De Fraisiert geeft mij altijd direct een zomers gevoel. De frisse smaak van de aardbeien en de romige vulling in deze Franse aardbeientaart zorgen voor een sprankelend geheel. Ook het uiterlijk van deze taart vind ik onweerstaanbaar. En daar ben ik niet de enige in; met deze taart heb ik ooit mijn vriend weten te verleiden. Laat je niet tegenhouden door het uitgebreide recept voor deze fraisier, het is absoluut de moeite waard!

Fraisier recept

Voor een mooie strakke afwerking van de taart kun je acetaatfolie of cellofaanfolie gebruiken. Dat geeft een mooier resultaat dan bakpapier. Acetaatfolie voor taarten kun je hier kopen.

Voor een klassieke versie kun je de bovenkant van de fraisier ook bekleden met marsepein. Houd dan een klein beetje van de crèmevulling over en strijk dit op het biscuit. Bestuif het werkblad met poedersuiker en rol 200 gram roze marsepein uit tot een cirkel die groot genoeg is om de taart mee te bedekken. Snijd met de bakring een passende cirkel uit het marsepein en leg die op de met crème besmeerde taart. Naar wens kun je ook nog wat toefjes van de crème op de taart spuiten.

Fraisier recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het biscuit
  • 3 eieren
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 75 gr bloem
  • Voor de trempeersiroop
  • 50 ml water
  • 45 gr suiker
  • 25 ml brandy
  • Verder nodig
  • 600 gr aardbeien, kroontjes er recht afgesneden (op 3 na)
  • poedersuiker, om te bestuiven
kinderbakboek banner desk

Fraisier maken

Verwarm de oven voor op 240 °C.

Bekleed een diepe bakplaat van 30 bij 35 centimeter met bakpapier.

Doe de eieren, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een hittebestendige kom en klop deze au bain-marie op, tot ongeveer 37 °C. Dit kun je controleren door met je vinger te voelen; als het niet meer koud aanvoelt, is het warm genoeg. Haal het mengsel van de bain-marie en klop het met een (hand)mixer met garde(s) verder tot het koud is (zie how-to biscuit). Spatel de bloem er voorzichtig doorheen en verdeel het beslag over de bakplaat. Bak de biscuitplak in 5-7 minuten goudbruin.

Doe voor de trempeersiroop het water en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Haal de trempeersiroop van het vuur en voeg de drank toe. Laat de siroop afkoelen voor gebruik.

Maak de Italiaanse meringue en klop deze tot hij lauwwarm is. Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt. Als de Italiaanse meringue nog te warm is wanneer je de boter toevoegt, wordt de crème te vloeibaar. Zet de botercrème dan in de koelkast en klop deze na 15 minuten verder op.

Klop de banketbakkersroom los en mix daar de botercrème en het vanille-extract door.

De fraisier vullen

Neem een kookring of de ring van een springvorm van 20 centimeter doorsnede en steek daarmee 2 cirkels uit de biscuitplak. De biscuitplak is niet groot genoeg voor twee hele cirkels, steek daarom eerst 1 cirkel uit en vervolgens twee halve cirkels die samen weer een hele biscuitcirkel vormen. Knip van cellofaanfolie een band die de binnenkant van de ring kan bekleden.

Bouw de taart als volgt op: leg de twee halve biscuitcirkels in de met cellofaan beklede kookring en bestrijk deze met wat van de trempeersiroop. Neem de helft van de aardbeien (van zoveel mogelijk dezelfde grootte) en snijd de aardbeien in de lengte door. Zet de aardbeien met de doorgesneden zijden tegen de zijkant van de vorm. Bestrijk de rest van de biscuitbodem met een dun laagje van de crème en verdeel daar de rest van de aardbeien (behalve de drie met kroontje) over. Vul de vorm op met de botercrème en strijk het glad. Bedek dit met de hele biscuitcirkel en druk goed aan. Bestrijk ook deze licht met trempeersiroop. Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast voordat je de kookring verwijdert, maar haal hem wel minstens 1 uur voor het serveren uit de koeling, anders is de taart te koud.

Bestuif de taart voor het serveren met behulp van een theezeefje met poedersuiker en garneer met de drie hele aardbeien.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (17)
Daniëlle 2016-10-23 08:27:49

Wauw, hij ziet er prachtig uit! Hij lijkt mij heerlijk! Ben benieuwd hoe ze er vanavond in Heel Holland Bakt uit gaan zien.

Beantwoorden
DA
Anneke Hagenouw 2016-10-23 08:43:49

Ik heb hier al heel lang een recept van maar nog nooit gemaakt.
Na het lezen van jou recept maar eens gaan doen.

Beantwoorden
AN
MargaS 2016-10-23 08:52:38

Lijkt me heerlijk!
Wil ik eens proberen te maken, volgende zomer ;-)

Beantwoorden
MA
Martine 2016-10-23 09:13:17

Een heerlijke taart. Ik heb hem al eens gemaakt. De frasier staat in een HHB boek met thema feest. Ik wil de taart snel weer eens maken.

Beantwoorden
MA
Anita 2016-10-24 22:32:34

Wat een plaatje ??

Beantwoorden
AN
Alex 2016-11-09 18:10:48

Lijkt me lekker met zoette likeur door de boter crème maar wel door iemand die net een blauwe envelop heeft binnen gekregen.

Beantwoorden
AL
Hetetenisklaar 2016-11-10 12:11:55

Heb deze inderdaad gezien bij Heel Holland Bakt en hij zag er heerlijk uit, dus ben blij met het recept. Ik ga het zeker eens proberen!!

Beantwoorden
HE
Graz 2017-02-28 14:19:52

In de recept voor merinque staat: "gemaakt met 160 gr suiker in plaats van 230 gram". Hoeveel water moet ik gebruiken? 160ml of minder? ( omdat we ook minder suiker gebruiken? )

Beantwoorden
GR
Martine 2017-10-22 22:38:39

Ik heb nog nooit een taart gemaakt die zó snel op ging. Wat ontzettend lekker!
Hij staat al bijna een jaar op je blog, ik heb geen idee waarom ik zo lang gewacht heb...
Het was een goede beslissing om niet voor de makkelijke versie van Holtkamp te gaan met slagroom (of botercrème), want met de meringue was het echt PERFECT! Zo perfect dat iedereen misselijk was, misschien was de taart toch iets te groot om in vieren te delen ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-23 08:50:37

Wat tof dat hij zo in de smaak viel. Met z'n vieren de taart opeten is wel echt een uitdaging ja! Volgende keer uit zelfbescherming maar iets meer mensen uitnodigen :)

Beantwoorden
Jikke 2020-04-23 10:50:50

Ik heb een vraagje, moet de meringue wel nog met 3 eiwitten 60 ml water?

Beantwoorden
JI
Rutger 2020-04-29 10:57:04

Ja dat blijft hetzelfde.

Beantwoorden
maartje 2020-11-26 11:05:53

voor hoeveel personen id dit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-30 08:43:03

Je kunt hier met 10-12 personen van genieten.

Beantwoorden
Romy 2021-01-14 13:33:23

Hoi! Ik heb deze taart gisteren gemaakt en hij is echt heerlijk. Maar zodra ik hem liet opstijven werd de boter crème erg korrelig. Bij het vullen was het nog een hele zachte structuur, maar na enkele uren in de koelkast brokkelt de crème uit elkaar als je het wilt eten met een vorkje. Heb je enig idee hoe dat kan?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-01-18 09:13:05

Heb je de botercrème lang genoeg luchtig geklopt? Het lekkerste is de taart altijd wel als je 'm minimaal een half uur voor het serveren uit de koelkast haalt, zodat de crème weer iets zachter kan worden.

Beantwoorden
Amrita 2021-07-15 20:58:25

Zou ik deze taart vrijdag kunnen maken en zondag serveren?

Beantwoorden
AM
Rutger 2021-07-21 14:06:15

Dat kan nog net, maar bedenk wel dat er verse aardbeien inzitten, dus hoe verser de taart, hoe lekkerder.

Beantwoorden
linda 2021-08-20 16:45:26

Wat een verschrikkelijk lekkere taart.
Een onthoudertje, dank je wel.
Kun je de biscuit ook in een springvorm bakken en dan doormidden snijden, desnoods in 2x bakken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-09-13 10:19:42

Dat heb ik met dit recept nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Jacq 2022-02-15 08:54:49

Hoi Rutger,
Gaat de siroop erbij als xe eiwitten als stijf zijn? Op welke stand moet de mixer als je de siroop erbij doet? En als de boter erbij gaat op welke stand? Veel vragen maar eerst ging het in de schift na verwarmen werd dat weer goed maar toen werd het slapen en melkerig? Alvast weer bedankt. Groetjes Jacq

Beantwoorden
JA
Jacq. 2022-02-15 22:47:56

De biscuit was erg taai? Wat doe ik fout? Het nam de siroop helemaal niet op? Alvast bedankt. Groetjes Jacq.

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-02-22 09:54:59

Heb je de bloem er misschien te lang doorheen gemengd?

Beantwoorden
Yara 2022-07-09 08:37:06

Hoi Rutger,

Bij mij zakte de raat ondanks een nacht opstijven in de koelkast helemaal uit. Enig idee hoe dat kan?

Beantwoorden
YA
Rutger 2022-07-11 08:02:09

Hoi. Er is dan waarschijnlijk ergens iets mis gegaan met de room of meringue. Vanaf hier kan ik lastig zeggen wat er is mis gegaan.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.