Ingrediëntenlijst
  • Voor de sinaasappel-karamelsaus
  • 75 gr suiker
  • 1-2 el water
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 ml vers sinaasappelsap
  • sap van ¼ citroen
  • 2 el sinaasappellikeur, optioneel
  • 1 sinaasappel
  • Verder nodig
  • sinaasappelpartjes, tussen de vliezen uitgesneden
  • vanille-ijs
  • cognac, om te flamberen, optioneel

Dit klassieke dessert bestaat uit dunne Franse crêpes en een volle sinaasappel-karamelsaus. Traditioneel worden de Franse pannenkoeken voor het serveren geflambeerd, meestal zelfs aan tafel. Dat maakt dit dessert behalve heel erg lekker, ook nog eens een mooie beleving!

De crêpes kun je heel goed 1-2 dagen eerder bakken, zodat je na het diner alleen de saus nog maar hoeft te maken. In dit recept gebruik ik zowel sinaasappellikeur als cognac. De sinaasappellikeur draagt bij aan de smaak, de cognac is perfect om te flamberen. Beide zijn optioneel, als je ze niet hebt, of er eten kinderen mee, dan kun je deze zonder probleem achterwege laten.

Het recept voor de crêpes is voor 10-15, de saus is echter voor maximaal 8 stuks. Je houdt er dus een aantal over, maar die zijn de volgende ochtend ook heerlijk met hazelnootpasta of jam!

Bereiding: Crêpes suzette

Zorg dat de crêpes gebakken zijn voor je aan de saus begint.

Doe de suiker met het water in een koekenpan en verhit deze op middelhoog vuur. Kook de suiker tot een goudbruine karamel en voeg dan de boter toe. Voeg als de boter opgelost is het sinaasappelsap, citroensap en de sinaasappellikeur toe. Schil met een dunschiller de schil van ½ sinaasappel en voeg deze ook toe. Laat de saus ongeveer 5 minuten inkoken, zodat deze wat dikker wordt.

Neem de gebakken crêpes en vouw deze twee keer dubbel. Leg ze in de saus en keer ze een paar keer om, zodat ze doordrenkt zijn van de saus. Als je wilt kun je nu flamberen. Verhit wat cognac in een metalen saus- of soeplepel, steek deze aan en giet de brandende cognac in de pan. Zorg ervoor dat de afzuiging uit staat!

Server de crêpes suzette met partjes sinaasappel en vanille-ijs.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)