Ingrediëntenlijst
  • Voor het ijs zonder ijsmachine
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 ml)
  • 500 ml slagroom
  • ½ vanillestokje, het merg

Deze ijstaart met karamel en chocolade is geweldig om te maken en een feest om te eten! Het romige vanille-ijs wordt afgewisseld door laagjes karamel en knapperige chocolade. Het ijs maak je zelf, maar schrik daar niet van! Dat is namelijk echt heel makkelijk! Dit ijs maak je zonder ijsmachine of andere moeilijke apparaten. Het enige dat je nodig hebt is een (hand)mixer, of een garde en een goedgetrainde onderarm. Doordat je de karamel ijstaart al helemaal van te voren kunt (en moet) maken heb je geen stress meer op de dag van het diner zelf. Zo wordt het voor jou als kok ook extra genieten geblazen!

Ijstaart met karamel en chocolade

Bereiding: IJstaart met karamel en chocolade

Bekleed een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Doe de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanillemerg in een kom en klop dit tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Verdeel een dun laagje van het roommengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade en karamelsaus over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel op en strijk weer glad. Ga zo door tot de vorm vol zit. Houd van de karamelsaus wat over voor de garnering tijdens het serveren. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal 1 nacht in de vriezer.

Haal voor het serveren de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en maak de ijstaart af met de overgebleven karamelsaus.

Foto’s: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (34)
Anne 2018-01-15 13:55:14

Beste rutger,

Kan je dit ijs op deze manier ook in een bak doen en invriezen en als bolletjes ijs gebruiken?

Groetjes anne

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-22 01:06:36

Dat kan prima!

Beantwoorden
Nelleke 2017-12-28 16:57:06

Wat een heerlijk dessert! Topcombinatie met salted caramel!

Beantwoorden
NE
Nancy Koning 2017-12-28 11:12:18

ik heb hem gemaakt en de ijstaart is nu favoriet bij de hele familie! de taart was heerlijk !!

Beantwoorden
NA
Marianne 2017-12-28 10:26:03

Ik vond hem ook erg zoet. Is dat op te lossen door extra slagroom te gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-29 16:23:05

Ja hoor dat kan zeker!

Beantwoorden
Iris 2017-12-27 23:56:52

Hoi Rutger, ik vond het ijs erg zoet, bestaat er ook zoiets als ongezoete gecondenseerde melk en zou je dit dan evt met een klein beetje suiker aankunnen vullen?
ik maak altijd Karamel door Fudge blokjes (caramel of vanille) te verwarmen met een klein scheutje slagroom erbij! geeft de perfecte karamelsaus!

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-12-29 16:32:33

Hoi! Je kunt de hoeveelheid gecondenseerde melk wat verminderen en iets meer slagroom gebruiken.

Beantwoorden
Wendy 2017-12-27 19:32:24

Dank je wel voor dit recept! Ik heb ook stukjes mokka-meringue gebruikt. Dit hebben we als dessert op de tweede kerstdag gegeten. Echt de allerlekkerste die ik ooit op heb gehad.
Mvg, Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2017-12-29 16:33:23

Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Bernice 2017-12-26 18:50:36

Hoi Rutger,
Wat een heerlijk recept bedankt!
Ik heb hem lactose vrij gemaakt. Ik heb gecondenseerde kokosmelk gebruikt en lactosevrije houdbare slagroom. Het was echt super lekker. Mijn zoontje was er ook superblij mee. Hij mag namelijk geen lactose en tarwe en zo had hij wel een super lekker toetje! Ik maak voor oud&nieuw nog een nieuwe.

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-12-27 11:54:11

Wat leuk om te horen dat dat ook goed gaat! En lekker is natuurlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Silvia 2017-12-25 07:41:07

Hij was HEERLIJK

Beantwoorden
SI
Denise 2017-12-24 15:31:00

Super heerlijk recept waar we heerlijk van gesmuld hebben. Zelf heb ik in stukjes gehakte mokka merengue in de één na laatste ijslaag toegevoegd. En het bleef nog krokant ook! Fijn ook die duidelijke uitleg. Maar waar ik tegenaan loop is dat de karamelsaus bij en na het afkoelen toch behoorlijk kristalliseert of iets dergelijks, waardoor het korrelig en dof wordt. Is dat te voorkomen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-12-27 12:02:42

Klinkt heerlijk de meringue erdoor. Wat helpt is de saus tijdens het afkoelen regelmatig door te roeren. Dat voorkomt kristalvorming. Ook kun je een gedeelte van de suiker door glucosestroop vervangen, dat gaat kristalvorming ook tegen.

Beantwoorden
An 2017-12-22 21:59:00

Hoi vraagje van een beginner! Mijn roommengsel wordt niet lobbig? Is de derde keer dat ik het recept maakt en het is de eerste keer dat het niet lukt. Iemand een idee? Ik gebruikte verse slagroom uit het koelvak en de gecondenseerde melk kwam uit een koele garage.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-12-24 14:34:51

Als beide goed koel waren zou het moeten lukken! Gek! Ik durf je niet te zeggen waar het door komt.

Beantwoorden
Davinia Prins 2017-12-22 13:04:42

Hoi Rutger, wat nu als je wel een ijsmachine hebt, hoe pak ik dit recept dan aan om toch de laagjes te creeeren?

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-12-22 16:47:13

Voor dit ijs met gecondenseerde melk heb je geen ijsmachine nodig, wel zo makkelijk en erg lekker. Je kunt ook vanille-ijs maken en dat na het draaien in de ijsmachine in de vorm doen, met de laagjes ertussen. Je moet dan wel snel werken, zodat het ijs niet smelt.

https://www.rutgerbakt.nl/basisrecept-vanille-roomijs/

Beantwoorden
Mireille 2017-12-21 08:33:39

Gebruik je van die bekertjes slagroom uit de koelkast of van die houdbare pakjes? En moet deze op dezelfde temperatuur zijn om te gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-12-22 17:14:14

Ik gebruik altijd koelverse slagroom. En direct uit de koelkast gebruiken is het beste.

Beantwoorden
Christel 2017-12-18 14:28:41

Beste,
kan je inplaats van zelf chocolade smelten ook de saus kant en klaar uit de supermarkt halen? Word dat dan hard in de vriezer?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-12-20 12:34:50

Chocoladesaus uit de supermarkt wordt niet heel hard. Gewone chocolade die je smelt is lekkerder!

Beantwoorden
Marja 2017-12-18 13:53:25

Kun je de gecondenseerde melk zo uit het blikje gebruiken of moet je deze eerst in warm water zetten?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 14:26:16

Deze kun je direct uit het blikje gebruiken.

Beantwoorden
marieke 2017-12-17 18:02:25

Voor hoeveel personen is deze ijstaart?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 00:49:23

Je kunt er makkelijk met 8 personen van genieten!

Beantwoorden
Leslie 2017-12-17 16:55:19

Hoe kun je de caramelsaus het beste 1 dag bewaren? In of buiten de koelkast? Of maak je voor er over heen nieuwe?

Beantwoorden
LE
Rutger 2017-12-18 00:50:59

Je kunt de karamelsaus enkele dagen in de koelkast bewaren, of voor langer in de vriezer. Nieuwe maken hoeft niet hoor, gewoon dezelfde gebruiken. Als de saus net uit de koelkast komt kan deze wat steviger zijn, je kunt hem heel licht verwarmen (bijvoorbeeld een paar seconden in de magnetron) om hem wat vloeibaarder te maken.

Beantwoorden
Annabel 2017-12-16 22:37:09

Hallo Rutger,

Voor hoeveel personen is deze ijstaart bedoelt?
Wij zijn met 8 volwassenen en 2 kinderen, red ik het dan met 1 ijstaart?

Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

Groetjes, Annabel

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-12-18 01:04:59

Hoi! Je red het net denk ik, maar voor de zekerheid zou je het recept x 1.5 kunnen doen en nog een andere (kleine) vorm kunnen vullen met het mengsel. Die kun je altijd nog bewaren voor na de kerst anders.

Beantwoorden
Geraldine 2017-12-15 21:15:54

Hallo Rutger,
Kun je hem ook met fruit maken bijvoorbeeld aardbeien of is het dan te vochtig?

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-12-18 01:11:46

Ik denk dat dat moet lukken. Wel zou ik daar dan eerst saus van maken, zoals deze frambozensaus. Als je er stukjes aardbei in doet dan worden die keihard, ze bevriezen gewoon, dat eet niet heel lekker.

https://www.rutgerbakt.nl/recept-frambozensaus/

Beantwoorden
Iris 2017-12-14 11:47:03

Hoi Rutger,
Kun je in plaats van het vanillestokje ook een theelepel vanille-extract gebruiken?
Groetjes, Iris

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-12-14 13:31:37

Ja hoor, dat kan prima!

Beantwoorden
Thea 2017-12-09 10:14:15

ik heb ipv het karamelrecept een potje Bebogeen gebruikt. Stuk sneller en ook jammie...

Beantwoorden
TH
Rutger 2017-12-12 11:41:07

Handige tip!

Beantwoorden
Esther 2017-12-18 12:26:16

Hoi Rutger, kin je die bewogen ook iets verwarmen zodat het wat vloeibaarder wordt?

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-12-18 14:27:14

Ik neem aan dat je bebogeen bedoelt. Volgens mij kan dat wel, al heb ik het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Desiree 2017-12-08 19:58:31

Gaat het ijs niet schilferen wanneer je het niet roert?

Beantwoorden
DE
Marianne 2017-12-08 22:19:27

Nee hoor!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 11:44:21

Nee dat gaat goed, door de gecondenseerde melk.

Beantwoorden
Marion 2017-12-08 11:42:44

Nou de karamel is al goddelijk van smaak en taart staat in de vriezer komt helemaal goed.

Beantwoorden
MA
Maren 2017-12-19 15:56:06

En? Geschikt voor kerst? ;-)

Beantwoorden
MA
Jolanda 2017-12-07 19:05:52

Zou ik de chocolade voor iets anders kunnen vervangen ivm allergie?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-12-12 11:52:51

Je kunt hem weg laten of bijvoorbeeld geroosterde noten toevoegen.

Beantwoorden
Esther 2017-12-05 18:50:15

Zouden hier ook biscuitjes doorheen kunnen? In een (caramel) ijsstam zitten er weleens lekkere koekjes doorheen, die dan een klein beetje zacht zijn geworden.

Ik hoor het graag!

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-12-12 12:03:18

Dat kan zeker, al zou ik dan voor zandkoekjes gaan in plaats van biscuitjes.

Beantwoorden
Marianne 2017-12-04 22:43:47

Hij staat in de vriezer, het toetje voor morgen :-)

Beantwoorden
MA
Marja 2017-12-03 20:11:30

Hoi Rutger,
Deze komt zeker met kerst bij ons op tafel als dessert! Fijn dat het ijs zonder ijsmachines gemaakt kan worden zeg. Karamel is my all time favorite om het maar zo te zeggen. Kan ik er eigenlijk ook salted karamel van maken of is dat niet lekker in combinatie met het ijs en de chocolade? Want salted karamel is voor mij a match made in heaven! Ik hoop van je te horen wat jij er van denkt.
Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 12:09:51

Dat kan heel goed! Gewoon (zee)zout(vlokken) naar smaak toevoegen na het koken van de karamelsaus.

Beantwoorden
Marja 2017-12-27 09:38:53

Hoi Rutger,
Ik heb idd zeezout vlokken toegevoegd en we hebben het op 1e kerstdag gegeten. Het was heeeeeeeeerlijk, zo rijk en romig. Een recept om te onthouden, het was zo lekker en mijn gasten waren er helemaal weg van! Nogmaals bedankt voor je recept.
Groetjes en tot een volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-27 11:52:17

Heel leuk om te horen! Fijn dat jullie er zo van genoten hebben!

Beantwoorden
Juliette 2017-12-03 17:16:21

Staat dit recept ook in het nieuwe hartige bakboek?

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-12-12 12:12:19

Nee, daar staan alleen maar hartige recepten in.

Beantwoorden
Annelies 2017-12-03 14:05:04

Ohhh wat lijkt me dit heerlijk! Dankjewel voor dit recept Rutger.

Beantwoorden
AN
Marjolein 2017-12-03 13:22:09

Dat komt op het menu met Kerstmis, dank je wel voor het delen met ons

Beantwoorden
MA
Mieke Schepens 2017-12-03 12:09:32

Mjammie!

Beantwoorden
MI
Lidwien 2017-12-03 11:02:25

Vanillesokje? ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-12-12 12:16:55

Dat is lekker hoor :) En heel kerstig! Ik heb het aangepast! Dank voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Sylvia 2017-12-03 10:24:12

Lijkt me heerlijk dit recept..ik ga het zeker proberen!!!

Beantwoorden
SY
Robin 2017-12-03 10:05:43

Wat een superlekkere ijstaart! Wat een geluk dat wij t dessert mogen verzorgen met kerst

Beantwoorden
RO
Susanne 2017-12-03 09:52:11

Hoe zou ik de gecondenseerde melk kunnen vervangen zodat ik deze taart helemaal lactosevrij kan maken?

Beantwoorden
SU
Sylvia 2017-12-03 10:22:44

Gecondenseerde kokosmelk misschien?

Beantwoorden
SY
Wendy 2017-12-10 18:43:17

Lactose vrije melk van Campina bijvoorbeeld staat bij de meeste supermarkten in het koelvak.

Beantwoorden
WE
Rutger 2017-12-12 12:21:05

Ik zou het dan inderdaad met gecondenseerde kokosmelk proberen.

Beantwoorden