- Voor het ijs zonder ijsmachine
- 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 ml)
- 500 ml slagroom
- ½ vanillestokje, het merg
- Verder nodig
- 1 recept karamelsaus
- 100 gr pure chocolade, gesmolten
Deze ijstaart met karamel en chocolade is geweldig om te maken en een feest om te eten! Het romige vanille-ijs wordt afgewisseld door laagjes karamel en knapperige chocolade. Het ijs maak je zelf, maar schrik daar niet van! Dat is namelijk echt heel makkelijk! Dit ijs maak je zonder ijsmachine of andere moeilijke apparaten. Het enige dat je nodig hebt is een (hand)mixer, of een garde en een goedgetrainde onderarm. Doordat je de karamel ijstaart al helemaal van te voren kunt (en moet) maken heb je geen stress meer op de dag van het diner zelf. Zo wordt het voor jou als kok ook extra genieten geblazen!
Bereiding: IJstaart met karamel en chocolade
Bekleed een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Doe de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanillemerg in een kom en klop dit tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.
Verdeel een dun laagje van het roommengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade en karamelsaus over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel op en strijk weer glad. Ga zo door tot de vorm vol zit. Houd van de karamelsaus wat over voor de garnering tijdens het serveren. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal 1 nacht in de vriezer.
Haal voor het serveren de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en maak de ijstaart af met de overgebleven karamelsaus.
Foto’s: Erik Spronk