Ingrediëntenlijst
  • Voor de lange vingers
  • 200 ml espresso
  • 50 ml amandellikeur, marsala of cognac
  • 1 recept lange vingers of 1 pak gekochte lange vingers
  • Voor de tiramisu met mascarpone
  • 4 eidooiers
  • 110 gr suiker
  • 500 gr mascarpone, op kamertemperatuur
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • Voor bovenop
  • cacaopoeder, om te bestrooien

Dit is zonder twijfel het bekendste Italiaanse dessert! Door voor de tiramisu mascarpone te gebruiken wordt de vulling fluweelzacht van structuur, wat heerlijk samengaat met de lange vingers en de espresso. Hoe maak je tiramisu? Dat is eigenlijk heel makkelijk. De mascarpone wordt gemengd met luchtig geklopte eidooier en opgeklopt eiwit. Vervolgens wordt het dessert in laagjes opgebouwd, afgewisseld met in espresso gedoopte lange vingers. Met dit tiramisu recept kun je zelf tiramisu maken die zo uit Italië lijkt te komen!

Voor een tiramisu zonder alcohol kun je de drank vervangen door een simpele suikersiroop. Breng hiervoor gelijke delen water en suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Ook kun je een koffiesiroop (met smaakje) gebruiken voor een versie zonder alcohol. En wil chocolade in je tiramisu? Bestrooi dan de laagjes lange vingers met wat geraspte pure chocolade. Van dit lekkere tiramisu recept kun je met 6-8 personen genieten. Let op: dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen.

Zelf tiramisu maken

Klop de eidooiers met de helft van de suiker tot een zeer romig mengsel, dit duurt zeker 5 minuten. Voeg vervolgens de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en klop dit tot een homogene massa. Doe de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom en klop ze stijf. Voeg lepel voor lepel de resterende suiker toe. Spatel het stijfgeklopte eiwit door het mascarponemengsel en meng dit tot een egale crème.

Meng de espresso met de drank naar keuze. Doop hier de lange vingers één voor één kort in en bedek daarmee de bodem van een (oven)schaal van ongeveer 25×18 centimeter. Verdeel hier de helft van het tiramisumengsel overheen en strijk dit glad. Herhaal beide stappen en zet de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Bestuif voor het serveren met een dikke laag cacaopoeder.

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Chantal 2020-06-09 21:00:02

Had het ooit 1x eerder gemaakt maar toen niet goed gelukt maar zag dit voorbij komen en toch maar weer geprobeerd en goed gelukt. Lekker luchtig en smaakt ontzettend goed! Heb het gemaakt met amaretto door de koffie. Echt super!

Beantwoorden
CH
Hanna 2020-06-07 14:47:29

Van het weekend gemaakt en super lekker! Zo luchtig en smakelijk, bedankt voor het recept.

Beantwoorden
HA
Mariet 2020-06-06 08:38:48

Begrijp ik goed dat er gewoon rauw ei in zit???

Beantwoorden
MA
Chantal 2020-06-09 20:56:09

Dat is inderdaad Tiramisu, gemaakt met rauwe eieren.

Zie ook in het recept:

Let op: dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen.

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-06-20 12:21:24

Klopt. Vandaar ook de extra opmerking in de tekst over de risicogroepen.

Beantwoorden
Sophie 2020-06-05 09:27:37

Hoi Rutger,bij maak al wel 30 jaar hele lekkere tiramisu na een Italiaans recept.
De laatste tijd komen de lange vingers steeds boven drijven. Dat had ik nooit.
Kan dat aan de huidige lange vingers liggen. Zit daar soms een laagje over heen tegenwoordig?
Heb jij hier nog tips voor?

Beantwoorden
SO
Rutger 2020-06-20 12:23:53

Als de lange vingers te licht zijn komen ze inderdaad bovendrijven. je kunt ze iets langer laten weken in het koffiemengsel, ze zuigen zich dan meer vol waardoor ze zwaarder zijn.

Beantwoorden
Naomy 2020-05-07 12:00:30

Hallo Rutger
Ik wil dit recept voor moederdag maken kan ik het 1 dag van te voren maken en het in de koelkast zetten ?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-05-11 13:55:09

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Margreet IJlst 2020-04-09 23:47:20

al meerdere keren gemaakt. de lekkerste tiramisu die ik ooit geproefd heb.

Beantwoorden
MA
lily 2020-03-22 13:51:51

Hoi Rutger, ik zou heel graag tiramisu willen maken zonder alcohol. Hoe doe ik dit?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-03-23 10:32:06

Je kunt de alcohol zonder problemen weglaten uit het recept. Eventueel kun je een koffiesiroop toevoegen aan de espresso, bijvoorbeeld in amandelsmaak.

Beantwoorden
An 2020-02-27 19:05:55

Zo prettig: een recept waarin staat dat ei kloppen met suiker wel 5 minuten duurt. En idd.dat helpt.

Beantwoorden
AN
Alex 2020-02-24 15:57:26

Als je niet van lange vingers houd dan zou je deze ook met een beschuitcake bodem kunnen maken.
Je zou dan wel de koffie over de cake moeten besprenkelen.

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-03-03 10:52:04

Bedoel je biscuitcake? Dat kan zeker! Je kunt er ook de cake van deze rolcake voor gebruiken: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/opgerolde-chocoladecake-karamel/

Beantwoorden
Rachel Kromdijk 2020-02-24 10:46:27

Het ziet er echt heerlijk uit, dit moet ik ook een keer gaan maken!

Beantwoorden
RA
s.van eyck 2020-02-23 19:27:57

Hallo Rutger, hoe groot moet de (oven)schaal zijn voor dit recept?

Met vriendelijke groet

Beantwoorden
S.
Rutger 2020-03-03 10:54:27

De schaal is ongeveer 25 x 18 centimeter.

Beantwoorden
Lia 2020-02-23 13:21:02

Hallo Rutger, ik heb de gezonde Appel-Kruimel taart gebakken, maar er zit geen geur of smaak aan. Hoe zou dit komen?
Hoeft er geen suiker in bv? Ik vind ook, dat vanille aroma een bittere smaakt geeft, klopt dit?
Graag je antwoord.
Met vriendelijke groet.

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-02-23 14:35:03

Hoi Lia. Welke gezonde appelkruimeltaart bedoel je? Volgens mij ken ik dat recept niet.

Beantwoorden