Dit is echt de perfecte taart om je moeder met moederdag eens goed mee te verwennen! Een knapperige bladerdeegschelp gevuld met romige aardbeien-mascarponemousse en daarop verse aardbeien. Veel beter kan het niet worden! Volgens mij maak je iedere moeder blij met deze aardbeientaart! Dus sla het ontbijt dit jaar gewoon maar over en ga gelijk aan deze lekkere moederdagtaart.

Moederdagtaart met aardbeien

De bladerdeegschelp kun je prima รฉรฉn of twee dagen van tevoren maken, als je hem nog maar niet vult. In plaats van het mascarponemengsel kun je de bladerdeegschelp ook vullen met banketbakkersroom en je kunt met de verse vruchten natuurlijk naar hartenlust variรซren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 125 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 125 gr mascarpone
  • 100 gr aardbeienjam
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 50 gr witte chocolade, gesmolten
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop

Bladerdeeg taart recept

Om de bladerdeegschelp te maken gebruik je buitenkant van een ronde bakvorm of ovenschaal, waar het bladerdeeg tijdens het bakken overheen kan hangen. De doorsnede van de vorm die ik gebruikt heb was 18 centimeter.

Verwarm de oven voor op 200 ยฐC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de buitenkant van de bakvorm of ovenschaal in met boter en plaats deze (op zijn kop dus) op de bakplaat. Snijd uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel. Dit gaat het makkelijkst door een bord of deksel te gebruiken en daar omheen te snijden. Bestrijk de cirkel met het losgeklopte ei, bestrooi deze met de suiker en prik het deeg om de paar centimeter in met een vork om te voorkomen dat de schelp te bol wordt. Plaats het deeg over de omgekeerde bakvorm, je hoeft het niet aan te duwen of glad te strijken, het vormt zich wel tijdens het bakken.

Snijd uit het overgebleven bladerdeeg hartjes en bestrijk deze ook met het ei. Bestrooi ze met wat suiker en plaats ze op de bakplaat. Bak de schelp en de losse hartjes 15-20 minuten, tot de buitenkant mooi goudbruin is. De hartjes zijn klaar, leg die op een rooster om af te koelen. Haal de bladerdeegschelp voorzichtig van de vorm en plaats deze met de suikerkant onder op de bakplaat. Verlaag de oventemperatuur naar 150 ยฐC en bak de schelp nog zoโ€™n 10 tot 15 minuten, tot de binnenkant droog aanvoelt. Laat de schelp afkoelen op een rooster.

Bestrijk de afgekoelde bladerdeegschelp met de gesmolten chocolade. Klop de slagroom met de suiker op tot stijve pieken. Voeg de mascarpone en de aardbeienjam toe en klop dit tot een luchtig geheel. Verdeel het mengsel over de schelp en plaats daar de aardbeien op. Bestuif de taart licht met poedersuiker en plaats รฉรฉn of meerdere bladerdeegharten op de taart om deze helemaal af te maken!

Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen

Moederdagtaart met aardbeien

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (16)
Robin 2016-05-02 21:26:51

Dat ziet er lekker uit! Die ga ik van het weekeind voor mijn oma en moeder bakken! Kan het ook met frambozen trouwens? Daar zijn ze ook zo gek op!

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-05-02 21:28:51

Wat leuk Robin! Met frambozen is deze taart ook heel lekker! Je kunt de aardbeienjam in de vulling dan ook vervangen door frambozenjam! En bestrooien met wat geraspte witte chocolade op het eind is ook heel lekker!

Beantwoorden
Arja 2016-05-04 22:07:53

Daar kan je mee aankomen, eigenlijk op iedere dag.En ik ben weg van de tante fanny deegsoorten, maar wil het toch ook eens zelf gaan proberen.
Ik krijg gelijk allerlei ideeรซn met kersen/bramen of abrikozen..pruimen, deze gaat op zeker diverse malen gebakken worden, dat voorzie ik nu al :-)

Beantwoorden
AR
K@rin 2016-05-16 23:56:04

Nog geen tijd gehad om het je eerder te laten weten....maar deze taart was een knaller met Moederdag. Overheerlijk! Ik had zelfs een tweede schelp gemaakt en deze gevuld met jouw geweldige karamel en een chocolademousse. Hierop plakjes banaan en afgemaakt met een hazelnootnagatine. Er was geen kruimel van beide taarten over!

Beantwoorden
K@
Rutger 2016-05-17 08:40:17

Dankje voor je bericht! Die met karamel klinkt ook heel lekker!

Beantwoorden
Anja 2016-05-29 19:03:16

Wat een geweldig recept Rutger, ik heb kleine schaaltjes gemaakt met aardbeien maar ze smaakten heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar!

Beantwoorden
AN
Ine van Woudenberg 2016-07-09 09:09:30

Dit recept ziet er ook erg lekker uit! Ik heb net de aardbeienslof gemaakt uit je bakboek. Super recept!

Beantwoorden
IN
Wilma 2017-06-10 14:58:27

Vorige week de aardbeienslof gemaakt, hij was heerlijk.
Dank je we lvoor het recept?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-06-11 21:51:22

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Melanie 2017-08-24 14:13:42

Hoe kan ik de taartschelp het beste bewaren als ik hem van te voren maak en hoe lang kan je banketbakkersroom bewaren?

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-09-10 15:47:06

De taartschelp kun je luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zeker een kleine week bewaren. Banketbakkersroom zou ik binnen 3-4 dagen wel opmaken.

Beantwoorden
Iris 2018-08-18 15:04:45

Hoi Rutger,

Ik heb net de schelp gemaakt, hij wordt vanavond geserveerd. Hoe bewaar ik hem tot die tijd? In de koelkast?

Beantwoorden
IR
Rutger 2018-08-20 13:51:59

De ongevulde gebakken schelp kun je luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Met de vulling erin moet hij in de koelkast.

Beantwoorden
Anja 2019-05-30 21:59:48

Heb deze taart onlangs gemaakt. Taart smaakte heerlijk, alleen werd bij mij de bodem erg vochtig. Had de bodem wel ingesmeerd met chocolade, dus de bodem werd op zich niet soppig, maar met aansnijden liep het vocht gewoon uit de taart. ik had wel de aardbeien in 2en gesneden, kan dat het probleem zijn? Ondanks het overmatige vocht smaakte de taart heerlijk.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-06-02 20:38:55

Het kan zijn dat de aardbeien erg veel vocht bevatten. Dat verschilt per soort en periode. Aan de vulling kan het naar mijn weten niet liggen. Had je 'm lang van te voren opgemaakt?

Beantwoorden
Anja 2019-06-09 19:55:45

Hoi Rutger,

Bedankt voor je reactie. Ik had de taart 's middags afgemaakt met aardbeien, en 's avonds aangesneden. Het vocht liep eruit met aansnijden.Misschien is het tocht beter de aardbeien pas op het laatst op de taart te doen? Is alleen wel wat hectisch, wil graag altijd alles ruim voordat de gasten komen klaar hebben. Of misschien zorgen dat ik kleine aardbeien heb, zodat ik ze niet in stukjes hoef te snijden.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-06-17 14:49:20

Beide klinkt als een goede oplossing. Iets kleinere aardbeien zal ook goed werken denk ik.

Beantwoorden
Oi 2021-05-03 11:37:41

Hey Rutger,

Dit ziet er heerlijk uit. Wil de taart voor a.s. Zondag voor moederdag maken. Kan ik deze een dag van te voren maken? Of wordt de bladerdeegschelp dan te slap en vochtig? En het beter om de schelp pas zondag voor het serveren te vullen?

Beantwoorden
OI
Rutger 2021-05-10 08:21:12

Het antwoord komt te laat. Maar voor de volgende keer. De schelp kun je al enkele dagen eerder bakken en luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Het vullen van de taart zou ik vlak van tevoren doen. Dan is de taartschelp nog lekker knapperig.

Beantwoorden
Inge 2021-05-19 14:51:50

Voor afgelopen Moederdag gemaakt. Was heerlijk!
Dit ga ik zeker vaker maken!

Beantwoorden
IN
Hermie 2021-05-29 16:46:52

Hij staat in de oven,lijkt me heerlijk. Ik maak hem met banketbakkersroom en aardbeien bavarois

Beantwoorden
HE
Anja 2021-08-08 14:29:36

Helaas, er brak een stuk van de schelp af tijdens het bakken. Het leek wel of het deeg te dun was. Wellicht iets teveel op kamertemperatuur gekomen. โ˜น๏ธ

Beantwoorden
AN
Brigitte 2022-01-31 18:22:24

Ik wil deze schelpen graag een keer in het klein maken, dus per persoon een bakje zeg maar. Hoe lang moeten deze dan bakken? Wordt de tijd dan korter, of is dat niet nodig?

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-01-31 19:08:32

Hoi. Je kunt dit recept aanhouden: https://rutgerbakt.nl/bladerdeeg-recepten/bladerdeeg-bakjes-met-zomerfruit/

Beantwoorden
Josje 2022-03-25 17:54:49

Bah, bladerdeeg met koolzaadolie en palmvet? Geef mij maar met roomboter, is er van Koopmans (diepvriesplakjes), maar tegenwoordig ook van Jan.

Beantwoorden
JO
Jos 2022-07-24 12:21:08

Het was erg lekker maar de aardbeibavarois was erg dun zo zonder gelatine. Ik heb er toch maar 2 blaadjes gelatine bij gedaan.
Die chocoladebodum werkt goed tegen slap worden van het bladerdeeg, heb hem goed tegen de randjes opgewerkt, handig en lekker!

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-07-25 15:23:55

Hoi. Had je de slagroom en de mascarpone eerst goed luchtig geklopt? Dan is gelatine niet nodig.

Beantwoorden
Jos 2022-07-25 23:11:15

Bedankt voor je reactie Rutger.
Dus ik moet het mengsel van de al stijfgeslagen slagroom met de mascarpone(zo uit de verpakking) en de jam gezamenlijk nog verder luchtig kloppen?
Vanwege de slagroom durfde ik dit niet te lang te kloppen.
En dan stijft de bavarois na vullen van de bodum nog verder op?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-08-01 10:44:26

Hoi. Na het toevoegen van de mascarpone klop je alles tot een stevig mengsel. De jam klop je er nog kort door. Het zal niet veel verder meer opstijven, het moet al redelijk stevig zijn voordat je het in de bodem schept.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.