Madeleines zijn Franse cakejes die gebakken worden in vormpjes die lijken op een schelp. Ze zijn het mooist als ze een buikje hebben. Dat ontstaat tijdens het bakken, doordat de buitenkant van het beslag al gebakken is, maar het beslag binnenin nog wil rijzen. Er is dan maar één uitweg, namelijk omhoog, wat de madeleines zo’n prachtig buikje geeft. Om de buikjes perfect te krijgen bak ik ze eerst kort op een hoge temperatuur en vervolgens nog even op een wat lagere temperatuur. Wil je de madeleines aan de onderkant wat lichter bakken, plaats de vorm dan op een bakplaat in de oven.

Recept madeleines

Volgens sommigen is een madeleine een koekje, zelf zie ik het meer als een friandise of cakeje. Maar natuurlijk kun je ze – net als koekjes – gewoon bij de koffie serveren! Met dit madeleine recept kun je 25-30 madeleines maken. Wil je de madeleines nog lekkerder maken? Check dan dit madeleine recept met chocolade!

Madeleines
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 3 eieren
  • 140 gr fijne suiker
  • 1 el honing
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 175 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 150 gr boter, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Madeleines met beurre noisette

Voor een extra rijke smaak kun je de madeleines maken met beurre noisette in plaats van de gesmolten boter. Hoe maak je beurre noisette? Smelt de boter in een steelpan. Laat de boter op middelhoog vuur al roerend verder kleuren tot een hazelnootkleurige beurre noisette. Dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten. Laat de boter iets afkoelen voordat je deze door het beslag mengt. Let op: Maak je dit recept met beurre noisette, voeg dan tegelijk ook 30 milliliter melk toe aan het beslag, anders kunnen de madeleines te droog worden.

Madeleines bakken

Doe de eieren, fijne suiker, de honing, het vanille-extract en het zout in een kom en meng alles met een garde. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng erdoor. Meng tot slot de gesmolten boter door het beslag. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Je kunt het beslag ook een dag van tevoren maken. Zelf vind ik het makkelijk om het beslag voor het rusten al in een spuitzak te doen, zo kun je het vanuit de koelkast gelijk makkelijk verdelen over de vormpjes.

Verwarm de oven voor op 220 °C en vet een madeleinevorm in met boter.

Vul ieder vormpje voor ¾ met beslag. Doe de vormpjes niet te vol, het beslag gaat nog behoorlijk rijzen tijdens het bakken. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de madeleines 4 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C (laat de oven dicht) en bak ze nog 3-5 minuten, tot de madeleines goudbruin zijn. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (25)
Ineke van de Wiel 2020-05-08 10:10:00

Waar kan ik die bakvormpjes kopen?
Is er evt een andere optie mogelijk.
Waar ze dan ook net zo smaakvol uitkomen!

Vriendelijke groet, Ineke

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-05-11 13:54:14

Je kunt ze bij veel bakwinkels kopen en online bijvoorbeeld hier: https://www.bouwhuis.com/catalogsearch/result/?q=madeleines
Wil je ze toch bakken maar heb je geen vorm, dan kun je ze ook in een cupcakevorm bakken. Vul deze dan max voor 1/4 met beslag.

Beantwoorden
Marieke 2020-05-09 18:00:29

Ik heb ze bij de action gekocht

Beantwoorden
MA
Ineke 2020-05-09 19:30:42

Dank je hartelijk, ga maandag meteen kijken.

Beantwoorden
IN
marjet 2020-05-08 10:40:48

heb ze al ns gemaakt....héérlijk!!!

Beantwoorden
MA
Caro 2020-05-23 16:12:22

Mijn oven gaat niet in de 3-6 minuten al direct terug in temparatuur, hoe doe jij/jullie dat?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-05-25 18:45:21

Hij hoeft ook niet gelijk terug in temperatuur, alleen zal hij verder niet 'bijverwarmen'.

Beantwoorden
Farah 2020-12-10 13:51:33

Hoi Rutger , staat de madelines recept in je boek ? ik wilde graag een kado doen aan een vriendin samen met een madelines bakvorm ;)

Beantwoorden
FA
Rutger 2020-12-13 13:19:46

Jazeker. het staat in Rutger bakt de 100 allerbeste recepten.

Beantwoorden
Astrid 2020-05-23 19:27:46

Heb net de madeleines gemaakt....vindt e meer naar cakejes proeven,dan naar de Franse madeleines....iemand tips waardoor ik de echte madeleinesmaak kan krijgen??

Beantwoorden
AS
Floris Kroeze 2020-08-01 20:57:34

Buerre noisette inplaatsvan gewone gesmolten boter en wat citroenrasp

Beantwoorden
FL
Martine 2020-12-24 18:23:37

Heb er citroenrasp in gedaan

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-08-02 10:00:44

Dat is ook erg lekker!

Beantwoorden
Anneke 2021-01-03 12:12:07

Heb de mini madeleine ciliconevorm kan heel weinig gevuld worden .vul ik het vormpje volledig vol ?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-11 10:58:12

Als je ze helemaal vult, dan stromen de vormpjes over tijdens het bakken. Vul ze echt voor maximaal 2/3. En het worden uiteraard wel echt kleinere madeleines. De baktijd zal ook veel korter zijn.

Beantwoorden
Kim 2021-01-03 19:38:30

Heerlijk zijn ze! Het enige dat ik jammer vind (en dat heb ik met meerdere recepten), is dat het recept op internet anders is dan in het boek. Ik snap dat recepten her en der worden verbeterd, maar ik hou nu elke keer het boek naast het internet recept en dat voelt toch een beetje gek :) Voor de rest is het elke keer smullen geblazen!

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-01-11 10:56:56

Dat klopt bij sommige recepten. In de afgelopen jaren heb ik voor sommige recepten nieuwe inzichten gekregen. De madeleines is het boek zijn heerlijk, maar met dit recept krijgen ze nog net een iets mooier buikje.

Beantwoorden
Maria 2021-01-10 16:50:49

Goed recept, houd je oventemperatuur goed in de gaten, evt iets korter bakken (4 min) na verlagen temperatuur anders worden ze droog. Ik heb beurre noisette gebruikt, en 'n pietsje citroenrasp en tonkaboon. Ze waren heerlijk!

Beantwoorden
MA
An 2022-03-19 12:58:47

Ik ben heel nieuwsgierig wat beurre noisette is en tonkaboon. Gr An

Beantwoorden
AN
Patricia 2022-04-15 20:13:41

Beurre noisette is gesmolten boter die je lichtbruin laat kleuren en volledig af laat koelen dan krijgt hij een nootachtige smaak. Tonkabonen is een zoete boon met een vanille rumachtige smaak en gebruik je als smaakmaker door een beetje van de boon te raspen hij is wat pittiger dan vanille.. ;)

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-01-11 09:59:50

Heerlijke smaakvariatie! Leuk!

Beantwoorden
Petra 2021-01-25 15:35:56

Ik heb nu 2x de madeleines gebakken en de smaak is prima maar de volgende dag behoorlijk droog ondanks dat ik ze goed heb af laten koelen op een rooster, ook al eerder uit de oven gehaald en ook al op een lagere temperatuur gebakken. Bewaren doe ik in een goed afgesloten koektrommel.
Enig idee waar het aan kan liggen? Dank je.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-02-01 11:50:53

Is de koektrommel goed luchtdicht? En je hebt ze niet in de koelkast bewaard neem ik aan? Een andere reden kan ik mij eigenlijk niet bedenken.

Beantwoorden
Merlijn Lammersen 2021-04-27 10:40:14

Erg lekker! Leuk voor het hele gezin😁

Beantwoorden
ME
Teunie van den Bosch 2021-07-13 09:51:27

Fijne recepten en goed omschreven hoe te maken

Beantwoorden
TE
Ben 2021-08-19 13:25:34

Hoelang kan je de spuitzak Met vulling Max in de koelkast bewaren.

Alvast bedankt!

Gr Ben

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-09-13 10:21:18

1-2 dagen

Beantwoorden
marjan 2021-11-13 13:01:46

Hallo, hoelang zijn dit madelines houdbaar op kamer temperatuur en kan ik ze in vrizen ? zo ja holang? bedankt

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-16 13:01:13

Op kamertemperatuur zijn ze de eerste 3-4 dagen het lekkerst. Invriezen kan prima, zo'n 3 maanden.

Beantwoorden
Anna 2021-11-27 11:02:29

Het is super leuk 😻 om te maken en het is heel makkelijk

Beantwoorden
AN
Lo 2021-12-12 14:58:44

Nu twee keer gemaakt. Eerste keer volgens recept, was lekker. Tweede keer met gemalen walnoten als meel. Werd helemaal niets; taai en vet. Noten meel is vetter, moet ik de volgende keer minder gesmolten boter gebruiken? Of werkt dit niet

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-12-14 08:21:08

Als je noten gaat toevoegen moet je inderdaad het recept wat aanpassen. Dat is experimenteren tot het naar wens is. De exacte verhouding weet ik ook niet.

Beantwoorden
Iris 2022-01-04 22:11:14

Hey Rutger, kun je deze Madeleines ook maken in de mini braided tulband vorm van nordic ware? Ik heb wel die vorm maar geen Madeleine vorm en zou ze toch graag eens maken.

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-01-11 09:57:18

Hi. Volgens mij kan dat wel.

Beantwoorden
Lotte 2022-01-07 14:28:01

Heerlijk zeg! Net gemaakt, deel ‘gewoon’, deel met chocolade. Ze waren een hit!

Heb normale vorm en mini vorm gebruikt (siliconen). Normale vorm in mijn oven totaal 8 minuten precies goed zonder droog te worden, mini vorm 6 minuten zonder droog te worden.

Deeg ligt in de koelkast voor nog wat visite morgen.

Beantwoorden
LO
Ineens 2022-01-12 18:55:13

Hallo Rutger,
Heb je madeleines gemaakt, helemaal vlgs beschrijving. Perfect gelukt, maar nu hoor ik van mijn franse vriendin dat ik voor de helft amandelmeel had moeten gebruiken. Is dat MOETEN of is dat n kwestie van smaaakverschil?
Grs

Ineke

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-01-17 08:32:06

Er zijn veel verschillende recepten voor madeleines, het is zeker geen moeten maar een kwestie van smaak/voorkeur.

Beantwoorden
Ria 2022-03-17 17:14:03

Hoi Rutger
Ik ben in Parijs en heb daar heerlijke madeleines gegeten. Smaken die van jou ook zo lekker. Ik ga het zeker proberen. Nog even een vorm aanschaffen. Ben groot fan van je bakboeken

Beantwoorden
RI
Millie 2022-08-02 23:20:42

Kan je deze ook glutenvrij bakken

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-08-08 13:47:37

Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Anoniem 2022-08-21 14:55:15

Top uitleg! Perfect gelukt en heerlijk beetje knapperig. Super bedankt!:)

Beantwoorden
AN
Anna 2022-10-20 16:59:46

Geweldig recept!!!!!! Ik maakte het laatst en dat was mijn 5e keer !!!!!! Nogmaals geweldig 👌🤤🤤👌

Beantwoorden
AN
riet jansens 2022-11-04 12:15:30

Wat een heerlijk recept,dank je wel,al 4 keer gebakken,bij ons zijn ze er dol op!

Beantwoorden
RI
Injo 2022-11-12 18:19:08

Heerlijk! Goed te doen. En snel klaar.

Beantwoorden
IN
Raymond Tans 2022-11-16 12:17:59

Zojuist met jouw recept heerlijke madeleines gebakken. Prima gelukt. Top. Kan ik ook een deel van de patentbloem vervangen door amandelmeel? Zo ja, in welke verhouding moet ik dat dan doen? met vriendelijke groet, Raymond

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-11-19 08:39:31

Ha! Goed om te horen. Dat is een kwestie van uitproberen, maar het moet zeker kunnen.

Beantwoorden
Raymond Tans 2022-11-23 12:11:20

Hoi Rutger, ik heb volgens jouw voortreffelijke recept weer madeleines gebakken met 75 gr amandelmeel en 100 gr patentbloem in metalen vormen. Bij het uithalen van de madeleines bleven ze plakken aan de vorm ondanks dat ik de vorm goed had ingeboterd. Hoe zou dat komen?

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-12-01 15:42:48

Dat kan ik heel lastig zeggen. Je kunt er nog wat bloem overheen strooien.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.