Zelf lange vingers maken, heb je het al eens geprobeerd? Deze lange vingers zijn heerlijk als koekje bij een kop koffie of thee, maar je kunt ze ook gebruiken in andere recepten (zoals tiramisu). Ken je deze koekjes wel, maar niet als lange vingers? Dat kan kloppen, dit koekje heeft namelijk veel verschillende namen. Lange vingers, lepelbiscuit, savoiardi, boudoirs, vingerkoekjes: hoe je ze ook noemt, dit lange vingers recept is een aanrader om te maken. 

Met dit recept kun je zo’n 30-40 lange vingers bakken. 

Lange vingers recept

Wat zijn lange vingers?

Lange vingers zijn langwerpige, luchtige koekjes. De koekjes hebben op de bovenkant een laagje suiker. Lange vingers vinden hun oorsprong in Frankrijk, aan het Franse hof om preciezer te zijn. Aan het eind van de 15e eeuw werd het koekje voor het eerst gemaakt in het hertogdom Savoye. De reden was een bezoek van de toenmalige koning van Frankrijk. Na het ontstaan werden ze biscuits à la cuillère genoemd, wat lepelkoekjes betekent. 

De koekjes staan vandaag de dag bekend onder verschillende namen, zoals vingerkoekjes, boudoir koekjes of savoiardi koekjes. In het Engels heten deze koekjes lady fingers. De Italiaanse naam is afgeleid van de regio waar het koekje is ontstaan: biscotto savoiardo.

Lange vingers recept

3 tips voor lange vingers

  • Als je van het beslag een cirkel spuit, kun je er ook een taartbodem van maken, die je later kunt gebruiken om een taart mee op te bouwen. Ideaal als je bijvoorbeeld een ronde tiramisutaart wilt maken.
  • Met lange vingers kun je allerlei lekkere dingen maken. Ik deelde al meerdere recepten waarin lange vingers ook een rol spelen. Denk aan de klassieke tiramisu, of varianten zoals deze aardbeien tiramisu of deze limoncello tiramisu. Of maak deze tiramisu ijstaart.
  • Verpak de boudoir koekjes luchtdicht op kamertemperatuur. Dan kun je ze zeker wel 2 weken bewaren.
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 3 eidooiers
  • 90 gr fijne suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 75 gr bloem
  • 15 gr maizena
  • Verder nodig
  • fijne suiker, om te bestrooien
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Recept: lange vingers maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Doe de eiwitten en het zout in een andere kom en klop deze op met een (hand)mixer met garde(s). Zorg dat de kom en garde goed schoon en vetvrij zijn. Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker hieraan toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel vervolgens de eidooiers door het opgeklopte eiwit.

Zeef de bloem en de maizena in gedeelten boven de luchtige massa en spatel het door elkaar. 

Boudoir koekjes spuiten

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 centimeter doorsnede en spuit vingers van ongeveer 8 centimeter lang op de bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, de vingers rijzen nog. Bestrooi de lange vingers met behulp van een theezeefje met fijne suiker en blaas de overtollige suiker van het bakpapier af.

Lange vingers bakken

Bak de lange vingers af in 13-18 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Mochten de vingers na het afkoelen nog iets zacht zijn van binnen, plaats ze dan (zonder bakpapier) op een ovenrooster terug in de oven voor ongeveer 4 minuten.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Maren 2017-10-13 08:12:04

Beste Rutger,
Toevallig wilde ik deze week al eens proberen lange vingers te maken voor tiramisu. Gezien jouw recepten altijd slagen wil ik deze graag uitproberen maar heb je ook een alternatief voor aardappelzetmeel?
Ben benieuwd!
Groet Maren

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-13 09:05:55

Je kunt ook Maizena gebruiken, of het vervangen door bloem.

Beantwoorden
Aissat 2018-10-08 16:54:45

Beste heer Rutger,
Als je gebaken hebt, hoe lang kan je de boudoirs bewaren

Beantwoorden
AI
Rutger 2018-10-15 10:43:52

Luchtdicht bewaard kun je deze enkele weken bewaren.

Beantwoorden
Arja 2017-10-13 16:40:36

Ook weer een leuk recept om eens uit te proberen.

Beantwoorden
AR
joke 2017-10-18 12:01:09

Ik heb de lange vingers gemaakt. Smaak is prima maar eenmaal afgekoeld en in een doos zijn ze direkt erg zacht geworden. Wat deed ik niet goed?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-23 09:24:43

Waarschijnlijk hebben ze niet lang genoeg gebakken. Je kunt ze altijd nadat je ze van het bakpapier hebt gehaald nog even in de oven laten drogen, dan worden ze nog knapperiger.

Beantwoorden
Anne 2018-02-14 09:14:17

Ik weet het niet helemaal zeker, maar bedoel je met fijne suiker poeder- of basterd suiker? Ik denk basterdsuiker, maar het maakt vast uit welke ik gebruik.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-02-20 11:05:39

Hoi. Fijne suiker is net wat fijnere suiker dat kristalsuiker. Je koopt het gewoon in de supermarkt.

Beantwoorden
Hanneke 2019-06-13 18:12:34

Hoeveel lange vingers kun je maken met dit recept?

Beantwoorden
HA
Rutger 2019-06-17 14:42:29

Ongeveer 30 lange vingers.

Beantwoorden
Hannelore Maes 2021-03-24 19:01:55

Super lekker!

Beantwoorden
HA
Rian 2021-05-21 20:42:33

Hi rutger,
Ik wil de lange vingers graag glutenvrij maken. In plaats van bloem heb ik tapioca meel gebruikt. Wat gebruik jij als je glutenvrij bakt?
Rian

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-05-31 10:57:43

Hoi. Ik gebruik meestal een glutenvrije bloemmix, bijvoorbeeld Schar C

Beantwoorden
Carolien 2021-06-23 19:19:12

Hallo Rutger, wanneer je er een taartbodem van wil maken wat is dan de baktijd? Zelfde graden?

Groetjes Carolien

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-06-27 12:52:01

Die blijft ongeveer hetzelfde, kijk vooral goed naar de kleur, die moet goudbruin zijn.

Beantwoorden
Alida 2021-12-18 11:49:26

Hallo, kun je de fijne suiker ook vervangen voor kristalsuiker?

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-12-21 08:08:37

Dat zou kunnen, maar dan worden de vingers wel wat zoeter.

Beantwoorden
Jo 2021-12-23 21:08:57

Even voor de zekerheid, 180 °C dat is ovenstand met onder en bovenwarmte?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-12-24 09:14:35

Hi. Ja dat klopt. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Kees van Duijvenbode 2021-12-24 16:15:49

Ik heb dit recept nu 2 x geprobeerd maar in beide gevallen bleek het beslag te slap om er mooie vingers van te spuiten. Het beslag zakt na het spuiten meteen in. Hoe kan ik dit beslag steviger maken?

Beantwoorden
KE
Rutger 2021-12-27 14:08:05

Heb je de eieren lang genoeg opgeklopt en de bloem er voorzichtig doorheen gespateld?

Beantwoorden
Laura 2022-05-25 17:01:30

Wij maken graag kwarktaart met een lange vinger bodem… kan ik het beslag in een in een springvorm doen? Of kan ik het beter op een bakplaat bakken

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-05-29 21:09:01

Volgens mij kan dat wel. Maar je kunt het ook eerst op de bakplaat doen en daar dan een cirkel uit snijden.

Beantwoorden
Klaske 2022-09-12 15:06:47

Hallo Rutger,
Weet jij of je lange vingers in kunt vriezen?

Groet, Klaske

Beantwoorden
KL
Rutger 2022-09-14 19:23:08

Zeker. Zorg er wel voor dat ze goed luchtdicht verpakt zijn.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.