Kokos, amandelen en bosbessen: ze vormen een geweldige combinatie in deze kokostaart. Het recept is afkomstig uit het boek Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Het boek staat vol met overheerlijke en verrassende bakrecepten. Van Perzische liefdescakes tot rijstpudding met geroosterde rabarber en dragon en van pecantruffels met prosecco tot amaretti met honing en oranjebloesem. Het boek doet zijn titel eer aan; het is een prachtig zoet boek! Deze kokostaart is supereenvoudig te maken en heerlijk smeuïg. De taart is ook veelzijdig, net zo lekker als warm nagerecht, met wat slagroom erbij, als op kamertemperatuur tijdens theetijd.

Kokostaart met amandelen en bosbessen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kokostaart
  • 180 gr amandelmeel
  • 60 gr gedroogde kokosrasp
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 70 gr zelfrijzend bakmeel
  • ¼ tl zout
  • 4 grote eieren
  • 200 gr boter, gesmolten en weer iets afgekoeld tot hij op kamertemperatuur is
  • 1½ tl vanille-extract
  • fijne rasp van 2 citroenen (1 kan ook)
  • 200 gr verse bosbessen (of diepvries)
  • 20 gr geschaafde amandelen
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Bereiding: Kokostaart met amandelen en bosbessen

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een ronde taartvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe het amandelmeel met de kokos, de suiker, het zelfrijzend bakmeel en het zout in een grote mengkom en klop alles door elkaar om het mengsel luchtig en klontvrij te maken.

Klop de eieren in een andere middelgrote kom los. Voeg de gesmolten boter, het vanille-extract en de citroenrasp toe en klop alles goed door elkaar. Giet het eimengsel bij het droge mengsel en klop tot alles vermengd is. Schep 150 gram bosbessen door het beslag en giet het in de vorm. Strooi de achtergehouden bosbessen over de bovenkant samen met de geschaafde amandelen. Bak de taart 50-55 minuten in de oven tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt. Houd de taart tegen het einde van de baktijd goed in het oog, door het relatief grote aantal eieren in het beslag kan nog enigszins vochtig gebak in enkele minuten te gaar worden.

Zet de vorm 30 minuten opzij voor u de taart eruit haalt. Verwijder het bakpapier en zet de taart met de gegarneerde kant boven op een taartschaal. U kunt hem warm met room serveren of hem rustig laten afkoelen.

Nieuwsgierig geworden naar Sweet? Kijk hier voor meer informatie!

Sweet

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (21)
Annelies 2017-10-26 14:38:06

Hallo heb je een vraag gestuurd bij het easy ammaretto recept en ook op FB ik wacht nog op antwoord

Beantwoorden
AN
Jeannette 2017-10-29 09:12:19

Ik heb deze taart gisteren gemaakt. Het is een makkelijk recept, ik heb de taart wel wat langer dan 55 minuten gebakken. De taart smaakt heerlijk; vol van smaak door het amandelmeel en blauwe bessen en fris door de citroen. Zeker voor herhaling vatbaar!

Beantwoorden
JE
Cindy 2017-10-29 10:24:40

Gisteren gemaakt. Hij is heerlijk. Hij is wel wat langer in de oven geweest, ongeveer een uurtje.

Beantwoorden
CI
Anne 2017-12-28 20:28:03

Kan je de taart ook bakken in een springvorm?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-12-29 16:21:23

Jazeker!

Beantwoorden
Mirjam 2018-04-15 14:28:59

Als ik de 70 gram zelfrijzend bakmeel vervang door zelfrijzend amandelmeel (glutenvrij), gaat dat ook werken denk je? Ik ga het denk ik maar proberen ivm visite met coeliakie!

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-04-25 17:55:40

Waarschijnlijk gaat dat wel lukken.

Beantwoorden
nikki 2018-04-16 19:57:10

amandelmeel in oosterijk ??????

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-04-25 17:50:51

Wat is je vraag precies?

Beantwoorden
Neline 2018-06-03 21:20:39

Hoelang kan je deze taart van tevoren maken?

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-06-10 12:32:46

1-2 dage kan prima, veel langer zou ik niet doen.

Beantwoorden
Sophie 2018-06-11 13:33:46

Kun je hem invriezen?

Beantwoorden
SO
Rutger 2018-06-20 17:19:45

Dat denk ik wel, alleen zal hij wel wat vochtiger worden na het ontdooien.

Beantwoorden
Wilma Put 2018-10-20 10:29:34

Hoi Rutger...
Straks wil ik deze taart gaan bakken. Ik gebruik bessen uit de vriezer. Kan ik die het beste er bevroren doorheen doen? Wordt het niet te vochtig?

Groetjes
Wilma Put.

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-10-22 10:51:54

Hallo Wilma. Bevroren bessen door het beslag kunnen prima!

Beantwoorden
Lotte 2019-01-26 17:36:57

Mijn beslag is helemaal paars. Ik heb diepvries bosbessen gebruikt. Komt het paarse doordat het uit de diepvries is of heb je blauwe bessen gebruikt ipv bosbessen? Die geven vaak minder kleur af volgens mij.

Beantwoorden
LO
Rutger 2019-01-28 10:08:26

Waren de bevroren bessen al ontdooit? Dat kan er voor zorgen dat ze het hele beslag gekleurd hebben.

Beantwoorden
Laura 2020-06-27 20:06:53

Erg lekker! Had hem in een tulband gebakken, prima gelukt!

Beantwoorden
LA
Sladjana 2020-08-25 12:12:04

Wat een heerlijke, lekkere en makkelijke taart! Ik heb het gemaakt met zowel verse als met diepvries bosbessen. Variant met verse bosbessen vonden wij thuis lekkerder. Voor de variant met diepvries bosbessen heb ik de bessen bevroren gebruikt en ik heb de taart ruim een uur gebakken. Doordat er meer vocht in de bevroren bessen zit, duurt het toch wat langer voordat de taart gaar is. Bij ons is dit een 'blijvertje' en ik ga hem proberen met andere soorten fruit. Het basisbeslag is echt lekker.

Beantwoorden
SL
Caroline 2021-01-01 21:35:51

Super lekkere cake! Op dit moment mijn favoriet!

Beantwoorden
CA
Heleen 2021-08-04 10:56:57

Heel erg lekker! gemaakt met zwarte bessen uit onze tuin. Wel minder suiker gebruikt. Ik maak deze beslist nog een keer!

Beantwoorden
HE
Els Joosten 2021-08-04 14:43:25

Hoi Rutger
Net je taart gebakken. We gaan m nog proeven. IPV bessen heb ik pruimen gedaan en glutenvrije zelfreizend bakmeel. Je hoort nog van me.

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-08-09 11:40:16

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Nikki 2021-11-30 11:04:45

Kan je deze taart ook in een rechthoekig cakeblik maken? Zo ja, hoe moet ik dan de hoeveelheden aanpassen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-11-30 13:22:16

Dat kan prima, en het ligt eraan hoe groot de vorm is. Dat kun je dan zelf uitrekenen.

Beantwoorden
Sophie H. 2022-04-05 21:58:17

Dag Rutger,
De taart lijkt maar niet gaar te worden. De deeg in het midden lijkt niet gaar te worden. Het is erg nat en lijkt uitsmeerbaar te zijn. Is dit de definitie van een smeuige taart of is dit simpelweg niet gaar?

Beantwoorden
SO
Rutger 2022-04-10 11:11:57

Hoi. Het klinkt als niet gaar. De volgende keer zou ik de taart wat langer bakken.

Beantwoorden
Judith Friso 2022-04-18 10:57:15

Heerlijke taart (cake). Ik vind alleen dat de bessen weinig toevoegen aan de smaak, volgende keer misschien bramen doen?

Beantwoorden
JU
Rutger 2022-04-21 09:44:19

Dat kan ook zeker!

Beantwoorden
Fien 2022-09-26 13:31:28

Geweldig lekker. Dat vond onze visite ook, dus volgende dag heb ik meteen alweer een nieuwe gebakken, want de taart was snel op!
Ik heb 50 gram minder suiker gebuikt dan in recept vermeld wordt, omdat wij niet van heel zoet houden en het amandelschaafsel weggelaten vanwege de nog kleine kinderen

Beantwoorden
FI
Pauline de Wit 2022-09-30 13:05:23

Hoi Rutger
Gezien de taart niet zolang houdbaar is en ik zelf niet zo lekker vind om in te vriezen kan ik dan
een kleiner taartje maken dat ik dan de helft van de ingrediënten gebruik en een springvorm van 17 cm doorsnede gebruiken ?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-10-11 08:47:18

Dat denk ik wel. De baktijd wordt dan ook korter, maar hoe lang precies kan ik je niet zeggen.

Beantwoorden
Pauline de Witte 2022-10-01 16:28:46

Hoi Rutger
Ik heb al op jou site gezien hoe je de inhoud kan veranderen wanneer de taartvorm een andere grootte heeft.
Resultaat is gelukt .

Beantwoorden
PA

U kunt niet meer reageren.