Er staan al behoorlijk wat lekkere recepten voor panna cotta op mijn blog, maar regelmatig kreeg ik daarbij de vraag of het ook gemaakt kan worden zonder gelatine. Goed nieuws, dat kan heel goed. De makkelijkste manier is om het dan te maken met agar agar. Daarom hier dus mijn panna cotta recept zonder gelatine! Agar agar is een natuurlijk bindmiddel dat gemaakt wordt van roodwieren. Je kunt het kopen bij grotere supermarkten, natuurwinkels en toko’s. De kunst van een goede panna cotta is om hem net stijf genoeg te maken zodat hij gestort kan worden, maar zeker niet te stijf. Met agar agar kan dit ook, waardoor je er maar heel weinig van nodig hebt. Vind je het spannend om de panna cotta te storten; maak ze dan in glaasjes of kopjes en serveer ze zo. De structuur van deze panna cotta met agar agar is wel iets anders dan die met gelatine, maar minstens zo lekker.

Panna cotta met agar agar (zonder gelatine)

Met dit basisrecept van panna cotta met agar agar kun je natuurlijk volop variëren. Zoals bijvoorbeeld deze panna cotta met vlierbloesem, deze met witte chocolade of deze met rood fruit. En het basisrecept voor panna cotta met gelatine vind je hier!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de panna cotta met agar agar
  • ½ vanillestokje
  • 500 ml slagroom
  • 60 gr suiker
  • 1 ½ gr agar agar, een halve theelepel
kinderbakboek banner mob

Panna cotta met agar agar maken

Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit met de room, suiker en agar agar in een pannetje. Roer dit door zodat de agar agar oplost. Verhit het mengsel al roerend tot het kookt en laat het twee minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en giet het roommengsel in 4-6 (metalen) vormpjes of glaasjes. Laat ze afkoelen, zet ze in de koelkast en laat ze minimaal 3 uur opstijven.

De panna cotta in de glaasjes kan zo geserveerd worden, die in de vormpjes moet nog gestort worden. Dompel daar voor de vormpjes enkele seconden in een bakje met heet water (kijk uit dat er geen water bij de panna cotta komt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort ze vervolgens op een bordje.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
J.Robinson 2018-05-01 07:14:28

Dank je wel voor een recept met agar-agar , zie er graag nog wat tegemoet komen

Beantwoorden
J.
Maureen 2018-05-01 09:59:02

Yes dankjewel! Eigenlijk een heel makkelijk recept. De agar agar heb ik al in huis dus ga er nu eindelijk iets mee maken :) Meer recepten zijn welkom! :)

Beantwoorden
MA
Maureen 2018-05-04 20:30:14

Inmiddels heb ik het gemaakt en het is erg goed gelukt! Was super makkelijk en snel. Nog een tip: in Duitsland verkopen ze in de supermarkt 'Geliermittel' en dat is ook Agar Agar. Een groen doosje met 4 zakjes van 4 gram had ik. Sowieso leuk om daar op de bak afdeling rond te neuzen :-)

Beantwoorden
MA
Nellie 2021-08-28 00:36:50

Bedankt voor dit recept! Kan dit 1 op 1 verdubbeld worden?
Ik hoop eens een recept te zien van marshmallows met agar agar

Beantwoorden
NE
Rutger 2021-09-13 08:51:47

Je kunt het zeker verdubbelen.
Goed idee de marshmallow met agar, geen idee of dat goed gaat. Ik zal het eens proberen.

Beantwoorden
Lizanne 2022-01-09 18:26:24

Hi, fijn deze optie! Ik had de panna cotta gemaakt in een siliconen muffinvorm. De structuur was top, maar onderop alle vormpjes (bovenop het resultaat dus) zat een laagje transparante gelei. Is dit te voorkomen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-01-11 09:16:21

Je kunt het mengsel de volgende keer wat langer laten afkoelen en regelmatig doorroeren, voordat je het in de vormpjes gier.

Beantwoorden
Hylke 2022-03-03 14:46:02

Ik twijfel of in dit recept nog 200ml melk vergeten is. Wat mij betreft te vet, te stijf en zeker te zoet. Agar agar werkt uitstekend goed.

Beantwoorden
HY
Rutger 2022-03-07 15:23:04

Hoi. Er is geen melk vergeten, maar naar wens kun je zeker een gedeelte van de room vervangen door melk.

Beantwoorden
Wouter 2022-03-07 16:58:55

Als ik google naar vanillestokje kom ik veel bourbon vanillestokjes tegen. Is er nog een verschil met "gewone" vanillestokjes? Zijn bourbon vanillestokjes geschikt voor panna cotta?

Beantwoorden
WO
Rutger 2022-03-13 12:56:49

Hi. Die kun je daar perfect voor gebruiken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.