Ingrediëntenlijst
  • Voor het mascarponemengsel
  • 4 eidooiers
  • 125 gr suiker
  • rasp van 1-2 citroenen
  • 500 gr mascarpone, op kamertemperatuur
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • Voor de lange vingers
  • 100 ml limoncello
  • sap van 2 citroenen
  • 1 recept lange vingers of 1 pak gekochte lange vingers
  • Verder nodig
  • vers zomerfruit, voor bovenop
  • rasp van ¼-½ citroen

Met dit recept kun je zelf de lekkerste limoncello tiramisu maken. Het romige mascarponemengsel gaat perfect samen met de frisse limoncello en het zomerfuit bovenop maak dit dessert helemaal af. Perfect als zomers nagerecht! Wil je de tiramisu iets minder zuur? Gebruik dan sinaasappelsap in plaats van citroensap voor het mengsel waarin je de lange vingers dompelt. Van dit limoncello tiramisu recept kun je met 6-8 personen genieten. Wil je de originele versie van dit Italiaanse dessert maken? Check dan hier mijn recept voor klassieke tiramisu met mascarpone!

Bij voorkeur gebruik ik voor dit recept zelfgebakken lange vingers. Maandelijks schrijf ik voor Delicious. magazine over één bepaald onderwerp in de serie Be a better cook en deze maand ging dat over lange vingers. Hoe kun je ze zelf maken, waar moet je op letten en waar kun je lange vingers allemaal voor gebruiken? Mijn artikel over lange vingers kun je hier lezen.

Limoncello tiramisu maken

Klop de eidooiers met de helft van de suiker en de citroenrasp tot een zeer romig mengsel, dit duurt zeker 5 minuten. Voeg vervolgens de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en klop dit tot een homogene massa. Doe de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom en klop ze stijf. Voeg lepel voor lepel de resterende suiker toe. Spatel het stijfgeklopte eiwit door het mascarponemengsel en meng dit tot een egale crème.

Meng de limoncello met het citroensap. Doop hier de lange vingers één voor één kort in en bedek daarmee de bodem van een (oven)schaal van ongeveer 25×18 centimeter. Verdeel hier de helft van het tiramisumengsel overheen en strijk dit glad. Herhaal beide stappen en zet de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Garneer de limoncello tiramisu voor het serveren met vers zomerfruit en wat citroenrasp.

Let op: dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Anna 2020-06-15 16:50:23

Hallo Rutger,

Klinkt super lekker! Is dit gerecht ook een dag van tevoren te maken en dan in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-06-20 11:55:22

Dat kan heel goed! Zorg er wel voor dat je verse eieren gebruikt.

Beantwoorden
Ineke 2020-06-05 09:20:59

Superlekker, ooit zoiets gemaakt met als extraatje een laagje zelfgemaakte lemoncurd ertussen gedaan.

Beantwoorden
IN
Carla 2020-06-05 08:40:31

Dag Rutger,
1e: Lijkt mij heel lekker!
2e: Zal ik het moeten proberen met minder suiker te maken ivm mijn diabetes. En ik hou niet van stevia!
3e: Wij zijn met 2 personen. Dan alles halveren maar neem ik dan 1 of 2 eiwitten?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-06-20 12:24:29

Ik zou dan wel 1 1/2 eiwit gebruiken, anders klopt de verhouding niet echt. Of gewoon 2 en dan de volgende dag nog een stukje nemen.

Beantwoorden