- Voor de suikersiroop
- 200 ml water
- 100 gr suiker
- 30 gr dextrose (druivensuiker)
- Verder nodig
- 150 ml citroensap (van ongeveer 4 citroenen)
- 75 ml limoensap (ongeveer 3 limoenen)
Mijn favoriete sorbetijs is citroenijs, heerlijk fris en vol van smaak. In deze sorbet van citroen zit zowel citroen- als limoensap, dat geeft het ijs een mooie smaak. Voor een extra intense smaak in deze citroen sorbet kun je met een dunschiller de schil van een halve citroen en 1 limoen snijden en deze enkele minuten met de suikersiroop meekoken. Om te zorgen dat het sorbetijs niet te hard is gebruik ik dextrose in mijn sorbet recept. Dextrose werkt smeltpuntverlagend en maakt het ijs dus ook makkelijker schepbaar. Een andere naam voor dextrose is druivensuiker en het is verkrijgbaar in de meeste supermarkten bij de natuurproducten.
Let op: het ijs is heerlijk fris, maar voor sommigen misschien een tikkeltje te zuur. Je kan iets meer suiker toevoegen of iets minder sap gebruiken als je hem te zuur vindt, maar persoonlijk zou ik dat zonde vinden! Schep trouwens ook eens een bolletje van deze citroensorbet in een glas prosecco! Zo maak je de perfecte spoom!
Bereiding: Citroensorbet
Doe voor de suikersiroop het water, de suiker en dextrose in een steelpan en breng dit aan de kook. Kook de suikersiroop 2-3 minuten door en laat hem vervolgens helemaal afkoelen.
Meng de afgekoelde suikersiroop met het citroen- en limoensap. Laat het sorbetmengsel bij voorkeur nog 1 nacht rijpen in de koelkast. Draai het in een ijsmachine tot sorbetijs.
Foto: Erik Spronk






