Ingrediëntenlijst
  • Voor het ijs
  • merg van ½-1 vanillestokje
  • 1 blikje gezoete, gecondenseerde melk (397 ml)
  • 500 ml slagroom
  • Verder nodig
  • 150 gr pure chocolade, gesmolten
  • cacaopoeder, om te bestuiven
Advertentie studio 108 desktop
Advertentie studio 108 mobiel

In veel huishoudens was het vroeger een daverend succes bij het kerstdiner of op andere feestelijke momenten: lekker, romig viennetta ijs met chocolade. Deze ijstaart was vooral in de jaren tachtig en negentig enorm populair, maar is ook vandaag de dag nog een geliefd dessert. Vrijwel iedereen kent deze ijsstam met chocolade wel als kant-en-klaar toetje uit het vriesvak. Maar wist je dat je deze viennetta ijstaart ook heel simpel zelf kunt maken? Je kunt dit makkelijke viennetta recept maken zonder ijsmachine en hebt maar 5 ingrediënten nodig. 

Ik vind het zelf erg lekker om echte vanille te gebruiken in dit viennetta recept, maar je kunt het vanillemerg ook vervangen door 1-1½ theelepel vanille-extract.

Met dit viennetta ijs recept maak je een ijstaart voor 10-12 plakken.

Variëren met zelf viennetta ijs maken

Dit viennetta recept is een basisversie waar je volop mee kunt variëren. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor viennetta ijs? Ik deel 5 van superlekkere variaties voor zelfgemaakte viennetta:

Vienetta recept

Viennetta zelf maken 

Bekleed de binnenkant van een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de gecondenseerde melk en de slagroom in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Verdeel een dun laagje van het ijsmengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel over en strijk weer glad. Sprenkel hier weer wat gesmolten over en ga zo door tot de vorm vol zit. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal een nacht in de vriezer. 

Haal voor het serveren de viennetta ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en bestuif de viennetta met behulp van een theezeefje licht met cacaopoeder. Besprenkel de ijstaart naar wens met wat extra gesmolten chocolade.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Heleen 2022-07-29 18:30:10

Ziet er heerlijk uit, maar mijn vriend is lactose intolerant..
Is deze misschien ook lactosevrij te maken?
Gr Heleen

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-08-01 10:32:47

Daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee.

Beantwoorden
Jasmijn 2022-07-29 14:01:26

Ooeeehh een zelfgemaakte viennetta mét karamelsaus is hier zeker favoriet! Je kan de chocoladeplakken ook eerst maken. Door op bakpapier de onderkant van de cakevorm over te trekken met een watervaste stift. Dit doe je ongeveer 8 keer (twee bakpapiertjes nodig). Daarna spatel je de gesmolten chocolade in een dun laagje over het bakpapier (in de 8 overgetrokken rechthoeken). Dit laat je hard worden. Scheelt knoeien en de chocoladelaag blijft lekker knapperig!

Gehakte nootjes op de plakken (nog natte) chocolade sprenkelen is ook lekker :)

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-08-01 10:33:59

Hi. Thanks voor de tip. Dat kan ook, maar is wel wat meer werk. Deze is in een mum van tijd klaar voor de vriezer.

Beantwoorden