Viennetta ijs: in veel huishoudens was het vroeger een daverend succes bij het kerstdiner of op andere feestelijke momenten. Vrijwel iedereen kent deze ijsstam met chocolade wel als kant-en-klaar toetje uit het vriesvak. Maar wist je dat je deze overheerlijke klassieker ook heel simpel zelf kunt maken? Je kunt dit makkelijke viennetta recept maken zonder ijsmachine en hebt maar 5 ingrediënten nodig.
Ik vind het zelf erg lekker om echte vanille te gebruiken in dit viennetta recept, maar je kunt het vanillemerg ook vervangen door 1-1½ theelepel vanille-extract.
Met dit viennetta ijs recept maak je een ijstaart voor 10-12 plakken.

Wat is viennetta?
De viennetta ijstaart was vooral in de jaren tachtig en negentig enorm populair. Maar ook vandaag de dag is het nog steeds een geliefd dessert. Vooral rond Pasen en Kerst neemt de verkoop van dit dessert flink toe.
De ijstaart is bedacht door Kevin Hillman en kwam voor het eerst op de markt in 1982. Tegenwoordig is viennetta ijstaart wereldwijd te koop en verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals karamel, vanille of tiramisu. Koop je de kant-en-klare ijstaart, dan is op de verpakking te lezen: ‘herkenbaar door het golvende romige vanille-ijs met daartussen krakende laagjes cacaofantasie die smelten op je tong’. Met andere woorden bestaat deze ijstaart uit vanille-ijs dat is opgespoten in golfjes. Dit golvende vanille-ijs is kenmerkend voor viennetta ijs. Tussen dit romige vanille-ijs vind je dunne laagjes knapperige chocolade.

Variëren met zelf viennetta ijs maken
Dit viennetta recept is een basisversie waar je volop mee kunt variëren. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor dit viennetta vanille dessertijs? Ik deel 5 super lekkere variaties voor zelfgemaakte viennetta:
- Voeg karamelsaus toe tussen de laagjes, zoals ik bij deze karamel ijstaart heb gedaan.
- Voor een heerlijke mokka viennetta breng je het ijsmengsel op smaak met zelfgemaakt mokka-extract.
- Of meng zelfgemaakte pistachepasta door het ijsmengsel.
- Ook erg lekker: viennetta ijs met fruit. Ga bijvoorbeeld voor deze ijstaart met rood fruit en chocolade.
- Ben je op zoek naar een extra speciale viennetta ijstaart? Probeer dan deze tiramisu ijstaart. Deze feestelijke ijstaart is gebaseerd op dit basis viennetta recept.
- Voor het ijs
- merg van ½-1 vanillestokje
- 1 blikje gezoete, gecondenseerde melk (397 ml)
- 500 ml slagroom
- Verder nodig
- 150 gr pure chocolade, gesmolten
- cacaopoeder, om te bestuiven
Viennetta zelf maken
Bekleed de binnenkant van een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de gecondenseerde melk en de slagroom in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.
Viennetta ijstaart opbouwen
Verdeel een dun laagje van het ijsmengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel over en strijk weer glad. Sprenkel hier weer wat gesmolten over en ga zo door tot de vorm vol zit. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal een nacht in de vriezer.
Viennetta garneren en serveren
Haal voor het serveren de viennetta met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en bestuif de viennetta met behulp van een theezeefje licht met cacaopoeder. Besprenkel de ijstaart naar wens met wat extra gesmolten chocolade.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ooeeehh een zelfgemaakte viennetta mét karamelsaus is hier zeker favoriet! Je kan de chocoladeplakken ook eerst maken. Door op bakpapier de onderkant van de cakevorm over te trekken met een watervaste stift. Dit doe je ongeveer 8 keer (twee bakpapiertjes nodig). Daarna spatel je de gesmolten chocolade in een dun laagje over het bakpapier (in de 8 overgetrokken rechthoeken). Dit laat je hard worden. Scheelt knoeien en de chocoladelaag blijft lekker knapperig!
Gehakte nootjes op de plakken (nog natte) chocolade sprenkelen is ook lekker :)
Beantwoorden
Ziet er heerlijk uit, maar mijn vriend is lactose intolerant..
Is deze misschien ook lactosevrij te maken?
Gr Heleen

U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.