- Voor het vanille ijs
- 1/2 - 1 vanillestokje
- 300 ml melk
- 200 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 110 gr suiker
Vers gedraaid vanille ijs, wie houdt daar niet van? Volgens mij kan je er bijna iedereen wel een plezier mee doen! Van Magimix mocht ik hun zelfvriezende ijsmachine uitproberen: de Gelato Expert. Een goed excuus om gelijk mijn basisrecept voor roomijs met jullie te delen. Daarmee kan je naar hartenlust variëren!
Tot nu toe maakte ik ijs met een ijsmachine waarvan de kom eerst 12 tot 24 uur in de vriezer moest. Dat ging prima, maar spontaan ijs maken zat er niet in, omdat de kom dan nog ingevroren moest worden. Ook vond ik het ijs nooit heel stevig aan het eind van de bereiding. Het had echt nog wel een paar uur in de vriezer nodig om goed stevig te worden.
Deze ijsmachine van Magimix is zelfvriezend en hoeft dus niet van te voren in de vriezer gezet te worden. Nog een voordeel hiervan is dat je meerdere smaken ijs achter elkaar kunt maken, dat kon met mijn oude ijsmachine niet. De machine heeft twee emmers waarin je het ijs kan draaien. De ene zit vast in de machine, de andere kan je eruit halen. Daardoor kan je snel verder met een volgende bereiding in de machine.
De bediening van de Gelato Expert is overzichtelijk. Je kunt de koeling en de schoep los van elkaar aan- en uitzetten, maar je kan er ook voor kiezen om door één druk op de knop een vastgesteld programma te starten. De keuze is daarbij uit softijs, schepijs of granité. Als je ijs klaar is schakelt de machine automatisch naar de conserveringsmodus, zo kan je het ijs nog twee uur bewaren zonder dat je het eruit hoeft te halen.
De machine is krachtig en draait mijn basisrecept in ruim 20 minuten tot een mooi en smeuïg roomijs. Wat mij opvalt is dat mijn zelfgemaakte ijs veel steviger uit deze ijsmachine komt dan ik gewend was. Ik kan er aan het einde van de bereiding gelijk bolletjes of quenelles van scheppen om te serveren. Prachtig!
Ik weet zeker dat ik nog een hoop smaken ga uitproberen in deze ijsmachine. Wat is jullie favoriete ijssmaak?
Vanille ijs maken
Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de melk en de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Verwijder het vanillestokje. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.
Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom. Laat het mengsel afkoelen en bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de afgekoelde custard in de ijsmachine en draai dit tot ijs.
Dit artikel is gesponsord door Magimix.
Foto’s: Erik Spronk



























