- Voor de bladerdeegschelp
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gr
- 1 ei, losgeklopt
- 2 á 3 el suiker
- Voor de vulling
- 125 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 125 gr mascarpone
- 100 gr aardbeienjam
- 500 gr aardbeien, schoongemaakt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 50 gr witte chocolade, gesmolten
- poedersuiker, om te bestuiven
Dit is echt de perfecte taart om je moeder met moederdag eens goed mee te verwennen! Een knapperige bladerdeegschelp gevuld met romige aardbeien-mascarponemousse en daarop verse aardbeien. Veel beter kan het niet worden! Volgens mij maak je iedere moeder blij met deze aardbeientaart! Dus sla het ontbijt dit jaar gewoon maar over en ga gelijk aan deze lekkere moederdagtaart.
De bladerdeegschelp kun je prima één of twee dagen van tevoren maken, als je hem nog maar niet vult. In plaats van het mascarponemengsel kun je de bladerdeegschelp ook vullen met banketbakkersroom en je kunt met de verse vruchten natuurlijk naar hartenlust variëren.
Bladerdeeg taart recept
Om de bladerdeegschelp te maken gebruik je buitenkant van een ronde bakvorm of ovenschaal, waar het bladerdeeg tijdens het bakken overheen kan hangen. De doorsnede van de vorm die ik gebruikt heb was 18 centimeter.
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de buitenkant van de bakvorm of ovenschaal in met boter en plaats deze (op zijn kop dus) op de bakplaat. Snijd uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel. Dit gaat het makkelijkst door een bord of deksel te gebruiken en daar omheen te snijden. Bestrijk de cirkel met het losgeklopte ei, bestrooi deze met de suiker en prik het deeg om de paar centimeter in met een vork om te voorkomen dat de schelp te bol wordt. Plaats het deeg over de omgekeerde bakvorm, je hoeft het niet aan te duwen of glad te strijken, het vormt zich wel tijdens het bakken.
Snijd uit het overgebleven bladerdeeg hartjes en bestrijk deze ook met het ei. Bestrooi ze met wat suiker en plaats ze op de bakplaat. Bak de schelp en de losse hartjes 15-20 minuten, tot de buitenkant mooi goudbruin is. De hartjes zijn klaar, leg die op een rooster om af te koelen. Haal de bladerdeegschelp voorzichtig van de vorm en plaats deze met de suikerkant onder op de bakplaat. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak de schelp nog zo’n 10 tot 15 minuten, tot de binnenkant droog aanvoelt. Laat de schelp afkoelen op een rooster.
Bestrijk de afgekoelde bladerdeegschelp met de gesmolten chocolade. Klop de slagroom met de suiker op tot stijve pieken. Voeg de mascarpone en de aardbeienjam toe en klop dit tot een luchtig geheel. Verdeel het mengsel over de schelp en plaats daar de aardbeien op. Bestuif de taart licht met poedersuiker en plaats één of meerdere bladerdeegharten op de taart om deze helemaal af te maken!
Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dat ziet er lekker uit! Die ga ik van het weekeind voor mijn oma en moeder bakken! Kan het ook met frambozen trouwens? Daar zijn ze ook zo gek op!
Beantwoorden
Daar kan je mee aankomen, eigenlijk op iedere dag.En ik ben weg van de tante fanny deegsoorten, maar wil het toch ook eens zelf gaan proberen.
Ik krijg gelijk allerlei ideeën met kersen/bramen of abrikozen..pruimen, deze gaat op zeker diverse malen gebakken worden, dat voorzie ik nu al :-)
Nog geen tijd gehad om het je eerder te laten weten....maar deze taart was een knaller met Moederdag. Overheerlijk! Ik had zelfs een tweede schelp gemaakt en deze gevuld met jouw geweldige karamel en een chocolademousse. Hierop plakjes banaan en afgemaakt met een hazelnootnagatine. Er was geen kruimel van beide taarten over!
BeantwoordenDankje voor je bericht! Die met karamel klinkt ook heel lekker!
Beantwoorden
Wat een geweldig recept Rutger, ik heb kleine schaaltjes gemaakt met aardbeien maar ze smaakten heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar!
BeantwoordenDit recept ziet er ook erg lekker uit! Ik heb net de aardbeienslof gemaakt uit je bakboek. Super recept!
BeantwoordenVorige week de aardbeienslof gemaakt, hij was heerlijk.
Dank je we lvoor het recept?
Hoe kan ik de taartschelp het beste bewaren als ik hem van te voren maak en hoe lang kan je banketbakkersroom bewaren?
BeantwoordenDe taartschelp kun je luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zeker een kleine week bewaren. Banketbakkersroom zou ik binnen 3-4 dagen wel opmaken.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik heb net de schelp gemaakt, hij wordt vanavond geserveerd. Hoe bewaar ik hem tot die tijd? In de koelkast?
BeantwoordenDe ongevulde gebakken schelp kun je luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Met de vulling erin moet hij in de koelkast.
Beantwoorden
Heb deze taart onlangs gemaakt. Taart smaakte heerlijk, alleen werd bij mij de bodem erg vochtig. Had de bodem wel ingesmeerd met chocolade, dus de bodem werd op zich niet soppig, maar met aansnijden liep het vocht gewoon uit de taart. ik had wel de aardbeien in 2en gesneden, kan dat het probleem zijn? Ondanks het overmatige vocht smaakte de taart heerlijk.
BeantwoordenHet kan zijn dat de aardbeien erg veel vocht bevatten. Dat verschilt per soort en periode. Aan de vulling kan het naar mijn weten niet liggen. Had je 'm lang van te voren opgemaakt?
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Bedankt voor je reactie. Ik had de taart 's middags afgemaakt met aardbeien, en 's avonds aangesneden. Het vocht liep eruit met aansnijden.Misschien is het tocht beter de aardbeien pas op het laatst op de taart te doen? Is alleen wel wat hectisch, wil graag altijd alles ruim voordat de gasten komen klaar hebben. Of misschien zorgen dat ik kleine aardbeien heb, zodat ik ze niet in stukjes hoef te snijden.
BeantwoordenBeide klinkt als een goede oplossing. Iets kleinere aardbeien zal ook goed werken denk ik.
Beantwoorden
Hey Rutger,
Dit ziet er heerlijk uit. Wil de taart voor a.s. Zondag voor moederdag maken. Kan ik deze een dag van te voren maken? Of wordt de bladerdeegschelp dan te slap en vochtig? En het beter om de schelp pas zondag voor het serveren te vullen?
BeantwoordenHet antwoord komt te laat. Maar voor de volgende keer. De schelp kun je al enkele dagen eerder bakken en luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. Het vullen van de taart zou ik vlak van tevoren doen. Dan is de taartschelp nog lekker knapperig.
Beantwoorden
Voor afgelopen Moederdag gemaakt. Was heerlijk!
Dit ga ik zeker vaker maken!
Hij staat in de oven,lijkt me heerlijk. Ik maak hem met banketbakkersroom en aardbeien bavarois
BeantwoordenHelaas, er brak een stuk van de schelp af tijdens het bakken. Het leek wel of het deeg te dun was. Wellicht iets teveel op kamertemperatuur gekomen. ☹️
BeantwoordenIk wil deze schelpen graag een keer in het klein maken, dus per persoon een bakje zeg maar. Hoe lang moeten deze dan bakken? Wordt de tijd dan korter, of is dat niet nodig?
BeantwoordenHoi. Je kunt dit recept aanhouden: https://rutgerbakt.nl/bladerdeeg-recepten/bladerdeeg-bakjes-met-zomerfruit/
Beantwoorden
Bah, bladerdeeg met koolzaadolie en palmvet? Geef mij maar met roomboter, is er van Koopmans (diepvriesplakjes), maar tegenwoordig ook van Jan.
BeantwoordenHet was erg lekker maar de aardbeibavarois was erg dun zo zonder gelatine. Ik heb er toch maar 2 blaadjes gelatine bij gedaan.
Die chocoladebodum werkt goed tegen slap worden van het bladerdeeg, heb hem goed tegen de randjes opgewerkt, handig en lekker!
Hoi. Had je de slagroom en de mascarpone eerst goed luchtig geklopt? Dan is gelatine niet nodig.
Beantwoorden
Bedankt voor je reactie Rutger.
Dus ik moet het mengsel van de al stijfgeslagen slagroom met de mascarpone(zo uit de verpakking) en de jam gezamenlijk nog verder luchtig kloppen?
Vanwege de slagroom durfde ik dit niet te lang te kloppen.
En dan stijft de bavarois na vullen van de bodum nog verder op?
Hoi. Na het toevoegen van de mascarpone klop je alles tot een stevig mengsel. De jam klop je er nog kort door. Het zal niet veel verder meer opstijven, het moet al redelijk stevig zijn voordat je het in de bodem schept.
Beantwoorden
