Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr ricotta, op kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • ½ citroen, rasp
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 200 gr blauwe bessen
  • 1 el bloem
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestrooien

Deze superlekkere ricottacake is afkomstig uit mijn Bakbijbel en is perfect om in deze periode van het jaar te bakken. Het gebruik van ricotta in dit cakebeslag levert een verrassend lekker eindresultaat op en het vormt een mooie tegenhanger voor de frisse blauwe bessen. In plaats van blauwe bessen kun je ook ander fruit gebruiken in deze ricotta cake, bijvoorbeeld bramen of frambozen. Probeer deze cake met ricotta zeker een keer uit!

Bereiding: Ricottacake met blauwe bessen

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter, ricotta, suiker, het zout en de citroenrasp in een kom en klop dit enkele minuten tot een romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het ricottamengsel.

Rol de blauwe bessen door de eetlepel bloem, zodat ze licht bedekt raken met bloem. Spatel ¾ van de blauwe bessen door het beslag en doe dit vervolgens in de vorm. Verdeel de rest van de blauwe bessen over het beslag. Bak de cake in 60 tot 70 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (22)
Anja 2018-04-30 17:19:10

Ik moet oppassen dat ik hem niet in m'n eentje opeet voordat iedereen thuis komt. Heerlijk!

Beantwoorden
AN
Els Verweij 2018-04-17 14:31:07

Dit is echt mijn favoriet en valt bij iedereen in de smaak.
Ik maak deze zeker 1x in de maand gemiddeld genomen.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-04-25 17:49:11

Supertof!

Beantwoorden
R. 2017-10-06 08:41:58

Als ik blauwe bessen uit de vriezer gebruik neem ik aan dat ze bevroren door het beslag geschept moeten worden.
Maar kan ik de cake daarna nog in de vriezer doen

Beantwoorden
R.
Rutger 2017-10-11 12:09:07

Die kun je inderdaad bevroren door het beslag doen en de cake kan na het bakken nog heel goed ingevroren worden.

Beantwoorden
Sjobo 2017-08-21 16:25:00

Heb inmiddels het antwoord op m'n vraag gevonden op je site!
Had er al een poosje naar gezocht, maar kon het niet vinden, vandaar...

Beantwoorden
SJ
Sjobo 2017-08-19 17:03:03

Vandaag gebakken en super gelukt!
Na een half uurtje werd ie al wel wat donker en heb ik hem afgedekt met folie en de oven wat zachter gezet. Voor welk type oven is de aangegeven temperatuur?

Beantwoorden
SJ
Rutger 2017-08-23 17:19:16

Alle recepten zijn, tenzij anders aangegeven, voor een oven met onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Loes 2017-06-12 21:19:58

Hi Rutger,
Taart lijkt me heerlijk! Als ik een springvorm van 24cm gebruik, moet ik de baktijd dan nog verkorten?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-06-19 10:12:56

Hoi! Waarschijnlijk kan de cake 10 minuten korter, maar test het even goed met een prikker.

Beantwoorden
Charlotte 2017-05-27 09:40:06

Mag ik vragen hoe je deze cake het beste kan bewaren?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-05-30 09:43:13

Afgedekt op kamertemperatuur blijft hij het lekkerst. Om hem langer te bewaren kun je hem ook invriezen.

Beantwoorden
Manuela 2017-03-28 20:23:40

Kan dit ook met diepvriesfruit? Of is dit te veel vocht? Ik hoor het graag!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-31 14:16:10

Dat kan prima!

Beantwoorden
Mariska 2016-09-13 12:15:22

Afgelopen weekend deze cake gebakken. Hij is echt ontzettend lekker! Ik had een springvorm van 24cm gebruikt. Heel erg bedankt voor het lekkere en duidelijke recept!

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-14 11:36:45

Graag gedaan! Wat fijn dat hij zo in de smaak viel!

Beantwoorden
Marianne 2016-08-23 11:29:33

Hoi Rutger,
Deze cake is echt heerlijk. Heb hem net voor de 2e keer gemaakt en ik verheug me er nu al op hem vanmiddag aan te snijden. Ga dan lekker stukje varen met de buren dus dat wordt dubbel genieten!
En morgen weer aan het werk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-08-24 23:10:28

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Helen 2016-08-20 17:12:17

Eerder deze week gemaakt, citroen door limoen vervangen omdat ik daarvan een hele kist heb staan. Gesmuld!

Beantwoorden
HE
Fenneke 2016-08-20 14:55:03

Dank je wel Rutger, voor dit recept, het is een heerlijke en stevige cake, ideaal om cadeau te doen en heerlijk voor een picknick!

Beantwoorden
FE
Petra 2016-08-17 17:27:11

Gisterochtend snel een springvorm 20cm gehaald en 's middags de cake gebakken. Ik heb een deel van de suiker vervangen door (zelfgemaakte) vanillesuiker. Veel complimenten gekregen, dus gauw maar weer een maken.

Beantwoorden
PE
Ger 2016-08-15 00:26:42

Een heerlijke cake die ik al verschillende keren heb gebakken. Hij ziet er zo prachtig uit! Ik moet de eerste nog tegenkomen die deze cake niet lekker vindt. Soms varieer ik door er een extraatje aan toe te voegen bv een appeltje of 50 gram lemoncurd of wat er toevallig nog in de koelkast of bakkast ligt. Maar eigenlijk nooit meer dan 3 smaken.

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-08-15 17:47:07

Leuke suggesties allemaal! Lekker!

Beantwoorden
Levine 2016-08-14 20:48:39

Erg lekkere cake, heb hem al diverse keren gebakken!

Beantwoorden
LE
lilianne 2016-08-14 07:43:52

Bedankt door het recept, hij is heerlijk, heb er nog wat kokos doorheen gedaan.

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-08-14 11:28:25

Wat een leuke toevoeging!

Beantwoorden
Astrid Arenz-Bontje 2016-08-13 19:20:50

Hoi Rutger,
Ik heb hem vandaag gebakken volgens je recept en ik moet zeggen hij is verassend lekker
Heerlijk luchtig ondanks de bessen heerlijk zoet.
Het is zeker een blijvertje.
Bedankt voor dit heerlijke recept.

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-08-14 11:27:51

Graag gedaan! Leuk dat het een blijvertje is!

Beantwoorden
Loes 2016-08-13 19:19:23

Had net bosbessen gekocht , dus deze heerlijke vaker gebakken voor het weekend.
Heb al veel van de heerlijkheden uit je boek gemaakt,altijd succes.
Je Blog is ook erg leuk.
Ben steeds weer benieuwd wat voor recept je nu weer laat zien. Bedankt voor alle lekkers.

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-08-14 11:27:37

Leuk om te horen! En graag gedaan! Er komt nog veel lekkers aan!

Beantwoorden
Jonna@Burgertrutjes 2016-08-12 23:31:05

Morgen maar even blauwe bessen kopen en dit recept uitproberen! Heb er elke keer over heen gelezen in de bakbijbel.... Staat ook zo veel in

Beantwoorden
JO
Je@net 2016-08-12 21:20:49

En laat ik nu gisteren blauwe bessen gekocht hebben op de markt! Drie keer raden wat ik morgen ga bakken :o)

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-08-14 11:25:16

Lekker!

Beantwoorden
Matthea zandstra 2016-08-12 12:33:21

Hallo Rurger,ik kon geen ricotta vinden,kan i.p.v. Cottage cheese of mascarpone of vraag ik nu iets heel doms?
Groetjes Matthea

Beantwoorden
MA
Matthea 2016-08-13 14:15:51

Ik kan het zelf al beantwoorden:ik had een bakje met 200gr. Cottage cheese en heb er nog 50 gr. mascarpone bij gedaan.En het is verrukkelijk.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-08-14 11:26:04

Wat leuk om te horen! Ik ga het ook eens proberen! Benieuwd hoe de smaak en textuur dan is!

Beantwoorden
Anneke W. 2016-08-12 08:58:09

Ik kan dit recept echt aanraden.
Heb van de week deze cake gebakken en hij is echt HEERLIJK!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-08-14 11:22:14

Wat leuk om te horen! Thnx!

Beantwoorden