- Voor de gekarameliseerde appel
- 15 gr boter
- 2 appels, geschild en in stukjes
- 25 gr suiker
- ¼ tl kaneel
- ¼ citroen, sap
Dit basisrecept voor gekarameliseerde appel is heel handig om te hebben en kan voor verschillende gerechten gebruikt worden. De ingrediënten hiervoor heb ik eigenlijk altijd wel in huis, waardoor ik regelmatig terugval op dit recept. Het is lekker met ijs, kwark of yoghurt, maar ook als taarttopping of op een pannenkoek. Moeilijk is het niet, de moeite waard zeker wel! Gebruik dit gekarameliseerde appel recept bijvoorbeeld bij deze panna cotta van yoghurt of bij deze wentelteefjes van suikerbrood.
Gekarameliseerde appel maken
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.
Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.
Foto: Erik Spronk










