IJs maken zonder ijsmachine: het kan zeker. Door de jaren heen deelde ik vele ijs recepten, waarbij je echt niet altijd een ijsmachine nodig hebt. Sterker nog, veel van mijn ijs recepten maak je zonder ijsmachine. Van waterijsjes op een stokje tot feestelijke, romige ijstaarten: in dit artikel deel ik mijn favoriete ijs recepten waarbij je geen ijsmachine nodig hebt.
Hoe maak je ijs zonder ijsmachine?
Je kunt ijs maken met of zonder ijsmachine. Maar zijn er bepaalde soorten ijs die je echt maar op één manier kunt maken? Waterijsjes op een stokje maak je zonder ijsmachine. Maar als je klassiek vanille roomijs wilt maken, krijg je met een ijsmachine wel het beste resultaat. Als je ijs maakt met een ijsmachine, blijft het ijs namelijk continu in beweging terwijl het invriest. Hierdoor ontstaan er minder ijskristallen en wordt je ijs romiger en heerlijk zacht.
Betekent dit dat je alleen (room)ijs kunt maken met een ijsmachine? Nee, zeker niet. Er zijn ook voldoende ijs recepten waarbij je roomijs of sorbetijs maakt zonder ijsmachine. In dit artikel laat ik je een flink aantal van deze heerlijke recepten zien, zodat je er direct zelf mee aan de slag kan gaan.
8x zelf ijs maken zonder ijsmachine
Je hebt dus geen ijsmachine nodig om je gasten te verrassen met een ijskoude lekkernij. Bekijk een aantal van mijn favoriete ijstaarten, parfaits en andere koele recepten die je gewoon zonder ijsmachine maakt.

Viennetta ijs
Dit Viennetta ijs is een echte klassieker. Heerlijk om te maken, veel lekkerder dan wanneer je het koopt en je hebt geen ijsmachine nodig.

Stroopwafelijs
Dit stroopwafelijs is ook een superlekkere optie voor ijs maken zonder ijsmachine. Met stukjes stroopwafel, een zelfgemaakte stroopsaus en romig ijs is dit een combinatie die altijd in de smaak valt.

Karamelparfait
IJs maken zonder ijsmachine? Parfait is een ijssoort waar je geen ijsmachine voor nodig hebt en een lekker recept hiervoor mag dus niet ontbreken in deze lijst. Wat dacht je van een karamelparfait, met een kruimellaag, pecannoten en witte chocolade. Maak deze parfait als een grote ijstaart of gebruik kleine eenpersoons vormpjes.

Watermeloen granita
Voor deze watermeloen granita heb je ook geen ijsmachine nodig. Granita is perfect als verkoelende snack op een warme zomerdag en de watermeloen maakt het natuurlijk extra zomers.

Bastogne parfait
Deze bastogne parfait verdient ook een plekje in deze lijst. Als je fan bent van bastognekoekjes, dan moet je dit ijs zeker eens maken. Ook heerlijk om te serveren met zelfgemaakte karamelsaus.

IJstaart met rood fruit en chocolade
Deze ijstaart met rood fruit en chocolade is een variatie op de klassieke Viennetta. Gemaakt in een cakevorm en dus stiekem meer een ijscake dan -taart. Je maakt dit ijs zonder ijsmachine en hoeft simpel gezegd alleen slagroom met gecondenseerde melk op te kloppen en in te vriezen.

Tiramisu ijstaart
Ben je fan van tiramisu? Dan is deze tiramisu ijstaart echt iets voor jou! Deze ijstaart is gemaakt met lange vingers, mascarpone en espresso en heerlijk vol van smaak.

IJstaart met karamel en chocolade
Dit recept voor ijstaart met karamel en chocolade is vooral populair rondom de feestdagen, maar je kunt deze ijstaart natuurlijk het hele jaar door maken. Ook deze ijstaart is een variatie op de traditionele Viennetta en je maakt het zelf eenvoudig zonder ijsmachine.
9x ijsjes op stokje maken zonder ijsmachine
Een artikel over ijs zonder ijsmachine is natuurlijk niet compleet zonder ijsjes op stokjes. Ik deel mijn 9 favoriete ijs recepten op een stokje, die je eenvoudig zonder ijsmachine maakt:

- Sunrise ijsjes: deze ijsjes met aardbei en sinaasappel zijn fris en fruitig, en zien eruit als een zomerse zonsopgang.
- Vlierbloesemijsjes: deze ijsjes zijn heerlijk verkoelend en zien er prachtig uit door de eetbare bloemen die in het ijsje zitten.
- IJsjes met framboos, sinaasappel en vlierbloesem: fruitige ijsjes met een prachtige, zomerse kleur door de framboos en sinaasappel in dit recept.
- Aardbei-watermeloen ijsjes: aardbei en watermeloen, veel zomerser wordt het niet. Je maakt deze ijsjes in een handomdraai en moet alleen even geduld hebben tot ze genoeg bevroren zijn om op te eten.
- IJsjes met ananas en kokos: deze ijsjes doen je geloven dat je aan een tropische cocktail zit, dankzij de perfecte combinatie van ananas en kokos.

- Roomijsjes in chocolade: met dit recept maak je niet één, maar drie verschillende soorten ijsjes zonder ijsmachine.
- Yoghurt ijsjes met mango en aardbeien: deze ijsjes met yoghurt, mango en aardbeien smaken naar de zomer en zien er ook nog eens heel feestelijk uit door een gemarmerd effect.
- Perenijsjes: deze populaire ijsjes maak je gemakkelijk zelf, zonder ijsmachine. Je hoeft alleen alle ingrediënten te pureren en te wachten tot de ijsvormpjes met het perenmengsel goed bevroren zijn. Genieten maar!
- Yoghurtijsjes met blauwe bessen: dit recept is een andere variatie van de bekende yoghurtijsjes. De combinatie van yoghurt en blauwe bessen is superlekker en heerlijk verfrissend.

Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zo veelzijdige recepten geweldig.
Als gepensioneerde tijd te kort om al je ideeën uit te voeren, ook omdat ik al een halve eeuw wijn bier en likeur maaken en daar veel prijzen mee heb gewonnen.
Hoi Rutger,
Ik maak regelmatig ijs in de ijsmachine en dat gaat prima. Maar ik bewaar het natuurlijk in de vriezer en die is -18 graden. Hoe krijg ik nou het ijs een beetje smeuig zodat ik bolletjes kan scheppen voor op een hoorntje.
Groeten Wil.
Hoi Wil. Het ligt enerzijds aan de receptuur en aan je ijsmachine. Hoe meer lucht een ijsmachine in je ijs mengt tijdens het draaien, des te luchtiger en makkelijker het te scheppen is. En -18 is eigenlijk te koud om ijs goed te kunnen scheppen. In de ijssalon is het ijs ook niet zo goed. Zelf zet ik het ijs altijd een half uur voordat ik het wil gaan serveren in de koelkast, zodat het makkelijker te scheppen is.
Beantwoorden
Hi! Er staan heel veel artikelen over ijsmaken op mijn blog, en ook in Toetjesbijbel vind je veel uitleg.
Beantwoorden
