Viennetta ijs: in veel huishoudens was het vroeger een daverend succes bij het kerstdiner of op andere feestelijke momenten. Vrijwel iedereen kent deze ijsstam met chocolade wel als kant-en-klaar toetje uit het vriesvak. Maar wist je dat je deze overheerlijke klassieker ook heel simpel zelf kunt maken? Je kunt dit makkelijke viennetta recept maken zonder ijsmachine en hebt maar 5 ingrediënten nodig. 

Ik vind het zelf erg lekker om echte vanille te gebruiken in dit viennetta recept, maar je kunt het vanillemerg ook vervangen door 1-1½ theelepel vanille-extract.

Met dit viennetta ijs recept maak je een ijstaart voor 10-12 plakken.

Vienetta recept

Wat is viennetta?

De viennetta ijstaart was vooral in de jaren tachtig en negentig enorm populair. Maar ook vandaag de dag is het nog steeds een geliefd dessert. Vooral rond Pasen en Kerst neemt de verkoop van dit dessert flink toe. 

De ijstaart is bedacht door Kevin Hillman en kwam voor het eerst op de markt in 1982. Tegenwoordig is viennetta ijstaart wereldwijd te koop en verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals karamel, vanille of tiramisu. Koop je de kant-en-klare ijstaart, dan is op de verpakking te lezen: ‘herkenbaar door het golvende romige vanille-ijs met daartussen krakende laagjes cacaofantasie die smelten op je tong’. Met andere woorden bestaat deze ijstaart uit vanille-ijs dat is opgespoten in golfjes. Dit golvende vanille-ijs is kenmerkend voor viennetta ijs. Tussen dit romige vanille-ijs vind je dunne laagjes knapperige chocolade.

Vienetta recept

Variëren met zelf viennetta ijs maken

Dit viennetta recept is een basisversie waar je volop mee kunt variëren. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor dit viennetta vanille dessertijs? Ik deel 5 super lekkere variaties voor zelfgemaakte viennetta:

Ingrediëntenlijst
  • Voor het ijs
  • merg van ½-1 vanillestokje
  • 1 blikje gezoete, gecondenseerde melk (397 ml)
  • 500 ml slagroom
  • Verder nodig
  • 150 gr pure chocolade, gesmolten
  • cacaopoeder, om te bestuiven
Zomerste toetjes desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Viennetta zelf maken 

Bekleed de binnenkant van een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de gecondenseerde melk en de slagroom in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Viennetta ijstaart opbouwen

Verdeel een dun laagje van het ijsmengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel over en strijk weer glad. Sprenkel hier weer wat gesmolten over en ga zo door tot de vorm vol zit. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal een nacht in de vriezer. 

Viennetta garneren en serveren

Haal voor het serveren de viennetta met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en bestuif de viennetta met behulp van een theezeefje licht met cacaopoeder. Besprenkel de ijstaart naar wens met wat extra gesmolten chocolade.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Jasmijn 2022-07-29 14:01:26

Ooeeehh een zelfgemaakte viennetta mét karamelsaus is hier zeker favoriet! Je kan de chocoladeplakken ook eerst maken. Door op bakpapier de onderkant van de cakevorm over te trekken met een watervaste stift. Dit doe je ongeveer 8 keer (twee bakpapiertjes nodig). Daarna spatel je de gesmolten chocolade in een dun laagje over het bakpapier (in de 8 overgetrokken rechthoeken). Dit laat je hard worden. Scheelt knoeien en de chocoladelaag blijft lekker knapperig!

Gehakte nootjes op de plakken (nog natte) chocolade sprenkelen is ook lekker :)

Beantwoorden
JA
Jolanda 2022-08-16 20:21:28

Dat lijkt mij een heel goed idee. Viennetta ijs kreeg ik vroeger alleen bij mijn tante net als chipolata pudding. Nooit thuis.
Rutger bedankt voor al die goede recepten.
Jolanda (uit Denemarken)

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-08-01 10:33:59

Hi. Thanks voor de tip. Dat kan ook, maar is wel wat meer werk. Deze is in een mum van tijd klaar voor de vriezer.

Beantwoorden
Heleen 2022-07-29 18:30:10

Ziet er heerlijk uit, maar mijn vriend is lactose intolerant..
Is deze misschien ook lactosevrij te maken?
Gr Heleen

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-08-01 10:32:47

Daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee.

Beantwoorden
Jozianne 2022-12-20 19:33:33

Hallo Rutger, hoe lang van te voren kun je deze ijs taart maken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-21 08:47:36

Dat kan prima enkele dagen of 1-2 weken van tevoren.

Beantwoorden
Jozianne 2022-12-22 22:32:56

Hoeveel dagen van tevoren kun je dit maken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-27 08:36:47

Dit kun je prima 1-2 weken van tevoren maken en in de vriezer bewaren.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.