- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 100 gr geraspte kokos
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 1 ei, losgeklopt
Deze kokoskoek is een heerlijke manier om kokos te gebruiken tijdens het bakken. Ben je een fan van boterkoek? Deze kokoskoek is een superlekkere variatie op mijn basis boterkoek recept. Net zo smeuïg, maar dan met de heerlijke combinatie van boter, suiker én kokos. Het is een perfecte lekkernij om te serveren bij de thee, koffie of gewoon als tussendoortje. Snijd de kokoskoek in kleine blokjes of stukjes en leg op een mooi bord of leuke schaal. Houd er wel rekening mee dat de schaal of het bord snel leeg is, want als je eenmaal een stukje kokoskoek proeft kan je nog maar lastig stoppen met eten!
Wil je meer bakken met kokos? Als je op zoek bent naar een recept voor brosse kokoskoeken, kan je het beste mijn krokante kokoskoekjes recept proberen. Deze kokosbollen met witte chocolade zijn ook supermakkelijk om te maken en ontzettend lekker om op te eten.
Tip: Het is ook erg lekker om wat limoenrasp door het deeg van deze kokoskoek te mengen.
Zelf kokoskoek maken
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix deze tot je een samenhangend deeg hebt. Doe het deeg in de vorm en druk dit goed plat. Dit kun je het beste doen met natte handen of de bolle kant van een lepel (zorg dat je de lepel ook eerst nat maakt). Je wilt dat de bovenkant van het deeg zo glad mogelijk is.
Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei. Kerf daarna met een vork een ruitjesmotief in het deeg en plaats de kokoskoek in de oven. Bak 30-40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. Let op: de koek lijkt dan nog erg wiebelig en niet gaar, maar dit verandert nadat de koek is afgekoeld.
Als de vorm 10 minuten uit de oven is, druk je de zijkanten van de kokoskoek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel. Zo zorg je ervoor dat de bovenkant van de kokoskoek overal even hoog is. Laat de koek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm. Haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit en snijd de kokoskoek in stukjes of blokjes.
Foto: Erik Spronk



