Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 125 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 125 gr mascarpone
  • 100 gr aardbeienjam
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 50 gr witte chocolade, gesmolten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Dit is echt de perfecte taart om je moeder met moederdag eens goed mee te verwennen! Een knapperige bladerdeegschelp gevuld met romige aardbeien-mascarponemousse en daarop verse aardbeien. Veel beter kan het niet worden! Volgens mij maak je iedere moeder blij met deze aardbeientaart! Dus sla het ontbijt dit jaar gewoon maar over en ga gelijk aan deze lekkere moederdagtaart.

Moederdagtaart met aardbeien

De bladerdeegschelp kun je prima één of twee dagen van tevoren maken, als je hem nog maar niet vult. In plaats van het mascarponemengsel kun je de bladerdeegschelp ook vullen met banketbakkersroom en je kunt met de verse vruchten natuurlijk naar hartenlust variëren.

Bereiding: Moederdagtaart met aardbeien

Om de bladerdeegschelp te maken gebruik je buitenkant van een ronde bakvorm of ovenschaal, waar het bladerdeeg tijdens het bakken overheen kan hangen. De doorsnede van de vorm die ik gebruikt heb was 18 centimeter.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de buitenkant van de bakvorm of ovenschaal in met boter en plaats deze (op zijn kop dus) op de bakplaat. Snijd uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel. Dit gaat het makkelijkst door een bord of deksel te gebruiken en daar omheen te snijden. Bestrijk de cirkel met het losgeklopte ei, bestrooi deze met de suiker en prik het deeg om de paar centimeter in met een vork om te voorkomen dat de schelp te bol wordt. Plaats het deeg over de omgekeerde bakvorm, je hoeft het niet aan te duwen of glad te strijken, het vormt zich wel tijdens het bakken.

Snijd uit het overgebleven bladerdeeg hartjes en bestrijk deze ook met het ei. Bestrooi ze met wat suiker en plaats ze op de bakplaat. Bak de schelp en de losse hartjes 15-20 minuten, tot de buitenkant mooi goudbruin is. De hartjes zijn klaar, leg die op een rooster om af te koelen. Haal de bladerdeegschelp voorzichtig van de vorm en plaats deze met de suikerkant onder op de bakplaat. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak de schelp nog zo’n 10 tot 15 minuten, tot de binnenkant droog aanvoelt. Laat de schelp afkoelen op een rooster.

Bestrijk de afgekoelde bladerdeegschelp met de gesmolten chocolade. Klop de slagroom met de suiker op tot stijve pieken. Voeg de mascarpone en de aardbeienjam toe en klop dit tot een luchtig geheel. Verdeel het mengsel over de schelp en plaats daar de aardbeien op. Bestuif de taart licht met poedersuiker en plaats één of meerdere bladerdeegharten op de taart om deze helemaal af te maken!

Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen

Moederdagtaart met aardbeien

Foto’s: Erik Spronk

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Iris 2018-08-18 15:04:45

Hoi Rutger,

Ik heb net de schelp gemaakt, hij wordt vanavond geserveerd. Hoe bewaar ik hem tot die tijd? In de koelkast?

Beantwoorden
IR
Rutger 2018-08-20 13:51:59

De ongevulde gebakken schelp kun je luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Met de vulling erin moet hij in de koelkast.

Beantwoorden
Melanie 2017-08-24 14:13:42

Hoe kan ik de taartschelp het beste bewaren als ik hem van te voren maak en hoe lang kan je banketbakkersroom bewaren?

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-09-10 15:47:06

De taartschelp kun je luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zeker een kleine week bewaren. Banketbakkersroom zou ik binnen 3-4 dagen wel opmaken.

Beantwoorden
Wilma 2017-06-10 14:58:27

Vorige week de aardbeienslof gemaakt, hij was heerlijk.
Dank je we lvoor het recept?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-06-11 21:51:22

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Ine van Woudenberg 2016-07-09 09:09:30

Dit recept ziet er ook erg lekker uit! Ik heb net de aardbeienslof gemaakt uit je bakboek. Super recept!

Beantwoorden
IN
Anja 2016-05-29 19:03:16

Wat een geweldig recept Rutger, ik heb kleine schaaltjes gemaakt met aardbeien maar ze smaakten heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar!

Beantwoorden
AN
K@rin 2016-05-16 23:56:04

Nog geen tijd gehad om het je eerder te laten weten....maar deze taart was een knaller met Moederdag. Overheerlijk! Ik had zelfs een tweede schelp gemaakt en deze gevuld met jouw geweldige karamel en een chocolademousse. Hierop plakjes banaan en afgemaakt met een hazelnootnagatine. Er was geen kruimel van beide taarten over!

Beantwoorden
K@
Rutger 2016-05-17 08:40:17

Dankje voor je bericht! Die met karamel klinkt ook heel lekker!

Beantwoorden
Arja 2016-05-04 22:07:53

Daar kan je mee aankomen, eigenlijk op iedere dag.En ik ben weg van de tante fanny deegsoorten, maar wil het toch ook eens zelf gaan proberen.
Ik krijg gelijk allerlei ideeën met kersen/bramen of abrikozen..pruimen, deze gaat op zeker diverse malen gebakken worden, dat voorzie ik nu al :-)

Beantwoorden
AR
Robin 2016-05-02 21:26:51

Dat ziet er lekker uit! Die ga ik van het weekeind voor mijn oma en moeder bakken! Kan het ook met frambozen trouwens? Daar zijn ze ook zo gek op!

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-05-02 21:28:51

Wat leuk Robin! Met frambozen is deze taart ook heel lekker! Je kunt de aardbeienjam in de vulling dan ook vervangen door frambozenjam! En bestrooien met wat geraspte witte chocolade op het eind is ook heel lekker!

Beantwoorden