Bij de ingrediënten voor mijn recepten zie je regelmatig amandelmeel voorbij komen, zoals in deze Franse appeltaart met frangipane, deze glutenvrije zomertaart of deze Griekse ravani. Ik gebruik het graag in mijn recepten omdat het gebak er veel lekkerder van wordt! In taart- of koekdeeg zorgt het voor een mooie brosse en knapperige structuur, terwijl het in cakes juist zorgt voor een volle smaak en smeuïgestructuur. Daarnaast is amandelmeel uitstekend te gebruiken om zelf amandelspijs of frangipane mee te maken en is het natuurlijk het hoofdingrediënt voor macarons.
Wat is het?
Amandelmeel is niets anders dan gemalen geblancheerde amandelen. Geblancheerde amandelen zijn kort gekookt in water, waardoor de bruine vliesjes van de amandel makkelijk loslaten. Blanke amandelen zijn dus altijd geblancheerde amandelen. Soms zie je ook amandelbroyage of enkel broyage als ingrediënt voor een recept staan, in dat geval gaat het om gelijke delen amandelmeel en poedersuiker (100 gr broyage is dus 50 gr amandelmeel gemengd met 50 gr poedersuiker).
Waar koop je het?
Amandelmeel is te koop bij de grotere supermarkten, bij de natuurwinkels, biologische winkels en natuurlijk bij de notenboeren (vaak ook op de markt). In Duitsland vind je het in iedere supermarkt en het is daar nog goedkoper ook. Meestal neem ik wel een voorraadje mee als ik in Duitsland ben.
Zelf amandelmeel maken
Amandelmeel kun je ook goed zelf maken. Gebruik daarvoor blanke amandelen of amandelschaafsel. Maal deze in een foodprocessor, hakmolentje of koffiemolen tot meel. Let op datje niet te lang door gaat met malen, dan komt er teveel olie vrij uit de amandelen waardoor je eindigt met een soort amandelpasta in plaats van meel. Bewaar het luchtdicht verpakt of vries het in als je het langer wilt bewaren (tot wel 6 maanden).
Glutenvrij
Amandelmeel wordt veel gebruikt in glutenvrije en koolhydraatarme recepten en heeft over het algemeen een gezond imago. De meeste recepten waarin ik het gebruik zijn niet gezonder of bewuster dan normaal, maar wel extra lekker door de toevoeging van de gemalen amandelen. Let er wel op bij baksels met veel amandelmeel dat ze sneller bruin (of aangebrand) worden.
Tip: Experimenteer bij recepten voor een net wat andere smaak of structuur: je kunt het amandelmeel (gedeeltelijk) vervangen door meel van andere noten, bijvoorbeeld hazelnoten, walnoten of cashewnoten.
Foto: Erik Spronk
























