Pecan pie is een echte Amerikaanse klassieker. Veel recepten van deze pecannoten taart gebruiken maissiroop (corn syrup), maar dit is lastig verkrijgbaar in Nederland. In dit pecan pie recept gebruik ik daarom ahornsiroop in de vulling. Deze siroop staat in de Verenigde Staten bekend als maple syrup. Deze ahornsiroop geeft de pecan taart ook gelijk een extra lekkere smaak.

Een stuk pecan pie is super lekker als dessert of bij de koffie of thee. Serveer de taart met een flinke klodder lobbig geklopte slagroom of een bolletje vanille-ijs

Dit pecan taart recept is goed voor 10-12 stukken.

Meer typisch Amerikaanse lekkernijen maken

Hoe bewaar je pecannoten taart?

Pecan pie kun je 3-4 dagen bewaren in de koelkast en dus ook al goed een dag van tevoren klaarmaken. Wil je hem nog langer bewaren? Je kunt de taart ook 2-3 maanden invriezen. Een lekkere tip is dan om het even kort te verwarmen in de oven, voordat je hem serveert.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 150 ml ahornsiroop
  • 2 tl vanille-extract
  • 3 eieren
  • 60 gr boter, gesmolten
  • 175 gr pecannoten, grof gehakt
  • 75 gr halve pecannoten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • blindbakvulling, bijvoorbeeld gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten
Broodbakbol banner desktop

Pecan taart maken 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een lage ronde taart- of pievorm van 24 centimeter en een hoogte van ongeveer 4 centimeter in met boter.

Taartdeeg maken en bakken

Rol het piedeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot 3-4 millimeter dikte. Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem enkele keren in met een vork. Snijd of knip het overhangende deeg af, maar doe dit ruim zodat je een klein randje extra deeg overhoudt. Vouw die deegrand onder het deeg, zodat de bovenrand iets dikker is. Knijp de taartrand om de centimeter in, zodat er een soort golfmotief ontstaat in de rand.

Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit uitgevouwen op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling naar keuze over. Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en bak de bodem nog 5-15 minuten, tot deze goudbruin is.

Vulling maken

Doe voor de vulling de donkerbruine basterdsuiker met het zout in een kom en meng deze met een garde door elkaar. Voeg de ahornsiroop en het vanille-extract toe en meng vervolgens de eieren door het mengsel. Meng tot slot de gesmolten boter door de vulling.

Pecan taart bakken

Schep de grof gehakte pecannoten in de bakvorm over de gebakken bodem en spreid ze gelijkmatig uit. Giet de vulling eroverheen en decoreer dit vervolgens met de halve pecannoten. Bak de pecan pie op 180 °C in 30-40 minuten goudbruin. 

Dek de taart eventueel tegen het einde van de baktijd af met aluminiumfolie als de pecannoten bovenop te donker dreigen te worden. Laat de taart afkoelen in de vorm.

Receptfoto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.