- Voor het biscuit
- 3 eieren
- 75 gr witte basterdsuiker
- 1 citroen, rasp
- ¼ tl zout
- 75 gr bloem
- Voor de trempeersiroop
- 50 ml water
- 45 gr suiker
- 25 ml brandy
- Voor de botercrème
- 1 recept Italiaanse meringue (gemaakt met 160 gr suiker in plaats van 230 gram)
- 300 gr boter, op kamertemperatuur
- ½ recept banketbakkersroom
- 1½ tl vanille-extract
- Verder nodig
- 500 gr aardbeien, kroontjes er recht afgesneden (op één na)
- 200 gr marsepein, roze gekleurd
Vanavond moeten de finalisten van Heel Holland Bakt een fraisier bakken als technische opdracht. Een pittige opdracht, maar met een heerlijk resultaat. Deze taart geeft mij altijd direct een zomers gevoel. De frisse smaak van de aardbeien en de romige vulling in deze Franse aardbeientaart zorgen voor een sprankelend geheel. Ook het uiterlijk van deze taart vind ik onweerstaanbaar. En daar ben ik niet de enige in; met deze taart heb ik ooit mijn vriend weten te verleiden. Laat je niet tegenhouden door het uitgebreide recept voor deze fraisier, het is absoluut de moeite waard!
Fraisier maken
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Bekleed een diepe bakplaat van 30 bij 35 centimeter met bakpapier.
Doe de eieren, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een hittebestendige kom en klop deze au bain-marie op, tot ongeveer 37 °C. Dit kun je controleren door met je vinger te voelen; als het niet meer koud aanvoelt, is het warm genoeg. Haal het mengsel van de bain-marie en klop het verder tot het koud is (zie how-to biscuit). Spatel de bloem er voorzichtig doorheen en verdeel het beslag over de bakplaat. Bak de biscuitplak in 5 tot 7 minuten goudbruin.
Doe voor de trempeersiroop het water en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Haal de trempeersiroop van het vuur en voeg de drank toe. Laat de siroop afkoelen voor gebruik.
Maak de Italiaanse meringue en klop deze tot hij lauwwarm is. Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt. Als de Italiaanse meringue nog te warm is wanneer je de boter toevoegt, wordt de crème te vloeibaar. Zet de botercrème dan in de koelkast en klop deze na 15 minuten verder op.
Klop de banketbakkersroom los en mix daar de botercrème en het vanille-extract door.
De fraisier vullen
Neem een kookring of de ring van een springvorm van 20 centimeter doorsnede en steek daarmee 2 cirkels uit de biscuitplak. De biscuitplak is niet groot genoeg voor twee hele cirkels, steek daarom eerst 1 cirkel uit en vervolgens twee halve cirkels die samen weer een hele biscuitcirkel vormen. Bestuif het werkblad met poedersuiker en rol het marsepein uit tot een cirkel die groot genoeg is om de taart mee te bedekken. Knip van cellofaanfolie een band die de binnenkant van de ring kan bekleden. Bouw de taart als volgt op: leg de halve biscuitcirkels in de met cellofaan beklede kookring en bestrijk deze met wat van de trempeersiroop. Bestrijk deze met een dunne laag crèmevulling. Verdeel de aardbeien met de afgesneden kant tegen de ring enen zet de overige aardbeien in het midden van de taart. Vul de vorm op met de botercrème, maar houd een heel klein beetje achter. Bedek dit met de hele biscuitcirkel en druk goed aan. Bestrijk ook deze met trempeersiroop en vervolgens met een dunne laag botercrème. Bedek alles met de lap marsepein en snijd de zijkanten netjes bij.
Garneer de taart met wat toefjes botercrème en de ene aardbei met het kroontje. Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast voordat je de kookring verwijdert, maar haal hem wel minstens 1 uur voor het serveren uit de koeling, anders is de taart te koud.
Tip: Cellofaanfolie geeft deze taart een gladdere buitenkant dan bakpapier en is daarom de beste optie voor een strak afgewerkte fraisier. In goede kookwinkels kun je ook speciaal inlegfolie kopen dat hiervoor geschikt is.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wauw, hij ziet er prachtig uit! Hij lijkt mij heerlijk! Ben benieuwd hoe ze er vanavond in Heel Holland Bakt uit gaan zien.
BeantwoordenIk heb hier al heel lang een recept van maar nog nooit gemaakt.
Na het lezen van jou recept maar eens gaan doen.
Lijkt me heerlijk!
Wil ik eens proberen te maken, volgende zomer ;-)
Een heerlijke taart. Ik heb hem al eens gemaakt. De frasier staat in een HHB boek met thema feest. Ik wil de taart snel weer eens maken.
BeantwoordenLijkt me lekker met zoette likeur door de boter crème maar wel door iemand die net een blauwe envelop heeft binnen gekregen.
BeantwoordenHeb deze inderdaad gezien bij Heel Holland Bakt en hij zag er heerlijk uit, dus ben blij met het recept. Ik ga het zeker eens proberen!!
BeantwoordenIn de recept voor merinque staat: "gemaakt met 160 gr suiker in plaats van 230 gram". Hoeveel water moet ik gebruiken? 160ml of minder? ( omdat we ook minder suiker gebruiken? )
BeantwoordenIk heb nog nooit een taart gemaakt die zó snel op ging. Wat ontzettend lekker!
Hij staat al bijna een jaar op je blog, ik heb geen idee waarom ik zo lang gewacht heb...
Het was een goede beslissing om niet voor de makkelijke versie van Holtkamp te gaan met slagroom (of botercrème), want met de meringue was het echt PERFECT! Zo perfect dat iedereen misselijk was, misschien was de taart toch iets te groot om in vieren te delen ;-)

Ik heb een vraagje, moet de meringue wel nog met 3 eiwitten 60 ml water?
BeantwoordenHoi! Ik heb deze taart gisteren gemaakt en hij is echt heerlijk. Maar zodra ik hem liet opstijven werd de boter crème erg korrelig. Bij het vullen was het nog een hele zachte structuur, maar na enkele uren in de koelkast brokkelt de crème uit elkaar als je het wilt eten met een vorkje. Heb je enig idee hoe dat kan?
BeantwoordenHeb je de botercrème lang genoeg luchtig geklopt? Het lekkerste is de taart altijd wel als je 'm minimaal een half uur voor het serveren uit de koelkast haalt, zodat de crème weer iets zachter kan worden.
Beantwoorden
Dat kan nog net, maar bedenk wel dat er verse aardbeien inzitten, dus hoe verser de taart, hoe lekkerder.
Beantwoorden
Wat een verschrikkelijk lekkere taart.
Een onthoudertje, dank je wel.
Kun je de biscuit ook in een springvorm bakken en dan doormidden snijden, desnoods in 2x bakken?
Hoi Rutger,
Gaat de siroop erbij als xe eiwitten als stijf zijn? Op welke stand moet de mixer als je de siroop erbij doet? En als de boter erbij gaat op welke stand? Veel vragen maar eerst ging het in de schift na verwarmen werd dat weer goed maar toen werd het slapen en melkerig? Alvast weer bedankt. Groetjes Jacq
De biscuit was erg taai? Wat doe ik fout? Het nam de siroop helemaal niet op? Alvast bedankt. Groetjes Jacq.
BeantwoordenHoi Rutger,
Bij mij zakte de raat ondanks een nacht opstijven in de koelkast helemaal uit. Enig idee hoe dat kan?
BeantwoordenHoi. Er is dan waarschijnlijk ergens iets mis gegaan met de room of meringue. Vanaf hier kan ik lastig zeggen wat er is mis gegaan.
Beantwoorden
