- Voor de lange vingers
- 200 ml espresso
- 50 ml amandellikeur, marsala of cognac
- 1 recept lange vingers of 200-250 gr gekochte lange vingers
- Voor de tiramisu met mascarpone
- 4 eidooiers
- 110 gr suiker
- 500 gr mascarpone, op kamertemperatuur
- 3 eiwitten
- snuf zout
- Voor bovenop
- cacaopoeder, om te bestrooien
Dit is zonder twijfel het bekendste Italiaanse dessert! Door voor de tiramisu mascarpone te gebruiken wordt de vulling fluweelzacht van structuur, wat heerlijk samengaat met de lange vingers en de espresso. Hoe maak je tiramisu? Dat is eigenlijk heel makkelijk. De mascarpone wordt gemengd met luchtig geklopte eidooier en opgeklopt eiwit. Vervolgens wordt het dessert in laagjes opgebouwd, afgewisseld met in espresso gedoopte lange vingers. Met dit tiramisu recept kun je zelf tiramisu maken die zo uit Italië lijkt te komen!
Voor een tiramisu zonder alcohol kun je de drank vervangen door een simpele suikersiroop. Breng hiervoor gelijke delen water en suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Ook kun je een koffiesiroop (met smaakje) gebruiken voor een versie zonder alcohol. En wil chocolade in je tiramisu? Bestrooi dan de laagjes lange vingers met wat geraspte pure chocolade. Van dit lekkere tiramisu recept kun je met 6-8 personen genieten. Let op: dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen.
Zelf tiramisu maken
Klop de eidooiers met de helft van de suiker tot een zeer romig mengsel, dit duurt zeker 5 minuten. Voeg vervolgens de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en klop dit tot een homogene massa. Doe de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom en klop ze stijf. Voeg lepel voor lepel de resterende suiker toe. Spatel het stijfgeklopte eiwit door het mascarponemengsel en meng dit tot een egale crème.
Meng de espresso met de drank naar keuze. Doop hier de lange vingers één voor één kort in en bedek daarmee de bodem van een (oven)schaal van ongeveer 25×18 centimeter. Verdeel hier de helft van het tiramisumengsel overheen en strijk dit glad. Herhaal beide stappen en zet de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Bestuif voor het serveren met een dikke laag cacaopoeder.




















