Ingrediëntenlijst
  • Voor de pistachepasta
  • 75 gr pistachenoten (zo groen mogelijk)
  • 40 gr fijne suiker
  • snuf zout

Deze pistachepasta gebruik ik regelmatig om crèmes, cakejes of ijs op smaak te brengen. Door deze pure pistachepasta daarvoor te gebruiken krijg je een heerlijke volle pistachesmaak. Heel iets anders dan de chemische ‘pistachesmaak’ die je regelmatig tegenkomt. Probeer voor de pasta zo groen mogelijke pistachenoten te vinden, daardoor krijgt je eindproduct die mooie pistachekleur. De nootjes zijn niet goedkoop, maar zeker de moeite waard om aan te schaffen!

Bereiding: Pistachepasta

Verwarm de oven voor op 150 ⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de noten daar over uit. Rooster de nootjes 10 minuten.

Doe de warme pistachenoten samen met de fijne suiker en het zout in een maalmolentje, foodprocessor of vijzel en maal het zo fijn mogelijk. Tijdens het malen komt er olie vrij waardoor de pasta smeuïger wordt. Dit duurt een tijdje. Hoe langer je maalt, hoe fijner en vloeibaarder de pistachepasta wordt. Als de pistachepasta na zo’n 10 minuten mixen nog steeds wat droog blijft kun je een heel klein beetje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) toevoegen, maar echt niet te veel! Voor de pistachepasta op de foto heb ik geen extra olie gebruikt.

Bewaar de pistachepasta enkele weken in de koelkast of vries deze in om hem langer te bewaren.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Vian 2019-04-21 16:26:45

Hallo Rutger,

Hoe zit het met geroosterde pistache die je kan kopen in de supermarkten. Moeten deze ook de oven in?

Beantwoorden
VI
Rutger 2019-04-23 12:53:54

Met die pistachenootjes heb ik weinig ervaring. Kijk wel uit dat ze geroosterd zijn en niet gebakken in de olie. Daar worden ze extra vet van.

Beantwoorden
Sandrine 2018-09-27 15:43:35

Hallo Rutger,

ik vroeg mij af hoe lang deze pasta houdbaar is.

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-01 09:29:29

Hoi. In de koelkast is deze pasta lang houdbaar, zeker 2 maanden.

Beantwoorden
Ron 2018-07-01 22:39:49

Dag Rutger,

kun je ongeveer aangeven hoeveel langer het duurt als de nootjes op 120 graden worden geroosterd?

bvd voor je reactie en groten, Ron

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-07-09 07:56:12

Hoi Ron. Ik zou ze dan zo'n 15-20 minuten roosteren. Houd ze wel goed in de gaten, je wilt ze niet te donker hebben.

Beantwoorden
Demi 2018-06-26 17:46:31

Hoi Rutger,
Ik wil graag cannoli maken met pistachevulling en hazelnootvulling, maar kan nergens een goed recept vinden voor de vulling. Kan ik daarvoor jou basisrecept pistachepasta en hazelnootpasta gebruiken? Wat zou ik er dan nog doorheen moeten doen zodat het een stevige (maar niet al te machtige) vulling is, gewoon ricotta?
Groetjes,
Demi

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-06-28 18:10:14

Hoi! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog geen ervaring heb met cannoli en vullingen, dus ik vind het erg lastig om daar een goed advies voor te geven.

Beantwoorden
Marja 2017-12-17 02:38:15

Hoi Rutger,
Hoeveel pasta heb je van 75 gr. Pistachenoten? Of hoeveel pistachenoten heb ik nodig om 100 gram pistachepasta te verkrijgen? Alvast bedankt.
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 01:00:59

Met dit recept maak je zo'n 115 gram. Aangezien er altijd wat achterblijft in de mixer zou ik gewoon dit recept nemen.

Beantwoorden
Drewes Miedema 2017-12-16 21:17:20

Waarschijnlijk was mijn oven warmer dan 150graden
Ik heb een bruine pasta vwg te sterk geroosterde nootjes.
Het doel is toch de olie vrij te maken, is 100 of 120 dan niet voldoende?

Beantwoorden
DR
Rutger 2017-12-18 01:07:19

Het doel is vooral de noten te roosteren waardoor ze meer smaak krijgen, dat zou ook op 120 kunnen, maar dan wordt de tijd wel veel langer. Nu is het zo dat de pistachenoten die ik heb gebruikt fel groen waren, de meeste zijn inderdaad wat bruiniger. Dat doet niks af aan de smaak, alleen is de kleur niet zo felgroen. Het hoeft dus niet te maken te hebben met het roosteren van de noten, waarschijnlijk komt het gewoon door de soort pistaches die je gebruikt hebt.

Beantwoorden
Drewes Miedema 2017-12-14 01:32:36

Gebruik je voor dit pitache ijs recept de volle pistache pasta op basis van 75 gram pistachenootjes?

Beantwoorden
DR
Rutger 2017-12-14 13:35:17

Ja, dat klopt.

Beantwoorden
Agnes 2017-11-30 15:11:38

rutger voeg jij weleens stijf geslagen eiwitten toe bij de laatste draaiingen van het ijs?
Ik heb in mijn ijskookboek staan dat je ijs dan luchtiger wordt

Beantwoorden
AG
Rutger 2017-12-12 12:43:05

Dat heb ik nog nooit gedaan, maar het klinkt heel logisch. Al vraag ik mij af of deze luchtigheid ook stand houdt in een ijsmachine, omdat het daar dan nog een half uur in draait. Voor ijs dat stilstaand bevriest werkt het heel fijn denk ik.

Beantwoorden
Mark van Setten 2017-01-30 09:05:57

Waar koop je van die prachtig echt groene pistache nootjes? Overal waar ik ze zie, zijn ze vaak meer bruin dan groen.

Beantwoorden
MA
Eva 2017-01-30 19:05:05

Daar ben ik ook benieuwd naar!

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-02-01 11:01:29

Hoi Mark. Het was wel even zoeken, de pistachenoten zijn meestal wat bruiner ja. Deze heb ik gekocht bij een groothandel, maar soms zie je ze ook bij notenboeren of bakwinkels. De pistachenootjes zijn niet goedkoop. Ik was 7 euro per ons kwijt, maar voor de kleur en smaak zijn ze echt perfect! Het scheelt dat je maar een klein beetje van de pasta nodig hebt voor in de recepten. Probeer eens te googlen op groene pistachenootjes, dan vind je ook wel een aanbieder denk ik.

Beantwoorden