Deze kokoskoek is een heerlijke manier om kokos te gebruiken tijdens het bakken. Ben je een fan van boterkoek? Deze kokoskoek is een superlekkere variatie op mijn basis boterkoek recept. Net zo smeuïg, maar dan met de heerlijke combinatie van boter, suiker én kokos. Het is een perfecte lekkernij om te serveren bij de thee, koffie of gewoon als tussendoortje. Snijd de kokoskoek in kleine blokjes of stukjes en leg op een mooi bord of leuke schaal. Houd er wel rekening mee dat de schaal of het bord snel leeg is, want als je eenmaal een stukje kokoskoek proeft kan je nog maar lastig stoppen met eten!

Kokoskoek

Wil je meer bakken met kokos? Als je op zoek bent naar een recept voor brosse kokoskoeken, kan je het beste mijn krokante kokoskoekjes recept proberen. Deze kokosbollen met witte chocolade zijn ook supermakkelijk om te maken en ontzettend lekker om op te eten.

Tip: Het is ook erg lekker om wat limoenrasp door het deeg van deze kokoskoek te mengen. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 100 gr geraspte kokos
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf kokoskoek maken 

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. 

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix deze tot je een samenhangend deeg hebt. Doe het deeg in de vorm en druk dit goed plat. Dit kun je het beste doen met natte handen of de bolle kant van een lepel (zorg dat je de lepel ook eerst nat maakt). Je wilt dat de bovenkant van het deeg zo glad mogelijk is. 

Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei. Kerf daarna met een vork een ruitjesmotief in het deeg en plaats de kokoskoek in de oven. Bak 30-40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. Let op: de koek lijkt dan nog erg wiebelig en niet gaar, maar dit verandert nadat de koek is afgekoeld. 

Als de vorm 10 minuten uit de oven is, druk je de zijkanten van de kokoskoek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel. Zo zorg je ervoor dat de bovenkant van de kokoskoek overal even hoog is. Laat de koek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm. Haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit en snijd de kokoskoek in stukjes of blokjes.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Tally 2022-04-01 09:09:55

Hoi Rutger,
Dank weer voor dit lekkere recept.
Kloppen deze hoeveelheden voor een vorm van 20x20 cm? Het lijkt me zo veel.
Bij voorbaat dank voor je reactie.
Groetjes, Tally

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-04-10 12:13:00

Hoi. Het klopt zeker. De koek is hoger dan normaal, daardoor lekker smeuïg.

Beantwoorden
Sara 2022-04-01 18:48:14

Beste Rutger, dank u wel voor dit geweldig recept! 😍 Kan ik de bloem vervangen door volkorenmeel (1:1)? En kan dit eigenlijk bij alle cake-en koekjesrecepten?
Alvast bedankt
Liefs, sara

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-04-10 12:04:23

Dat gaat niet helaas, dat geeft een heel ander resultaat.

Beantwoorden
Karin 2022-04-01 19:55:52

Hi Rutger,
Ik had vandaag eigenlijk je kokosbollen willen maken maar toen dit recept vanochtend in mijn mail kwam besloot ik het plan om te gooien en voor deze kokoskoek te gaan. Ik heb nog wat chocolate chips toegevoegd en toen begon het lange wachten. Wat duurt 6 uur dan lang! Net éindelijk kunnen proeven en hij is echt verrukkelijk! Dit is een blijvertje bij ons. Bedankt voor het heerlijke recept!

Beantwoorden
KA
Cissy 2022-04-01 21:16:51

Heerlijk met die extra toevoeging van kokos. Ik heb de koek meteen gemaakt.De smaak hiervan doet me ook wel aan kokosmacarone denken.

Beantwoorden
CI
Karin 2022-04-09 13:35:42

Gisteren gemaakt, recept is perfect 🤩
Lekker smeuïg, heerlijk.

Beantwoorden
KA
Leonie 2022-04-18 15:18:31

Hoi,
Hoe en hoelang kan je deze koeken het beste bewaren?

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-04-21 09:42:33

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zeker ruim een week. Invriezen gaat ook heel goed.

Beantwoorden
Yaja 2022-04-19 08:18:55

Hallo Rutger
Ik wil dit recept deze week maken maar dan iets meer.
Ik heb een bakvorm van 35x25 cm. De ingredienten kna ik wil aanpassen, maar hoe lang zal deze dan ongeveer in de oven moeten denk je?

Beantwoorden
YA
Rutger 2022-04-21 09:40:51

Die zal zo ongeveer hetzelfde blijven, hooguit 5 minuten langer.

Beantwoorden
Yaja 2022-04-19 08:19:30

*kan ik wel aanpassen

Beantwoorden
YA
Marjolein 2022-05-28 15:15:37

Ik doe er altijd wat abrikozen jam tussen… wordt hij wat smeuïger van!

Beantwoorden
MA
Annelies 2022-06-08 11:44:44

Mag ik vragen hoeveel abrikozenjam je door het beslag mengt?

Beantwoorden
AN
Marion 2022-06-09 12:08:53

Hoi Rutger,

Kan ik in plaats van bloem en boter ook amandelmeel en Vitalife boter gebruiken voor een gluten- en lactosevrije variant?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-14 14:29:03

Hi. Ik ben bang dat het niet erg lekker wordt met amandelmeel, de koek zal dan heel vettig worden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.