Een Omelet Sibérienne, ook wel baked Alaska genoemd, is een dessert van ijs dat omhult is met een cake en een laag zachte Italiaanse meringue. Superlekker en een heel mooi showstuk als dessert. Een variant van dit dessert is de omelet Vesuvius. Deze wordt voor het serveren geflambeerd met sterke drank. Vaak wordt er een lege eischaal in de meringue geplaatst waar de alcohol dan in kan worden gegoten.

Omelet Sibérienne

In mijn recept gebruik ik vanille-ijs, maar je kan het natuurlijk met alle soorten ijs doen die je lekker vindt. Het is ook heel mooi om een combinatie van twee soorten te gebruiken en die door elkaar te marmeren. De binnenkant van ijs en cake kan je helemaal van te voren klaar maken, de Italiaanse meringue kun je het beste vlak voor het serveren bereiden.

Omelet Sibérienne
Ingrediëntenlijst
kinderbakboek banner mob

Omelet Sibérienne maken

Haal het ijs een half uur van te voren uit de vries en zet het in de koelkast, zodat het wat zachter wordt.

Neem een ronde schaal of een cakevorm met een inhoud van ongeveer anderhalve liter en bekleed deze aan de binnenkant met plasticfolie. Snijd de cake in plakjes en bekleed de binnenkant van de schaal of vorm daarmee. Als je het lekker vindt kun je wat amandel- of sinaasappellikeur over de plakjes cake sprenkelen. Schep het ijs in de beklede vorm en druk het goed aan. Dek het ijs af met plakjes cake en besprenkel ook die eventueel met wat likeur. Zet alles in de vriezer tot gebruik.

Maak voor het serveren de Italiaanse meringue (zie deze how-to voor uitgebreide uitleg). Haal de ijstaart voorzichtig uit de vorm met behulp van het plasticfolie en plaats deze op een schaal. Verwijder al het plasticfolie en bedekt de taart helemaal met Italiaanse meringue. Dit kan je er op spatelen of met een spuitzak opspuiten. Brand de omelet Sibérienne kort af met een gasbrander of zet hem enkele minuten onder een hete grill. Serveer de omelet Sibérienne gelijk.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Cindy 2016-12-20 19:27:07

Ziet er heerlijk uit! Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

Beantwoorden
CI
Rutger 2016-12-21 23:39:51

Je kan er zeker met 12 personen van eten.

Beantwoorden
Mark de Ruijter-Groenewold 2016-12-24 21:47:55

Vraagje: ik heb een halve taart over.
Hoe bewaar ik die?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-25 14:00:18

In de diepvries en dan een half uur van tevoren eruit halen. Hij is dan iets minder lekker als de eerste keer, maar zeker nog heel lekker!

Beantwoorden
M. van Aalst 2017-12-16 16:21:11

Hoi Rutger,

Met de feestdagen voor de deur wil ik dit graag gaan maken.
Nu heb ik zo'n kookthermometer annex kookwekker van IKEA. Kan ik die hiervoor gebruiken of is een suikerthermometer iets anders?

Groetjes Mirella

Beantwoorden
M.
Rutger 2017-12-18 01:08:21

Hoi. Ik weet niet precies welke thermometer je bedoelt, dus vind het lastig om te zeggen of het kan.

Beantwoorden
Josje 2019-02-09 09:42:06

Hee Rutger,
Ik moet een driegangendiner voorbereiden in mijn studentenhuisje. Kan ik de meringue er al vantevoren op doen en dan vlak voor opdienen branden, of moet de meringue er ook pas vlak vantevoren op gedaan worden?
Groetjes Josje

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-02-11 10:39:41

Je kunt de meringue er ook al eerder op doen en dan het geheel in de vriezer bewaren. Voor het opdienen kun je het dan afbranden.

Beantwoorden
Jenny 2021-11-29 12:52:05

Dit lijkt mij fantastisch om te maken kan ik een ijssoort naar keuze gebruiken? Als ik dit wil flamberen moet ik dan van te vooren eerst met de brander eroverheen of kan ik het direct flamberen?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-11-30 13:32:02

Hoi. Je kunt elke ijssoort gebruiken. Ik zou wel eerst met brander het schuim afbranden.

Beantwoorden
Sabine 2021-12-01 20:00:33

Hoi Rutger,
Ik wil deze graag maken voor de kerst. Kan ik de metalen beslagkom met inhoud in de vriezer laten en de merengue mengsel alvast van te voren maken en in de koelkast bewaren? Zodat ik alleen nog vlak voor het opdienen het schuim over de bol hoef te doen en te branden?

Beantwoorden
SA

U kunt niet meer reageren.