Deze gebakken Philadelphia cheesecake is geïnspireerd op de klassieke New-York cheesecake. De cheesecake is gegarneerd met heel veel rood zomerfruit, super lekker! In dit recept gebruik ik Philadelphia als vulling voor de cheesecake, maar je kunt in principe elke soort roomkaas gebruiken, zolang het maar een naturel variant is.

Wat is een Philadelphia cheesecake?

Een Philadelphia cheesecake is een cheesecake waarbij Philadelphia, een merk roomkaas, wordt gebruikt voor de roomkaasvulling. In dit recept bak ik de cheesecake, maar je kunt Philadelphia in principe gebruiken voor zowel warme als koude recepten.

Ik garneer deze cheesecake met vers rood zomerfruit, maar je kunt zoals je maar wilt variëren met de topping. Denk bijvoorbeeld aan ander (vers) fruit, karamelsaus of opgeklopte slagroom.

Hoe deze Philadelphia cheesecake bewaren?

Met dit recept maak je een gebakken Philadelphia cheesecake. Je kunt deze gebakken lekkernij 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Het is het lekkerst om de topping pas toe te voegen vlak voor het serveren, vers fruit is vaak minder lang te bewaren.

Wil je deze cheesecake met Philadelphia langer bewaren? Goed luchtdicht verpakt kun je hem ook invriezen voor 2-3 maanden. Omwikkel met plasticfolie of verpak bijvoorbeeld in een plastic (vershoud)bak. Laat de cheesecake ongeveer 12-24 uur ontdooien voor je hem garneert met het verse zomerfruit en serveert.

Meer inspiratie voor (Philadelphia) cheesecakes

Op zoek naar meer gebakken cheesecakes? Probeer dan dit basisrecept voor gebakken cheesecake, deze karamel cheesecake, deze ricotta cheesecake of deze gebakken cheesecake met lemon curd. Voor al deze recepten kun je iedere gewenste (naturel) roomkaas gebruiken, dus ook Philadelphia.

Bekijk ook mijn handige overzicht van cheesecake recepten. Daar vind je ál mijn cheesecakes: gebakken en ongebakken. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 175 gr havermoutkoekjes
  • 50 gr boter, gesmolten
  • Voor het Philadelphiamengsel
  • 600 gr Philadelphia naturel
  • 125 gr zure room
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 25 gr maïzena
  • ½ citroen, rasp
  • 1 tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 300-400 gr vers zomerfruit, bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen, bramen, aardbeien of kersen
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Zelf gebakken Philadelphia cheesecake maken – Recept

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier.

Bodem van havermoutkoekjes maken

Maal de havermoutkoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Philadelphia vulling maken

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en zet een braadslee met kokend water in de oven. Vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake tot een homogene massa. Het hoeft niet heel luchtig te worden, als het allemaal maar goed gemengd is. Giet het Philadelphia mengsel op de bodem en strijk het glad. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om de onderkant van de vorm goed in te wikkelen met aluminiumfolie, zodat er geen water in de vorm kan komen.

Philadelphia cheesecake bakken

Plaats de vorm in het waterbad en bak de cheesecake in 1¼  tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn, maar mag in het midden nog wel wat wiebelen.

Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast. Decoreer de Philadelphia cheesecake met het verse zomerfruit.

Foto’s: Erik Spronk

­­­­­

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Ria 2017-03-29 16:21:01

Hallo Rutger

Ongeveer 2 weken geleden heb ik de Philadelphia cheese cake met bosbessen gemaakt. Hij was zonder meer heerlijk dat is dan ook niet het probleem. Er was opgegeven 300 gram Philadelphia, ik heb 2 pakjes van 200 gr. gebruikt, dat wel, iets meer dus maar ik zie dat je bij bovenstaande wel 600gr Philadelphia gebruikt dus het zou niet moeten uitmaken maar ik vond de cheese-cake bij het aansnijden toch te zacht, zou ik voor de stevigheid misschien gelantine kunnen gebruiken? of gaat dit ten koste van de smaak.
Bij voorbaat dank voor je reactie.

Groetjes Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-03-31 14:12:48

Hoi Ria. Deze cheesecake wordt gebakken, daardoor krijgt hij zijn stevigheid. In de cheesecake waar je hebt over hebt kan je zeker gelatine gebruiken, dat is geen probleem.

Beantwoorden
WillyAukje 2017-05-12 21:10:43

Waarom moet de taart in een waterbad staan?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-05-19 10:08:30

Om te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt aan de zijkant en de waterdamp zorgt voor een vochtig klimaat in de oven waardoor de cheesecake lekker van textuur wordt.

Beantwoorden
Chantal 2022-08-02 11:17:00

Ik heb helaas geen vorm van 20 cm (wel 18 of 24 cm). Kan dit ook in 18 cm? En wat doet dat met de baktijd? Of moet ik de vorm dan gewoon wat minder vol doen??....

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-08-08 13:49:29

Dan zou ik 18 doen. De cheesecake wordt dan wat hoger (of je vult 'm inderdaad minder hoog). Baktijd zal ongeveer gelijk blijven.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.