Ingrediëntenlijst
  • Voor de tiramisu
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 70 gr poedersuiker
  • 150 gr aardbeienjam
  • 1 pak lange vingers
  • 100 ml sinaasappelsap

Deze aardbeientiramisu is zo’n lekker zomers dessert! Ik neem de aardbeien tiramisu regelmatig mee naar bijvoorbeeld een BBQ of etentje en het is altijd een succes. Je kunt deze zomerse tiramisu ook in kleine glaasjes maken en serveren als onderdeel van een grand dessert of tijdens een high tea. Gebruik voor de gemarineerde aardbeien een goede stroperige balsamicoazijn, dat haalt de aardbeiensmaak van deze tiramisu met aardbeien extra naar boven. Ook heel lekker is trouwens deze tiramisu met frambozen en witte chocolade!

Bereiding: Aardbeientiramisu

Klop de slagroom op tot zachte pieken. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en meng daar de aardbeienjam doorheen. Spatel de slagroom door het mascarponemengsel. Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in het sinaasappelsap en beleg hiermee de bodem van een (oven)schaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en maak deze lagen nogmaals. Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast. Meng de aardbeien met de suiker, het vanille-extract en de balsamicoazijn en laat dit op kamertemperatuur minimaal 1 uur marineren. Schep de aardbeien op de tiramisu en verkruimel daar op het laatste moment de stukjes meringue over de aardbeientiramisu.

Tip: Vervang een gedeelte van het sinaasappelsap door limoncello, dat geeft de tiramisu een extra lekkere smaak.

Foto: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (28)
willeke 2018-08-27 10:16:38

Sjonge jonge Rutger. Dit is echt een fantastisch heerlijk gerecht!
Afgelopen weekend heb ik het gemaakt en echt heerlijk, kreeg alleen maar lovende reacties. En de schaal was leeg, dat zegt ook genoeg..
Ook niet moeilijk om te maken. Dus echt een topper.

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-16 13:43:55

Heel erg tof! Dankje voor je reactie!

Beantwoorden
Petra 2018-07-27 14:15:04

Beste Rutger, kun je de aardbeien ook een dag tevoren al in de balsamico azijn zetten? Ik ga het morgen gebruiken.

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-07-28 12:50:20

Een dag is wel heel lang, enkele uren eerder kan wel!

Beantwoorden
Karin 2018-07-06 20:14:37

Hallo Rutger,

Wat kan ik als vervanging voor de mascarpone gebruiken ivm lactose die ik niet kan verdragen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-07-09 07:43:09

Op de site van AH vond ik een lactosevrije mascarpone, wellicht dat je daar iets aan hebt. Een andere optie zou ik niet weten voor dit dessert.

Beantwoorden
Marian 2018-06-05 21:55:47

Dit afgelopen weekend gemaakt na n etentje, hij was heerlijk......mmmmmm
En de balsamico was verrassend lekker. Net t laatste stukje opgegeten ? Bedankt voor je recept....

Beantwoorden
MA
Mique 2018-01-04 14:24:22

Met kerst gemaakt. Een heerlijk recept en eenvoudig te maken voor een grote groep mensen. De schuimpjes had ik een dag ervoor gebakken. Binnen knowtime was de schaal leeg!
Ik had balsamico gekocht van € 30,00 en die bleek het goed te doen. Er blijken bij nader inzien nog veel duurdere balsamico's verkrijgbaar zelfs voor een paar honderd euro voor 100ml., maar dat was mij te gortig.

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-01-09 08:36:19

Goed om te horen! Er zijn inderdaad veel verschillende balsamico's verkrijgbaar, maar een paar honderd euro gaat mij ook veel te ver voor een flesje.

Beantwoorden
Josee 2017-10-02 10:20:50

Afgelopen weekend dit dessert gemaakt, heerlijk! Ik houd niet van koffie, dus de traditionele tiramisu is voor mij geen optie. Heerlijk, fris van smaak en lekker romig. Gelukkig is er nog een stukje over voor vanavond :)

Beantwoorden
JO
Martine 2017-09-29 09:31:54

Ha Rutger!
Hoeveel is een half recept Franse meringues?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-02 13:14:23

Als je op de link klinkt kom je bij het recept voor Franse meringues. En daar dan dus de helft van.

Beantwoorden
Linde 2017-08-12 00:12:47

Ik wil dit recept maken met frambozen ipv aarbeien (een van de gasten heeft een aardbei allergie) zou die balsamico azijn ook op de frambozen kunnen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-08-16 08:55:26

Omdat frambozen van zichzelf al wat zuur zijn zou ik daar geen balsamico-azijn voor gebruiken. Je kunt de frambozen zonder te marineren op de tiramisu verdelen.

Beantwoorden
Lincy 2017-07-31 19:52:17

Voor hoeveel personen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-08-01 16:38:29

Voor ongeveer 6 personen.

Beantwoorden
meral 2017-05-25 11:59:26

kan je dit ook een avond van te voren maken, wordt het dan niet erg doorweekt?

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-05-26 10:48:48

Dat kan zeker, heel goed zelfs. De lange vingers moeten juist wat vocht opnemen, daar wordt de tiramisu lekkerder van.

Beantwoorden
Ellen van Schaik 2017-05-21 10:20:04

Welke afmetingen heeft de ovenschaal die voor dit recept gebruikt wordt?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-05-26 10:58:11

Deze schaal was 16 x 22 centimeter.

Beantwoorden
Joke Maes 2017-04-17 09:08:33

De lekkerste tiramisu ooit!!!!!!

Beantwoorden
JO
Anneke 2016-12-26 09:14:53

Hoi ruiger
Als je limoncello gebruikt moet je dan alle lange vingers hierin doen? want jij schrijft een gedeelte.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-26 23:10:02

Je doet de limoncello bij het sinaasappelsap en dat meng je door elkaar. In dat mengsel doop je dan de lange vingers. Puur limoncello wordt wel heel heftig denk ik.

Beantwoorden
Jolien 2016-12-19 14:43:07

Waar koop ik vanille extract? of kan ik daarvoor ook een vanille stokje voor gebruiken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-20 11:30:03

Je kunt het zelf maken (zie link onder vanille-extract) of kopen bij een bakwinkel.

Beantwoorden
Clarisse Kok 2016-12-19 06:54:48

Hoi Rutger, die vanille extract is dat de vanille aroma flesje van dr. Oetker?

Beantwoorden
CL
Rutger 2016-12-19 11:26:40

Hoi! Nee zeker niet. Vanille-extract kun je kopen bij bakwinkels en sommige toko's of zelf maken. Vanille-extract bevat echte vanille, vanille-aroma helaas niet. http://www.rutgerbakt.nl/basisrecept-vanille-extract/

Beantwoorden
Tineke 2016-12-18 22:45:55

De pagina van vanille-extract bestaat niet meer, staat er als je op de link klikt.

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-12-19 11:28:51

Ik heb het aangepast! Dankjewel voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Karina 2016-08-17 07:40:08

Hoi Rutger, hoe groot is de ovenschaal?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-08-17 17:35:33

Hoi! Die is ongeveer 17 bij 25 centimeter.

Beantwoorden
Karina 2016-08-18 06:32:06

Dank je wel.
wekjebalsamico azijn raad je aan?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-08-19 10:00:42

Ik heb geen specifiek merk. Een goede stroperige en wat zoete azijn is het lekkerst.

Beantwoorden
Ellis 2016-08-12 22:19:58

kan ik in plaats van sinaasappelsap ook aardbeienlikeur gebruiken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-08-14 11:25:30

Zeker! Lijkt mij ook erg lekker!

Beantwoorden
Evelien 2016-08-05 11:15:04

Klopt het wel dat er 70 gram poedersuiker in moet?

Beantwoorden
EV
Rutger 2016-08-06 08:37:08

Dat klopt zeker, maar mocht je het te zoet vinden kan je het naar smaak verminderen natuurlijk.

Beantwoorden
Marja 2016-07-21 22:10:38

Super geslaagd dessert! Iedereen heeft zitten smullen na de bbq. Ga ik zeker vaker maken!
Dank voor dit recept.

Beantwoorden
MA
mary 2016-07-21 11:07:13

Beste rutger ik geef over een week een bbq en wil de tiramisu maken ,ik krijg nogal veel gasten dus een hoop werk nou is mijn vraag kan ik de tiramisu invriezen zonder het eischuim dat wil ik er de dag vd bbq op doen

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-07-21 12:05:23

Hoi! Van invriezen wordt de tiramisu niet echt lekkerder. Je kan de tiramisu (zonder schuim) wel tot 2 dagen van tevoren maken en dan ik de koeling bewaren. Het schuim kan je prima een week van tevoren maken en dan luchtdicht bewaren.

Beantwoorden
janine 2016-07-01 10:59:51

ik heb een vraag kan het ook met magere kwark of Griekse yoghurt.

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-07-01 21:40:25

Dan wordt het heel anders van structuur en minder stevig, maar je kan wel een gedeelte vervangen.

Beantwoorden
Arja 2016-06-27 15:43:41

Ik was igg van plan om de balsamico weg te laten, maar na het lezen van de reactie's ga ik dat binnenkort halen om dit gauw te kunnen maken.

Beantwoorden
AR
Rutger 2016-06-27 17:41:48

De balsamico is echt heel lekker hoor! Al klinkt het gek.

Beantwoorden
Lianne 2016-06-27 14:13:28

Balsamico en aardbeien, dat klinkt spannend. Toch eens een keertje een kans geven. :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-06-27 17:41:17

Het is echt heel lekker!

Beantwoorden
Yvonne de Veer 2018-08-30 10:49:28

Ik doe dat al jaren want de aardbeien zijn lang niet zo lekker meer de balsamico haalt het helemaal op ook lekker met wat seizoen peper oh ja met lambas doe ik het niet?

Beantwoorden
YV
Marlies 2016-06-27 12:08:29

Hallo Rutger,

Dit dessert ziet er heerlijk uit! Ik wil het graag maken voor de hele familie, zo'n 30 - 35 man. Ik vroeg me af voor hoeveel personen dit recept is.

Groet, Marlies

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-27 17:41:03

Hoi Marlies. Dit is voor 4 tot 6 personen.

Beantwoorden
Sanne Terlingen 2016-06-26 11:40:23

Geweldig recept!
Twee weken terug gemaakt als onderdeel van een grand dessert en iedereen bleef pakken. We waren zeer verbaasd over het effect van de balsamico azijn op de aardbeien.

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-06-26 13:22:59

De eerste keer dat ik balsamico gebruikte op aardbeien was ik ook verrast, maar nu doe ik het veel vaker. De gemarineerde aardbeien zijn ook erg lekker met vanille-ijs!

Beantwoorden
K@rin 2016-06-26 11:16:37

Hoi Rutger,

Lijkt me weer n heerlijk recept! Kun je de balsamicoazijn dan ook inkoken om hem wat stroperiger te maken?

Groetjes K@rin

Beantwoorden
K@
Rutger 2016-06-26 13:21:59

Hoi Karin! Dat kan zeker, is ook erg lekker!

Beantwoorden
Simone 2016-06-26 08:51:28

Hij was heerlijk!! Goed recept :)

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-06-26 13:21:38

Dankje! Leuk om te horen!

Beantwoorden