- Voor de cheesecake
- 4 blaadjes gelatine
- 175 gr lange vingers
- 60 gr boter
- 200 ml slagroom
- 75 gr poedersuiker
- 400 gr Philadelphia naturel
- 150 ml koffie of espresso, afgekoeld
- 2 el amandellikeur
- Verder nodig
- cacaopoeder, om te bestuiven
Het is weer tijd voor cheesecake! Deze week was ik bij Brenda van Brendakookt.nl om samen met haar een superlekkere Philadelphia cheesecake te maken. Brenda staat bekend om de klassiekers met een twist en dat is haar ook vandaag weer gelukt!
De Philadelphia cheesecake die Brenda heeft bedacht is gebaseerd op (wat mij betreft) het lekkerste Italiaanse dessert: tiramisu! De combinatie van de romige vulling, de in espresso geweekte lange vingers en de laag cacao bovenop vind ik echt heel fijn! In deze cheesecake zijn die smaken ook terug te proeven! De romige vulling is gemaakt met Philadelphia, dat samen met de geweekte lange vingers een mooi geheel vormt. Deze variatie op tiramisu is ook perfect voor zwangere vrouwen of mensen die liever geen rauw ei eten, dat zit hier namelijk niet in (in het originele recept voor tiramisu wel). Ook zonder de likeur is deze Philadelphia cheesecake heerlijk! Voor kinderen kan je de koffie en likeur vervangen door bijvoorbeeld sinaasappelsap
Ga je deze cheesecake ook maken? Of ga je aan de slag met een ander Philadelphia cheesecakerecept? Deel dan een foto van jouw cheesecake met #MijnPhiladelphiaCheesecake op social media!
Bereiding: Tiramisu Philadelphia cheesecake
Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 18 centimeter met bakpapier. Week de gelatine minimaal 10 minuten in een bakje met koud water.
Neem 75 gram van de lange vingers en maal deze fijn. Dat kan in een hakmolentje van een staafmixer of bijvoorbeeld door de koekjes in een stevige plastic zak te doen en ze vervolgens met een deegroller fijn te slaan. Smelt de boter en meng die door de kruimels. Doe dit in de vorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan. Zet de bodem in de koelkast en laat deze minimaal 20 minuten stevig worden.
Giet een kwart van de slagroom in een steelpannetje en zet die nog even opzij. Klop de overige slagroom samen met de poedersuiker lobbig op. Doe de Philadelphia in een kom en roer deze kort los. Verwarm de slagroom die je net opzij gezet hebt in het steelpannetje. Haal de pan van het vuur wanneer de slagroom bijna kookt. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in de warme slagroom. Roer het gelatinemengsel door de Philadelphia en spatel daar tot slot de opgeklopte slagroom door.
Meng de koffie met de amandellikeur in een diep bord. Verdeel de helft van het Philadelphiamengsel over de koekbodem in de springvorm en strijk dit glad. Doop de lange vingers in het koffiemengsel en leg deze op de vulling in de vorm. Bestrooi ze met een dun laagje cacao en verdeel de rest van het roomkaasmengsel eroverheen. Laat de Philadelphia cheesecake minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Verwijder voorzichtig de springvorm. Bestuif de tiramisu cheesecake voor het serveren royaal met cacaopoeder.




