Ingrediëntenlijst
  • Voor de pistachepasta
  • 75 gr pistachenoten (zo groen mogelijk)
  • 40 gr fijne suiker
  • snuf zout

Deze pistachepasta gebruik ik regelmatig om crèmes, cakejes of ijs op smaak te brengen. Door deze pure pistachepasta daarvoor te gebruiken krijg je een heerlijke volle pistachesmaak. Heel iets anders dan de chemische ‘pistachesmaak’ die je regelmatig tegenkomt. Probeer voor de pasta zo groen mogelijke pistachenoten te vinden, daardoor krijgt je eindproduct die mooie pistachekleur. De nootjes zijn niet goedkoop, maar zeker de moeite waard om aan te schaffen!

Bereiding: Pistachepasta

Verwarm de oven voor op 150 ⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de noten daar over uit. Rooster de nootjes 10 minuten.

Doe de warme pistachenoten samen met de fijne suiker en het zout in een maalmolentje, foodprocessor of vijzel en maal het zo fijn mogelijk. Tijdens het malen komt er olie vrij waardoor de pasta smeuïger wordt. Dit duurt een tijdje. Hoe langer je maalt, hoe fijner en vloeibaarder de pistachepasta wordt. Als de pistachepasta na zo’n 10 minuten mixen nog steeds wat droog blijft kun je een heel klein beetje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) toevoegen, maar echt niet te veel! Voor de pistachepasta op de foto heb ik geen extra olie gebruikt.

Bewaar de pistachepasta enkele weken in de koelkast of vries deze in om hem langer te bewaren.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (27)
Mark van Setten 2017-01-30 09:05:57

Waar koop je van die prachtig echt groene pistache nootjes? Overal waar ik ze zie, zijn ze vaak meer bruin dan groen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-01 11:01:29

Hoi Mark. Het was wel even zoeken, de pistachenoten zijn meestal wat bruiner ja. Deze heb ik gekocht bij een groothandel, maar soms zie je ze ook bij notenboeren of bakwinkels. De pistachenootjes zijn niet goedkoop. Ik was 7 euro per ons kwijt, maar voor de kleur en smaak zijn ze echt perfect! Het scheelt dat je maar een klein beetje van de pasta nodig hebt voor in de recepten. Probeer eens te googlen op groene pistachenootjes, dan vind je ook wel een aanbieder denk ik.

Beantwoorden
Eva 2017-01-30 19:05:05

Daar ben ik ook benieuwd naar!

Beantwoorden
EV
Agnes 2017-11-30 15:11:38

rutger voeg jij weleens stijf geslagen eiwitten toe bij de laatste draaiingen van het ijs?
Ik heb in mijn ijskookboek staan dat je ijs dan luchtiger wordt

Beantwoorden
AG
Rutger 2017-12-12 12:43:05

Dat heb ik nog nooit gedaan, maar het klinkt heel logisch. Al vraag ik mij af of deze luchtigheid ook stand houdt in een ijsmachine, omdat het daar dan nog een half uur in draait. Voor ijs dat stilstaand bevriest werkt het heel fijn denk ik.

Beantwoorden
Drewes Miedema 2017-12-14 01:32:36

Gebruik je voor dit pitache ijs recept de volle pistache pasta op basis van 75 gram pistachenootjes?

Beantwoorden
DR
Rutger 2017-12-14 13:35:17

Ja, dat klopt.

Beantwoorden
Drewes Miedema 2017-12-16 21:17:20

Waarschijnlijk was mijn oven warmer dan 150graden
Ik heb een bruine pasta vwg te sterk geroosterde nootjes.
Het doel is toch de olie vrij te maken, is 100 of 120 dan niet voldoende?

Beantwoorden
DR
Rutger 2017-12-18 01:07:19

Het doel is vooral de noten te roosteren waardoor ze meer smaak krijgen, dat zou ook op 120 kunnen, maar dan wordt de tijd wel veel langer. Nu is het zo dat de pistachenoten die ik heb gebruikt fel groen waren, de meeste zijn inderdaad wat bruiniger. Dat doet niks af aan de smaak, alleen is de kleur niet zo felgroen. Het hoeft dus niet te maken te hebben met het roosteren van de noten, waarschijnlijk komt het gewoon door de soort pistaches die je gebruikt hebt.

Beantwoorden
Marja 2017-12-17 02:38:15

Hoi Rutger,
Hoeveel pasta heb je van 75 gr. Pistachenoten? Of hoeveel pistachenoten heb ik nodig om 100 gram pistachepasta te verkrijgen? Alvast bedankt.
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-18 01:00:59

Met dit recept maak je zo'n 115 gram. Aangezien er altijd wat achterblijft in de mixer zou ik gewoon dit recept nemen.

Beantwoorden
Demi 2018-06-26 17:46:31

Hoi Rutger,
Ik wil graag cannoli maken met pistachevulling en hazelnootvulling, maar kan nergens een goed recept vinden voor de vulling. Kan ik daarvoor jou basisrecept pistachepasta en hazelnootpasta gebruiken? Wat zou ik er dan nog doorheen moeten doen zodat het een stevige (maar niet al te machtige) vulling is, gewoon ricotta?
Groetjes,
Demi

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-06-28 18:10:14

Hoi! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog geen ervaring heb met cannoli en vullingen, dus ik vind het erg lastig om daar een goed advies voor te geven.

Beantwoorden
Ron 2018-07-01 22:39:49

Dag Rutger,

kun je ongeveer aangeven hoeveel langer het duurt als de nootjes op 120 graden worden geroosterd?

bvd voor je reactie en groten, Ron

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-07-09 07:56:12

Hoi Ron. Ik zou ze dan zo'n 15-20 minuten roosteren. Houd ze wel goed in de gaten, je wilt ze niet te donker hebben.

Beantwoorden
Sandrine 2018-09-27 15:43:35

Hallo Rutger,

ik vroeg mij af hoe lang deze pasta houdbaar is.

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-01 09:29:29

Hoi. In de koelkast is deze pasta lang houdbaar, zeker 2 maanden.

Beantwoorden
Vian 2019-04-21 16:26:45

Hallo Rutger,

Hoe zit het met geroosterde pistache die je kan kopen in de supermarkten. Moeten deze ook de oven in?

Beantwoorden
VI
Rutger 2019-04-23 12:53:54

Met die pistachenootjes heb ik weinig ervaring. Kijk wel uit dat ze geroosterd zijn en niet gebakken in de olie. Daar worden ze extra vet van.

Beantwoorden
Alexandra 2020-05-28 05:33:13

Hoi Rutger, is deze pistache pasta geschikt als vulling voor macarons?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-06-01 10:45:11

Je kunt 'm gebruiken om bijvoorbeeld een botercrème mee op smaak te brengen. Of voeg de pasta toe aan een witte chocolade ganache. Die kun je dan als vulling gebruiken. Zo puur is de pasta niet geschikt als vulling.

Beantwoorden
Bas 2020-06-30 17:56:15

Hoi Rutger, is deze pistachepasta ook gezicht om door chocolade ganache te mengen voor de vulling van bonbons?

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-07-06 16:51:39

Zeker! Dat is heerlijk. Zelf vind ik het vooral met witte chocolade lekker, pure chocolade overheerst al snel bij pistache.

Beantwoorden
Scharlaken Marleen 2021-05-02 07:07:13

Zal het eens uitproberen!

Beantwoorden
SC
Mieke 2021-06-17 13:58:07

WAW ! Ik ben fan ! ik wil pistache pudding maken...lukt dit ook ?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-06-22 10:30:24

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Cynthia 2021-07-19 18:53:24

Dit is écht heerlijk! Ik heb er wel wat meer zout aan toegevoegd. Ik heb daarna een deel gebruikt voor het pistache ijs en de rest van de pasta over het ijs gedaan. Dat zoete in combinatie met de wat zoute pasta is echt verrukkelijk!

Beantwoorden
CY
Monique 2021-09-20 21:28:07

Als je botercreme met pistachepasta op smaak wilt brengen, wat is dan de verhouding?

Beantwoorden
MO
Rutger 2021-09-26 21:38:39

Doe het vooral op smaak, maar 80-100 gram op 1 recept botercrème is ongeveer de verhouding.

Beantwoorden
Marga 2021-10-13 11:29:09

Mijn creme wordt maar niet vloeibaar. De smaak is lekker maar hij blijft zelfs na toevoeging van olie erg droog. Heb je daar ook een oplossing voor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-18 08:46:38

Het klinkt alsof het mengsel dan toch langer fijngemalen moet worden.

Beantwoorden
Amber 2021-10-29 05:40:25

Ik heb donkergroene pistachenootjes gekocht (raw en gepeld) bij de Notenshop.nl 11,50 euro voor 250 gram.

Nu wil ik graag Coquito Pistachio maken. Een soort eggnog met rum drankje. Kan ik dit recept gewoon verdubbelen (of 3x alle ingredienten), want ik heb 1,5 cup pistachio paste nodig.
Groet, Amber

Beantwoorden
AM
Rutger 2021-11-01 09:32:07

Je kunt het recept gewoon verdubbelen zonder probleem.

Beantwoorden
Stans 2021-11-25 12:59:14

Ik heb spread ipv pasta, kan ik dat ook gebruiken ik cake

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-11-25 14:18:06

Daar heb ik geen ervaring mee, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Marion Bulsing 2022-03-14 19:10:25

Hoi Rutger
Als ik pistacheganache maak blijft er een hele laag olie opdrijven, weet jij hoe dat komt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-20 13:07:35

Na verloop van tijd komt de olie bovendrijven, net als op pindakaas bijvoorbeeld. Gewoon doorroeren en je kunt het weer gebruiken.

Beantwoorden
Petra 2022-03-20 09:38:09

Kan je er ook een cake van maken .

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-03-20 12:30:15

Je kunt het zeker door cakebeslag mengen.

Beantwoorden
Denice 2022-03-23 17:33:52

Hoi Rutger, ik zou graag deze pasta willen maken maar kan hier in Spanje alleen maar ongezouten, geroosterde pistachenoten vinden in de schil nog... Wel van goede kwaliteit aan de kleur te zien. Wat denk je zou het dan ook kunnen en dan zelf niet meer roosteren in de oven?

Beantwoorden
DE
Blanca 2022-10-09 13:21:43

Mercadona verkoopt kleine zakjes pistach nootjes ongezouten, ongeroosterd (natural) en gepeld!!!!

Beantwoorden
BL
Rutger 2022-03-28 11:10:28

Dat zou je kunnen doen, maar de smaak is wel iets minder intens (omdat de noten in de olie zijn gebrand/gefrituurd).

Beantwoorden
Nico Bosman 2022-04-05 18:13:02

Dag Rutger ik heb pistache noten die al geroosterd zijn passen die ook voor de pasta er voor aub en kan ik die dan ook gebruiken voor een cake of ijs me te maken aub alvast bedankt grtjes

Nico Bosman

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-04-10 11:18:06

Hoi! Beide kan prima!

Beantwoorden
Marjo 2022-06-01 22:15:14

Hallo Rutger, wat voor maalmolen(tje) gebruik jij om de pistache pasta te maken?
Want in een kleine vijzel is het lang en hard werken-;)

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-06 09:25:52

Ik doe het eigenlijk altijd in een keukenmachine met messen.

Beantwoorden
Annita 2022-11-05 15:14:35

Hallo,waar bestelt u de noten? Met diegene die ik koop lukt het niet

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-11-19 09:33:50

Meetstal bij de notenshop online.

Beantwoorden
Lieke Kramer 2022-11-08 12:56:20

75 gr pistachenoten levert hoeveel gram pasta op? Dat is ik nog in dit recept…..

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-11-19 09:17:45

Met de 40 gram suiker is dat 115 gram.

Beantwoorden
Frans 2022-11-13 19:05:25

Hoi Rutger,

Ik wil de witte canache groen kleuren voor de kerst waar kan ik dat het beste mee doen.

Hoor graag van je .

Grt.Frans

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-11-19 08:46:57

Hoi! Met een kleurstof die in vet oplosbaar is.

Beantwoorden
Annette 2022-11-20 17:22:14

Heerlijk en makkelijk te maken

Beantwoorden
AN
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.