- Voor de bladerdeegschelp
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- 1 ei, losgeklopt
- 2 á 3 el suiker
- Voor de vulling
- 125 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 125 gr mascarpone
- 100 gr aardbeienjam
- 500 gr aardbeien, schoongemaakt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 50 gr witte chocolade, gesmolten
- poedersuiker, om te bestuiven
Dit is echt de perfecte taart om je moeder met moederdag eens goed mee te verwennen! Een knapperige bladerdeegschelp gevuld met romige aardbeien-mascarponemousse en daarop verse aardbeien. Veel beter kan het niet worden! Volgens mij maak je iedere moeder blij met deze aardbeientaart! Dus sla het ontbijt dit jaar gewoon maar over en ga gelijk aan deze lekkere moederdagtaart.
De bladerdeegschelp kun je prima één of twee dagen van tevoren maken, als je hem nog maar niet vult. In plaats van het mascarponemengsel kun je de bladerdeegschelp ook vullen met banketbakkersroom en je kunt met de verse vruchten natuurlijk naar hartenlust variëren.
Bladerdeeg taart recept
Om de bladerdeegschelp te maken gebruik je buitenkant van een ronde bakvorm of ovenschaal, waar het bladerdeeg tijdens het bakken overheen kan hangen. De doorsnede van de vorm die ik gebruikt heb was 18 centimeter.
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de buitenkant van de bakvorm of ovenschaal in met boter en plaats deze (op zijn kop dus) op de bakplaat. Snijd uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel. Dit gaat het makkelijkst door een bord of deksel te gebruiken en daar omheen te snijden. Bestrijk de cirkel met het losgeklopte ei, bestrooi deze met de suiker en prik het deeg om de paar centimeter in met een vork om te voorkomen dat de schelp te bol wordt. Plaats het deeg over de omgekeerde bakvorm, je hoeft het niet aan te duwen of glad te strijken, het vormt zich wel tijdens het bakken.
Snijd uit het overgebleven bladerdeeg hartjes en bestrijk deze ook met het ei. Bestrooi ze met wat suiker en plaats ze op de bakplaat. Bak de schelp en de losse hartjes 15-20 minuten, tot de buitenkant mooi goudbruin is. De hartjes zijn klaar, leg die op een rooster om af te koelen. Haal de bladerdeegschelp voorzichtig van de vorm en plaats deze met de suikerkant onder op de bakplaat. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak de schelp nog zo’n 10 tot 15 minuten, tot de binnenkant droog aanvoelt. Laat de schelp afkoelen op een rooster.
Bestrijk de afgekoelde bladerdeegschelp met de gesmolten chocolade. Klop de slagroom met de suiker op tot stijve pieken. Voeg de mascarpone en de aardbeienjam toe en klop dit tot een luchtig geheel. Verdeel het mengsel over de schelp en plaats daar de aardbeien op. Bestuif de taart licht met poedersuiker en plaats één of meerdere bladerdeegharten op de taart om deze helemaal af te maken!
Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen
Foto’s: Erik Spronk






