- Voor de bodem
- 1 recept vlaaibodem
- 1 recept banketbakkersroom
- Voor de topping
- 750 ml slagroom
- 90 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 750 gr aardbeien, schoongemaakt
Nu de zomerkoninkjes weer volop in het seizoen zijn houdt niets je tegen om deze aardbeienvlaai te bakken! Een versgebakken zelfgemaakte vlaai is het allerlekkerst, zeker met een laag slagroom en verse aardbeien erop. Van deze aardbeienvlaai met slagroom kun je met 12 personen genieten. In plaats van slagroom onder de aardbeien kun je trouwens ook Zwitserse room gebruiken.
Bereiding: Aardbeienvlaai
Maak het deeg voor de vlaaibodem volgens dit recept en laat het 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Rol het vlaaideeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om een vlaaivorm van 30-35 centimeter mee te bekleden. Bekleed de vorm met het deeg. Laat daarbij de randen van het deeg over de vorm hangen en snijd deze nog niet af.
Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de met deeg beklede vlaaivorm. Snijd nu het overhangende deeg aan de bovenkant van de vorm af. Laat de vlaai 15 minuten rusten.
Bak de vlaai 25 tot 35 minuten. Laat hem na het bakken een halfuur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster.
Doe de slagroom met de suiker en slagroomversteviger in een kom en klop deze stijf op. Verdeel 2/3 van de slagroom over de afgekoelde vlaai en strijk dit glad. Bedek de slagroom met de aardbeien. Doe de overige slagroom in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en garneer de aardbeienvlaai met toeven slagroom.
Foto: Erik Spronk





