- Voor het beslag
- 3 eidooiers
- 90 gr fijne suiker
- 3 eiwitten
- snuf zout
- 75 gr bloem
- 15 gr maizena
- Verder nodig
- fijne suiker, om te bestrooien
Lange vingers, lepelbiscuit, Savoiardi, boudoirs. Het zijn allemaal benamingen voor (ongeveer) hetzelfde koekje. In dit recept lees je hoe je zelf lange vingers kunt bakken. Dit luchtige koekje is de perfecte basis voor de klassieke tiramisu of voor bijvoorbeeld deze aardbeientiramisu. Daarnaast zijn lange vingers ook gewoon heerlijk als koekje bij een kop koffie of thee thee. Als je van het beslag een cirkel spuit kun je er ook een taartbodem van maken, die je later kunt gebruiken om een taart mee op te bouwen. Ideaal als je bijvoorbeeld een ronde tiramisutaart wilt maken.
Update 20-11-2017: Na uitgebreid testen heb ik mijn lange vingers recept iets aangepast, waardoor ik ze zelf nog lekkerder vind!
Bereiding: Lange vingers
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Doe de eiwitten en het zout in een andere kom en klop deze op met een mixer. Zorg dat de kom en garde goed schoon en vetvrij zijn. Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker hieraan toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel vervolgens de eidooiers door het opgeklopte eiwit.
Zeef de bloem en de maizena in gedeelten boven de luchtige massa en spatel het door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 centimeter doorsnede en spuit vingers van ongeveer 8 centimeter lang op de bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, de vingers rijzen nog. Bestrooi de lange vingers met behulp van een theezeefje met fijne suiker en blaas de overtollige suiker van het bakpapier af.
Bak de lange vingers af in 13 tot 18 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Mochten de vingers na het afkoelen nog iets zacht zijn van binnen, plaats ze dan (zonder bakpapier) op een ovenrooster terug in de oven voor ongeveer 4 minuten.
Foto: Harold Pereira



