Deze superlekkere ricottacake is afkomstig uit mijn Bakbijbel en is perfect om in deze periode van het jaar te bakken. Het gebruik van ricotta in dit cakebeslag levert een verrassend lekker eindresultaat op en het vormt een mooie tegenhanger voor de frisse blauwe bessen. In plaats van blauwe bessen kun je ook ander fruit gebruiken in deze ricotta cake, bijvoorbeeld bramen of frambozen. Probeer deze cake met ricotta zeker een keer uit!

Ricottacake met blauwe bessen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr ricotta, op kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • ½ citroen, rasp
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 200 gr blauwe bessen
  • 1 el bloem
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestrooien
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Ricotta cake recept

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter, ricotta, suiker, het zout en de citroenrasp in een kom en klop dit enkele minuten tot een romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het ricottamengsel.

Rol de blauwe bessen door de eetlepel bloem, zodat ze licht bedekt raken met bloem. Spatel ¾ van de blauwe bessen door het beslag en doe dit vervolgens in de vorm. Verdeel de rest van de blauwe bessen over het beslag. Bak de cake in 60 tot 70 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (49)
Anneke W. 2016-08-12 08:58:09

Ik kan dit recept echt aanraden.
Heb van de week deze cake gebakken en hij is echt HEERLIJK!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-08-14 11:22:14

Wat leuk om te horen! Thnx!

Beantwoorden
Matthea zandstra 2016-08-12 12:33:21

Hallo Rurger,ik kon geen ricotta vinden,kan i.p.v. Cottage cheese of mascarpone of vraag ik nu iets heel doms?
Groetjes Matthea

Beantwoorden
MA
Matthea 2016-08-13 14:15:51

Ik kan het zelf al beantwoorden:ik had een bakje met 200gr. Cottage cheese en heb er nog 50 gr. mascarpone bij gedaan.En het is verrukkelijk.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-08-14 11:26:04

Wat leuk om te horen! Ik ga het ook eens proberen! Benieuwd hoe de smaak en textuur dan is!

Beantwoorden
Je@net 2016-08-12 21:20:49

En laat ik nu gisteren blauwe bessen gekocht hebben op de markt! Drie keer raden wat ik morgen ga bakken :o)

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-08-14 11:25:16

Lekker!

Beantwoorden
Jonna@Burgertrutjes 2016-08-12 23:31:05

Morgen maar even blauwe bessen kopen en dit recept uitproberen! Heb er elke keer over heen gelezen in de bakbijbel.... Staat ook zo veel in

Beantwoorden
JO
Loes 2016-08-13 19:19:23

Had net bosbessen gekocht , dus deze heerlijke vaker gebakken voor het weekend.
Heb al veel van de heerlijkheden uit je boek gemaakt,altijd succes.
Je Blog is ook erg leuk.
Ben steeds weer benieuwd wat voor recept je nu weer laat zien. Bedankt voor alle lekkers.

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-08-14 11:27:37

Leuk om te horen! En graag gedaan! Er komt nog veel lekkers aan!

Beantwoorden
Astrid Arenz-Bontje 2016-08-13 19:20:50

Hoi Rutger,
Ik heb hem vandaag gebakken volgens je recept en ik moet zeggen hij is verassend lekker
Heerlijk luchtig ondanks de bessen heerlijk zoet.
Het is zeker een blijvertje.
Bedankt voor dit heerlijke recept.

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-08-14 11:27:51

Graag gedaan! Leuk dat het een blijvertje is!

Beantwoorden
lilianne 2016-08-14 07:43:52

Bedankt door het recept, hij is heerlijk, heb er nog wat kokos doorheen gedaan.

Beantwoorden
LI
Corine 2019-07-30 08:53:59

Hoi Lilianne,
Hoeveel kokos voeg jij toe?
Gr. Corine

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-08-14 11:28:25

Wat een leuke toevoeging!

Beantwoorden
Levine 2016-08-14 20:48:39

Erg lekkere cake, heb hem al diverse keren gebakken!

Beantwoorden
LE
Ger 2016-08-15 00:26:42

Een heerlijke cake die ik al verschillende keren heb gebakken. Hij ziet er zo prachtig uit! Ik moet de eerste nog tegenkomen die deze cake niet lekker vindt. Soms varieer ik door er een extraatje aan toe te voegen bv een appeltje of 50 gram lemoncurd of wat er toevallig nog in de koelkast of bakkast ligt. Maar eigenlijk nooit meer dan 3 smaken.

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-08-15 17:47:07

Leuke suggesties allemaal! Lekker!

Beantwoorden
Petra 2016-08-17 17:27:11

Gisterochtend snel een springvorm 20cm gehaald en 's middags de cake gebakken. Ik heb een deel van de suiker vervangen door (zelfgemaakte) vanillesuiker. Veel complimenten gekregen, dus gauw maar weer een maken.

Beantwoorden
PE
Fenneke 2016-08-20 14:55:03

Dank je wel Rutger, voor dit recept, het is een heerlijke en stevige cake, ideaal om cadeau te doen en heerlijk voor een picknick!

Beantwoorden
FE
Helen 2016-08-20 17:12:17

Eerder deze week gemaakt, citroen door limoen vervangen omdat ik daarvan een hele kist heb staan. Gesmuld!

Beantwoorden
HE
Marianne 2016-08-23 11:29:33

Hoi Rutger,
Deze cake is echt heerlijk. Heb hem net voor de 2e keer gemaakt en ik verheug me er nu al op hem vanmiddag aan te snijden. Ga dan lekker stukje varen met de buren dus dat wordt dubbel genieten!
En morgen weer aan het werk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-08-24 23:10:28

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Mariska 2016-09-13 12:15:22

Afgelopen weekend deze cake gebakken. Hij is echt ontzettend lekker! Ik had een springvorm van 24cm gebruikt. Heel erg bedankt voor het lekkere en duidelijke recept!

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-14 11:36:45

Graag gedaan! Wat fijn dat hij zo in de smaak viel!

Beantwoorden
Manuela 2017-03-28 20:23:40

Kan dit ook met diepvriesfruit? Of is dit te veel vocht? Ik hoor het graag!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-31 14:16:10

Dat kan prima!

Beantwoorden
Charlotte 2017-05-27 09:40:06

Mag ik vragen hoe je deze cake het beste kan bewaren?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-05-30 09:43:13

Afgedekt op kamertemperatuur blijft hij het lekkerst. Om hem langer te bewaren kun je hem ook invriezen.

Beantwoorden
Loes 2017-06-12 21:19:58

Hi Rutger,
Taart lijkt me heerlijk! Als ik een springvorm van 24cm gebruik, moet ik de baktijd dan nog verkorten?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-06-19 10:12:56

Hoi! Waarschijnlijk kan de cake 10 minuten korter, maar test het even goed met een prikker.

Beantwoorden
Sjobo 2017-08-19 17:03:03

Vandaag gebakken en super gelukt!
Na een half uurtje werd ie al wel wat donker en heb ik hem afgedekt met folie en de oven wat zachter gezet. Voor welk type oven is de aangegeven temperatuur?

Beantwoorden
SJ
Rutger 2017-08-23 17:19:16

Alle recepten zijn, tenzij anders aangegeven, voor een oven met onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Sjobo 2017-08-21 16:25:00

Heb inmiddels het antwoord op m'n vraag gevonden op je site!
Had er al een poosje naar gezocht, maar kon het niet vinden, vandaar...

Beantwoorden
SJ
R. 2017-10-06 08:41:58

Als ik blauwe bessen uit de vriezer gebruik neem ik aan dat ze bevroren door het beslag geschept moeten worden.
Maar kan ik de cake daarna nog in de vriezer doen

Beantwoorden
R.
Rutger 2017-10-11 12:09:07

Die kun je inderdaad bevroren door het beslag doen en de cake kan na het bakken nog heel goed ingevroren worden.

Beantwoorden
Els Verweij 2018-04-17 14:31:07

Dit is echt mijn favoriet en valt bij iedereen in de smaak.
Ik maak deze zeker 1x in de maand gemiddeld genomen.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-04-25 17:49:11

Supertof!

Beantwoorden
Anja 2018-04-30 17:19:10

Ik moet oppassen dat ik hem niet in m'n eentje opeet voordat iedereen thuis komt. Heerlijk!

Beantwoorden
AN
Sietske 2019-04-12 20:35:18

Hallo Rutger, kan ik de suiker ook vervangen door honing?

Gr Sietske&Gerald

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-04-16 18:15:34

In deze cake heeft de suiker behalve de smaak ook een functie voor de textuur van de cake. Ik weet niet of dat met honing ook werkt, dus daar kan ik je geen antwoord op geven.

Beantwoorden
Femke 2019-08-12 10:09:56

Kan ik de bloem vervangen door speltbloem?

Beantwoorden
FE
Rutger 2019-08-13 21:08:26

Jazeker

Beantwoorden
Heidi 2019-08-13 18:53:57

Ik wil dit recept proberen met Rabarber, kan dat ook? En moet ik dan de rabarber eerst koken of wordt hij gaar in de taart?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-08-13 21:06:49

Hoi. Dat kan ook. Snijd de stukjes niet te groot. Eerst koken is niet nodig.

Beantwoorden
Bram 2019-08-27 11:30:20

Ik zal de taart deze namiddag maken. Maar moet die achteraf in de koeling bewaard worden dan?

Beantwoorden
BR
Bram 2019-08-27 11:31:23

Ik zal de taart deze namiddag maken. Maar moet die dan in de koeling bewaard worden achteraf?

Beantwoorden
BR
Rutger 2019-09-15 10:39:22

Als je de cake binnen 1-2 dagen op eet hoeft deze niet in de koelkast, om 'm langer te bewaren is dat wel verstandig.

Beantwoorden
Anna P. 2019-11-03 19:01:36

Ik heb hem vandaag gemaakt. Met de blauwe bessen uit vriezer. De cake is zacht en smaakt heerlijk. Een echte aanrader !
Zou ik de volgende keer frambozen uit de vriezer kunnen gebruiken ipv van blauwe bessen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-11-04 09:04:16

Dat kan zeker! Met frambozen is de cake ook heel erg lekker!

Beantwoorden
Astrid 2019-12-17 11:09:19

De ovenstand is dat hetelucht 175c

Beantwoorden
AS
Rutger 2019-12-20 15:16:26

Alles recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer info daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Katie 2021-01-06 22:47:09

Hoi Rutger,
Allereerst, wat heb jij geweldige recepten! Ik maak regelmatig iets van jou! Ik vind de smakencombinatie van deze cake heerlijk alleen ik lijk het niet gaar te kunnen krijgen. Vandaag 80 min het cakeblik in de oven gehouden terwijl ik een deel van het beslag in muffinvormpjes heb gestopt. Heb jij tips? Ik heb een electrische oven met waaier, ik ga ervanuit dat de waaier het niet zodanig kan beïnvloeden?
Alvast heel erg bedankt,
Groetjes,
Katie

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-01-11 10:33:09

Hoi Katie. Wat gek. Was het fruit dat je hebt gebruikt extreem vochtig? Een andere reden kan ik mij niet echt bedenken.

Beantwoorden
Frida van Leeuwen 2021-01-10 09:43:00

Als ik dit recept lees dan krijg ik meteen zin om het te maken... dus snel ricotta gaan halen !!! Dank je wel weer voor dit overheerlijke idee.

Beantwoorden
FR
Lia 2021-01-10 12:42:16

Hallo Rutger, moeten de vruchten eerst ontdooid worden of gaan ze er bevroren doorheen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-01-11 10:03:56

Ze kunnen er gewoon bevroren doorheen. Houd er wel rekening mee dat de baktijd ietsjes langer kan worden.

Beantwoorden
Lenie 2021-01-12 20:38:58

Heerlijke cake, 70 minuten gebakken en diepvriesbessen wel laten ontdooien. Smaak is heerlijk. Bedankt voor dit mooie recept!

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-01-18 09:23:57

Gaar gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Katinka Catersels 2021-02-06 15:22:30

Hallo
Kan deze cake ook in een tulbandvorm

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-02-08 11:52:15

Dat kan prima.

Beantwoorden
Jenny 2021-05-06 19:13:39

Hoi Rutger, kan ik ook speltmeel gebruiken i.p.v. speltbloem? Grts Jenny

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-05-10 08:08:42

Dat zou ik niet doen, ik denk dat het geen succes is voor dit recept.

Beantwoorden
Madelon 2021-08-03 16:20:11

Dank voor het heerlijke recept! Mijn gasten waren onder indruk en namen allemaal zelfs een tweede stuk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-09 11:43:16

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Henny Boer 2021-08-16 10:36:58

Waarom is het nodig de springvorm in te vetten en dan alsnog te bekleden met bakpapier? Lijkt mij dubbelop. Overigens, wat een superlekkere en makkelijke cake!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-08-16 14:38:26

Vaak vet ik de vorm in, zodat het bakpapier goed blijft plakken. Maar de bodem invetten is inderdaad niet persé nodig.

Beantwoorden
Carla den Enting 2021-08-18 10:42:29

Beste Rutger kan je de ricotta vervangen door volle kwark?
Zo ja dan ga ik hem gauw maken anders eerst ricotta halen.
Alvast bedankt voor je antwoord. 🧁

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-08-19 11:48:18

Hoi! Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden
Elisa vD. 2021-10-03 18:06:36

Hoi Rutger,
Wat een heerlijke recepten heb je en ik ben groot fan van je boek! Bij het maken van een ricottacake merk ik steeds dat de binnenkant van de cake erg vochtig blijft, terwijl de buitenkant dan al goed is. En als hem dan uiteindelijk uit de oven haal, zakt hij steeds in. Hierdoor wordt het meer een vaste, vochtige cake dan een luchtige, smeuige cake. Heb jij een oplossing?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-10-13 11:16:07

Hoi. Het klinkt alsof de cake iets langer gebakken moet worden.

Beantwoorden
VDB Ria 2021-11-02 10:59:16

Hallo Rutger,
Met “kloppen” bedoel je dan met mixer of echt met een klopper?

Beantwoorden
VD
Rutger 2021-11-10 08:37:52

Het beste is met een mixer met garde(s)

Beantwoorden
Manda 2021-11-22 19:56:05

Pas nog gebakken in Griekenland, kon geen ricotta vinden, heb het half mascarpone, half griekse yoghurt gedaan. Het resultaat was super lekker, hey zachte, romige van de mascarpone en het frisse van de yoghurt verving de ricotta prima!

Beantwoorden
MA
Danielle 2022-04-15 10:57:40

Wat ik moeilijk vind aan de recepten van Rutger is dat er niet staat klop tot het…. Want als je biscuitdeeg of cake maakt moet het mengsel luchtig zijn maar dat kreeg ik hier niet voor elkaar. Het zag er zelfs wat onsmakelijk uit met de ricotta. Stukjes.. net of het geschift is. Maar goed. Hij staat nu in de oven. Ben benieuwd.

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-04-21 10:09:22

Hi. Ik probeer alles altijd zo uitgebreid mogelijk te beschrijven. Dank voor je feedback, ik neem het mee.

Beantwoorden
Connie 2022-05-17 22:04:07

Vanavond 2x gemaakt....ik had niet goed gelezen, dus ipv ricotta mascarpone gebruikt...lees ik op internet dat ricotta stijf wordt met opwarmen en mascarpone het tegenovergestelde....alsnog opnieuw gemaakt met ricotta (die met mascarpone inmiddels geproefd, ook erg lekker!).
De ander wordt morgen gejureerd door "Heel Medrie bakt" (actie van mn werk).
Wat mij wel opvalt is de hoeveelheid suiker....
Jouw brownie recept maak ik geregeld, maar dan doe ik 250 gr suiker in ipv 330gram (nog steeds zoet genoeg) en bij deze cake heb ik ook 50 gram suiker minder toegevoegd.

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-05-22 17:57:54

Wat leuk om te horen! Naar wens kun je inderdaad altijd wat minder suiker toevoegen. Let er wel op dat suiker naast de smaak ook een rol speelt bij de textuur van baksels.

Beantwoorden
Evelien 2022-05-18 08:51:47

Zou je er ook muffins van kunnen maken? Ik heb namelijk nog wat ricotta over, maar niet genoeg voor een hele taart.

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-05-22 17:56:59

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Willy 2022-05-20 10:55:54

Deze cake heel vaak gemaakt.
Super !!

Beantwoorden
WI
Esther 2022-06-13 10:55:00

Heerlijk luchtige cakejes. (Ik heb kleine cakejes gemaakt.)
Ga ik zeker vaker bakken!!!

Ik had geen blauwe bessen in huis en daarom heb ik eerst wat beslag in de vormpjes gedaan, toen 1.tl eigengemaakte aardbeienjam, en weer afgedekt met wat beslag.

Rutger, bedankt voor het fijne recept.

Beantwoorden
ES
Colman Annemie 2022-09-11 08:50:35

hallo,
kan ik dit recept gebruiken voor Ricotta limoen cake ?
ik zou de beste en sap toevoegen
alvast bedankt voor u antwoord

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-09-14 19:33:39

Dat kan zeker. Vooral de rasp van de limoen zal een fijne smaak geven aan de cake.

Beantwoorden
Olga 2022-10-29 10:47:52

Ik heb deze taart gisteren gemaakt en wat was hij lekker! Zo romig en fris en zo makkelijk om te maken. Heb het recept gelijk opgeslagen. Dankjewel Rutger!

Beantwoorden
OL
Leoniek 2022-11-11 17:34:32

Hoeveel stukken taart haal je hier uit?

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-11-19 08:58:27

Zo'n 10-12 stukken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.