Ingrediëntenlijst
  • Voor de gekarameliseerde appel
  • 15 gr boter
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 25 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ citroen, sap

Dit basisrecept voor gekarameliseerde appel is heel handig om te hebben en kan voor verschillende gerechten gebruikt worden. De ingrediënten hiervoor heb ik eigenlijk altijd wel in huis, waardoor ik regelmatig terugval op dit recept. Het is lekker met ijs, kwark of yoghurt, maar ook als taarttopping of op een pannenkoek. Moeilijk is het niet, de moeite waard zeker wel! Gebruik de gekarameliseerde appel bijvoorbeeld bij deze panna cotta van yoghurt of bij deze wentelteefjes van suikerbrood.

gekarameliseerde appel

Bereiding: Gekarameliseerde appel

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.

Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
abel 2019-06-12 16:00:08

heel lekker

Beantwoorden
AB
Peter 2018-12-23 09:40:07

Ik had gekarameliseerde appel nodig voor een dessert, dit gaat goed en is erg lekker.

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-12-24 13:14:23

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Caroline 2018-05-23 20:28:40

Dit zijn zo van die recepten. Ik zou ze nooit zo snel maken, maar eenmaal gemaakt ga ik deze zeker niet vergeten.

Beantwoorden
CA
Daphne 2017-12-20 19:22:38

Inderdaad heerlijk bij de yoghurt! Kan je de appels ook bewaren? Zo ja, op welke manier kan ik deze het beste bewaren?

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-12-22 17:24:25

Het wordt niet heel lekker als je het lang van tevoren maakt vind ik, dus dat zou ik niet doen.

Beantwoorden
Simone 2017-09-04 16:38:36

Kun je in plaats van suiker ook honing gebruiken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-09-10 15:20:10

Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het ook goed gaat.

Beantwoorden
Prisje 2017-05-20 13:15:56

Hoi Rutger is dat 1/4 theelepel citroensap of 1/4 cup aub? Groetjes

Beantwoorden
PR
Rutger 2017-05-26 11:00:03

Hoi. Het is het sap van een kwart citroen.

Beantwoorden
Hubert Robroek 2017-02-01 14:40:36

Kan ik dat ook voor appeltaart gebruiken

Beantwoorden
HU
Rutger 2017-02-03 16:01:01

In een appeltaart wordt de appel nog gegaart tijdens het bakken. Ik ben bang als je daar deze appeltjes voor gebruikt dat de vulling wel heel zacht wordt.

Beantwoorden
Henriet 2017-01-10 19:29:26

Wat een heerlijk recept! Een pannenkoek met appel bakken mislukte altijd, nu heb ik dit recept al 2 keer gemaakt en het is geweldig! Dank je wel ?.

Beantwoorden
HE
Jose 2016-11-20 15:32:33

Heerlijk, ook gewoon zo uit een schaaltje. Handig om oude rimpelige appels toch nog te eten.
Ik gebruikte Elstar appels. Volgende keer maak ik dit als toetje met ijs en slagroom!
Bedankt Rutger voor dit simpele, maar heerlijke recept.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-20 19:03:40

Graag gedaan! En met peer is het ook heel lekker trouwens!

Beantwoorden
Marieke 2016-10-04 18:07:51

Een collega heeft me gevraagd om wat te bakken voor zijn verjaardag. Dus ik wil een slof maken met deze spreek als topping, maar ik vroeg me af wat voor appels je hier het best voor kan gebruiken. Ik kan me voorstellen dat klassieke bakappels als goudreinetten te papperig worden in de pan... Wie weet raad?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-05 17:47:59

Heerlijk als topping op een slof! Ik neem zelf meestal Jonagold, die geven een goed en lekker resultaat!

Beantwoorden