Categorieën
Alle vlaai recepten
    Vlaai recepten

    Wat is vlaai?

    Een vlaai is een soort gebak en wordt gezien als een typisch Limburgse lekkernij. Dit gebak heeft een ronde deegbodem met een opstaande rand. Het woord vlaai is afgeleid van ‘vlade’, wat platte koek betekent. Deze koeken ontstonden in de middeleeuwen en bestonden uit gebakken gistdeeg, honing en fruit. Door de eeuwen heen groeiden deze koeken uit tot de welbekende Limburgse vlaaien.

    Limburgse vlaai recepten

    Een vlaai is dus typisch Limburgs gebak. Maar niet iedere vlaai is een Limburgse vlaai. Wat is dan een echt Limburgse vlaai recept? Bij een Limburgse vlaai wordt het gistdeeg met fruitvulling gebakken. Wordt de vlaaivulling pas na het bakken toegevoegd, dan is het geen Limburgse vlaai. Het toevoegen van vlaai vulling na het bakken gebeurt vooral bij moderne vlaaien.

    Wil je zelf een Limburgse vlaai maken? Bekijk dan mijn basis vlaaibodem recept. Dit is een echte Limburgse vlaai recept, waarbij je de vulling meebakt met het vlaaideeg. Probeer ook mijn rijstevlaai recept. Dit is een populaire Limburgse vlaai waarbij je dessertrijst gebruikt. Ook de kersenvlaai is een typisch Limburgse vlaai recept. Voor mijn kersenvlaai recept kun je verse kersen gebruiken of kersen uit pot of blik.

    Zelf vlaaivulling maken

    De traditionele vlaaivulling bak je mee met de vlaaibodem. Een kersenvlaai, appelkruimelvlaai of rijstevlaai zijn goede en lekkere voorbeelden van traditionele vlaai recepten. Probeer ook eens mijn aardbeienvlaai of abrikozenvlaai. Dit zijn vlaai recepten met banketbakkersroom, waarbij de vulling ook wordt meegebakken.

    Er zijn ook minder traditionele vlaai recepten, waarbij je de vlaaibodem zonder vulling bakt. Hoewel je dan geen traditionele vlaai maakt, zijn ook deze vlaaien erg lekker. Bij deze vlaai recepten voeg je de banketbakkersroom en fruitvulling pas toe na het het bakken van de vlaaibodem.

    Welke vlaai recepten vind jij het lekkerst: bak je de vlaai met vulling of voeg je de vulling later toe?