Bij de ingrediënten voor mijn recepten zie je regelmatig amandelmeel voorbij komen, zoals in deze Franse appeltaart met frangipane, deze glutenvrije zomertaart of deze Griekse ravani. Ik gebruik het graag in mijn recepten omdat het gebak er veel lekkerder van wordt! In taart- of koekdeeg zorgt het voor een mooie brosse en knapperige structuur, terwijl het in cakes juist zorgt voor een volle smaak en smeuïgestructuur. Daarnaast is amandelmeel uitstekend te gebruiken om zelf amandelspijs of frangipane mee te maken en is het natuurlijk het hoofdingrediënt voor macarons.

Wat is het?

Amandelmeel is niets anders dan gemalen geblancheerde amandelen. Geblancheerde amandelen zijn kort gekookt in water, waardoor de bruine vliesjes van de amandel makkelijk loslaten. Blanke amandelen zijn dus altijd geblancheerde amandelen. Soms zie je ook amandelbroyage of enkel broyage als ingrediënt voor een recept staan, in dat geval gaat het om gelijke delen amandelmeel en poedersuiker (100 gr broyage is dus 50 gr amandelmeel gemengd met 50 gr poedersuiker).

Waar koop je het?

Amandelmeel is te koop bij de grotere supermarkten, bij de natuurwinkels, biologische winkels en natuurlijk bij de notenboeren (vaak ook op de markt). In Duitsland vind je het in iedere supermarkt en het is daar nog goedkoper ook. Meestal neem ik wel een voorraadje mee als ik in Duitsland ben.

Zelf amandelmeel maken

Amandelmeel kun je ook goed zelf maken. Gebruik daarvoor blanke amandelen of amandelschaafsel. Maal deze in een foodprocessor, hakmolentje of koffiemolen tot meel. Let op datje niet te lang door gaat met malen, dan komt er teveel olie vrij uit de amandelen waardoor je eindigt met een soort amandelpasta in plaats van meel. Bewaar het luchtdicht verpakt of vries het in als je het langer wilt bewaren (tot wel 6 maanden).

Glutenvrij

Amandelmeel wordt veel gebruikt in glutenvrije en koolhydraatarme recepten en heeft over het algemeen een gezond imago. De meeste recepten waarin ik het gebruik zijn niet gezonder of bewuster dan normaal, maar wel extra lekker door de toevoeging van de gemalen amandelen. Let er wel op bij baksels met veel amandelmeel dat ze sneller bruin (of aangebrand) worden.

Tip: Experimenteer bij recepten voor een net wat andere smaak of structuur: je kunt het amandelmeel (gedeeltelijk) vervangen door meel van andere noten, bijvoorbeeld hazelnoten, walnoten of cashewnoten.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (21)
Ria van der Touw 2018-08-06 11:42:58

Ben je in de buurt van Ouddorp ( Goeree ) bezoek dan even de molen, die hebben zo verschrikkelijk veel produkten voor de bakliefhebbers .

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-08-06 13:06:05

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
DM 2018-06-07 19:15:27

Hoi Rutger,

Wellicht gekke vraag maar kan je van amandelmeel ook de deeg voor pasta maken? Ik eet graag pasta maar moet helaas op de koolhydraten letten. Heb je misschien advies over welke deeg zich daarvoor het beste leent?

Alvast dank!

Beantwoorden
DM
Rutger 2018-06-10 12:25:25

Dat durf ik je niet te zeggen, maar ik denk dat pasta met amandelmeel niet gaat lukken.

Beantwoorden
Josca 2017-12-28 13:12:12

Kan ik een deel van de bloem vervangen voor amandelmeel bij oliebollen? Het is nl weer oliebollenbaktijd? Ik maak ze graag zelf met echte gist. Doe er altijd noten appel en rozijnen in.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-12-29 16:22:46

Bij oliebollen heb je wel de glutenvorming van het meel nodig, ik denk niet dat dat goed gaat als je amandelmeel gebruikt.

Beantwoorden
Tamara 2017-05-13 15:51:08

Kan ik amandelmeel ook gebruiken om bv engels theebrood met vruchten te maken? Of moet ik dan ook 1/3 of 1/2 gewone bloem gebruiken?

Beantwoorden
TA
Rutger 2017-05-19 10:02:23

Dat vind ik lastig om te zeggen, ik ken het recept daar van niet goed genoeg. Als je de bloem helemaal vervangt door amandelmeel wordt de textuur van de cake wel heel anders.

Beantwoorden
B. Zwoferink 2017-05-06 19:16:12

Hallo, ik heb coeliakie en volg een ketogeen dieet voor mijn epilepsie. Amandelmeel is glutenvrij en koolhydraatarm, weet ik, maar kan ik hier ook een vake of een taartbodem van bakken? En wat is de verhouding t.o.v. bloem? Heb je ook enkele recepten voor mij, b.v. van bokkepootjes?

Beantwoorden
B.
Rutger 2017-05-09 01:26:09

Helaas heb ik weinig ervaring met recepten voor een ketogeen recept. Een cake of taartbodem kunnen van amandelmeel gebakken worden, alleen is de verhouding dan wel wat anders dan bij een gewone cake. Dat soort recepten heb ik (nog) niet online staan. Ik vrees dat het dan erg lastig wordt om bokkepootjes te maken, omdat er wel suiker in moet en natuurlijk een vulling er tussen.

Beantwoorden
Marijke Rodriguez Mell 2017-02-27 11:15:15

hallo Rutger, ik woon in spanje en hier is het amandelmeel heel makkelijk te verkrijgen.
weet jij voor mij de verhouding van griesmeel met amandelmeel om amandelgriesmeel pudding te maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-28 20:35:41

Hoi Marijke. De verhouding weet ik niet helaas, maar klinkt wel heel lekker! Mocht ik hem vinden dan deel ik het recept zeker hier.

Beantwoorden
Manuela 2017-02-13 14:33:42

Zelfrijzend amandelbakmeel van Plus supermarkt is dat ook geschikt voor macarons? Of is dit anders dan gewoon amandelmeel?

Beantwoorden
MA
Manuela 2017-02-13 14:34:46

Sorry! Ik zie dat deze vraag hierboven al beantwoord is!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-13 21:38:58

Hoi! Dat is helaas niet geschikt omdat het maar voor een klein gedeelte uit amandelen bestaat. Voor macarons heb je 100% amandelmeel nodig.

Beantwoorden
Phil Rijniers 2016-11-28 17:52:01

Hallo ruiger, ik maak koekjes van amandelmeel en precies volgens het recept. Maar ze zijn meestal zo droog, hoe komt dat. Moet ik dan een ei meer erin doen of meer roomboter of kokosolie.
Groetjes phil.
Ï

Beantwoorden
PH
Rutger 2016-11-29 09:33:34

Hoi Phil. Dat ligt er een beetje aan welk recept je gebruikt, ik kan dat zo moeilijk zeggen.

Beantwoorden
Carla Kouwenhoven 2016-11-14 08:57:21

Hoi Rutger,

Ze hebben van Koopmans zelfrijzend amandelmeel zag ik, kan je dat het zelfde verwerken als gewoon amandelmeel?
Bedankt alvast.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-11-14 17:34:08

Nee dat is totaal iets anders. Amandelmeel is niks anders dan gemalen amandelen, het zelfrijzend amandelmeel bevat slechts voor een gedeelte amandelen.

Beantwoorden
Tiny de Ruiter 2016-11-09 15:30:59

Hallo Rutger
Kan ik ook van amandelmeel ook spijsmaken o.a. Met ei en suiker alvast bedankt

Tiny de ruiter.

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-11-14 17:18:48

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Ingrid Meffert 2016-10-26 17:14:04

Begrijp ik het goed dat je bij elk recept ⅓ van bloem kunt vervangen door amandelmeel?
Overigens dat van Duitsland is helemaal waar, zelfs bij de Aldi heb je zulke fijne spullen om te bakken! Ja als je net de vakantie in diverse Konditoreien de heerlijkheden geproefd hebt dan is het in Nederland maar behelpen (en misschien maar goed ook haha)....

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-10-27 18:12:32

Je kan inderdaad tot één derde van de bloem prima vervangen door amandelmeel. Ik vind het erg leuk om daar mee te experimenteren bij bakrecepten.

Beantwoorden
Henriëtte 2016-10-05 12:22:59

Hoi Rutger,

Top recepten zeg. Ik ga zeker wat maken.
Ik zie dat er een klein foutje in geslopen is bij de tekst waar te koop van het amandelmeel. Er staat Duistland ipv Duitsland. Een kniesoor die het opvalt maar dat ben ik dus blijkbaar. Ik zie graag dat een website er goed uitziet en zou het zelf ook fijn vinden als iemand mij erop zou attenderen.

Ga zo door. Groetjes Henriette

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-10-05 17:45:00

Dankjewel voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Marjon 2016-07-16 19:30:42

Duitsland vind ik sowieso al een goede tip voor bakproducten. Toen ik er in het begin boodschappen ging doen, wist ik niet wat ik allemaal zag aan ditjes en datjes in de bakhoeken van elke supermarkt. Nu koop ik er vooral - tot mijn zelfgemaakte extract klaar is - zakjes Finesse van Dr. Oetker (vanilleextract in een zakje, elk zakje staat gelijk aan 1 stokje, alleen de prijs is veel gunstiger) en inderdaad verschillende notenmelen. Ook hazelnootmeel is er stukken goedkoper! Overigens vind ik de PennyMarket en Netto MarkenDiscount de supermarkten met de beste prijs/kwaliteitverhouding voor bakproducten.

Nu moet ik ineens weer denken aan een o zo heerlijk recept van Jamie Oliver met amandelmeel erin verwerkt. Cakejes doordrent met sinaasappel/limoensiroop en een citrusglazing on top.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-07-18 00:00:39

Ze hebben in Duitsland inderdaad veel mooie bakspullen. Ik kom er ook altijd met een tas vol vandaan!

Beantwoorden
Ineke 2016-07-16 18:38:12

Bedankt voor de tip, Rutger! Ik was toevallig op vakantie in Duitsland; gelijk even een supermarkt opgezocht en een aantal zakken amandelmeel gekocht! ;-) Ik heb het even uitgerekend en het is bijna de helft goedkoper dan in Nederland!

Beantwoorden
IN
Beatrix 2016-07-14 15:40:53

Ik koop mijn amandel- en cocosmeel online bij Pit&Pit.

Beantwoorden
BE
Adrie Zandbergen 2016-07-14 13:12:53

Ik weet niet hoe in Holland de prijs vergelijkt met gewone bloem. Hier (Zuid Afrika) kost 100 gram gemalen amandelen duurder dan 2,5 kg bloem. Ik gebruik de gemalen amandelen dus alleen om amandelspijs te maken (MET citroenschil van de citroenen van mijn citroenenboom). Ik ben altijd op de uitkijk voor recepten met CITROENEN! Hij hangt zo vreselijk vol.

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-07-14 21:53:25

Wat lijkt me dat heerlijk zo'n boom. Wauw! Amandelmeel is hier ook wel wat duurder dan gewone bloem, maar ik vind het echt wel wat toevoegen aan mijn baksels.

Beantwoorden
noortje van glabbeek 2017-10-02 07:38:06

Lemon curd, gekonfijte citroenschilletjes, citroenmarmelade enzovoort.

Beantwoorden
NO
Hilda van den berge 2018-08-06 11:15:25

Met citroenen maak ik lemon curd, limoncello, limonade... Heerlijk

Beantwoorden
HI
Ineke 2016-07-14 13:12:48

Amandelmeel is te koop bij de Zuidmolen in Groesbeek zie webshop

Beantwoorden
IN
Bram van der Graaf 2016-07-14 11:39:56

Te koop bij molen De Hoop in Zoetermeer.

Beantwoorden
BR
Beatrix 2016-07-14 10:54:21

Rutger, welke verhouding bloem/amandelmeel neem ik best voor een cake?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-07-14 11:08:44

Dat verschilt per recept. Over het algemeen kan je 1/4e tot 1/3e van de bloem vervangen door net iets meer amandelmeel.

Beantwoorden
Beatrix 2016-07-14 15:37:52

Rutger, geldt dit ook voor cocosmeel?

Bedankt voor je vlugge antwoorden. ?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-07-14 21:52:00

Kokosmeel neemt veel meer vocht op, daar is moeilijker een richtlijn voor te geven.

Beantwoorden
Helga 2016-07-14 09:14:09

Waardoor kan je de amandelmeel in recepten vervangen bij notenallergie?

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-07-14 11:07:27

Als het amandelmeel door een deeg gaat, bijvoorbeeld door koekdeeg of cakebeslag, dan kan je het prima vervangen door (eenzelfde hoeveelheid of net iets minder) bloem. Gaat het door een vulling als frangipane of amandelspijs, dan wordt vervangen lastig. Je kan het dan wel vervangen door andere gemalen noten, maar daar heb je helaas niks aan bij een notenallergie.

Beantwoorden
annieke 2016-07-14 22:55:43

Misschien kokosrasp? Das ook lekker vettig

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-07-15 10:31:40

Zeker ook lekker, maar ook dat neemt veel vocht op.

Beantwoorden
Willemijn 2017-02-23 10:41:34

Dank dit wilde ik ook vragen. Ik kan wel tegen pindas dus heb een leer pindaspijs gemaakt voor gevulde koeken. Beviel ook erg goed.

Beantwoorden
WI
karin 2016-07-14 09:08:34

Ik koop mijn amandelmeel bij een molen, is een stuk goedkoper als in de winkels en van goede kwaliteit, ik bak er macarons mee.

Beantwoorden
KA
Elly Neve 2016-07-14 09:56:12

Welke molen Karin?

Beantwoorden
EL
karin 2016-07-14 16:12:59

De molen in terheiden, noord brabant.

Beantwoorden
KA
Cornelieke 2016-10-24 00:00:42

Bedankt voor de tip, ga ik daar ook eens naar toe. Woon er niet zo ver vandaan.

Beantwoorden
CO