- Voor de kokostaart
- 180 gr amandelmeel
- 60 gr gedroogde kokosrasp
- 250 gr fijne kristalsuiker
- 70 gr zelfrijzend bakmeel
- ¼ tl zout
- 4 grote eieren
- 200 gr boter, gesmolten en weer iets afgekoeld tot hij op kamertemperatuur is
- 1½ tl vanille-extract
- fijne rasp van 2 citroenen (1 kan ook)
- 200 gr verse bosbessen (of diepvries)
- 20 gr geschaafde amandelen
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Kokos, amandelen en bosbessen: ze vormen een geweldige combinatie in deze kokostaart. Het recept is afkomstig uit het boek Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Het boek staat vol met overheerlijke en verrassende bakrecepten. Van Perzische liefdescakes tot rijstpudding met geroosterde rabarber en dragon en van pecantruffels met prosecco tot amaretti met honing en oranjebloesem. Het boek doet zijn titel eer aan; het is een prachtig zoet boek! Deze kokostaart is supereenvoudig te maken en heerlijk smeuïg. De taart is ook veelzijdig, net zo lekker als warm nagerecht, met wat slagroom erbij, als op kamertemperatuur tijdens theetijd.
Bereiding: Kokostaart met amandelen en bosbessen
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een ronde taartvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe het amandelmeel met de kokos, de suiker, het zelfrijzend bakmeel en het zout in een grote mengkom en klop alles door elkaar om het mengsel luchtig en klontvrij te maken.
Klop de eieren in een andere middelgrote kom los. Voeg de gesmolten boter, het vanille-extract en de citroenrasp toe en klop alles goed door elkaar. Giet het eimengsel bij het droge mengsel en klop tot alles vermengd is. Schep 150 gram bosbessen door het beslag en giet het in de vorm. Strooi de achtergehouden bosbessen over de bovenkant samen met de geschaafde amandelen. Bak de taart 50-55 minuten in de oven tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt. Houd de taart tegen het einde van de baktijd goed in het oog, door het relatief grote aantal eieren in het beslag kan nog enigszins vochtig gebak in enkele minuten te gaar worden.
Zet de vorm 30 minuten opzij voor u de taart eruit haalt. Verwijder het bakpapier en zet de taart met de gegarneerde kant boven op een taartschaal. U kunt hem warm met room serveren of hem rustig laten afkoelen.
Nieuwsgierig geworden naar Sweet? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk