- Voor het roommengsel
- 3 ½ blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 90 gr suiker
- ½ vanillestokje, merg
- 350 gr Griekse yoghurt
- Verder nodig
- 1 recept gekaramelliseerde appel
- 1 recept knapperige kruimels
Eerder plaatste ik een recept voor panna cotta van witte chocolade, nu ga ik voor een frissere variant. Deze panna cotta van Griekse yoghurt is zacht van smaak en minder zwaar dan die waar alleen maar room in wordt gebruikt. In combinatie met de gekarameliseerde appel en de knapperige kruimels is dit echt een heel fijn dessert. Een soort deconstructie van appeltaartyoghurt, erg lekker! Kijk voor mijn uitleg over de vormpjes bij dit recept! En een basisrecept voor panna cotta vind je hier!
Yoghurt panna cotta maken
Week de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker en het vanillemerg aan de kook. Haal de room als deze kookt van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Roer de Griekse yoghurt los en giet daar het warme slagroommengsel bij. Roer dit door tot alle goed gemengd is. Giet het mengsel in de vormpjes (dit recept is voor 4 tot 6 stuks) en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Om de panna cotta te storten zet je een bakje met heet water klaar. Dompel de vormpjes enkele seconden in het hete water (kijk uit dat er geen water in het vormpje loopt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant los en stort de panna cotta vervolgens op een bordje. Serveer met de gekarameliseerde appel en de knapperige kruimels.
Foto: Erik Spronk




