos ijs ...check!!

Beantwoorden
VI
Wendy 2020-05-31 22:16:51

Hoi Rutger! Ik kan nergens terugvinden hoeveel ijs je met dit recept kunt maken.

Beantwoorden
WE
Rutger 2020-06-01 10:26:54

De exacte hoeveelheid heb ik niet gemeten, maar je kunt er met 6-8 personen van genieten.

Beantwoorden
Ingrid 2020-08-10 20:31:22

Hallo Rutger,
Klopt het dat het heeeel lang duurt voor de custard is ingekookt?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-08-17 09:11:30

Het mengsel mag niet koken, het moet tot ongeveer 85 graden verhit worden. Het dikt iets in, maar hoeft echt niet in te koken.

Beantwoorden
Kees 2020-11-13 11:04:03

erg mee opgeschoten

Beantwoorden
KE
Mieke 2020-11-25 13:06:15

Kan ik ook bloemsuiker gebruiken ipv gewone suiker? Groetjes

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-11-30 08:49:30

Dat kan prima.

Beantwoorden
Alida Jansen Gressie 2020-12-22 17:53:41

Moet je echte slagroom gebruiken of kookroom

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-12-30 10:37:37

Echte slagroom geeft het mooiste resultaat.

Beantwoorden
Melissa 2020-12-24 09:10:16

Mij lukt het nooit om het mengsel te laten indikken. Hoe zou dit komen?

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-12-30 10:15:55

Als je blijft roeren en het mengsel warm genoeg laat worden, dan moet het op een gegeven moment echt gaan indikken.

Beantwoorden
Rianda 2020-12-30 19:01:39

Ben al 45min aan het roeren

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-01-11 11:41:10

Dat is wel heel lang, wordt het mensgel niet warmer dan?

Beantwoorden
Liezel 2021-01-17 21:16:13

mijn ijs kwam erg geel uit. ik heb de domo zelfvriesmachine. vandaag zag ik het ijs zijn bevroren als rauw ei / gel op plekken. help alstublieft met waar ik fout had kunnen gaan :-(

ook, kan ik dit verdubbelen of moet ik iets veranderen voor een grotere batch?

Beantwoorden
LI
Anneke 2022-03-24 07:03:36

De melk mag niet meer koken als je het ei erbij doet en ik blijf roeren met de garde.

Beantwoorden
AN
Sander 2021-08-11 18:38:08

Je dooiers te gaar gekookt volgens mij

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-01-18 08:55:03

Hoi. Dat klinkt heel bijzonder. Ik weet niet wat er precies fout is gegaan. Je kunt de ijsmix een volgende keer, voordat je 'm gaat bevriezen, nog mixen met een staafmixer. Je kunt de batch verdubbelen, maar let wel even op of je ijsmachine groot genoeg is om alles in 1 keer te draaien.

Beantwoorden
Liezel 2021-01-18 22:02:12

dikke merci. mijn ijsmachine is 2L. zal een dubbele batch proberen. gewoon bang dat ik deze zeer gele vanille weer krijg. ik heb large eieren gebruikt. zo raar dat de bovenkant goed bevroor en in de hoeken en sommige plekken in het midden een gelei-achtige bijna rauwe eidooier plekken zitten.

Beantwoorden
LI
Christine decaluwe 2021-04-21 20:29:20

Hey Rutger , moet je de eierdooiers met de suiket ruban kloppen ? Hartelijk dank

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-04-26 13:00:03

Het mengsel hoeft niet helemaal luchtig geklopt te worden.

Beantwoorden
B.Janssen 2021-06-04 17:03:39

Als je ijsmengsel een nacht moet laten rijpen in de koelkast, kan je dus ook niet spontaan ijs gaan draaien. Wat maakt het dan uit dat de ijskom ook een nachtje in de vriezer gaat.

Beantwoorden
B.
Rutger 2021-06-06 13:06:22

In dit geval kan dat prima inderdaad, wel is de vrieskracht van een zelfvriezende ijsmachine vaak iets beter.

Beantwoorden
Reentje 2021-06-07 22:05:49

Rutger bedankt! Eindelijk heb ik een ijsrecept gevonden die heerlijk is! Bij andere recepten vond ik het te zoet, maar dit recept is precies goed!
Ik heb er zelf een half kopje citroensap aan toe gevoegd, dit geeft een frisse zoete smaak.

Beantwoorden
RE
Sandra 2021-07-19 20:21:39

Ruiger dank je wel voor het recept iedereen vondt het heerlijk. Ik heb quigg zelfvriezende ijsmachine echt heerlijk luchtig vanille ijs komt daar uit. Super bedankt voor het delen🥰🥰

Beantwoorden
SA
Rene 2021-08-26 17:09:36

Rene de haas, megamix is prijzig, heb Princess zelf vrienzend gekocht werkt perfect, iets goedkoper.ongeveer 200 euro.

Beantwoorden
RE
Ruud Imthorn. 2021-09-07 14:35:40

Kan ik, i.p.v. vanillestokjes, vanille-aroma, van b.v. dr Oetker gebruiken?
En is de opgegeven hoeveelheid in dit recept, voor 1 liter ijs, zoja, ik heb een 2 liter machine, kan ik de ingredienten verdubbelen?

Beantwoorden
RU
Rutger 2021-09-13 08:07:01

Dit recept is voor ongeveer 650 ml. Je kunt het recept vermeerderen uiteraard. Vanille-aroma kun je gebruiken, maar met echte vanille wordt het ijs echt veel lekkerder!

Beantwoorden
hubert 2021-10-05 05:28:09

ik voeg +/-10 gr mager melkpoeder toe,om grote kristallen te voorkomen

Beantwoorden
HU
Rutger 2021-10-13 10:56:58

Klopt! Dat is heerlijk. Iets meer zou ook zelfs kunnen.

Beantwoorden
Iris 2021-12-23 07:14:32

Hoi Rutger,
Ik wil graag vanille ijs maken voor kerst. Ik heb een ijsmachine zonder zelfvriezende functie dus ik zal de kom eerst in de vriezer moeten zetten. Ik zou dit ijs graag vooraf al maken (ong 2 dagen van te voren). Kan ik het ijs wanneer het klaar is gewoon invriezen tot gebruik?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-12-23 08:06:24

Hoi! Dat kan zeker. Bij zelfgemaakt ijs is het wel zo, hoe langer je het bewaart, hoe meer kans op ijskristallen in het ijs. Fijne dagen!

Beantwoorden
Elke hoogers 2022-04-16 22:17:49

Hoihoi
Vandaag je recept gemaakt
Hier terechtgekomen na het kopen van de procrema hot bij bouwhuis
Die verwijzen daar naar je recept
Ik heb rode vanille gebruikt
Zooo lekker
Nu mijn vraag
Hoelang verwarm je ongeveer
Ik heb de temp op 80 gr gehouden maar het word echt niet dik hoor
Het blijft een beetje koffiemelk dikte
Heeeele dunne vla zeg maar
Als ik een leoel erin doop
En dan met mn vinder een streep over de achterkant lepel maak blijft die streep er wel in?
De smaak is wel fantastisch
Ben heel benieuwd naar het ijs morgen
Ik heb een wat ander ijsmachine apparaat
Een ninja creami
Had eerst een zelf vriezende
Vond dat helemaal niks
Wat een geklieder haha
Hier heb je een bakjes van 480 ml
Dat vries je in met ijsbeslag en dan maak je er in een 1,5 minuut heerlijk smeuïg ijs van
Zonder geklieder
En je kunt verschillende bakjes met verschillende smaken maken.Werkt op hetzelfde principe als de pacojet alleen veel goedkoper hihi
Hopelijk morgen op paaszondag lekker ijs
Thanks voor je recept

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-04-21 09:51:09

Hoi! Het hoort ook niet heel dik te worden hoor. Heel dunne vla klopt wel! Hoe was het resultaat in de Nija creami?

Beantwoorden
Micky 2022-05-13 07:59:30

Goedemorgen Rutger,
je recept voor ijs proberen te maken. Au bain marie, zodat het niet ging koken. Helaas bleef het dun. Er was een moment dat het bovenste laagje iets dikker werd, maar dat was alleen het bovenste laagje. Was dat het moment dat ik had moeten stoppen? Want nu ben ik door blijven roeren tot ik ergens het maar heb opgegeven. Het gaat straks in de ijsmachine na een nacht koelkast, maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat het ijs gaat worden.

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-05-16 14:25:26

Hoi. Heb je de temperatuur gemeten? Het mengsel moet wel echt 82 °C zijn.

Beantwoorden
Frank Eggerding 2022-09-21 21:29:27

Is 82 graden niet te warm, beter 65 tot 70

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-09-28 16:20:52

Dat is zeker niet te warm, de perfecte binding heb je in dit geval op 82 °C.

Beantwoorden
annoniem 2022-06-17 14:52:41

oké,dankje bij ons ging het ook een keer perongeluk mis!

Beantwoorden
AN
pizza 2022-06-21 14:18:41

vanileijs is het allerlekkerste schepijssmaak en oreo natuurlijk!😍😀😉🙃

Beantwoorden
PI
Ineke 2022-07-12 21:34:35

Lactosevrije room wordt niet dik, hoe kan ik dit oplossen? Beter kookroom gebruiken ipv slagroom?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-07-16 21:08:19

Hoi. Met beide heb ik voor dit recept geen ervaring, dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Edsje 2022-10-27 00:23:54

Misschien een domme vraag/ opmerking. Maar, Niet iedereen heeft een ijsmachine. Ik.dus niet. Welk alternatief is daarvoor te gebruiken. Ben benieuwd.

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-10-31 08:58:55

Hi. Met dit recept wordt dat lastig, maar er staan andere ijsrecepten op mijn site die je zonder ijsmachine kunt maken. Er zijn methodes die deze basis in de vriezer bevriezen en steeds loskloppen tussendoor, maar in alle eerlijkheid wordt dat ijs nooit zo romig en zacht als met een ijsmachine.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.