Met dit recept kun je zelf de lekkerste limoncello tiramisu maken. Het romige mascarponemengsel gaat perfect samen met de frisse limoncello en het zomerfuit bovenop maak dit dessert helemaal af. Perfect als zomers nagerecht! Wil je de tiramisu iets minder zuur? Gebruik dan sinaasappelsap in plaats van citroensap voor het mengsel waarin je de lange vingers dompelt. Van dit limoncello tiramisu recept kun je met 6-8 personen genieten. Wil je de originele versie van dit Italiaanse dessert maken? Check dan hier mijn recept voor klassieke tiramisu met mascarpone!

Bij voorkeur gebruik ik voor dit recept zelfgebakken lange vingers. Maandelijks schrijf ik voor Delicious. magazine over één bepaald onderwerp in de serie Be a better cook en deze maand ging dat over lange vingers. Hoe kun je ze zelf maken, waar moet je op letten en waar kun je lange vingers allemaal voor gebruiken? Mijn artikel over lange vingers kun je hier lezen.
- Voor het mascarponemengsel
- 4 eidooiers
- 125 gr suiker
- rasp van 1-2 citroenen
- 500 gr mascarpone, op kamertemperatuur
- 3 eiwitten
- snuf zout
- Voor de lange vingers
- 125 ml limoncello
- sap van 2 citroenen
- 1 recept lange vingers of 1 pak gekochte lange vingers
- Verder nodig
- vers zomerfruit, voor bovenop
- rasp van ¼-½ citroen
Limoncello tiramisu maken
Klop de eidooiers met de helft van de suiker en de citroenrasp tot een zeer romig mengsel, dit duurt zeker 5 minuten. Voeg vervolgens de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en klop dit tot een homogene massa. Doe de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom en klop ze stijf. Voeg lepel voor lepel de resterende suiker toe. Spatel het stijfgeklopte eiwit door het mascarponemengsel en meng dit tot een egale crème.
Meng de limoncello met het citroensap. Doop hier de lange vingers één voor één kort in en bedek daarmee de bodem van een (oven)schaal van ongeveer 25×18 centimeter. Verdeel hier de helft van het tiramisumengsel overheen en strijk dit glad. Herhaal beide stappen en zet de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Garneer de limoncello tiramisu voor het serveren met vers zomerfruit en wat citroenrasp.
Let op: dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dag Rutger,
1e: Lijkt mij heel lekker!
2e: Zal ik het moeten proberen met minder suiker te maken ivm mijn diabetes. En ik hou niet van stevia!
3e: Wij zijn met 2 personen. Dan alles halveren maar neem ik dan 1 of 2 eiwitten?

Superlekker, ooit zoiets gemaakt met als extraatje een laagje zelfgemaakte lemoncurd ertussen gedaan.
BeantwoordenHallo Rutger,
Klinkt super lekker! Is dit gerecht ook een dag van tevoren te maken en dan in de koelkast bewaren?
Beantwoorden
De limoncello tiramisu heb ik gisteren gemaakt. En dat was me lekker! Zeker zo lekker als de klassieke tiramisu. Top!
BeantwoordenZiet er superlekker uit. Als ik dit gerecht wil makem in een zes gangendiner, dus echt een niet te grote hoeveelheid pp, hoeveel porties kan ik hier dan uithalen denk je?
BeantwoordenHallo Rutger,
Ik wil dit recept graag maken, Maar de mensen waar ik het voor maak zijn al wat op leeftijd.
Is dit recept ook te maken zonder eieren?
Groeten Gerben
BeantwoordenHi. Je kunt dan experimenteren met slagroom en mascarpone, zoals ik bijvoorbeeld ook bij deze aardbeientiramisu doe: https://rutgerbakt.nl/dessert-recepten/recept-aardbeientiramisu/
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.