Er staan al behoorlijk wat lekkere recepten voor panna cotta op mijn blog, maar ik kreeg ook regelmatig de vraag of ik een recept had voor panna cotta zonder gelatine. Goed nieuws, dat recept deel ik in dit artikel met je.
Wil je geen gelatine gebruiken? Dan is de makkelijkste manier om panna cotta te maken met agar agar. Lees snel verder voor mijn panna cotta recept met dit plantaardige alternatief voor gelatine. Dit panna cotta agar agar recept is geschikt voor vegetariërs. Wil je een vegan panna cotta maken? Vervang de slagroom dan voor een vegan alternatief.
Panna cotta met agar agar maken
Heb je nog nooit van agar agar gehoord? Het is een natuurlijk bindmiddel dat gemaakt wordt van roodwieren. Je kunt het kopen bij grotere supermarkten, natuurwinkels en toko’s. Ik heb een artikel online staan waarin ik alles over agar agar vertel.
De kunst van een goede panna cotta is om hem net stijf genoeg te maken zodat hij gestort kan worden, maar een te stijve panna cotta wil je ook niet. Als je agar agar gebruikt, heb je maar heel weinig nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Vind je het spannend om de panna cotta te storten; maak ze dan in glaasjes of kopjes en serveer ze zo. De structuur van deze panna cotta met agar agar is wel iets anders dan die met gelatine, maar minstens zo lekker.
Meer inspiratie
Met dit basis panna cotta recept met agar agar kun je natuurlijk volop variëren. Zoals bijvoorbeeld deze panna cotta met vlierbloesem, deze panna cotta met witte chocolade of deze panna cotta met rood fruit. Wel gelatine gebruiken? Bekijk dan mijn basisrecept voor panna cotta.
- Voor de panna cotta met agar agar
- ½ vanillestokje
- 500 ml slagroom
- 60 gr suiker
- 1 ½ gr agar agar, een halve theelepel
Recept voor panna cotta agar agar
Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit met de room, suiker en agar agar in een pannetje. Roer dit door zodat de agar agar oplost. Verhit het mengsel al roerend tot het kookt en laat het twee minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en giet het roommengsel in 4-6 (metalen) vormpjes of glaasjes. Laat de vormpjes of glaasjes afkoelen, zet ze in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven.
De agar agar panna cotta in de glaasjes kan zo geserveerd worden, die in de vormpjes moet nog gestort worden. Dompel in dat geval de vormpjes enkele seconden in een bakje met heet water (kijk uit dat er geen water bij de panna cotta komt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort ze vervolgens op een bordje.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Yes dankjewel! Eigenlijk een heel makkelijk recept. De agar agar heb ik al in huis dus ga er nu eindelijk iets mee maken :) Meer recepten zijn welkom! :)
BeantwoordenInmiddels heb ik het gemaakt en het is erg goed gelukt! Was super makkelijk en snel. Nog een tip: in Duitsland verkopen ze in de supermarkt 'Geliermittel' en dat is ook Agar Agar. Een groen doosje met 4 zakjes van 4 gram had ik. Sowieso leuk om daar op de bak afdeling rond te neuzen :-)
BeantwoordenBedankt voor dit recept! Kan dit 1 op 1 verdubbeld worden?
Ik hoop eens een recept te zien van marshmallows met agar agar
Je kunt het zeker verdubbelen.
Goed idee de marshmallow met agar, geen idee of dat goed gaat. Ik zal het eens proberen.
Hi, fijn deze optie! Ik had de panna cotta gemaakt in een siliconen muffinvorm. De structuur was top, maar onderop alle vormpjes (bovenop het resultaat dus) zat een laagje transparante gelei. Is dit te voorkomen?
BeantwoordenJe kunt het mengsel de volgende keer wat langer laten afkoelen en regelmatig doorroeren, voordat je het in de vormpjes gier.
BeantwoordenIk twijfel of in dit recept nog 200ml melk vergeten is. Wat mij betreft te vet, te stijf en zeker te zoet. Agar agar werkt uitstekend goed.
BeantwoordenHoi. Er is geen melk vergeten, maar naar wens kun je zeker een gedeelte van de room vervangen door melk.
BeantwoordenAls ik google naar vanillestokje kom ik veel bourbon vanillestokjes tegen. Is er nog een verschil met "gewone" vanillestokjes? Zijn bourbon vanillestokjes geschikt voor panna cotta?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.